dupuytrens-kontraktur250

Ett finger som sakta dras ihop kallas dupuytrens kontraktur. Det krokiga fingret har till nyligen varit tvunget att opereras för att få rakt. 

Nu kan fingret bli rakt med en spruta Xiapex.

– Xiapex är en ny och mycket intressant behandlingsmöjlighet vid dupuytrens kontraktur. De erfarenheter vi har hittills ger hopp om att Xiapex i många fall kan vara ett mycket bra alternativ till operation, säger Stephan Wilbrand, överläkare och verksamhetschef för Handkirurgiska kliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala i ett pressmeddelande.

 

Ett finger som kröker sig innåt handflatan är ofta det som heter Dupuytrens kontraktur som är en progressiv och delvis ärftlig bindvävssjukdom. Kallas också vikingasjukan. I början bildas knölar i handflatan och för många blir det inte mer än så. Utvecklas sjukdomen blir det en sträng från handflatan som kan kröka och låsa fingret så det inte kan sträckas ut. Detta kan vara handikappande och ge stora problem i vardagen. Strängbildningarna uppstår på grund av en onormal inlagring av proteinet kollagen i bindväven. Krökningen av fingret som uppstår kallas kontraktur eller sträckdefekt.

Den enda behandling hittills har varit operation som cirka en till två timmar. Efteråt är patienten sjukskriven i upp till sex veckor beroende på jobb och läkprocess. Efter operationen krävs också långvarig sjukgymnastik.

Det nya läkemedlet Xiapex från Pfizer kostar landstingen drygt 6600 kronor per patient. Efter sprutan är oftast patienten återställd efter ett par dagar.

– Xiapex är ett nytt välkommet alternativ då patienten slipper operation och de risker som är förknippade med operativa ingrepp, exempelvis infektion och kärl- eller nervskada, säger Stephan Wilbrand.

Årligen opereras i Sverige cirka 2 500 patienter enligt Socialstyrelsen. Eftersom sjukdomen är särskilt vanlig i Norden kallas den ibland vikingasjukan. De flesta som får sjukdomen är över 50 år, men även yngre kan drabbas. Sjukdomen är vanligare hos män.

 Just nu har metoden börjat användas på universitetssjukhuset i Linköping, Skåne, Uppsala Akademiska och Södersjukhuset. Bedöms det vara positivt hälsoekonomiskt kan den nya behandlingen börja användas i hela landet.

 

Av redaktionen
6 oktober, 2011

2 kommentarer

  • Av anonym 5 mars, 2017

    Bara lindra, inte bota
    Människan som art har funnits i 250.000 år men man kan inte permanent bota denna enkla åkomma. Liksom så mycket annat där man bara kan lindra symptomen. Läkarvetenskapens sk framsteg är i många stycken en illusion.

  • Av Mr Hawk 24 februari, 2012

    Fantastiskt
    Har opererat båda händerna med gott resultat, men det var jobbiga operationer. Det här verkar ju helt underbart. Har ett pekfinger som börjar jäklas nu, börjar bli svårt att spela gitarr. Hoppas mitt landsting kan skicka mig till något av sjukhusen i artikeln.

Comments are closed.