Uppdaterad: 2011-02-18

2 kommentarer

Behandling mot benskörhet

Fakta om Aclasta

Aclasta är ett läkemedel som ges för att behandla bland annat benskörhet. Aclasta ges som en injektion en gång per år.

Varning för: Aclasta ska inte till ges någon under 18 år, då användning av...

3.357145
Ditt betyg: Inget Medel: 3.4 (14 röster)

Fakta om Kalcipos-D

Kalcipos-D är ett läkemedel som bör tas vid brist på kalcium och vitamin D3. Det kan även ges i förebyggande syfte och som en tilläggsmedicin om du lider av benskörhet.

Varning för: Ät inte tillsammans med rabarber eller spenat. Kombinera inte med...

3.5
Ditt betyg: Inget Medel: 3.5 (10 röster)

Sverige är ett av de länder som är hårdast drabbat av benskörhet. Behandling med läkemedel finns att få, men det finns också saker du själv kan göra - både för att förebygga benskörhet och minska risk för frakturer.

Så kallade bisfosfonater, läkemedel mot bennedbrytning, är förstahandsmedel i Sverige mot benskörhet. Det finns i dag fem godkända läkemedel: Fosamax, Didronate, Bonviva, Optinate och Aclasta. Bifosfonater förebygger kotfrakturer och andra frakturer på ett effektivt sätt. Zoledronsyra, som finns i läkemedlet Aclasta, ges exempelvis med dropp en gång om året.

Andrahandsvalet, om man inte skulle tåla bisfosfonater, är hormonbehandling med östrogen och gestagen. Men denna behandling bör inte användas för lång tid (3-5 år), eftersom en långtidsbehandling medför ökad risk för bland annat bröstcancer.

Carolina Kockum Lybeck är expert på kvinnors benskörhet och verksam i Frankrike. I en debattartikel i DN från maj förra året,förespråkar hon en fransk hormonbehandling. Denna hormonbehandling har använts i snart 20 år, och av över 80 000 kvinnor kan man inte se någon ökad risk för bröstcancer. Medan den behandling vi har i Sverige visar på en två till tre gånger ökad risk. Studier har gjorts både i Frankrike och i Finland, men i Sverige anser många att det inte går att dra några slutsatser.

– Underlaget är i dagsläget alldeles för tunt men en svensk studie på detta ska genomföras, säger Vivica Odlind, professor vid Läkemedelsverket.

Eftersom det kvinnliga könshormonet östrogen har betydelse för
kroppens lagring av kalk i skelettet, drabbas kvinnor som genomgått klimakteriet oftare av benskörhet. Men sedan det uppdagades att
hormonbehandlingar med östrogen ger ökad risk för bröstcancer är det i dag färre kvinnor som tar östrogen än för några år sedan.

De svenska hormonbehandlingarna med östrogen vet man ger en ökad bröstcancer-risk, men samtidigt vet man också att hormonet skyddar mot bland annat benskörhet, diabetes, depressioner, parkinson och motverkar hjärtinfarkter. De senaste åren visar studier också på att man genom
hormonbehandling halverar risken för mag-tarm-cancer – som dödar fler kvinnor i Sverige än bröstcancer.

Det här kan du själv göra för att minska risken för benskörhet:

  • Att regelbundet motionera, oavsett ålder, är viktigt. Fysisk aktivitet stärker benen i kroppen och de blir svårare att bryta. Men du behöver inte slita ihjäl dig - en halvtimmes promenad tre till fyra gånger per vecka kan räcka för att göra skelettet starkt. Simning räcker inte, du måste belasta ditt skelett.
  • Ät nyttig mat som är riklig på kalcium och D-vitamin.
  • Var ute i dagsljus så mycket som möjligt. Solens strålar ökar kroppens egen produktion av D-vitamin.
  • Sluta röka!
  • Drick mindre alkohol!
  • Säkra ditt hem. För att minska risken för att ramla och bryta ett ben kan du se över ditt hem. Du kan till exempel lägga halkskydd under mattor och ha inneskor med en tunn gummisula. Vintertid kan du sätta broddar på skorna för att undvika att halka.
  • Synen är viktig – bra belysning och glasögon, om så behövs, kan hjälpa.
Artikel skriven av Jenny Östlund 2010-01-11
Jenny Östlunds bild

Kommentera artikeln

Kommentar av 'Benporös'

Skrivet 12/11

Följdfrågor till skribent Jenny Östlund

'Benporös's bild

Vad innebär den franska hormonbehandlingen rent konkret?? Det framgår inte av artikeln ovan. Har du källan till DN's debattartikel? Vet du om den svenska studien, som Vivica Odlind (professor, Läkemedelsverket) talar om, är genomförd som planerat? Kommer en uppföljande intervju ang resultat och planer på fas II och III studie?

Kommentar av Farhad

Skrivet 10/11

LIKVÄRDIG MED FOSAMAX?

Farhads bild

FINNS DET RECEPTFRIA LÄKEMEDEL SOM ÄR LIKVÄRDIG MED FOSAMAX?
TACK FÖR SVAR.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons