Varta_fet

Fot- och handvårtor är vanligt. Barn får det mer än vuxna, men alla kan drabbas.

Elias, 6, fick svårt att gå och hans familj provade alla. Det som till slut fungerade var vanlig myrsyra.

Fotvårtor är erkänt svårbehandlade. De orsakas av virus och det finns många olika sorter. Ofta kommer vårtan vid nedsatt immunförsvar och tar ett par år att läka av sig själv. Fotvårtor kan göra ont och de kan ibland växa sig stora som kratrar som inte ser trevliga ut.

Just så var det för Elias, 6 år. Han fick en vårta under simskolan på dagiset. Sedan en till. Till slut hade han fem stora och tre av dem satt så till att de gjorde ont, kliade och påverkade gången.

- Vi försökte med frysmetoden, den verkade göra hemskt ont och den fungerade inte heller. Ett par gånger gjorde vi det. En vårta, den minsta, försvann. De andra som verkligen besvärade honom påverkades inte alls, berättar hans mamma Maria.

Av en annan mamma i förskoleklassen fick Maria tipset att prova Vårtfri. Det består av myrsyra och är utvecklat av fotvårdsspecialisten Astrid Agholme.

- Jag trodde väl inte att det skulle kunna fungera. Stora aggressiva vårtor och det där medlet med lite surluktande vätska som skulle duttas på med tops. Verkade löjligt enkelt. Men det fungerade, säger Maria.

Hur gjorde ni behandlingen?

- En gång i veckan, söndagkväll efter badet gjorde jag behandlingen. Elias verkade själv tro på det. Efter fyra behandlingar såg jag att de började försvinna, vi gjorde två eller tre till innan de var helt borta.

Av Hanna Brodda
7 januari, 2011

3 kommentarer

 • Av anonym 8 februari, 2017

  vårtfri penna
  Det här VÅRTFRi Pen hade ingen effekt, tyvärr. Det är bara reklam!

 • Av Robert Heikkinen 28 mars, 2014

  Kan fungera mot PPP
  Hej!

  Jag har nåt som kallas Palmoplantar pustulosis och det sägs att det kan hjälpa mot det men har själv inte vågat pröva då det tydligen kan svida kraftigt.

 • Av anonym 16 februari, 2011

  OBS
  Det fungerar bara/bäst om man har lagt handen eller foten i bad 15-20 min innan behandlingen.

Comments are closed.