Mjolkko_mjolkframjandet250
Ont i magen och gasbesvär är oftare laktosintolerans än vad forskarna hittills trott, visar ny undersökning.

Allt fler vuxna i Sverige har svårt att dricka mjölk, visar forskning som Ricardo Almon, distriktsläkare, lagt fram vid Allmänmedicinskt forskningscentrum i Örebro.

Tidigare räknade vården med att 1-5 procent av den vuxna befolkningen inte mår bra av mjölk, men den siffran visade sig vara gammal. Den gäller fortfarande bland gamlingarna, födda före 1920, men i snitt bland de yngre vuxna är 14 procent, nästan var femte alltså, laktosintoleranta. Det är viktigt att konstatera av flera anledningar, menar forskaren.

- Man bör till exempel i högre grad än nu överväga laktosintolerans som en diagnos vid diffusa mag- och tarmbesvär, säger Ricardo Almon, till tidningen Forskning.

Även behandlingsrutiner bör ses över. Mat på sjukhus och läkemedel som innehåller laktosproteiner bör eventuellt ersättas med annat.

Laktosintolerant innebär att kroppen slutat producera laktas, det protein som bryter ner mjölksockret. Att ändå dricka mjölk är inte farligt, men det kan göra ont och för vissa ge en bubblig och gasig mage. För en del går lite mjölk bra, mindre än en deciliter eller som form av grädde i maten och liknande. De flesta barn klarar av och mår bra av att dricka mjölk, men de flesta vuxna i världen, mer än 70 procent är uppskattningen, kan inte och behöver generellt inte dricka mjölk. I Sverige är mjölk en  D-vitaminkälla när solen inte når över trädtopparna, men kan man inte dricka mjölk är fet fisk eller annat tillskott, som  en alternativ för vissa behövande grupper.

Av Dina mediciner
13 december, 2010

2 kommentarer

 • Av Levt lactosfritt i 27 år nu 25 oktober, 2011

  Jag fick min laktosintolerans
  Jag fick min laktosintolerans 1984, då visste läkarna ingenting om detta tillstånd, verkade inte ens ha hört talas om överhuvdtaget. Jag sökte vård ett flertal gånger för mina magsmärtor och diarréer och gaser och fick höra att jag typ skulle ”gå hem och fundera på vem som var dum med mig”, dvs de trodde att det var psykiskt! En dag fick jag en aha-upplevelse då jag precis ätit pannkakor med mjölk i och som dryck till. Magknipen kom omgående redan under måltiden. Då bestämde jag mig för att utesluta alla mjölkprodukter ur min kost för att se om det hjälpte. Vilket det gjorde. Jag har inte ätit några andra mejeriprodukter än lagrad hårdost (som är naturligt laktosfri) sedan dess och jag klarar mig alldeles utmärkt utan dem, vill inte ens ha fast det numera finns ett stort utbud av laktasenzymer och laktasenzymbehandlade produkter. Mjölk är till för kalvar, inte för människor!

 • Av anonym 17 december, 2010

  – laktos tack!
  Detta ska jag visa för min doktor!
  Har redan börjat utesluta laktos och mår bra i magen för en gångs skull:)
  Haft magproblem sedan dagis…

Comments are closed.