Peter_Andersson_MS_skarp250
För knappt tio år sedan fick Peter Andersson veta att han har den obotliga sjukdomen MS. Då fanns ingen behandling och han blev snabbt sämre. Nu har sjukdomen stoppats upp. "Jag är glad, det finns många som har det sämre än mig", säger han och ler stort.

Peter Andersson är egenföretagare och säljer lim och tejp till återförsäljare. Han kan sköta sitt jobb trots sin sjukdom, även om han fått tänka om lite grann.

- Jag kör inte på som förr, nu vet jag att jag blir trött på eftermiddagarna och stoppar inte in lika mycket möten. Mina kunder får komma till mig mer, det fungerar egentligen bättre eftersom de då kan se alla produkter.

Det var 2001 som Peter Andersson första gången sökte vård. Då gick han till akuten eftersom han plötsligt börjat se dubbelt. Läkarna där hade mumlat något om att det kunde vara något neurologiskt och att han skulle ta flera prover. Det höll på i två år. I själva verket var ett första skov av multipel skleros, MS.

- Jag fattade det inte då, det gjorde nog läkarna men de sa inget direkt. Det är väl ingen mening att göra folk ledsna eftersom det inte fanns något att göra på den tiden, säger han.

Två år senare fick Peter Andersson diagnosen MS. Fram till dess hade läkarna bara kunnat erbjuda symptomdämpande under skoven.

Det var först 2004 som han fick prova den första, riktiga behandlingen mot sjukdomen MS. Det var Avonex, i en spruta som han tog tog själv i låret en gång i veckan. Det gav en jobbig biverkan, influensaliknande symptom under ett dygn, som han tog Alvedon emot.

MS är en sjukdom som orsakar inflammationer i hjärnan som bryter ner och förstör hjärncellerna. Beroende på var i hjärnan cellerna skadas, kan symptomen bli väldigt olika. En del får problem med ögonen, andra kroppliga funktioner, muskelstyrning och tal. För Peter Andersson har musklerna påverkats, han är svag i benen och får ta en rullator till hjälp.

- Ja, jag tränar två-tre gånger i veckan på gym. Förr kunde jag öka vikterna, nu måste jag minska ibland och träna för att inte förlora de muskler jag har, men det hjälper. Men jag har redan sprungit mina maratonlopp, det är jag glad för idag.

För ett knappt år sedan fick Peter Andersson prova Tysabri, en medicin som först nyligen blivit godkänd att användas i vården. Tysabri verkar genom att stoppa inflammationen att angripa nervcellerna i hjärnan. Medicinen ges i spruta en gång i månaden.

- Inga biverkningar, men första halvåret tyckte jag att sjukdomen blev sämre av medicinen. Jag blev mer trött, fick lite svårare att gå och sämre balans. Men nu är det bättre, eller jag blir väl inte bättre, men jag blir inte sämre, känner jag.

Tysabri har en hemsk biverkan, det är att den kan väcka en latent liggande virussjukdom, JC, som många har, en sjukdom som i sig kan leda till döden. Men har man inte JC-viruset är det en medicin med ovanligt lite biverkningar. Innan Tysabri sätts in gör ett enkelt test, för att se om man har viruset eller inte, som bekostas av läkemedelsbolaget Biogenidec som tillverkar medicinen.

Vad hoppas du på av medicinen, vad är det jobbigaste med sin sjukdom?

- Tröttheten. Det är en olidlig trötthet som slår till varje eftermiddag, det är inte en vanlig sömninghet, det är en helt förlamande trötthet och det enda jag kan göra är att lägga mig en stund. Jag skulle gärna bli lite piggare.

 

Av Hanna Brodda
16 maj, 2011

3 kommentarer

 • Av anonym 2 december, 2014

  känner lika
  Jag var oxå totalt utlagen efter tysabri, precis som ovan..never again..

 • Av anonym 2 december, 2014

  känner lika
  Jag var oxå totalt utlagen efter tysabri, precis som ovan..never again..

 • Av Alba 6 juni, 2014

  Tysabri är ett gift…
  Tog tysabri för 2 mån.sedan, har aldrig varit så sjuk i hela mitt liv EFTER infusionen, är ännu lika sjuk, kan knappt gå pga av yrsel, ögonen är suddiga och händerna bortdomnade. Ingen läkare tror mig..kommer aldrig ta detta skit igen…Alba

Comments are closed.