Uppdaterad: 2014-12-08

5 kommentarer

Bästa huskurerna mot förkylning

Bild

Huskurer mot förkylning och andra åkommor har funnits i alla tider. Här tipsar vi om några.

Nu är förkylningstiderna här och vi tar till alla knep för att hålla oss friska eller för att snabbare bli krya om baciller och virus väl fått fäste. Här ger huskursgurun Madelaine Andersson sina bästa tips.

Redan som lite blev Madelaine Andersson intresserad av hur
man på naturlig väg kan hjälpa kroppen att läka. Hennes mor gick hos en homeopat och hennes mormor tipsade henne ofta om olika huskurer. Intresset har följt Madelaine ända sedan barndomen och hon har till och med utvecklat en app, Huskurer, som erbjuder över hundra olika typer av huskurer och filmer på hur man tillreder dessa.

– Det var under min senaste föräldraledighet som jag beslöt mig för att gå en utbildning inom programmering och mitt första självklara val av app var så klart att göra en app om huskurer.

Sedan dess har appen fortsatt att utvecklas och innehåller nu en gedigen lista med huskurer, blogg om huskurer och filmer på hur man tillreder huskurer.

När förkylningstiderna närmar sig rekommenderar Madelaine
att man använder mer färsk chili och vitlök i matlagningen för att höja immunförsvaret. Man kan även dricka citronvatten flera gånger om dagen och gärna börja dagen med 1-2 matskedar äppelcidervinäger i ett stort glas vatten.

Om förkylningen redan fått fäste tipsar Madelaine om sin
egenkomponerade juice:

1-2 kilo morötter
1-1,5 kilo apelsiner
1kilo äpplen
1-3 citroner
En bit ingefära stor som en tumme

Se här hur hon tillreder den.

Andra välbeprövade knep vid förkylning som Madelaine tipsar
om är att äta rå vitlök dagligen (1-2 klyftor) utblandat i lite filmjölk eller grekisk yoghurt och att dricka te gjort på färsk ingefära som man kokar i bitar i 5-10 minuter, tillsätter färskpressad citron och honung och dricker så varmt som möjligt.

Men bäst är så klart att undvika att alls bli smittad. God handhygien och att inte vara för nära andra är bra sätt för att försöka förhindra att smitta sprids.

Läs även: Redo för huskurer? Detta ska du ha hemma.

Illamående, tandvärk eller halsbränna – här är kuren för dig!

Vad gör du när du blir förkyld? Dela med dig av dina bästa knep genom att kommentera artikeln!

Artikel skriven av Lisa von Garrelts 2014-10-08
Lisa von Garreltss bild

Kategorier:

Naturligt förkylning

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 27/12

Mitt knep

anonyms bild

Citron i det mängden du vill ha. Sedan tillsätt vatten och lite olivolja.
Glass brukar hjälpa till båda förkylning och om man har ont i halsen. Att vila är okså ett bra sätt. Om man har täppt näsa är det altid bra att äta eller dricka något kallt eller lukta på något starkt t.ex. ingefära eller lägga lite lök i mikron en liten stund och sedan lukta på det.

Kommentar av Katen

Skrivet 14/10

Varmt te med honung i är

Katens bild

Varmt te med honung i är skönt för hals och hosta. Men mest tror jag man mår bra av att sova riktigt länge.

Kommentar av Tove

Skrivet 13/10

Jag brukar ta både Kan Jang

Toves bild

Jag brukar ta både Kan Jang och Esberitox SÅ FORT jag känner mig det minsta förkyld. Det är nyckeln tror jag, att man tar det direkt och inte väntar för då är det försent. Bra idé är alltså att ha detta hemma för ska man gå och handla är det lätt att man väntar till nästa dag och då är det försent tror jag.

Kommentar av Anki J

Skrivet 10/10

Mitt knep vid förkylning

Anki Js bild

Jag brukar låta färsk ingefära dra i varmt vatten och droppa i citron. Har jag inte det hemma brukar jag lösa upp några halstabeller i varmt vatten och dricka. Skönt för halsen och brukar hjälpa mot hosta. Och sen tar jag två alvedon och försöka sova.

Kommentar av Mormor1

Skrivet 9/10

Röd solhatt

Mormor1s bild

Jag tar alltid Echinacea, eller Echinaguard ibland, så fort jag känner mig det minsta krasslig. Vad som helst med echiaceas eller med röd solhatt som det också heter. Det hjälper nästan alltid. Nästa dag är det borta!

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.

Annons