gravidmagar_Hasse_Holmberg_Scanpix
Under en graviditet bör kvinnan se upp med piller. Nu visar en ny studie, publicerad i the Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine, att antibiotika tidigt under graviditeten kan ge ökad risk för fosterskador.

Om man tidigt under graviditeten drabbas av en infektion, exempelvis urinvägsinfektion, och går på antibiotika, kan detta leda till ökad risk för fosterskador. Det här visar en ny amerikansk studie, publicerad i the Archives of Pediatrics Adolescent Medicine.

Studien visar en eventuell koppling mellan två typer av antibiotika och fosterskador; sulfonomider, som till exempel finns i Bactrim, och nitrofurantoin, som finns i Furadantin. Båda dessa läkemedel ges för att behandla bland annat urinvägsinfektioner. Användningen av preparat innehållande sulfonomider kan, enligt studien, koppas till sex slags fosterskador såsom hjärtproblem, medan nitrofurantion kan kopplas till fyra. Däremot verkar de vanligaste antibiotikapreparaten, som skrivs ut till gravida (cefalosporiner och erytromycinmedel), vara ofarliga.

En av forskarna bakom studien, Krista S. Crider, vid Centers for Disease Control and Prevention i Atlanta, menar att infektioner kan vara oerhört farliga för både kvinnan och fostret, och bör därför inte gå obehandlade. Crider säger till nyhetsbyrån Reuters att det ännu inte gjorts någon större undersökning kring antibiotika och fosterskador, studien kan alltså inte visa på några konkreta slutsatser. Hon menar att det vid varje graviditet finns en 3-procentig risk för fosterskador. ”Kvinnor som behöver ta dessa läkemedel ska inte vara alltför oroliga, då siffrorna för fosterskador är relativt låga.” Men enligt tillverkarna kan bland annat Bactrim och Furadantin påverka fostret, som gravid bör därför alltid rådfråga en läkare innan påbörjad kur.

Av Jenny Östlund
4 november, 2009

1 kommentarer

  • Av anonym 19 augusti, 2016

    Bör väl påpekas att rubriken
    Bör väl påpekas att rubriken är helt missvisande. Inga av dessa preparat är penicilliner utan antibiotika. Penicillin är en sugrupp under antibiotika. Penicillin är betraktat som nästan helt säkert för gravida.

Comments are closed.