huskur250
Nu är förkylningstiderna här och vi tar till alla knep för att hålla oss friska eller för att snabbare bli krya om baciller och virus väl fått fäste. Här ger huskursgurun Madelaine Andersson sina bästa tips.
Redan som lite blev Madelaine Andersson intresserad av hur man på naturlig väg kan hjälpa kroppen att läka. Hennes mor gick hos en homeopat och hennes mormor tipsade henne ofta om olika huskurer. Intresset har följt Madelaine ända sedan barndomen och hon har till och med utvecklat en app, Huskurer, som erbjuder över hundra olika typer av huskurer och filmer på hur man tillreder dessa. – Det var under min senaste föräldraledighet som jag beslöt mig för att gå en utbildning inom programmering och mitt första självklara val av app var så klart att göra en app om huskurer. Sedan dess har appen fortsatt att utvecklas och innehåller nu en gedigen lista med huskurer, blogg om huskurer och filmer på hur man tillreder huskurer. När förkylningstiderna närmar sig rekommenderar Madelaine att man använder mer färsk chili och vitlök i matlagningen för att höja immunförsvaret. Man kan även dricka citronvatten flera gånger om dagen och gärna börja dagen med 1-2 matskedar äppelcidervinäger i ett stort glas vatten. Om förkylningen redan fått fäste tipsar Madelaine om sin egenkomponerade juice: 1-2 kilo morötter 1-1,5 kilo apelsiner 1kilo äpplen 1-3 citroner En bit ingefära stor som en tumme Se här hur hon tillreder den. Andra välbeprövade knep vid förkylning som Madelaine tipsar om är att äta rå vitlök dagligen (1-2 klyftor) utblandat i lite filmjölk eller grekisk yoghurt och att dricka te gjort på färsk ingefära som man kokar i bitar i 5-10 minuter, tillsätter färskpressad citron och honung och dricker så varmt som möjligt. Men bäst är så klart att undvika att alls bli smittad. God handhygien och att inte vara för nära andra är bra sätt för att försöka förhindra att smitta sprids. Läs även: Redo för huskurer? Detta ska du ha hemma. Illamående, tandvärk eller halsbränna – här är kuren för dig! Vad gör du när du blir förkyld? Dela med dig av dina bästa knep genom att kommentera artikeln!
Av Lisa von Garrelts
8 oktober, 2014

5 kommentarer

 • Av anonym 27 december, 2015

  Mitt knep
  Citron i det mängden du vill ha. Sedan tillsätt vatten och lite olivolja.
  Glass brukar hjälpa till båda förkylning och om man har ont i halsen. Att vila är okså ett bra sätt. Om man har täppt näsa är det altid bra att äta eller dricka något kallt eller lukta på något starkt t.ex. ingefära eller lägga lite lök i mikron en liten stund och sedan lukta på det.

 • Av Katen 14 oktober, 2014

  Varmt te med honung i är
  Varmt te med honung i är skönt för hals och hosta. Men mest tror jag man mår bra av att sova riktigt länge.

 • Jag brukar ta både Kan Jang
  Jag brukar ta både Kan Jang och Esberitox SÅ FORT jag känner mig det minsta förkyld. Det är nyckeln tror jag, att man tar det direkt och inte väntar för då är det försent. Bra idé är alltså att ha detta hemma för ska man gå och handla är det lätt att man väntar till nästa dag och då är det försent tror jag.

 • Av Anki J 10 oktober, 2014

  Mitt knep vid förkylning
  Jag brukar låta färsk ingefära dra i varmt vatten och droppa i citron. Har jag inte det hemma brukar jag lösa upp några halstabeller i varmt vatten och dricka. Skönt för halsen och brukar hjälpa mot hosta. Och sen tar jag två alvedon och försöka sova.

 • Av Mormor1 9 oktober, 2014

  Röd solhatt
  Jag tar alltid Echinacea, eller Echinaguard ibland, så fort jag känner mig det minsta krasslig. Vad som helst med echiaceas eller med röd solhatt som det också heter. Det hjälper nästan alltid. Nästa dag är det borta!

Comments are closed.