Uppdaterad: 2015-07-09

Kommentera

Bara 27 i världen har opererats mot tourettes

Fakta om Levodopa / Madopark

Används vid Parkinsons sjukdom och verkar genom att omvandlas till dopamin i hjärnan.

Varning för: Tas inte tillsammans med vissa antidepressiva, centralstimulerande...

3.333335
Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (3 röster)

Dina mediciner har pratat med Patric Blomstedt, Sveriges främste neurokirurg och forskare inom elektrostumulering av hjärnan mot tourettes och parkinson. - Det är en tung sjukdom att ha. I snitt blir tourettepatienterna 70 procent bättre, vissa blir ännu bättre och andra får ingen effekt, berättar han.

Vid parkinson har Deep brain stimulation, DBS, använts länge och sedan tio år görs 50 operationer bara i Sverige varje år. För patienter med tourettes syndrom har behandlingsformen fortfarande bara använts i forskningssyfte.

I hela världen har studier publicerats som innehåller sammanlagt 27 patienter.

Resultaten har varit goda, berättar forskaren Patric Blomstedt, vid neurokirurgiska kliniken på Norrlands universitetssjukhus. I snitt har patienterna minskat de ofrivilliga rörelserna med 70 procent.

- Det är svårt att  dra några slutsatser ännu om vilka som blir hjälpta, men det kan ha att göra med hur symtombilden ser ut.

För parkinsonpatienterna blir också resultatet olika, främst beroende på hur symptomen var innan.

- Patienter med mer störningar i rörelsecentrat och har stelhet eller är överrörlig blir mer hjälpta av DBS. Kognitiva och psykiatriska symtom som kommer av parkinson försvinner inte.

Elektrisk hjärnstimulering är inte bara ett ingrepp, det är som en "pacemaker" som opereras in i hjärnan och ska sitta kvar där för att ge lagom mycket stimulering för resten av livet. Patienten är bara lokalbedövad till en början. En ram av lättmetall skruvas fast runt skallen och kirurgen använder sedan en magnetkamera för att räkna
ut exakt var och i vilken vinkel elektroden ska sättas in. Patienten känner ingenting, eftersom hjärnan saknar känselnerver.

Om operationen har lyckats slutar handen
att skaka när strömmen slås på.

För att behandla tourette med DBS testas fortfarande var i hjärnan som är det bästa stället att stimulera.

L-dopa, eller medicinen Levodopa, ger ett så pass bra resultat för många patienter att de inte behöver någon DBS, men för de parkinsonpatienter som inte blir hjälpta av medicinen är det en möjighet.

- Finns inga andra kontraindikationer, annan sjuklighet eller att man inte är alltför gammal och dylikt, då är chansen stor som jag ser det att DBS kan ge lindring, säger Patric Bolmstedt.

Hur många tourettepatienter finns det, till exempel i Sverige?

- Det vet jag faktiskt inte, förr sa man att det var väldigt ovanligt, nu pratar man om det som en tämligen vanlig åkomma.

För den patient som Dina mediciner följt, Thomas, väcker forskningen hopp om att kunna leva ett normalt liv igen. Han är född och bor i Nederländerna,  just nu pågår ingen forskning för patienter som Thomas där men den holländska forskaren Veerle Visser-Vandewalle tipsade honom om ett team i Belgien. Just nu väntar han på besked från sin motsvarighet till Försäkringskassan om de ska bekosta operationen.

 

- Jag är helt säker, det är det jag har att hoppas på, att jag kan bli hjälpt, säger han i den tidigare intervjun.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2011-03-24
Hanna Broddas bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons