Rödbetsjuice testas på hjärtsviktpatienter
Nu inleds en studie på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Syftet är att undersöka i fall rödbetsjuice kan förbättre konditionen och livskvaliten hos patienter med vissa typer av hjärtsvikt.
Precis som vissa andra grönsaker, till exempel spenat och mangold, innehåller rödbetor nitrat som bakterier i munhålan omvandlar till nitrit. Nitriten omvandlas senare i kroppen till kväveoxid som vidgar blodkärlen vilket kan förbättra energiomsättningen.
Tidigare har man forskat på friska personer och då funnit att intag av rödbetsjuice kunnat förbättra blodflödet till musklerna med nästa 40 procent. Nu vill man testa om detta även gäller patienter med hjärtsvikt orsakad av pulmonell arteriell hypertension, PAH.
–Vår hypotes är att ett dagligt intag av rödbetsjuice ökar blodflödet vilket kan förbättra konditionen och öka patienternas livskvalitet, säger Gerhard Wikström, docent och överläkare i kardiologi på Akademiska sjukhuset i ett pressmeddelande.
Då rödbetsjuice har en känd positiv effekt på blodflödet till muskulaturen används juice ibland inom elitidrotten för att öka uthålligheten. Nya rön har även visat att nitrat och nitrit har en naturlig och viktig roll i kroppen som kärlvidgande och blodtryckssänkande ämnen. 70 milliliter rödbetsjuice innehåller lika mycket nitrat som 100 gram spenat och är alltså ett lätt sätt att få i sig ämnet.
Läs även: Choklad som medicin - hela listan
18 december, 2014