Nivåerna av D-vitaminet i våra kroppar närmar sig årslägsta och graden av UV-strålning är som lägst. Många blir påverkade även psykiskt av kylan och mörkret.

För vissa kan då ett besök i ljusterapi, till exempel ett rullande ljuskafé, mota undan den värsta obehagskänslan.

- Det rullande ljuskafét har tio gånger starkare ljus än ett vanligt kontor och en timmes besök kan räcka i en vecka, säger Christina Pöhlen själv.

Besöket kostar 100 kronor och då ingår dryck och godsak. Det går också att beställa hem det rullande ljuskafét, till företaget eller festen.

Inslaget produceras av Scanpix.

Det saknas fortfarande bevis för att ljusterapi fungerar för att behandla till exempel årstidsbunden depression. Bland annat professor Lisa Ekselius har varit med och gått igenom flera studier som kommer fram till att det ger effekt för en del, för andra är det lika bra eller dåligt som placebo. Läs mer om hennes forskning här: Läkartidningen.
Av Dina mediciner
10 januari, 2011

3 kommentarer

 • Av Lisa 1 juli, 2011

  QvTAtTOMDNsFiCfPp
  Finllay! This is just what I was looking for.

 • Av anonym 25 januari, 2011

  Solarium
  Elbehandling låter väl drastiskt tycker jag. Har själv tendens till vinterdepression och brukar sola solarium någon gång i veckan om jag kan, det brukar hjälpa, i kombination med antidepressiva. Det är ju också en typ av ljusbehandling. Har du provat solarium?

 • Av Anonym 11 januari, 2011

  Under åren har jag provat
  Under åren har jag provat flera anitdepressiva. Mina besvär brukar komma på våren men de är ändå så reglebundna att jag misstänker att de är linkade till årstiden. Jag har funderat på att eventuellt säga ja till elbehandlingen om det kommer tillbaka.

Comments are closed.