nipt250
Nu introduceras ett nytt test för fosterdiagnostik i Sverige. NIPT-testet analyserar DNA från fostret i mammans blod via ett vanligt blodprov. Testet kan göras från graviditetsvecka 10, men modern måste själv bekosta testet.
NIPT, Non-Invasive Prenatal Testing, används redan i flera andra länder och innebär att man kan se kromosomavvikelser hos foster med hjälp av ett blodprov från mamman där fostrets DNA analyseras. I dag krävs fostervattensprov, vilket det finns vissa risker med. Det görs idag också KUB-tester, kombinerat ultraljud och blodprov, men dessa ger bara svar på hur stor sannolikheten är att fostret har Downs syndrom eller två andra mer ovanliga kromosomförändringar. NIPT avslöjar även fostrets kön men modern kan själv bestämma om hon vill ha det beskedet eller inte. I Sverige är det sedan några veckor möjligt att göra testet men det finns ännu inget avtal med landstingen så mamman får själv stå för kostnaden. De som vill göra NIPT rekommenderas att kontakta sin mödravårdscentral eller vårdcentral för att undersöka om dom är villiga att hjälpa till med provtagning. Ett provtagningskit kan sedan beställas från företaget TATAA Biocenter . Kittet innehåller provtagningsrör, instruktioner, emballage för frakt och fraktsedel. Efter provtagning ska provet hämtas upp på provtagningsstället av postens paketservice och det måste tas om hand och börja prepareras inom 72 timmar. Priset är i dagsläget 6950 kronor och i det ingår allt som behövs för provtagning, kostnad för analysering, samt frakt. Testet erbjuds från 10:e graviditetsveckan och svaret levereras inom 3 veckor, antingen till vårdcentralen eller direkt till patienten enligt önskemål. Cirka 2 % av provtagningarna kan inte ge svar på om det föreligger en kromosomavvikelse eller inte. Det beror på att mängden foster-DNA är för låg i moderns DNA i plasman vilket gör mätningen osäker. En omtagning är då kostnadsfri. I Sverige håller Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, på att gå igenom de vetenskapliga studier som gjorts på området för att se vilka för- och nackdelar som finns med testet. Läs även: Biologisk klocka funnen Russin och vitlök bra för gravida. Provrörsbefruktning – så går det till.
Av Lisa von Garrelts
29 september, 2014

6 kommentarer

 • Av anonym 10 augusti, 2015

  Var erbjuds det?
  Jag är i riskgruppen och har kub inplanerat i veckan. Vart kan jag vända mig för att få samma erbjudande vid eventuellt dåligt kub-resultat? Bor du i Stockholm? På min mvc kan de inte hjälpa till med provtagning för NIPT. Jag har googlat och letat men hittar bara privata barnmorskor där det kostar en rejäl slant. Hoppas på svar från dig så att jag vet vart jag ska vända mig.

 • Av Carro 8 augusti, 2015

  Skulle gärna vilja testa
  Skulle gärna vilja testa nipt, hur kommer jag i kontakt med er?

 • Av anonym 4 augusti, 2015

  Vi testar nipt just nu
  Endast blodprov och 0:- åtminstone till efter sommaren tillsvidare. DU skall vara i riskgrupp och gjort kub först.

 • Av anonym 31 december, 2014

  nipt test
  Fanns inte tillgängligt i Sverige när jag gjorde nipt testet så jag skickade mitt utomlands. Samma kostnad som nu i Sverige. Är jätte nöjd. Känns så mycket bättre kuben.

 • Av Barnmorskehuset 11 november, 2014

  NIPT
  Konsultation och provtagning erbjuds på Barnmorskehuset i Göteborg.
  kontaktuppgifter på http://www.barnmorskehusetivast.se

 • Någon här som testat NIPT?
  Någon här som testat NIPT? Var ni nöjda, gick det lätt att få mvc att ta blodprovet eller behövde ni ringa till flera ställen? Jag pratade med min barnmorska och hon sa att hon hört talas om testet men att dom iten gjorde det ännu i Sverige. Men nu verkar det ju som att det ska vara frittfram. Bara man hittar nån som kan ta provet sså klart.

Comments are closed.