menskyddkollage

Samla mensen i en kopp eller ta den probiotiska skumgummibollen som  som kan sitta inne under samlag. Det har hänt en del på mensskyddsfronten.

Här ser du menskydden som tar hand om dina slemhinnor.

Den vanligaste orsaken till svampinfektion i underlivet är en kur med antibiotika, men för vissa kvinnor är det lättare att få besvär än så. Som när varje menstruation kommer i sällskap med en oinbjuden svampinfektion.

Vid menstruation blir slemhinnorna känsligare och de candida-bakterier som normalt finns i underlivet kan få övertaget och föröka sig mer än önskat. Hjälper ägaren till underlivet till genom att tvätta sig extra noggrant, använda uttorkande tamponger och högeffektiva bindor som stänger fukten inne blir miljön extra trivsam för de otrevliga bakterierna.

Typiskt för svampinfektion och obalans i ph:t är att det kliar, svider och ibland ger illaluktande flytningar. Sex blir omöjligt att ha, tajta byxor svider och att sitta rakt upp och ner på en stol, kan kännas olidlligt.

Varje månad.

Då är det dags att se över sin mensrutin. Flera svenska företag med kvinliga grundare har kommit ut med menskydd som skyddar slemhinnorna, och som dessutom är miljövänliga. Bland de finns ekologiska tygbindor från företaget Imse Vimse och helt nya sorters tamponger, bland annat en silikonkopp och en skumgummiliknande tampong med probiotiskt hölje.

Nackdelen med skumtampongen Beppy är att den kostar ganska mycket. Nära ett hundra kronor för fyra tamponger som går att använda i åtta timmar. Fördelarna är förutom lactagelet som kan förebygga svampinfektion är att det ska gå att ha sex med tampongen i. (Redaktionen har inte provat, men delge gärna dina erfarenheter nedan i kommentarsfältet!) De återanvändningsbara mensskydden blir förstås ekonomiskt fördelaktiga och de är förvånansvärt bekväma.

Mensskyddet är förstås en viktig del, men det finns mer du kan göra för att hjälpa de goda bakterierna att vinna över de onda och i bästa fall aldrig få en svampinfektion igen.

Så här boostar du dina goda bakterier under mens:

 • Tvätta aldrig underlivet med tvål, särskilt inte under mens. Duscha inte in i slidan. Tvätta med olja om det är känsligt.
 • Smörj in slidan med vaselin eller vanlig matolja för att undvika uttorkning.
 • Tänk på att stressa ner. Stress ökar risk för svampinfektion.
 • Undvik godis och läsk på fastande mage. Socker är fest för candida-bakterien.
 • Bär luftiga kläder. Kjol utan underbyxor passar inte det svenska klimatet, men försök att undvik de allra tajtaste jeansen.
 • Förebygg med receptfri probiotisk gele som Lactalbalans eller vaginalkapslar som Ecovag eller Vivag med probiotiska bakterier.

Källa: Gynekolog Erva Karlgren, Vårdguiden 1177, Läkemedelsboken och Apoteket.

Mer om den nya sortens mensskydd som ska skydda slemhinnorna och är snälla mot miljön:

Svamptampong. Skumtampongen Beppy sätts in längre in än vanliga tamponger, har inget snöre och är preparerad med probiotiskt lactagel. Beppy går att ha när man badar, sportar och har sex. Slängs efter användning. 4 st / 98 kr

Kopp för mens. Menskoppen Femmecup är tillverkade av medicinsk TPE och är helt släta på insidan för enkel rengöring. Innehåller inga proteiner, PVC eller latex man kan få allergiska reaktioner av. Den sägs vara bekväm och säker. Den sitter säkert på plats även när du sportar, badar eller rider. Finns i flera märken, bland annat Meluna, Organicup och Ladycup. Steriliseras mellan gångerna.  1 st/249 kr.

Probiotiska tamponger. Tampongen Ellen är preparerad med snälla mjölksyrabakterier. 12 st/ 98 kr.

Svart tygbinda. Svensktillverkade ekologiska Eco-Soft i svart, natt och dag från 2 pack/189 kr, tvättbara.

Binda i tyg. Imse Vimse, svensktillverkade, för både natt, dag och trosskydd fr 3 pack/ 149 kr, också tvättbara.

Inköpsställen: Ekogarderoben, Fairbreeze, Tampongshopen, Vitavera


Har du provat något av dessa, dela gärna dina erfarenheter i kommmentarsfältet nedan!

(Tack för alla som redan påpekat att diskning av menskopp i diskmaskinen är olämpligt. Det är nu ändrat i artikeln/red)

Av Hanna Brodda
16 oktober, 2012

7 kommentarer

 • Menskopp
  Jag har haft min menskopp sedan 2009 och är supernöjd. Den är bekväm, säker och det är bra med en engångskostnad då den håller i flera år. Rekommenderar den varmt till andra kvinnor som inte är rädda för lite blod. Man blir ju lite intimare med sin kropp. Men den är super och en bra investering.

 • Av Hassedotter 16 november, 2012

  Femmecup är inte från MeLuna!
  Femmecup är en helt annan sorts menskopp än de som MeLuna säljer. Femmecup, liksom de flesta andra kopparna på marknaden, FÖRUTOM MeLunas koppar, är gjorda i silikon.
  Man ska INTE diska menskoppen i diskmaskinen, man kokar den mellan mensperioderna.
  Det är ju trevligt att någon vill berätta om alternativa mensskydd men det är en stor fördel om man kollar upp fakta först, vilket inte har gjorts här!!!

 • Av Nöjd menskoppsanvändare 16 november, 2012

  Diskmaskinen?
  Att tvätta menskoppen i diskmaskinen låter som en dum idé, dock kokar jag den i en kastrull ett par minuter -utan något medel eller liknande så klart! och vips är den redo att användas igen vid nästa mensperiod. Rekommenderar den starkt!

 • Diskmaskin???
  Jag har haft menskopp i över två år och den funkar jättebra för mig. Mycket färre svampinfektioner och slemhinnorna mår mycket bättre. Men jag har aldrig hört att man ska rengöra sin menskopp i diskmaskinen, det låter som om det skulle förstöra den. Koka den säger jag bara! Har den blivit lite missfärgad? Häll i ett par teskedar bakpulver i vattnet!!!

 • Bra med information om andra
  Bra med information om andra mensskydd än bindor/tamponger, men fel om menskopp. Den ska definitivt inte köras i diskmaskin utan sköljas ur efter varje tömning och kokas ett par minuter i vatten efter varje mensperiod. Däremot så känns den inte, läcker inte och påverkar inte slemhinnorna över huvud taget

 • Av Isabelle Lundqvist 16 november, 2012

  Inte diskmaskin
  En menskopp är det by far bästa alternativet både ekonomiskt och hygieniskt sett om man hanterar den korrekt, eftersom den då håller 5-10 år. Man ska alltså inte diska den i maskin utan antingen koka eller rengöra med klortabletter för att den ska bli steril. Menskoppen ger heller inget avall, som t.ex. skumtampongerna gör.

 • Av Annelie, menskoppen.se 16 november, 2012

  Tyvärr en del om menskoppar fel i artikeln
  Bra att ni uppmärksammar skydd som är bättre för vår hälsa och miljön!

  Jag har sålt menskoppar sedan 2008 och ser att en del info i artikeln är felaktig:

  Femmecup som det står om är tillverkad av silikon och inget annat, vilket är viktigt att veta om du t ex är överkänslig mot silikon.

  Det finns över 30 olika menskoppsmärken i världen och de flesta är av silikon, men några sorter är av TPE (plast) och några få av gummi.

  Det står i artikeln även att menskoppen ska tvättas i diskmaskinen, vilket verkar helt galet, mest med tanken på kemikalier som finns i diskmedel.

  Menskoppen är dessutom inget nytt skydd, eftersom det funnits åtminstone sedan 1930-talet. Många kvinnor i Sverige använde det redan på 80-talet.

  Om du har frågor om menskoppar, så går det bra att maila mig på annelie@menskoppen.se

Comments are closed.