Nordisk diet sänker blodfett
Lägre farliga blodfetter och minskad inflammatorisk effekt i kärlen.
Det var effekten av den nyttiga nordiska dieten, som bygger bland annat på rapsolja, äpplen och viltstekar.
De flesta nyttiga dieter som lanseras idag innehåller mycket frukt och grönt. Vi har ett bistert klimat i Norden och ska alla äta sig mätta på importerade exotiska frukter och grönsaker blir det ett rejält underskott i den egna plånboken, och i Sveriges handelsbalans. Kanske är det därför Lunds Universitet bestämt sig för att ta fram ett mer "realistiskt alternativ".
Först har de studerat kost som ska sänka de farliga blodfetterna som kan ge hjärtinfarkt. Nästa rapport ska resultera i nordisk viktminskningskost.
Resultaten hittills är goda.
– De försökspersoner som åt en bra nordisk kost fick lägre nivåer av skadligt LDL-kolesterol och högre nivåer på det "goda" HDL-kolesterolet än personerna i kontrollgruppen. Mängden skadliga fettpartiklar i blodet minskade också, säger Lieselotte Cloetens på Enheten för biomedicinsk nutrition i Lund.
Den nordiska blodfettsänkardieten innehöll följande:
- Närproducerad frukt, som svenska äpplen och päron.
- Bär, som hallon, blåbär och jordgubbar.
- Gönsaker, som vitkål, grönkål, ruccola och zuccini.
- Rotfrukter, som potatis, kålrot och morötter.
- Baljväxter, linser och .
- Nötter.
- Vilt, fågel och fisk ingick också,
- Fullkornsprodukter, knäckebröd och bröd.
- Rapsolja.
- Fettsnåla mjölkprodukter.
Deltagarna i studien var i genomsnitt 55 år och de flesta var överviktiga, hade högt blodtryck och ett dåligt blodfettsmönster. Kosten de fick förbättrade både blodfetterna och värdet på inflammationsfaktorn IL-Ra, men påverkade inte vikten eftersom energiintaget låg kvar på samma nivå som innan. Nästa studie ska fokusera på viktminskning.
Gör så här: För dig som har blodfettsänkande mediciner, som statiner, kan den här dieten vara ett alternativ. Fråga din doktor om det kan vara aktuellt för dig att få hjälp att sänka medicineringen i kombination med koständring.
3 juni, 2013