Uppdaterad: 2014-12-08

5 kommentarer

Bästa huskurerna mot förkylning

Bild

Huskurer mot förkylning och andra åkommor har funnits i alla tider. Här tipsar vi om några.

Nu är förkylningstiderna här och vi tar till alla knep för att hålla oss friska eller för att snabbare bli krya om baciller och virus väl fått fäste. Här ger huskursgurun Madelaine Andersson sina bästa tips.

Redan som lite blev Madelaine Andersson intresserad av hur
man på naturlig väg kan hjälpa kroppen att läka. Hennes mor gick hos en homeopat och hennes mormor tipsade henne ofta om olika huskurer. Intresset har följt Madelaine ända sedan barndomen och hon har till och med utvecklat en app, Huskurer, som erbjuder över hundra olika typer av huskurer och filmer på hur man tillreder dessa.

– Det var under min senaste föräldraledighet som jag beslöt mig för att gå en utbildning inom programmering och mitt första självklara val av app var så klart att göra en app om huskurer.

Sedan dess har appen fortsatt att utvecklas och innehåller nu en gedigen lista med huskurer, blogg om huskurer och filmer på hur man tillreder huskurer.

När förkylningstiderna närmar sig rekommenderar Madelaine
att man använder mer färsk chili och vitlök i matlagningen för att höja immunförsvaret. Man kan även dricka citronvatten flera gånger om dagen och gärna börja dagen med 1-2 matskedar äppelcidervinäger i ett stort glas vatten.

Om förkylningen redan fått fäste tipsar Madelaine om sin
egenkomponerade juice:

1-2 kilo morötter
1-1,5 kilo apelsiner
1kilo äpplen
1-3 citroner
En bit ingefära stor som en tumme

Se här hur hon tillreder den.

Andra välbeprövade knep vid förkylning som Madelaine tipsar
om är att äta rå vitlök dagligen (1-2 klyftor) utblandat i lite filmjölk eller grekisk yoghurt och att dricka te gjort på färsk ingefära som man kokar i bitar i 5-10 minuter, tillsätter färskpressad citron och honung och dricker så varmt som möjligt.

Men bäst är så klart att undvika att alls bli smittad. God handhygien och att inte vara för nära andra är bra sätt för att försöka förhindra att smitta sprids.

Läs även: Redo för huskurer? Detta ska du ha hemma.

Illamående, tandvärk eller halsbränna – här är kuren för dig!

Vad gör du när du blir förkyld? Dela med dig av dina bästa knep genom att kommentera artikeln!

Artikel skriven av Lisa von Garrelts 2014-10-08
Lisa von Garreltss bild

Kategorier:

Naturligt förkylning

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 27/12

Mitt knep

anonyms bild

Citron i det mängden du vill ha. Sedan tillsätt vatten och lite olivolja.
Glass brukar hjälpa till båda förkylning och om man har ont i halsen. Att vila är okså ett bra sätt. Om man har täppt näsa är det altid bra att äta eller dricka något kallt eller lukta på något starkt t.ex. ingefära eller lägga lite lök i mikron en liten stund och sedan lukta på det.

Kommentar av Katen

Skrivet 14/10

Varmt te med honung i är

Katens bild

Varmt te med honung i är skönt för hals och hosta. Men mest tror jag man mår bra av att sova riktigt länge.

Kommentar av Tove

Skrivet 13/10

Jag brukar ta både Kan Jang

Toves bild

Jag brukar ta både Kan Jang och Esberitox SÅ FORT jag känner mig det minsta förkyld. Det är nyckeln tror jag, att man tar det direkt och inte väntar för då är det försent. Bra idé är alltså att ha detta hemma för ska man gå och handla är det lätt att man väntar till nästa dag och då är det försent tror jag.

Kommentar av Anki J

Skrivet 10/10

Mitt knep vid förkylning

Anki Js bild

Jag brukar låta färsk ingefära dra i varmt vatten och droppa i citron. Har jag inte det hemma brukar jag lösa upp några halstabeller i varmt vatten och dricka. Skönt för halsen och brukar hjälpa mot hosta. Och sen tar jag två alvedon och försöka sova.

Kommentar av Mormor1

Skrivet 9/10

Röd solhatt

Mormor1s bild

Jag tar alltid Echinacea, eller Echinaguard ibland, så fort jag känner mig det minsta krasslig. Vad som helst med echiaceas eller med röd solhatt som det också heter. Det hjälper nästan alltid. Nästa dag är det borta!

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons