pms_somnproblem250
Huvudvärkstabletter mer än tio dagar i månaden ger problem. Till exempel huvudvärk.

För de som har återkommande migränattacker eller spänningshuvudvärk är det inte ovanligt att behöva värktabletter oftare än så.

- Om man har huvudvärk väldigt ofta kan man uppleva det som svårt och då kan det vara en god idé att ta hjälp av hälso- och sjukvården, säger Pernilla Jonsson, som nyligen lagt fram sin avhandling i ämnet vid Sahlgrenska Akademin.

Ont i huvudet är väldigt vanligt. Mellan 60-90 procent av befolkningen har ibland spänningshuvudvärk med tryck över pannan och ner i axlarna. Migrän är det ungefär 15 procent som lider av. Då är det inte konstigt att nästan två procent av befolkningen får problem med huvudvärkstabletterna. Det i sig är en diagnos och kallas läkemedels-överanvändnings huvudvärk, LÖH.

- Vi har tittat på huvudvärk och läkemedelsöveranvändning vid huvudvärk börjar alltid med migrän eller återkommande spänningshuvudvärk. Andelen som har andra problem med huvudvärktabletter, eller som överanvänder av andra skäl än huvudvärk, är säkert mycket högre men det har vi tyvärr inte studerat den här gången, förklarar Pernilla Jonsson.

Hennes avhandling visar att 1.8 procent av den allmänna svenska befolkningen över 15 års ålder har LÖH. De vanligaste var att de använt läkemedel med substansen paracetamol, som finns ibland annat Alvedon och Panodil.

- Men det är känt sedan tidigare att alla läkemedel som används för att behandla huvudvärk akut, både receptfria och receptbelagda, kan bidra till utveckling av sjukdomen om de används tio dagar per månad eller mer, säger Pernilla Jonsson.

Av Hanna Brodda
8 december, 2012