För att diagnosticeras med ME-syndrom, eller kroniskt trötthetssyndrom, måste man uppfylla ett antal kriterier. Dessutom måste man ha haft symptomen under en längre tid.

De kriterier som används för att fastställa om någon lider av ME/kroniskt trötthetssyndrom kan förkortas som följande:

1. Utmattning. Personen upplever en oförklarlig, ihållande eller ständigt återkommande utmattning som både är fysisk och mental och som nedsätter aktivitetsnivån avsevärt.

2. Sjukdomskänsla. Man känner sig fysiskt och mentalt uttröttad, även efter minsta ansträngning. Övriga symptom tenderar också att förvärras vid fysisk aktivitet.

3. Sömnstörning. Den sjuke känner sig inte utvilad efter sömn. Störningar i antalet sömntimmar och störningar i dygnsrytmen.

4. Smärta. Smärta kan upplevas i muskler och/eller leder. Huvudvärk av en ny, svår typ är vanligt.

5. Neurologiska/kognitiva manifestationer (minst två symptom måste uppfyllas)

Förvirring

Koncentrationssvårigheter

Försämrat korttidsminne

Desorientering

Svårigheter att bearbeta information

Tappar ord

Överkänslighet mot ljud och ljus

6. Minst ett symptom från två av följande kategorier

a) Autonoma manifestationer

 • Yrsel när man reser sig
 • Hjärtklappning när man reser sig
 • Fördröjt lägesrelaterat lågt blodtryck
 • Svimmningskänsla
 • Illamående
 • Matsmältningsbesvär
 • Urinträngningar och nervös blåsa
 • Hjärtklappning
 • Andnöd efter ansträngning
 • Extrem blekhet

 

b) Neuroendokrina manifestationer

 • Onormal och dagligt fluktuerande kroppstemperatur
 • Perioder av svettning
 • Återkommande feberkänsla
 • Kalla fötter och händer
 • Intolerans mot hetta och kyla
 • Uttalad viktförändring
 • Symptomen blir svårare under stress

 

c) Immunologiska manifestationer

 • Ömma lymfkörtlar
 • Återkommande halsont
 • Återkommande influensaliknande symptom
 • Generell sjukdomskänsla
 • Ny överkänslighet mot mat, medicin och/eller kemikalier

 

7. Sjukdomen ska ha varat i mer än sex månader.

För barn är tre månader lämpligt. Källa: REM, riksförbundet för ME/CFS-patienter.

Av Mikaela Åkerman
17 oktober, 2011

16 kommentarer

 • Av Hannibal 12 februari, 2017

  ascensions syndrom
  VET du vad det är -hysteriskt religiös ung.

 • Av anonym 16 augusti, 2016

  kroniskt trötthetssyndrom
  Hej. Kolla upp Ascension symptoms så får du svar på vad det är du lider av. Hundra tusentals människor i hela världen upplever samma sak. Läkarna står maktlösa eftersom de ej tror på det. Ascension symptoms. Kram Petra.

 • Av anonym 16 augusti, 2016

  kroniskt trötthetssyndrom
  Hej. Snälla kolla upp Ascension symptoms så får du svar på dina fysiska åkommor. Hundra tusentals människor över hela världen känner samma sak. Läkarna står maktlösa eftersom de ej tror på det. Stor kram Petra.

 • Av anonym 16 augusti, 2016

  kroniskt trötthetssyndrom
  Hej. Till alla er med dessa fysiska problem. Kolla Ascension symptoms så får ni svar på vad det är ni kämpar med. Ascension symptoms. Kram Petra.

 • Av anonym 16 augusti, 2016

  Detta är något
  Detta är något hundratusentals människor upplever nu på Jorden. Kolla Ascension symptoms. Kram Petra.

 • Av Olga 25 juni, 2013

  Det är INTE D- vitamin_ det
  Det är INTE D- vitamin_ det ÄR D-3,/KOLIKALSIFEROL/ av grupp vit. D På apoteket- de HAR INTE INFORMATION.

 • Av HannaJo 1 januari, 2013

  Till artikelförfattare och ansvariga
  Ett önskemål om kommande artikel.

  I Sverige är kunskapen och förståelsen kring ME/CFS alarmerande låg. Därtill finns en sedan länge utbredd ovilja att avsätta forskningsmedel på denna patientgrupp, till skillnad från flera andra länder. Svenska läkare följer dessvärre inte upp den omfattande internationella ME/CFS-forskningen vilket skapar en diskriminerande och lågprioriterad vårdsituation.

  Att intervjua t ex Jonas Bergquist, forskare och professor i analytisk kemi vid Uppsala universitet, är att göra en insats. Han är en av dom få svenskar som har forskat på patientgruppen, där man i en studie undersökte ryggmärgsvätskan (likvor) hos ME/CFS-sjuka. (Artikel återfinns i Plos One.)

  Resultaten visade att proteinmönstret i likvor hos ME/CFS-drabbade markant skiljer sig från det hos friska individer och patienter som lider av trötthet efter en Borreliainfektion. Ungefär 700 av de sammanlagt knappt 3000 testade proteinerna var unika för patienter med ME/CFS. Ett tillstånd som kännetecknas av bestående inflammation i hjärnan, samt att vissa reparationssystem tycks nedreglerade, bl a avseende återväxt av skadade nervcellsutlöpare.

  Som testmetod är undersökningen för komplex för att kunna användas i vårdsammanhang. Bergquist med forskarteam skall därför ha jobbat vidare med diagnosmetoden, denna gång med föresatsen om att försöka fånga upp ME/CFS-patienter även vid test av endast ett 20-tal olika proteiner.

  Jag undrar (och säkerligen andra ME/CFS-sjuka samt berörda med mig) hur det har gått? Hur långt har forskarteamet kommit sedan föregående studie? Förutsätter metoden (fortfarande) ryggmärgsprov? Anses diagnostestet vara dyrt, trots ev förenkling? Kan kostnaden i s f utgöra ett hinder vid läkarkontakt/undersökning, ex vis p g a budgetrestriktioner eller bristande ME/CFS-kunskap? Vad tror Bergquist, utifrån egen forskning och kunnande, om den framtida vårdsituationen för ME/CFS-patienter?

  Än idag saknar många kännedom om sjukdomen eller sammanblandar den med andra. Områdesfältet (ME/CFS) är därför av stort informationsvärde, inte bara för den drabbade utan även för omgivningen. Information i artikelform kan ge allmänheten en chans till ökad förståelse. (Och jag riktar ett tack till Er för dom artiklar Ni redan har publicerat !)

  Inom (det större) biomarkör-området bidrar Bergquist med en viktig del som förhoppningsvis också kan resultera i ett diagnostest, anpassat för vården. Frågan är hur denna process löper samt i vilket skede dom befinner sig nu?

 • Av hasse 9 november, 2012

  Fel fett
  Analsmärtor! Sluta med vegetabiliskt margarin och använd smör istället (måttligt). Fel fett skapar problem med tarmen, blödningar etc.
  MEN
  experter säger att ”dåligt kolestrol” är inte bra i kroppen vilket man kanske kan visst få av just animaliskt fett. Jag fick toppvärden vid test av mitt blodfettest hos hälsocentralen när jag hade använt margarinet BECEL pro en tid (dessutom stopp i avloppet ibland). För mycket ger analproblem. I väntan på nya rön växlar jag mellan dessa.
  Man kan förstå att läkarbristen ökar när människor äter så fel och så mycket.

 • Av Hon 39 29 september, 2012

  Känner igen mig
  Hej Kvinna 39. Här är en till kvinna 39. Jag har efter många års sökande inom vården och alternativa behandlingsformer fått diagnos kronisk trötthetssyndrom/ME Jag ville bara kommentera ditt inlägg. Känner igen mig väl i din beskrivning. Har testat ungefär det du testat och kommit fram till att det inte blir någon större skillnad i mitt mående. Har gått hos några olika naturläkare/kinesologer för att se om det skulle ge resultat. Kostat många kronor kan jag säga.
  En viss förbättring har jag sett på vissa symptom genom bra kost (minska socker vete komjölk alkohol kaffe e-medel kemikalier mm) och viss behandling/vissa tillskott. Samtidigt har ingenting gjort att jag blivit bättre generellt. Får mina skov och är allmänt orkeslös med många olika återkommande symptom. Jag har lagt ut mycket pengar på alternariva behandlingar och mediterar gör lätt yoga och avslappnings övningar/visualiseringar. Känner att det gör gott och bidara till ökad inre lugn och fokus MEN jag har inte blivit friskare. Det är lite skrämmande eftersom min syn på hälsa är att den inte borde vara ett mysterium. Att det man gör påverkar. Tankar känslor mat sömn motion är viktiga för hur man bygger en frisk kropp och själ. Jag har inte slutat tro att jag en dag ska bli mer som jag var innan och kunna leva ett mer aktivt liv som inte begränsas av att jag hela tiden ska undra hur lite jag orkar idag och hur mycket jag måste vila. Att alltid ställa in saker och ”mörka” utåt måste jag sluta med. Lösningen är kanske att inte bestämma något alls och isolera sig lite mer. Men jag har varit en social utåtriktad person så det har blivit en stor omställing de här åren och man behöver ju samvaro med andra för att må bra men sociala möten kräver ofta mer energi än jag har. Visst tror jag att det KAN vara en kombination av långvarig stress samt en eller flera infektioner som kan ha kraschat immunförsvaet och skapat fel i kroppens kemi. Därför kanske det på sikt KAN bli bättre. Den som lever får se! Hoppas att du kvinna 39 inte ger upp och tar en stund i taget. Har du barn? Jag har inga barn men hade önskat. Dock kom detta i vägen så har inte alls orkat/vågat bli gravid:/.En liten sorg ska jag erkänna. Kram

 • Av Svenne 1 augusti, 2012

  Bra mat ger bra tarm
  Mitt bajs är nu i balans eftersom jag inte längre lider av analsmärtor.

 • Av svärmor 30 januari, 2012

  svar till kvinna 39 år
  Jag blev berörd av ditt inlägg.
  Min svärdotter har problem med oförklarlig trötthet,
  värk, yrsel och svår huvudvärk.
  Jag blir rädd att det inte finns någon hjälp att få när jag läser att har provat så mycket utan att bli hjälpt.
  Du kanske har ME/CFS. Du kan testa detta på Gottfries Clinic i Mölndal.

 • D-vitamin
  D-vitamin är i ropet. Det har det inte alltid varit.
  Jag gick in på hälsokost och ville köpa D-vitamin för några år sedan men jag fick nästan utskällning för detta. Hon hävdade att det fick man minnsan tillräckligt i solen.
  Jag köpte sedan D-vitamin i en annan affär.

 • Av hasse 25 oktober, 2011

  Mineralterapi
  Jag vägrar acceptera det moderna livet. Det måste vara härligt att leva annars menar jag att det är något fel. Jag har också gått igenom div dieter under åren med obetydlig reaktion.
  Du vaknar outsövd. Det känner jag igen, hela dagen är förstörd, seg och jobbig. Det tar timmar att bli ganska okey. Jag kommer ihåg att när jag åt gratäng eller mjölkstuvning(kalk), så kunde jag bli trött och tvingades lägga mig och sov ca bara 10 minuter, mikrosömn som man har pratat om en del. Nu efteråt tolkar jag det som kalken deltar inte i omsättningen om inte kompismineralen KALIUM och vitaminen D-vitamin har varit närvarande tillräckligt i kroppen. I boken vitaminbibeln kan man se hela den vitamin och mineralbalansstrukturen på bild.
  Den absolut bästa bok jag läst är Stora Läkarboken av Rosenberg & Feltzman om mineralterapi.
  Företaget nutri-tech.nu analyserar din kroppskemi med en liten hårtuss. Beställ en broschyr här
  031- 7072489

 • Av Joan E. Nielsen 23 oktober, 2011

  Kronisk Træthedssyndrom/ME
  Jeg er diagnostiseret med Post viralt træthedssyndrom G.93.3 i Danmark, 1999 – Dette troede jeg på i ti år, mine teste viste EBV, CMV og nogle herpesvirus,der blev taget en Borrelia test dengang, men den var negativ og diagnosen blev stillet.

  Siden blev jeg mer syg, hjerteproblemer, kom i operation, men blev dårligere – da sendte vi noget blod til udlandet, til bedre laburatorier og da svarene kom fik vi et chock, der blev fundet flere kroniske infektioner, Borrelia, Lunge Clamydia of flere andre fra flåter og dyr, var jeg smittet med.

  Vær opmærksom på at mange andre end mig, verden over har opdaget at testene ikke dur, at de også har kroniske infektioner, Borreliose/Lyme disease og dette ikke er blevet opdaget og derfor er vi blevet givet fejlagtig diagnose.

  Undersøg det nærmmere, se under Lyme disease, mere en 90 %, ifølge læger der nu er gået ind i Lyme problemtaikken finder at ME/CFS patienter har sådanne alvorlige infektioner.

  Måske dette kan forklare hvorfor cancer medicin virker, det slår sådanne microber ihjel :-/

  Take care, vi er ikke blevet ordentligt undersøgt, vores/jeres, ja testen de bruger viser falsk negativ, selvom vi/du kan have kronisk infektion alligevel, lær om Lyme disease/Borreliose og du vil opdage at det er nøjagtigt identisk med det der kades ME hos jer og ME/CFS her i Danmark 🙁

 • Av Kvinna 39 år 23 oktober, 2011

  Svar till hasse
  Bra att detta hjälpte dig, hasse! Allt kan dock inte relateras till den egna erfarenheten. Det som är sunt förnuft för dig/bra för din kropp behöver inte automatiskt betyda att det fungerar på andra, i detta fall, människor som lider av Myalgisk Encefalomyelit. Kroppen är mer än komplex.

  Själv har jag hunnit testa mycket under mina 25 år med ett förmodat kroniskt trötthetssyndrom. Näringstät och genomtänkt kosthållning, tillskott av viktiga vitaminer och mineraler, 100% sockerfri kost under ca 15 års tid, helt komjölksfri under många år, glutenfri under en längre testperiod, perioder utan försurande produkter som t ex kaffe. Vegetarisk kost, meditation, träningsprogram, positiva affirmationer, terapi e t c. Jag har alltid sovit gott på nätterna. Vaknar outsövd och är konstant och olidligt uttröttad, inklusive andra symtom såsom led- och muskelsmärta, halsirritationer, yrsel m fl. Över tid har jag blivit sämre. Sedan ett antal år tillbaka är jag närmast helt sängliggande dygnet runt.

 • Av hasse 21 oktober, 2011

  sömnsömnsömnsömn
  ang. kroniskt trötthetssyndrom
  Sunt förnuft saknas hos människor. Jag är analytisk och har en filosofi att alla dessa symtom och alla de nya symtom som har etablerat sig hos mänskligheten de senaste 40 åren bör allt sunt förnuft säga att en gemensam nämnare är orsak till allt detta. Idag tar man fram nya mediciner hela tiden utan ifrågasätta orsak och också tillverkarnas existens fastän de kanske förstår med sin kunskap den verkliga bristen hos människor.
  På 80-talet fick jag som elev på Komvux besöka biblioteket för att recensera en författare. På mikrofilmen fick jag leta rad upp och ner. Där såg jag ”Att inte tåla gluten”. Jag blev så nyfiken på titeln så leta på boken och läste vad detta var. Överkänslighet mot mjöl etc. Jag kände igen en del av symtomen och gick vidare till Vitaminbibeln i en annan hylla. Intresset steg. Provade olika vitaminer och mineraler.
  Största effekten fick jag när jag intog kroppens största mineral, kalcium. Vi liksom naturen är försurade. Vi kan göra som i trädgården kalka för att höja surhetsgraden (Ph). Stark reaktion på halsbrännan och sömnen. Lång tid har gått men det är svårt att balansera kalciumet. För mycket ger djup sömn med drömmar och vakenhet om vart annat osv.
  Livsmedelsprodukter som innehåller tillsatser (E-nummer) ger mer bränna har jag märkt. Även kaffebröd(socker), juice, ost och alkohol etc.

  Jag har läst på nätet nånstans att det som balanserar Ph är mineralen KALIUM. Svårt på tag på i handeln. Tog ett antal en tid och fick supersömn MEN en varning bör ges. Blev andfådd efter en tid och jag kopplade det samman med Kaliumintaget och slutade. Kände då även av allt av kalk en tid som ost och mjölk. Kan nu bara ta en pytteliten bit av en tablett eller sluta helt för en tid. Kanske det är mättat i kroppen. Men hälsan är på topp efter detta nog beroende på att jag sover 6-8 timmar. Kan dock vakna på natten tidigt om jag tagit för mycket K och sent om för lite. Lite turbulent. Såna ggr är det enkelt att läsa kvällstidningen tidigt på morgonen tills sömnen kommer tillbaka. Det är när man somnar om en och två gånger som man får den bästa och skönaste drömsömnen.
  Oktober -11 kom Karolinska (på SVT rapport) med rön att KALIUM hjälpte mot stroke. Jag är inte ett dugg förvånad, förmodligen fungerar det på många fler symptom och sjukdomar eller att det är bra sömn som reparerar.
  Kalium finns i banan och potatis etc. Speciellt KRAV-banan fick min halsbränna att försvinna resten av dagen, det säger en del. Sagt: Det är i regel mineralbrist man har.
  Beträffande sömnen har sängkläderna och sängen stor betydelse. IKEA har en billig ergonomisk halvhård kudde som jag varvar med vanlig kudde. Har betydande effekt. Skön sömn ska få kosta.
  Man kan analysera sin egen mineralbrist med ett hårprov hos företag i branschen.
  Vanligt the och rödvin är bra mineraler med annat kostintag i oregelbunden ordning stärker sömnen. Regelbundenhet tråkar ut kroppen. En stadig frukost är en myt tror jag. Ät bara det kroppen behöver efter ett uppvaknade.

Comments are closed.