Uppdaterad: 2015-07-09

Kommentera

Bara 27 i världen har opererats mot tourettes

Fakta om Levodopa / Madopark

Används vid Parkinsons sjukdom och verkar genom att omvandlas till dopamin i hjärnan.

Varning för: Tas inte tillsammans med vissa antidepressiva, centralstimulerande...

3.333335
Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (3 röster)

Dina mediciner har pratat med Patric Blomstedt, Sveriges främste neurokirurg och forskare inom elektrostumulering av hjärnan mot tourettes och parkinson. - Det är en tung sjukdom att ha. I snitt blir tourettepatienterna 70 procent bättre, vissa blir ännu bättre och andra får ingen effekt, berättar han.

Vid parkinson har Deep brain stimulation, DBS, använts länge och sedan tio år görs 50 operationer bara i Sverige varje år. För patienter med tourettes syndrom har behandlingsformen fortfarande bara använts i forskningssyfte.

I hela världen har studier publicerats som innehåller sammanlagt 27 patienter.

Resultaten har varit goda, berättar forskaren Patric Blomstedt, vid neurokirurgiska kliniken på Norrlands universitetssjukhus. I snitt har patienterna minskat de ofrivilliga rörelserna med 70 procent.

- Det är svårt att  dra några slutsatser ännu om vilka som blir hjälpta, men det kan ha att göra med hur symtombilden ser ut.

För parkinsonpatienterna blir också resultatet olika, främst beroende på hur symptomen var innan.

- Patienter med mer störningar i rörelsecentrat och har stelhet eller är överrörlig blir mer hjälpta av DBS. Kognitiva och psykiatriska symtom som kommer av parkinson försvinner inte.

Elektrisk hjärnstimulering är inte bara ett ingrepp, det är som en "pacemaker" som opereras in i hjärnan och ska sitta kvar där för att ge lagom mycket stimulering för resten av livet. Patienten är bara lokalbedövad till en början. En ram av lättmetall skruvas fast runt skallen och kirurgen använder sedan en magnetkamera för att räkna
ut exakt var och i vilken vinkel elektroden ska sättas in. Patienten känner ingenting, eftersom hjärnan saknar känselnerver.

Om operationen har lyckats slutar handen
att skaka när strömmen slås på.

För att behandla tourette med DBS testas fortfarande var i hjärnan som är det bästa stället att stimulera.

L-dopa, eller medicinen Levodopa, ger ett så pass bra resultat för många patienter att de inte behöver någon DBS, men för de parkinsonpatienter som inte blir hjälpta av medicinen är det en möjighet.

- Finns inga andra kontraindikationer, annan sjuklighet eller att man inte är alltför gammal och dylikt, då är chansen stor som jag ser det att DBS kan ge lindring, säger Patric Bolmstedt.

Hur många tourettepatienter finns det, till exempel i Sverige?

- Det vet jag faktiskt inte, förr sa man att det var väldigt ovanligt, nu pratar man om det som en tämligen vanlig åkomma.

För den patient som Dina mediciner följt, Thomas, väcker forskningen hopp om att kunna leva ett normalt liv igen. Han är född och bor i Nederländerna,  just nu pågår ingen forskning för patienter som Thomas där men den holländska forskaren Veerle Visser-Vandewalle tipsade honom om ett team i Belgien. Just nu väntar han på besked från sin motsvarighet till Försäkringskassan om de ska bekosta operationen.

 

- Jag är helt säker, det är det jag har att hoppas på, att jag kan bli hjälpt, säger han i den tidigare intervjun.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2011-03-24
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!

Annons