Maryam190
"Ibland kan jag tycka att jag blir så torr i munnen, känns som sandpapper. Försöker dricka mycket vatten, men jag tycker inte att det hjälper. Sedan ett par år tillbaka tar jag Sertralin i perioder, muntorrhet kan visst vara en sidoeffekt av det. Vad är bäst mot den torra känslan?" Irina, 31

Svar: Hej Irina, vad bra att du tar upp muntorrhet eftersom det är viktigt att behandla den. Det är många läkemedel som ger muntorrhet, bland annat antidepressiva mediciner som Buspar och Ludiomil.

Många vänjer sig vid den torra känslan och det är inte bra och det blir svampinfektioner och andra infektioner efter ett tag.

Vatten hjälper egentligen inte mot muntorrhet. Vatten är vatten och det är inte som saliv, som innehåller viktiga enzymer för tänderna och slemhinnor.

För att stimulera salivutsöndringen föreslår jag en gelé som styrks på tungan, Zendium, den fungerar ofta bra. Tuggummi eller sugtabletter med fluor är också ett bra komplement, som Xerodent.

 

För människor som inte har några fungerande salivkörtlar, till exempel efter strålning, behöver förstås saliversättningsmedel, men det är något annat.

 

 

 Hör gärna av er för fler frågor!
Mejla på fragafarmacevten@dinamediciner.se

Av Jenny Östlund
3 november, 2009