svinkoppor250

Tvål och vatten. Om det inte fungerar är det kräm med penicillin i som är rådet vid svinkoppor.

Det är nästan bara barn som får svinkoppor. Gulaktiga sår eller blåsor som kommer runt munnen och ibland på händer och mage. Vissa barn får stora besvär, medan andra inte verkar beröras särskilt. Den vanligaste hudinfektionen hos barn är svinkoppor, impetigo på läkarspråk, som orsakas av stafylokocker och/eller streptokocker.

Behandlingen beror på hur illa det är. Först och främst är det tvål och vatten flera gånger om dagen som gäller, men blir såren variga och du eller ditt barn får feber ska kopporna behandlas med penicillin.

Förr gavs antibiotika i form av vätska eller piller som skulle ätas, men nu har
rekommendationerna ändrats. Läkemedelsverket har genomfört en workshop, som visar att lokal antibiotika direkt på huden ger lika bra eller bättre effekt, skriver Janusinfo. Retapamulin som finns i Altargo är förstahandslvalet.

Bakomliggande orsaken till utredningen är
rädslan för att utveckla resistenta bakterier.

Altargo ger inte bakterier som är motståndskraftiga mot någon annan penicillinsort än just retapamulin. Därför ska den användas.

Av Hanna Brodda
15 februari, 2010

2 kommentarer

 • Av Marina 10 oktober, 2017

  Altargo
  Min dotter hade svinkoppor för två veckor sedan. Vi tvättade ansikte med tvål och vatten,som läkaren rekommenderat, rensade såren med alsol lösning i fem dagar, fläckarna blev bara fler och större. På vårdcentralen ville inte läkare även träffa oss, det är inget farligt, fick vi höra, fortsätt tvätta med tvål. Såren har blivit större, min dotter kunde inte öppna munnen, då gick vi tillbaka och krävde recept på antibiotika. Fick till slut Altargo 1 % och om tre dagar försvann alla fläckar. Varför har vi väntat så länge om min 10 -årig flicka kunde slippa lida i två veckor? Många barn har jag förstått lider ännu längre!
  Smittsamma bakterier bör behandlas med en gång om det finns möjlighet för det, tycker jag.

 • Av mamma till 9åring 24 september, 2012

  Altargo rekommenderad av läkare att smörja läppar???
  Var hos läkare idag med min 9åriga dotter. Hela hennes läppar är spruckna & lite kluster också som troligtvis är stafilokocker enligt läkaren. Läkaren skrev ut Altargo som skulle smörjas på läpparna. Frågade omm jag kunde använda idomin el annan fet kräm då hon har så torra läppar men avråddes & att endast använda Altargo 1% på läpparna. Det sved vill jag lova & då läser jag på internet att produkten ska EJ användas på läppar, i mun eller näsa. Har doktorn gett mig fel information?? Är det farligt? Håller på att ringa vårdcentralen men det är kö & tar över en timma att få svar eller råd av sköterska. Orolig mamma.

Comments are closed.