Sverige är ett av de länder som är hårdast drabbat av benskörhet. Behandling med läkemedel finns att få, men det finns också saker du själv kan göra - både för att förebygga benskörhet och minska risk för frakturer.

Så kallade bisfosfonater, läkemedel mot bennedbrytning, är förstahandsmedel i Sverige mot benskörhet. Det finns i dag fem godkända läkemedel: Fosamax, Didronate, Bonviva, Optinate och Aclasta. Bifosfonater förebygger kotfrakturer och andra frakturer på ett effektivt sätt. Zoledronsyra, som finns i läkemedlet Aclasta, ges exempelvis med dropp en gång om året.

Andrahandsvalet, om man inte skulle tåla bisfosfonater, är hormonbehandling med östrogen och gestagen. Men denna behandling bör inte användas för lång tid (3-5 år), eftersom en långtidsbehandling medför ökad risk för bland annat bröstcancer.

Carolina Kockum Lybeck är expert på kvinnors benskörhet och verksam i Frankrike. I en debattartikel i DN från maj förra året,förespråkar hon en fransk hormonbehandling. Denna hormonbehandling har använts i snart 20 år, och av över 80 000 kvinnor kan man inte se någon ökad risk för bröstcancer. Medan den behandling vi har i Sverige visar på en två till tre gånger ökad risk. Studier har gjorts både i Frankrike och i Finland, men i Sverige anser många att det inte går att dra några slutsatser.

– Underlaget är i dagsläget alldeles för tunt men en svensk studie på detta ska genomföras, säger Vivica Odlind, professor vid Läkemedelsverket.



Eftersom det kvinnliga könshormonet östrogen har betydelse för kroppens lagring av kalk i skelettet, drabbas kvinnor som genomgått klimakteriet oftare av benskörhet. Men sedan det uppdagades att hormonbehandlingar med östrogen ger ökad risk för bröstcancer är det i dag färre kvinnor som tar östrogen än för några år sedan.

De svenska hormonbehandlingarna med östrogen vet man ger en ökad bröstcancer-risk, men samtidigt vet man också att hormonet skyddar mot bland annat benskörhet, diabetes, depressioner, parkinson och motverkar hjärtinfarkter. De senaste åren visar studier också på att man genom hormonbehandling halverar risken för mag-tarm-cancer – som dödar fler kvinnor i Sverige än bröstcancer.

Det här kan du själv göra för att minska risken för benskörhet:

  • Att regelbundet motionera, oavsett ålder, är viktigt. Fysisk aktivitet stärker benen i kroppen och de blir svårare att bryta. Men du behöver inte slita ihjäl dig - en halvtimmes promenad tre till fyra gånger per vecka kan räcka för att göra skelettet starkt. Simning räcker inte, du måste belasta ditt skelett.
  • Ät nyttig mat som är riklig på kalcium och D-vitamin.
  • Var ute i dagsljus så mycket som möjligt. Solens strålar ökar kroppens egen produktion av D-vitamin.
  • Sluta röka!
  • Drick mindre alkohol!
  • Säkra ditt hem. För att minska risken för att ramla och bryta ett ben kan du se över ditt hem. Du kan till exempel lägga halkskydd under mattor och ha inneskor med en tunn gummisula. Vintertid kan du sätta broddar på skorna för att undvika att halka.
  • Synen är viktig – bra belysning och glasögon, om så behövs, kan hjälpa.
Av Jenny Östlund
11 januari, 2010

2 kommentarer

  • Av 'Benporös' 12 november, 2012

    Följdfrågor till skribent Jenny Östlund
    Vad innebär den franska hormonbehandlingen rent konkret?? Det framgår inte av artikeln ovan. Har du källan till DN’s debattartikel? Vet du om den svenska studien, som Vivica Odlind (professor, Läkemedelsverket) talar om, är genomförd som planerat? Kommer en uppföljande intervju ang resultat och planer på fas II och III studie?

  • Av Farhad 10 november, 2012

    LIKVÄRDIG MED FOSAMAX?
    FINNS DET RECEPTFRIA LÄKEMEDEL SOM ÄR LIKVÄRDIG MED FOSAMAX?
    TACK FÖR SVAR.

Comments are closed.