claudio_BRESCIANI
Om du har genomgått magsäcksoperationen, gastric bypass, kommer du att gå ned i vikt. Men du kan också uppleva en del biverkningar, till exempel vitaminbrist, överskottshud och ökad risk för alkoholism.

En gastric bypass är ett operativt ingrepp som görs för att minska hungern och på så sätt lättare gå ner i vikt. Hungern minskar rejält och statistiskt är resultatet bättre än någon annan viktminskningsmetod. Med betydligt mindre mat, finns risk för motsatsen till det första problemet: nämligen näringsbrist. Innan en gastric bypass-operation är det viktigt att förbereda sig genom att förbättra sitt leverne. Du bör bland annat få hjälp av en dietist, äta mindre kolhydrater (exempelvis en low calorie-diet), äta måltider och mellanmål på regelbundna tider och dricka mycket vatten mellan måltiderna. Du bör också öka din fysiska aktivitet.

Första året efter operationen
är det vanligt att man går ner en tredjedel av sin ursprungsvikt, sedan kan man gå upp några kilon tills vikten stabiliserat sig. Första året efter operationen kan du också uppleva trötthet, frusenhet och håravfall eftersom kroppen är inställd på svält.

Näringsintaget minskar, det är därför viktigt att äta lite men ofta.

Du kan få brist på bland annat:

 • Protein
 • B12
 • Järn
 • Vitamin A
 • Vitamin D/kalcium
 • Zink
 • Magnesium
 • Folsyra/folat – om du är i barnafödande åldern.


Gör så här:
En multivitamintablett om dagen ger en del av näringen, men det är också viktigt att våga äta fet fisk, frukt och förstås grönsaker.

Var åttonde svensk lider i dag av fetma. Behovet av en överviktsoperation, såsom gastric bypass, uppskattas till 10-15 000 per år. Men bara 4000 opereras. Det finns fyra sätt att gå ned i vikt på: kostrådgivning, motion, läkemedel och överviktsoperation (gastric bypass).

Operationen ger ofta viktnedgång, förbättring av högt blodtryck, diabetes och fetmarelaterade sjukdomar. Många menar att gastric bypass även kan bota diabetes:
- Men det ska man vara försiktig med att påstå, säger Mats Eriksson, docent och överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge på Medicinstämman.
Däremot kan många diabetiker minska sitt insulinintag.

Efter en gastric bypass-operation
kan vissa bieffekter upplevas, exempelvis i samband med måltider om du ätit för fort eller inte tuggat maten tillräckligt. Du kan då bli illamående och få kräkningar. "Dumping" är också något du kan känna av. Dumping är ofarligt, men kan kännas väldigt obehagligt och det uppstår när maten kommit ner i tunntarmen för fort. Vanliga symptom är yrsel, kallsvettningar, kramp och ökad hjärtfrekvens.  

85 procent av de som har genomgått en opreation får problem med överskottshud. Gastric bypass ger också ökad risk för alkoholism, då många ersätter ett missbruk (mat) med ett annat.

Kriterierna för att få en gastric bypass är ett BMI på över 35, över 18 år och att försök till att gå ned i vikt har gjorts men misslyckats.

Av Jenny Östlund
30 november, 2009

17 kommentarer

 • Av anonym 27 oktober, 2016

  Magnesium tar bort kramper o
  Magnesium tar bort kramper o ont

 • Av Roger 10 januari, 2016

  Identitetskris
  Givetvis är det så själv blev det för svårt att veta vad och vem jag var.slutade leva och gav upp
  Min sambo räddade mitt liv och inläggning på psyket gjorde det bättre på sikt
  Så enkelt är det inte.

 • Av anonym 29 januari, 2015

  Hade samma problem innan jag
  Hade samma problem innan jag fick tipset att äta kalcium/kalktabletter. Funkade utmärkt på mig!

 • Magnesium
  Magnesium, har hjälpt mig när jag haft perioder då jag ofta haft kramp i vaderna

 • Av anonym 8 februari, 2014

  Kontakta sjukhuset du vart
  Kontakta sjukhuset du vart opererad vid de måste hjälpa dig med dessa problem

 • Av Kvinna strax över 30 30 januari, 2014

  Ja… Mer än väl.
  Ja jag känner igen mig mer än väl. Varit i mitt förhållande 15 år och har fyra barn med min man. Jag tappade bort mig helt… Allt blev ett stort hål och min identitet försvann. -60kg och en enorm förändring. från XXL till XS eller vissa barnstorlekar. Jag är äntligen på väg tbx, 4 år efter op…

 • Av anonym 30 januari, 2014

  Krampen brukar ge med sig om
  Krampen brukar ge med sig om man dricker mera vatten.

 • Av Katarina 9 januari, 2014

  Gastric bypass
  Hej jag har gjort en gastric bypass 1/10-10. Jag mår toppen bra, tränar tyvärr inte. Har egentligen aldrig gillat det! Äter 5ggr per dag, dricker lite vatten tyvärr. Enda problemet jag har att jag får kramper i benen och fötterna. Det gör satan så ont. Har president varit på provtagning och har ingen näringsbrist. Är det någon som vet vad det kan vara?

 • Står inför en Gastric by pass
  Jag gjorde en gastric banding för 12år sedan och den har nu gjort livet till ett helvete för mig men min fråga är efter den nya operationen kan ni träna som vanligt folk jag är på gymmet tre gånger i veckan för att hålla kroppen i trim,

 • Av Micke 5 december, 2013

  Förlorad identitet
  Min flickvän, eller nu mer före detta flickvän genom gick en magsäcksoperation för något år sen.
  Hon förändrades totalt. Utseendemässigt kan man inte känna igen henne längre. Hon är verkligen trådsmal, använder små klädstorlekar ibland även barnstorlekar. Har sett bilder från tiden före operationen och man förvånas över förändringen. Förut var hon jättstor och rund.
  Men problemet är att hon inte känner igen sig själv längre…hon saknar en identitet.
  Det gick så långt att hon ville bryta förhållandet med mig. Hon säger att hon inte kan älska någon annan så länge hon inte älskar sig själv… Hon skrev på facebook en gång ”var är sofia” Hon förlarade aldrig för mig varför hon skrev så, men nu kan jag förstå. Hon vet inte vem hon är efter operationen… Är det någon som känner igen det här?

 • Av Charlotta 21 november, 2013

  Länk om samband mellan alkohol och Gastric Bypass
  Hittade en länk här: http://www.accentmagasin.se/forskning/gastric-bypass-kan-oka-risken-for-alkohol-och-drogmissbruk/

 • Av anonym 9 november, 2013

  Jag har hört flera läkare som
  Jag har hört flera läkare som säger att det har ett stort samband, har flera vänner som dess värre trillat dit på alkoholen efer en gbp så jag tror dess värre att detta är ett vanligt problem man byter en drog mot en annan.

 • Av anonym anhörig 7 november, 2013

  Svälter ihjäl?
  min sambo, har gjort gatric by pas, nu är han yr hela tiden, utom en kvart efter mat, äter för lite 3 ggr dag, jag vågar inte säga du svälter ihjäl, så jag säger ät oftare, en banan eller vad som helst, så du får i dig energi oftare, vågar inte kontakta sjukvårdsupplysningen, för var gång skickas en ambulans, vilket han inte vill, och det resulterar bara i några daga in och ut, vad ska jag göra? Rådvill.

 • Av anonym 19 oktober, 2013

  Dumping
  Jag har gjort gastric by pass nu är 6 veckor sedan men kan bara dricka vatten minsta lilla jag smakar mat tom. vit fisk eller knäckebröd behövs bara smaka pytte lite en 5 del av tex köttbulle så får jag kraftig dumping håller i sig i 1-3 timmar jag svettas fryser mår illa blir jätte trött känner mig rädd nu för jag kan inte äta utan bara dricka vatten går det att operera tillbaka ???? eller hur ska det gå !!! vill inte ha dumping flera ggr varje dag

 • 200IE??
  Kalcipos har 200IE. Vad är det för ”d-vitamin”?? För det ens då kallas för d-vitamin? Då kan man lika gärna vara utan. Man får typ äta 20 tabletter.

 • Av Nelly 10 juni, 2010

  Alkoholism
  Hejsan!

  Finns det några studier som fastställer att det är vanligt att bli alkoholberoende efter en gastric bypass? Skulle vara intressant med en referens till den/dem i så fall. Tack på förhand!

  Nelly

 • Av Pisal 6 februari, 2010

  GBY
  Jag gjorde ne gastric by Pass för snart 7 år sedan och inte en dag jag har ångrat detta! Jag har gått ner i vikt och jag år bättre än innan. PGA medicinering har jag gått upp 15 kg, men jag väger ändå mycket mindre än när jag var som tyngst! Visst vill jag ta bart dessa 15 kg och helst 5 kg till, men jag mår ändå bra efter operationen. Med den smärta jag har idag pga något helt annat tror jag att jag skulle ha suttit i rullstol om jag inte varit opererad. Nu klarar jag mig med kryckor och rollator.

  Men – det enda problem operationen löser är själva vikten! Allt annat måste man jobba med själv (eller m hj a kurator/psykolog motsv) Jag blev inte lycklig, men väl mycket smalare och fysiskt sett i betydligt bättre skick än innan!

Comments are closed.