Uppdaterad: 2011-02-18

2 kommentarer

Behandling mot benskörhet

Fakta om Aclasta

Aclasta är ett läkemedel som ges för att behandla bland annat benskörhet. Aclasta ges som en injektion en gång per år.

Varning för: Aclasta ska inte till ges någon under 18 år, då användning av...

3.357145
Ditt betyg: Inget Medel: 3.4 (14 röster)

Fakta om Kalcipos-D

Kalcipos-D är ett läkemedel som bör tas vid brist på kalcium och vitamin D3. Det kan även ges i förebyggande syfte och som en tilläggsmedicin om du lider av benskörhet.

Varning för: Ät inte tillsammans med rabarber eller spenat. Kombinera inte med...

3.5
Ditt betyg: Inget Medel: 3.5 (10 röster)

Sverige är ett av de länder som är hårdast drabbat av benskörhet. Behandling med läkemedel finns att få, men det finns också saker du själv kan göra - både för att förebygga benskörhet och minska risk för frakturer.

Så kallade bisfosfonater, läkemedel mot bennedbrytning, är förstahandsmedel i Sverige mot benskörhet. Det finns i dag fem godkända läkemedel: Fosamax, Didronate, Bonviva, Optinate och Aclasta. Bifosfonater förebygger kotfrakturer och andra frakturer på ett effektivt sätt. Zoledronsyra, som finns i läkemedlet Aclasta, ges exempelvis med dropp en gång om året.

Andrahandsvalet, om man inte skulle tåla bisfosfonater, är hormonbehandling med östrogen och gestagen. Men denna behandling bör inte användas för lång tid (3-5 år), eftersom en långtidsbehandling medför ökad risk för bland annat bröstcancer.

Carolina Kockum Lybeck är expert på kvinnors benskörhet och verksam i Frankrike. I en debattartikel i DN från maj förra året,förespråkar hon en fransk hormonbehandling. Denna hormonbehandling har använts i snart 20 år, och av över 80 000 kvinnor kan man inte se någon ökad risk för bröstcancer. Medan den behandling vi har i Sverige visar på en två till tre gånger ökad risk. Studier har gjorts både i Frankrike och i Finland, men i Sverige anser många att det inte går att dra några slutsatser.

– Underlaget är i dagsläget alldeles för tunt men en svensk studie på detta ska genomföras, säger Vivica Odlind, professor vid Läkemedelsverket.

Eftersom det kvinnliga könshormonet östrogen har betydelse för
kroppens lagring av kalk i skelettet, drabbas kvinnor som genomgått klimakteriet oftare av benskörhet. Men sedan det uppdagades att
hormonbehandlingar med östrogen ger ökad risk för bröstcancer är det i dag färre kvinnor som tar östrogen än för några år sedan.

De svenska hormonbehandlingarna med östrogen vet man ger en ökad bröstcancer-risk, men samtidigt vet man också att hormonet skyddar mot bland annat benskörhet, diabetes, depressioner, parkinson och motverkar hjärtinfarkter. De senaste åren visar studier också på att man genom
hormonbehandling halverar risken för mag-tarm-cancer – som dödar fler kvinnor i Sverige än bröstcancer.

Det här kan du själv göra för att minska risken för benskörhet:

  • Att regelbundet motionera, oavsett ålder, är viktigt. Fysisk aktivitet stärker benen i kroppen och de blir svårare att bryta. Men du behöver inte slita ihjäl dig - en halvtimmes promenad tre till fyra gånger per vecka kan räcka för att göra skelettet starkt. Simning räcker inte, du måste belasta ditt skelett.
  • Ät nyttig mat som är riklig på kalcium och D-vitamin.
  • Var ute i dagsljus så mycket som möjligt. Solens strålar ökar kroppens egen produktion av D-vitamin.
  • Sluta röka!
  • Drick mindre alkohol!
  • Säkra ditt hem. För att minska risken för att ramla och bryta ett ben kan du se över ditt hem. Du kan till exempel lägga halkskydd under mattor och ha inneskor med en tunn gummisula. Vintertid kan du sätta broddar på skorna för att undvika att halka.
  • Synen är viktig – bra belysning och glasögon, om så behövs, kan hjälpa.
Artikel skriven av Jenny Östlund 2010-01-11
Jenny Östlunds bild

Kommentera artikeln

Kommentar av 'Benporös'

Skrivet 12/11

Följdfrågor till skribent Jenny Östlund

'Benporös's bild

Vad innebär den franska hormonbehandlingen rent konkret?? Det framgår inte av artikeln ovan. Har du källan till DN's debattartikel? Vet du om den svenska studien, som Vivica Odlind (professor, Läkemedelsverket) talar om, är genomförd som planerat? Kommer en uppföljande intervju ang resultat och planer på fas II och III studie?

Kommentar av Farhad

Skrivet 10/11

LIKVÄRDIG MED FOSAMAX?

Farhads bild

FINNS DET RECEPTFRIA LÄKEMEDEL SOM ÄR LIKVÄRDIG MED FOSAMAX?
TACK FÖR SVAR.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons