dogge_eksem_250

Kliande och rödvärkande eksem kan vara svåra att råda bot på. Tack och lov hjälper kortison mot klådan och utslagen, men eksem har en förmåga att komma tillbaks. Efter några veckor är det dags för kortisonsalvan igen.

Kortison gör underverk, men biverkningarna kan bli allvarliga, bland annat blir huden mer känslig efter en tids användning. Prova istället andra alternativ emellanåt, till exempel mjukgörande hudkrämer, förebyggande egenvård eller en kortisonfri eksemkräm.

Det finns många olika typer av eksem. De vanligaste är böjveckseksem, mjälleksem, blöjeksem, soleksem samt allergiska och icke-allergiska kontakteksem.

På apoteken hittar du många olika receptfria krämer och salvor som dämpar klåda och rödinflammerade utslag. Förutom mjukgörande krämer såsom exempelvis Canoderm och Propyderm rekommenderar vårdguiden.se. Det receptfria med kortison är bland annatHydrokortison eller Mildison Lipid.

Nu kommer ytterligare ett alternativ i kampen mot eksem och hudirritationer som är kortisonfritt. Krämen heter Dexem och rekommenderas som ett komplement till kortisonsalvorna.

Trots att kortison är inflammationsdämpande och hjälper immunförsvaret att motverka eksem, är det inte bra att använda under längre tid och man bör dessutom undvik att vistas i solen med kortison på huden.

 • Smörj in huden så hjälper du kroppen att återhämta sig snabbare från eksem och hudirritationer. Dessutom bör du nypa försiktigt i utslaget istället för att klia och riva. På så vis minskar du risken att drabbas av hudinfektioner.

 

Förebygg eksem

 • Undvik överdriven tvättning.

 • Använd regelbundet mjukgörande kräm eller naturlig olja, som till exempel rapsolja, om du har torr hud.

 • Hos blöjbarn – byt blöja ofta, håll rent med vatten, lufta ofta genom att låta barnet ligga med naken stjärt, använd skyddande fet salva.

 • Undvik ämnen som du vet att huden reagerar mot.

 • Undvik att riva om det kliar.

 • Avstå från oädla metallsmycken, särskilt om de sitter fast i hål genom huden (örsnibbar och piercing).

 • Använd plasthandskar om du ofta är i kontakt med vatten. Ha gärna bomullshandskar innanför så att händerna hålls torra.

Av Sofie Ingvarsdotter
25 maj, 2010

1 kommentarer

 • Av Maria O 6 juni, 2013

  Potatismjöl
  Hoppa de feta salvorna till barnrumpan och pudra med potatismjöl. Fungerar kanon här hemma och vi har inte haft några större problem med eksem.

Comments are closed.