ppiller_Foto_Claudio_Bresciani_Pica_210
Kvinnor som använder nyare p-piller har något högre risk att drabbas av blodpropp än kvinnor som använder de äldre sorterna, uppger Läkemedelsverket. Det är de kombinerade p-pillren med de nya gulkroppshormonerna som sägs öka risken.

Har du hjärt- och kärlproblem i familjen, eller annan ökad risk för blodpropp ska du välja de äldre sorterna av p-piller. De nyare kan oftare ge blodpropp.

Kombinerade p-piller, har det visats i två nya studier, en dansk och en holländsk, med de nyare gulkroppshormonerna desogestrel eller drospirenon ger en högre risk för blodpropp än äldre p-piller med levonorgestrel.

 Högre risk för blodpropp, exempel: 

 • Trimiron
 • Yasmin

 Mindre risk för blodpropp, exempel: 

 • Triregol 
 • Trionetta

Ingen risk för blodpropp, exempel:
Har du en högre risk för blodpropp kan minipiller, som endast innehåller gestagen, vara mer lämpligt.  

 • Carazette
 • Exlutena
 • Mini-Pe

Läkemedelsverket godkänner de nya p-pillren, men de står kvar vid att kombinerade p-piller med levonorgestrel bör vara förstahandsvalet. Viveca Odlind, professor vid Läkemedelsverket, menar att de två nya studierna visar på tendenser till att p-piller med desogestrel eller drospirenon kan öka risken.
– Men det är svårt att fastställa. Det har forskats på det här i 10-15 år och det finns alltid en viss risk med kombinerade p-piller, säger Viveca Odlind.
Däremot framhåller hon att risken för blodproppar, totalt sett, är låg.Ju mer östrogen i p-pillret, desto större risk. Risken för blodpropp är också störst första året det kombinerade p-pillret används. Däremot ökar inte risken om p-pillret endast innehåller gulkroppshormon (minipiller).

 

Hjärtinfarkt och stroke är mycket ovanligt hos kvinnor i fertil ålder, men risken ökar två till fem gånger vid användning av kombinerade p-piller. Övriga faktorer är om du är över 35 år, rökare, har högt blodtryck, är överviktig, har diabetes eller ärftliga anlag för blodpropp.Risken att det blir riktigt allvarligt anses liten. Farligast är om proppen orsakar lungemboli och risken att dö under p-pilleranvändning uppskattas till 8–14 fall per miljon användare och år.

 

P-piller skyddar också mot flera olika cancerformer. I EU:s medlemsländer pågår för tillfället en vetenskaplig utvärdering av de senaste studierna kring äldre och nyare kombinerade p-piller.Källa:
Läkemedelsverket

 

Behandlingsrekommendation

Av Jenny Östlund
4 november, 2009

5 kommentarer

 • Av anonym 25 augusti, 2015

  Ökar risken för bröstcancer,
  Ökar risken för bröstcancer, minskar risken för endometrie- och ovariecancer (livmoder- och äggstockscancer).

 • Av anonym 24 augusti, 2015

  cancer
  P piller skyddar mot cancer? Var det inte just P piller vad ökar bröstcancer avsevärt.

 • Av anonym 22 januari, 2011

  är lungemboli farligare än
  är lungemboli farligare än hjärtinfarkt eller stroke?

 • Av Hanna Brodda, chefredaktör 8 november, 2009

  Trimiron, Yaz och Yasmin är
  Trimiron, Yaz och Yasmin är några av de nya. Vi ska reda ut om det finns några helt säkra. P-piller-special kommer i veckan.

 • Vilka ”nya” p-piller är det
  Vilka ”nya” p-piller är det som kan ge blodpropp? Jag hittar inte det i artikeln. Det tycker jag att man ska få veta. Jag vill ju veta om det finns anledning att varna dottern.

Comments are closed.