Två olika tester som erbjudits av det privata företaget Scandlab förbjuds nu av Socialstyrelsen. Orsaken är att testerna inte vetenskapligt gjorda och den behandling som sätts in kan vara farlig.

Scandlab erbjuder flera analyser och det är två av dem som Socialstyrelsen granskat och nu begär att företaget ska upphöra med, skriver Läkartidningen.

Det gäller dels den analysen som görs för sköldkörtelns funktion. Det är ett urintest som görs genom att patienten själv samlar in urin under ett helt dygn. Det här är ett ovetenskapligt sätt att testa funktionen och vården riskerar att både missa sjuka och överbehandla friska då resultaten inte är säkra.

Det andra är testet av binjurefunktionen, som kallas adrenocortex stress profile, där patienten själv samlar in saliv vid ett antal tillfällen under dygnet. Binjuretestet har vid flera tillfällen lett fram till misstanke om binjurebarksvikt och patienten har behandlats med kortison.

Misstanken har sedan visats felaktig. Kortison ska inte användas i onödan, då behandlingen inte är ofarlig och bland annat i ovanliga fall kan leda till diabetes och benskörhet.

Om företaget inte slutar med dessa två tester kommer Socialstyrelsen förbjuda hela verksamheten, skriver Läkartidningen avslutningsvis.

 

Av redaktionen
28 maj, 2012

9 kommentarer

 • Av anonym 23 september, 2014

  den friska befolkningens sköldkörtelvärde är på 1.5
  Är ni kvinnor så kan ni kräva att få ligga kring 1 om ni säger att ni planerar att skaffa barn då det är oerhört viktigt för fostrets utveckling och för att bli fertil. Tester på den friska befolkningen visar ett medelvärde på 1.5. Med andra ord bör alla få ligga kring 1.0 om de mår bättre av det!

 • Av anonym 12 februari, 2014

  Såklart, det kan ju vara
  Såklart, det kan ju vara farligt om folk mår bra och hittar vad som är fel..

 • Av Mynona 21 oktober, 2013

  Salivtest felaktiga?
  Det var som fan. Ändå säger forskarna att det är enda sättet att mäta cortisolförändringar p.g.a. stressjukdomar. Karolinska tillhandahåller själva ett salivtest som är identiskt med det som Scandlab körde.

  För att inte tala om när Karolinska anlitade Scandlab för salivtesten. men det är klart, då är testerna tillförlitliga.

  Något är kapitalt fel här. Något förtroende för att ”något farligt” har stoppats får man INTE. Mer konspiratoriska tankar.

 • Av anonym 28 juli, 2013

  har samma problem som övriga
  har samma problem som övriga ,har blivit så illa bemött av vården,så jag har fullständigt tappat förtroendet för dessa läkare!har haft problem i över 5år och de har tagit sköldkörtelprover och tsh har ibland legat på 0,001 .och trak på 6,9 ock 7,2 ändå så är det normala värden!

 • Av elkelein 10 december, 2012

  Vad är farligt?
  Kan behandlingen som sätts in genom Scandlabs analyser vara farlig? Det var som fan! Jag har hittills bara upplevt att behandlingen som har satts in av vanliga läkare kan vara farlig. På sin höjd döljer det symtomen.

 • hm
  läkarna kör över oss… vill de hjälpa så gör de det, vill de inte hjälpa så gör de inte det… det har blivit som ett diktatorland… från en som inte fått hjälp.

 • Av Susanne 16 oktober, 2012

  Har precis samma problem som
  Har precis samma problem som du, har oxå gjort hårmineralanalys o fått samma svar som du men inte tillräckligt höga värden enligt luktade för att få hjälp 🙁

 • Av anonyma 27 juni, 2012

  typiskt
  typiskt..
  Den vanliga sjukvården kan ju ingenting.. mina värden ligger precis på gränsen enligt vårdcentralen. Jag har gjort hårmineralanalyser och fått reda på att jag har en extremt låg sköldkörtelfunktion. Men vårdcentralen har valt att inte ge mig behandling.

  Sveriges sjukvård är pinsam.

 • Av Tootikki 10 juni, 2012

  Förvånad?
  Knappast! Företaget utmanar den traditionella vården vars auktoritet underbyggs. Många har blivit hjälpta av Scandlabs analyser.

Comments are closed.