Uppdaterad: 2010-09-02

16 kommentarer

Del 2: Sköldkörteln - "TSH-värdet är individuellt"

Bild

Trötthet kan tyda på sköldkörtelproblem. Sköldkörteln sitter strax innanför adamsäpplet och ska bland annat reglera ämnesomsättning, energinivå och värmen i kroppen. När den producerar för mycket hormon kallas det hypertyreos, när den ger för lite heter det hypotyreos. Underproduktionen behandlas med medicin. Men ibland har det visat sig svårt att undersöka och diagnostisera underproduktion och många här på Dina mediciner har frågat om det.

Fakta om Liothyronin

Liotyronin är ett hormon som kroppen normalt producerar själv, det är bland annat när det inte fungerar som ämnet tillsätts utifrån.

Varning för: Liothyronin ska inte användas av personer som har nedsatt funktion...

3.78
Ditt betyg: Inget Medel: 3.8 (50 röster)

Fakta om Levaxin

Levaxin ska tas när kroppen av någon orsak slutat producera sköldkörtelhormon. Sköldkörteln är viktig för många funktioner i kroppen, bland annat ämnesomsättningen.

Varning för: ...

3.314815
Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (108 röster)

Sköldkörtelproverna kan ge olika resultat beroende när de tas och resultatet ska bedömmas individuellt, säger Mats Bergström, överläkare i kemisk medicin på Unilabs, ett av landstingens laboratorium

Dina mediciner utreder, granskar och pratar med Sveriges alla experter
för att svara på användarnas frågor.


Mats Bergström
, överläkare klinisk kemi på Unilabs, ett av de stora laboratorierna som analyserar sköldkörtel-prover för landstingen

Lennart Forslund, läkare på Läkemedelsverket

Mats Mogard, medicinskt ansvarig på Nycomed, som tillverkar läkemedlen Levaxin och Liothyronin


Vem bestämmer referensvärdena?

Fråga:
"Jag undrar hur uppdatering av ref värden går till? Är det labben, läkarna och vc som själva måste söka info eller är det Socialstyrelsen
eller någon annan som skickar ut rekommendationer? Hur kan en av de ledande specialisterna förespråka ett övre referens på 2,5 och flera labb fortfarande köra med 4,0? Ett av de största anledningarna till
felbehandling av hypotyreos anser jag."

Emma Netterberg, 11 juni

Svar, Läkemedelsverket: Det är laboratorierna själva som gör det, vi har inget med det att göra, säger Lennart Forslund.

 

Svar, Unilabs: Laboratorierna använder analysinstrument och metoder från de stora internationella diagnostikaföretagen.
Referensvärden tas fram genom en kombination av undersökningar och koncensus, det vill säga vi delar med oss av våra resultat och kommer överens om hur ska ligga. Undersökningarna görs genom att friska människor lämnar prover, och sedan bestämmer man oftast referensvärdena så att 95 procent av de friska ska hålla sig inom dem, berättar Mats Bergström.

Men det är ju så att om man är gravid, har någon annan sjukdom är stressad eller beroende på var i menscykeln man befinner sig, då kanske inte referensvärdet gäller för just mig.

Varje människa har egentligen sitt eget normalvärde och det är inte så enkelt att man bara kan jämföra med referensintervallet. Här måste den behandlande läkaren bedöma resultatet mot bakgrunden av all annan information om patienten. Förut kallades det normalvärden, det gör man inte längre, eftersom det normala är individuellt. Numer säger vi "referensvärden" och proverna på en frisk människa kan vara utanför och en sjuk person ligga inom referensintervallet.

Har värdena för sköldkörtelproverna ändrats?

- Ja, de har justerats genom åren eftersom vi
både fått nya analysmetoder, med bättre känslighet och vi har också lärt oss mer om hur sköldkörtel, hypofys och hjärna samverkar. Dessutom är det viktigt att skilja referensintervall, som speglar värdena hos
människor som är ”friska” från de gränser man använder vid diagnos
eller behandling av sjukdom. Dessa behandlingsmål, eller beslutsgränser, är beroende på använd metod,
patientens tillstånd och även på vilken sjukdom som behandlas, säger Mats Bergström, Unilabs.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Jag är fortfarande trött, men doktorn säger att jag är frisk!

Fråga: "Hej, har tagit prover på mitt TSH som visade sig vara 4,45 och T4 18. Läkaren säger att dessa värden är helt ok, man ska gå mera på T4 menar han. Men jag känner mig inte riktigt bra, utan har de klassiska symptomen som frysenhet, trötthet samt att jag inte kan "tänka" riktigt.
Intervallet på TSH ligger ju emellan 0,4-4 om jag minns rätt och jag vet med mig att jag mådde bättre vid ca 2,5 på tsh. Har han rätt eller skall jag gå någon annanstans?"

Svar, Läkemedelsverket: Det finns inga riktlinjer från vårt håll om hur behandlingen ska gå till. Bedömningen är läkaren och sjukvårdens sak och det kan variera
från patient till patient och där måste läkaren kunna göra den bedömningen, det är det som har läkarutbildning till.

Svar, Nycomed: Vi tillverkade medicinen och när vi testade fram den använde vi oss av de
etablerade metoder som finns och har inga egna referensvärden eller mätmetoder. Självklart är det viktigt att förstå att det är en patient
man ska behandla och inte ett labvärde. Det är ibland svårt att jämföra resultat från olika laboratorier, på grund av att olika metoder använts. Detta är något som behandlande läkare känner till och kommer i sina samtal med patienten förstås också väga in varför provet
tagits, vilken sjukdom eller sjukdomsmisstanke det sig om och vilken
behandling som givits.

 

Varför är det svårt att få diagnos utifrån proverna?

Svar, Unilabs:  Sköldkörtelprover är en färskvara det vill säga sköldkörtelhormonerna påverkas av tiden på dagen, medicinering och olika signaler från kroppens hormonsystem, säger Mats Bergström på Unilabs. TSH, T3 och T4 mäter bara hur mycket hormon som finns i blodet, men tillsammans ger de en bild hur mellan hjärnan, hypofysen, sköldkörteln och vävnaderna i kroppen fungerar.
Forskningen kring sköldkörteln är ganska ny, och så här bra prover har inte funnits så länge, analysmodellerna kom först på 60 - 70 - talen och förståelsen ökar fortfarande varje dag, säger Mats Bergström.

- Förr kände man till de allvarliga sjukdomarna, struma, myxödem och ”Basedows sjukdom”, överfunktion i sköldkörteln. Då var diagnostiken helt beroende på patientens sjukhistoria och symptom. Sedan började forskarna med bättre mätmetoder, se sambandet mellan sköldkörteln och hypofysen, och senare också hur hypofysen styrs av hjärnan. Nu är vi inne på cellnivå och går längre och längre in i det endokrina systemet. Men fortfarande är det viktigt att de kemiska metoderna kompletteras med patientens berättelse och läkarens egen undersökning av patienten.
------------------------------------------------------------------------------------------------

Är salivprover och urinprover bättre?

Fråga: "Hej! Jag undrar varför det inte kan tas salivprover på kortisol och urinprover på T3 och T4 vid vanliga vårdinrätter utan man måste betala
mycket pengar själv och sedan träffa en särskild doktor som skriver ut
medicin."

Svar, Unilabs: Vi utför kortisolanalys på saliv men den används mest i forskningssammanhang, vid stressundersökningar.
Varken kortisol eller thyreoideahormoner analyserar vi i sjukvårdsprover av det enkla skälet att det finns mycket litet klinisk erfarenhet och analyserna dyra. Mitt förslag är att du talar med något laboratorium eller en doktor som ägnar sig åt sådan verksamhet.

 

Artikel skriven av Hanna Brodda, hanna.brodda@dinamediciner.se 2010-06-24
anonyms bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Tyro

Skrivet 14/4

I Norge övervägs och ges

Tyros bild

I Norge övervägs och ges behandling när ett TSH-värde överstiger 2.

Tänk att norrmännens sköldkörtlar kan vara så annorlunda de svenskas!

Kommentar av cacper

Skrivet 13/2

Levaxin

cacpers bild

hej,mina prover är TSH 1,4 FT4 12-FT3 5.4 och TPO-ak 10 men jag känner mig fortfarande trött och har gått upp i vikt fast proverna säger DKR är normala,stämmer det??????

Kommentar av anonym

Skrivet 5/4

Om man knaprar Levaxin ska

anonyms bild

Om man knaprar Levaxin ska man inte använda referensvärden, de är satta efter friska människor för att man ska kunna diagnostisera sköldkörtelsjukdom. Äter man Levaxin bör Tsh vara pressat, under 1.0 gärna lägre och ft4 kan gärna ligga på övre referensintervallet, uppåt 18-20. Förutsatt att du mår bra då! Man ska gå efter hur man mår oxå, inte bara efter referensvärden.

Kommentar av anonym

Skrivet 5/4

Ft4 är lite lågt... Om du mår

anonyms bild

Ft4 är lite lågt... Om du mår bra kan ft4 gärna ligga på övre referensintervallet och tsh på det lägre.

Kommentar av anonym

Skrivet 5/4

Ft4 är lite lågt... Om du mår

anonyms bild

Ft4 är lite lågt... Om du mår bra kan ft4 gärna ligga på övre referensintervallet och tsh på det lägre.

Kommentar av Pia

Skrivet 2/9

TSH värdet var i maj 0,13 o

Pias bild

TSH värdet var i maj 0,13 o T3,T4 i övre området av referens värderna.Således sa han att det inte fanns någon förklaring att jag inte mådde bra.Har ätit Levaxin 100 men han sa att vi kan testa varannan dag 100 o varannan dag 75.Nu har TSH värdet höjts till 0,26 men samtidigt T4 värdet oxå till 16.Är det bra o ha så lågt TSH?

Kommentar av Ann-Caterine

Skrivet 10/4

Levaxin eller naturlig sköldköttelhormon?

Ann-Caterines bild

Hej
Jag har haft problem till och från med en överaktiv sköldkörtel sen -07. Har under ett år ätit levaxin och då fått veta att det var den enda medicinen som fanns. Detta trotsa att jag får hjärtklappning så till den graden att jag måste ta hjärtmedicin mot ett annars normalt och friskt hjärta. Har även gått upp 15 kg pga av levaxinet. Varför blir jag inte erbjuden det naturliga hormonet?
Under några år har jag varit medicinfri, men sen i höstas har jag ätit tiotil för att få ner överproduktionen. Nu väntar jag på operation och kommer inom kort att börja med levaxinet igen. Vad gör jag när jag inte vill få en medicin som ger hjärtklappning så jag inte kan gå i trappor, uppförsbackar eller träna bort den övervikt som nu kommer att börja trappas upp igen?
Finns det verkligen igen hjälp att få än levaxin och hjärtproblem???

Kommentar av YRibollen

Skrivet 18/9

Unilabs svarar: "Vi utför

YRibollens bild

Unilabs svarar: "Vi utför kortisolanalys på saliv men den används mest i forskningssammanhang, vid stressundersökningar."

Med andra ord är salivprover på kortisol förunnat försökspersoner inom stressforskning. Vad är syftet med det när metoden ändå inte når individer/patienter inom vanlig vårdinrättning, då behov av funktionell undersökning föreligger?

Kommentar av anonym

Skrivet 21/8

När kommer nästa del i

anonyms bild

När kommer nästa del i serien?

Kommentar av H Brodda

Skrivet 26/8

Britt-Marie Toregard ger sina svar

H Broddas bild

Nästa vecka på onsdag 1 sep, 2010, publiceras artikeln med Britt-Marie Toregard. En läkare som är van vid att hålla sin egen linje. Välkomna att läsa och kommentera då också!

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons