repatha_amgen468

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta. 

Då kan nya Repatha kan hjälpa.

Men alla kommer inte få den.

Fakta om

Höga halter av blodfetter har visats kunna ge åderkalkning, som i sig kan orsaka hjärtinfakt. Högt kolestorol är vanligt. I Sverige behandlas var 11:e människa med någon form av blodfettsänkande.

Alla patienter ska också få information om rätt kost, men det sker inte alltid.

Biverkningar av den vanligaste medicinkombinationen, statiner och ezetimib, är tyvärr inte helt ovanligt. Nu har Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket beslutat att en begränsad grupp patienter ska få tillgång till den nya mediciner Repatha till ett lägre pris.

– Till dess att vi vet mer om effekten av Repatha är det viktigt att endast de patienter som har störst behov av ytterligare behandlingsalternativ får läkemedlet. Det är därför viktigt att vården följer den subventionsbegränsning TLV beslutat om, säger Sophia Brodin, enhetschef på TLV.

Ålder i kombination med livsstilsfaktorer är de vanligaste orsakerna till höga blodfetter, men det finns också en ärftlig sjukdom som ger höga blodfetter, så kallad familjär hyperkolostemi, FH. Det ger ofta kolestorolvärden över 8,0 mmol per liter. Den gruppen och de som inte blir hjälpta av den vanliga behandlingen, ska få Repatha. 

Det öppnar för tolkningar och TLV vädjar till vården att inte överanvända Repatha. Som de skriver i pressmeddelandet:

"För att säkerställa att endast de patienter som har störst behov av ett ytterligare behandlingsalternativ för höga blodfetter får Repatha är det viktigt att vården följer den snäva subventionsbegränsningen för Repatha som TLV beslutat om."

En stor studie publicerad i Jama visade på övertygande effekt av Repatha. Över hälften av det onda LDL-fettet försvann efter behandlingen, jämför med en 17 procentig minskning med vanlig behandling.

– Att studien visar så god effekt hos patienter som inte tål statiner är mycket glädjande. Fram tills nyligen fanns mycket få effektiva behandlingsalternativ för personer med farligt höga kolesterolvärden och som inte tål statiner. Data från den här studien är därför en positiv nyhet och evolocumab kommer att vara ett bra tillskott till den medicinska verktygslådan för oss hjärtläkare, säger Anders G Olsson, professor i invärtesmedicin samt kardiolog vid Hjärtcentrum i Gamla stan, Stockholm.

Varför Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket vill begränsa förskrivningen av Repatha förklaras så här i pressmeddelandet:

– Det finns stora osäkerheter kring hur mycket Repatha förebygger hjärt-kärlhändelser. Det är också osäkert för hur många patienter nyttan av Repatha motsvarar det höga priset. För att hantera dessa osäkerheter har landstingen och företaget, i samband med TLV:s beslutsprocess, träffat en sidoöverenskommelse på nationell nivå, säger Sophia Brodin.

Repatha kommer att ingå i högkostnadsskyddet till en begränsad patientgrupp till och med den 31 december 2017, då företaget som marknadsför Repatha ska ha visat att rätt patienter fått läkemedlet.

 

 

Av Hanna Brodda
28 juni, 2016

4 kommentarer

  • Av anonym 8 februari, 2018

    STATINER
    Fick en stroke -05 ,fick då bla simvastatin och fick ett helvete med muskelvärk i benen. Tyvärr så hade man en läkare som inte trodde att berodde på stationerna , än fast man läste på nätet att det fanns informationen att muskelvärken kunde bero på medicinen.Hade problem att ex köra bil längre sträcker(1/2 timme)) fick ta paus och strecha, sitta trångt ingen höjdare …… ifjol 2017 fick jag tillbaka dessa problem med skillnaden att även överdelen av kroppen har värk, har ju också blivit äldre lite stelare m.m har nu ”ställt” medicinen i 4 månader ska ta prover i juni …

  • Av Jan Söderman 7 maj, 2017

    Tack för statinerna
    Har ätit statiner i 35 år nu utan någon som helst biverkningar. För oss med FH är statinerna en garant mot en för tidig död

  • Av Jan Söderman 7 maj, 2017

    Utan Lopid och Lipitor hade jag varit död
    Statinläkemedelen har räddat miljontals människor med FH från en för tidig död.

  • Av anonym 30 december, 2016

    Är kolesterol farligt?
    Skulle kolesterol vara farligt – något som man behöver för sin hjärna och för tillverkning av flera olika hormoner ?

    Så har det då lanserats en ny typ av kolesterolsänkande medicin. Det har förstås att göra med att läkemedelsbolagen inte längre kan tjäna pengar på Zocord (=simvastatin), Lipitor (=atorvastatin) mfl eftersom patenten (ensamrätter) gått ut.

    Kom ihåg – nyare mediciner är inte per automatik bättre än gamla. Man känner, dessutom, inte till alla biverkningar när en medicin släpps till försäljning. Det kan ta många år. Det är viktigt att rapportera misstänka biverkningar för att göra bipacksedlarna mer verklighetstrogna! Bipacksedlar är ”färskvara” som ändras över tid.

    Närmare 800 000 står kvar på statiner därför väljer jag att skriva om de. Flera i min släkt har stått på Zocord (=simvastatin). Den har förskrivits fast personerna haft hög ålder. Det verkar inte spela någon som helst roll att det under ”Varningar och Försiktighet” i bipacksedlarna ofta står – om Du är 65 år (eller 70 år) – om du är kvinna. Min gissning är att det finns väldigt få studier på de patientkategorierna och framför allt inga oberoende sådana eftersom de flesta görs av industrin själv. Det kan,dessutom, vara mycket svårt för utomstående forskare att få tillgång till allt underlag.

    Jag skulle aldrig komma på tanken att ställa mig på statiner oavsett vad eventuell provtagning skulle visa. Jag har sett för mycket lidande och jag är ganska säker på att det berodde på statinerna. Det fick mig att börja söka information i böcker och på nätet (borde inte ogillas av vårddpersonal – tvärtom).

    Min mamma var över 80 år när hon drabbades av en liten hjärtinfarkt och vips hade hon fått flera mediciner bl.a. Zocord (=simvastatin). Det gick kanske ett par år så berättade hon att hon hade ringt till sin läkare och undrat om hennes nytillkomna symptom kunde ha med medicineringen att göra. Han svarade utan betänketid – nej.

    Hon hade blivit muskelsvag i ena benet, led av värk och kramper samt hade sömnstörningar.
    Av en ren händelse upptäckte jag att det fanns andra åsikter om den s.k. ”Kolesterolhypotesen” än de gängse och att en av de största kritikerna fanns i Sverige – Uffe Ravnskov. Han hade grundat nätverket http://www.thincs.org och även skrivit en bok – Kolesterolmyten. Det har gått många år sedan dess. Böckerna har blivit flera och översatts till olika språk.

    Jag upptäckte också patientberättelserna på http://www.askapatient.com och där fanns många som liknade mammas. Hennes läkare vägrade att inse kopplingen – att det kunde vara läkemedelsbiverkningar. Han var mer intresserad av att skydda sig själv genom att följa s.k. nationella behandlingsrekommendationer.

    För att göra en lång historia kort – mamma trappade ut/slutade och återhämtade sig.
    Andra har, tyvärr, inte haft samma tur. Man kan få bestående men. Samtliga statiners bipacksedlar ändrades under 2015 (på order av europeiska läkemedelsmyndigheten EMA) men texten är så luddig att ingen kommer att förstå allvaret (något klarare i produktresuméen).

    De flesta statiner har likartade biverkningar och många slutar efter något år. Varför läggs inga forskningspengar på att ta reda på orsakerna? I stället hävdar de s.k. ”experterna” att statinerna har lindriga biverkningar.

    Läkemedelsindustrin är av naturliga skäl inte intresserade och det är de som har pengarna.

    Det är viktigt att berätta sin statin-historia för att hjälpa andra.

    Här kommer några boktips.
    Doctoring Data (Malcolm Kendrick) http://www.drmalcolmkendrick.org

    Selling Sickness + Seeking Sickness
    (Alan Cassels, skriver även krönikor på http://www.commonground.ca varje månad)

    Hur kolesterolmyten hålls vid liv (Uffe Ravnskov)

    Statins Toxic Side Effects (David Evans)

    Det finns många fler och även många videos. Ut på nätet – googla t.ex. statins + suffering och besök wwww.askapatient.com (sök på t.ex. simvastatin, atorvastatin, Crestor, och den här nya Repatha).

Comments are closed.