skoldkortelcollage250

Sköldkörtelproverna kan ge olika resultat beroende när de tas och resultatet ska bedömmas individuellt, säger Mats Bergström, överläkare i kemisk medicin på Unilabs, ett av landstingens laboratorium

Dina mediciner utreder, granskar och pratar med Sveriges alla experter
för att svara på användarnas frågor.


Mats Bergström
, överläkare klinisk kemi på Unilabs, ett av de stora laboratorierna som analyserar sköldkörtel-prover för landstingen

Lennart Forslund, läkare på Läkemedelsverket

Mats Mogard, medicinskt ansvarig på Nycomed, som tillverkar läkemedlen Levaxin och Liothyronin


Vem bestämmer referensvärdena?

Fråga: "Jag undrar hur uppdatering av ref värden går till? Är det labben, läkarna och vc som själva måste söka info eller är det Socialstyrelsen eller någon annan som skickar ut rekommendationer? Hur kan en av de ledande specialisterna förespråka ett övre referens på 2,5 och flera labb fortfarande köra med 4,0? Ett av de största anledningarna till felbehandling av hypotyreos anser jag."

Emma Netterberg, 11 juni


Svar, Läkemedelsverket: Det är laboratorierna själva som gör det, vi har inget med det att göra, säger Lennart Forslund.

 

Svar, Unilabs: Laboratorierna använder analysinstrument och metoder från de stora internationella diagnostikaföretagen. Referensvärden tas fram genom en kombination av undersökningar och koncensus, det vill säga vi delar med oss av våra resultat och kommer överens om hur ska ligga. Undersökningarna görs genom att friska människor lämnar prover, och sedan bestämmer man oftast referensvärdena så att 95 procent av de friska ska hålla sig inom dem, berättar Mats Bergström. Men det är ju så att om man är gravid, har någon annan sjukdom är stressad eller beroende på var i menscykeln man befinner sig, då kanske inte referensvärdet gäller för just mig.

Varje människa har egentligen sitt eget normalvärde och det är inte så enkelt att man bara kan jämföra med referensintervallet. Här måste den behandlande läkaren bedöma resultatet mot bakgrunden av all annan information om patienten. Förut kallades det normalvärden, det gör man inte längre, eftersom det normala är individuellt. Numer säger vi "referensvärden" och proverna på en frisk människa kan vara utanför och en sjuk person ligga inom referensintervallet.

Har värdena för sköldkörtelproverna ändrats?

- Ja, de har justerats genom åren eftersom vi både fått nya analysmetoder, med bättre känslighet och vi har också lärt oss mer om hur sköldkörtel, hypofys och hjärna samverkar. Dessutom är det viktigt att skilja referensintervall, som speglar värdena hos människor som är ”friska” från de gränser man använder vid diagnos eller behandling av sjukdom. Dessa behandlingsmål, eller beslutsgränser, är beroende på använd metod, patientens tillstånd och även på vilken sjukdom som behandlas, säger Mats Bergström, Unilabs.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Jag är fortfarande trött, men doktorn säger att jag är frisk!

Fråga: "Hej, har tagit prover på mitt TSH som visade sig vara 4,45 och T4 18. Läkaren säger att dessa värden är helt ok, man ska gå mera på T4 menar han. Men jag känner mig inte riktigt bra, utan har de klassiska symptomen som frysenhet, trötthet samt att jag inte kan "tänka" riktigt. Intervallet på TSH ligger ju emellan 0,4-4 om jag minns rätt och jag vet med mig att jag mådde bättre vid ca 2,5 på tsh. Har han rätt eller skall jag gå någon annanstans?"

Svar, Läkemedelsverket: Det finns inga riktlinjer från vårt håll om hur behandlingen ska gå till. Bedömningen är läkaren och sjukvårdens sak och det kan variera från patient till patient och där måste läkaren kunna göra den bedömningen, det är det som har läkarutbildning till.

Svar, Nycomed: Vi tillverkade medicinen och när vi testade fram den använde vi oss av de etablerade metoder som finns och har inga egna referensvärden eller mätmetoder. Självklart är det viktigt att förstå att det är en patient man ska behandla och inte ett labvärde. Det är ibland svårt att jämföra resultat från olika laboratorier, på grund av att olika metoder använts. Detta är något som behandlande läkare känner till och kommer i sina samtal med patienten förstås också väga in varför provet tagits, vilken sjukdom eller sjukdomsmisstanke det sig om och vilken behandling som givits.

 

Varför är det svårt att få diagnos utifrån proverna?

Svar, Unilabs:  Sköldkörtelprover är en färskvara det vill säga sköldkörtelhormonerna påverkas av tiden på dagen, medicinering och olika signaler från kroppens hormonsystem, säger Mats Bergström på Unilabs. TSH, T3 och T4 mäter bara hur mycket hormon som finns i blodet, men tillsammans ger de en bild hur mellan hjärnan, hypofysen, sköldkörteln och vävnaderna i kroppen fungerar. Forskningen kring sköldkörteln är ganska ny, och så här bra prover har inte funnits så länge, analysmodellerna kom först på 60 - 70 - talen och förståelsen ökar fortfarande varje dag, säger Mats Bergström.

- Förr kände man till de allvarliga sjukdomarna, struma, myxödem och ”Basedows sjukdom”, överfunktion i sköldkörteln. Då var diagnostiken helt beroende på patientens sjukhistoria och symptom. Sedan började forskarna med bättre mätmetoder, se sambandet mellan sköldkörteln och hypofysen, och senare också hur hypofysen styrs av hjärnan. Nu är vi inne på cellnivå och går längre och längre in i det endokrina systemet. Men fortfarande är det viktigt att de kemiska metoderna kompletteras med patientens berättelse och läkarens egen undersökning av patienten. ------------------------------------------------------------------------------------------------

Är salivprover och urinprover bättre?

Fråga: "Hej! Jag undrar varför det inte kan tas salivprover på kortisol och urinprover på T3 och T4 vid vanliga vårdinrätter utan man måste betala mycket pengar själv och sedan träffa en särskild doktor som skriver ut medicin."
Svar, Unilabs: Vi utför kortisolanalys på saliv men den används mest i forskningssammanhang, vid stressundersökningar. Varken kortisol eller thyreoideahormoner analyserar vi i sjukvårdsprover av det enkla skälet att det finns mycket litet klinisk erfarenhet och analyserna dyra. Mitt förslag är att du talar med något laboratorium eller en doktor som ägnar sig åt sådan verksamhet.

 

Av dmadmin
24 juni, 2010

16 kommentarer

  • Av anonym 5 april, 2014

    Om man knaprar Levaxin ska
    Om man knaprar Levaxin ska man inte använda referensvärden, de är satta efter friska människor för att man ska kunna diagnostisera sköldkörtelsjukdom. Äter man Levaxin bör Tsh vara pressat, under 1.0 gärna lägre och ft4 kan gärna ligga på övre referensintervallet, uppåt 18-20. Förutsatt att du mår bra då! Man ska gå efter hur man mår oxå, inte bara efter referensvärden.

  • Av anonym 5 april, 2014

    Ft4 är lite lågt… Om du mår
    Ft4 är lite lågt… Om du mår bra kan ft4 gärna ligga på övre referensintervallet och tsh på det lägre.

  • Av anonym 5 april, 2014

    Ft4 är lite lågt… Om du mår
    Ft4 är lite lågt… Om du mår bra kan ft4 gärna ligga på övre referensintervallet och tsh på det lägre.

  • Av Tyro 14 april, 2013

    I Norge övervägs och ges
    I Norge övervägs och ges behandling när ett TSH-värde överstiger 2.

    Tänk att norrmännens sköldkörtlar kan vara så annorlunda de svenskas!

  • Av cacper 13 februari, 2013

    Levaxin
    hej,mina prover är TSH 1,4 FT4 12-FT3 5.4 och TPO-ak 10 men jag känner mig fortfarande trött och har gått upp i vikt fast proverna säger DKR är normala,stämmer det??????

  • TSH värdet var i maj 0,13 o
    TSH värdet var i maj 0,13 o T3,T4 i övre området av referens värderna.Således sa han att det inte fanns någon förklaring att jag inte mådde bra.Har ätit Levaxin 100 men han sa att vi kan testa varannan dag 100 o varannan dag 75.Nu har TSH värdet höjts till 0,26 men samtidigt T4 värdet oxå till 16.Är det bra o ha så lågt TSH?

  • Av Ann-Caterine 9 april, 2012

    Levaxin eller naturlig sköldköttelhormon?
    Hej
    Jag har haft problem till och från med en överaktiv sköldkörtel sen -07. Har under ett år ätit levaxin och då fått veta att det var den enda medicinen som fanns. Detta trotsa att jag får hjärtklappning så till den graden att jag måste ta hjärtmedicin mot ett annars normalt och friskt hjärta. Har även gått upp 15 kg pga av levaxinet. Varför blir jag inte erbjuden det naturliga hormonet?
    Under några år har jag varit medicinfri, men sen i höstas har jag ätit tiotil för att få ner överproduktionen. Nu väntar jag på operation och kommer inom kort att börja med levaxinet igen. Vad gör jag när jag inte vill få en medicin som ger hjärtklappning så jag inte kan gå i trappor, uppförsbackar eller träna bort den övervikt som nu kommer att börja trappas upp igen?
    Finns det verkligen igen hjälp att få än levaxin och hjärtproblem???

  • Av YRibollen 18 september, 2011

    Unilabs svarar: ”Vi utför
    Unilabs svarar: ”Vi utför kortisolanalys på saliv men den används mest i forskningssammanhang, vid stressundersökningar.”

    Med andra ord är salivprover på kortisol förunnat försökspersoner inom stressforskning. Vad är syftet med det när metoden ändå inte når individer/patienter inom vanlig vårdinrättning, då behov av funktionell undersökning föreligger?

  • Av H Brodda 26 augusti, 2010

    Britt-Marie Toregard ger sina svar
    Nästa vecka på onsdag 1 sep, 2010, publiceras artikeln med Britt-Marie Toregard. En läkare som är van vid att hålla sin egen linje. Välkomna att läsa och kommentera då också!

  • Av anonym 21 augusti, 2010

    När kommer nästa del i
    När kommer nästa del i serien?

  • Av Karin 26 juli, 2010

    Sök annan doktor
    TPO-ak var alldeles för högt och ska kollas och följas. Antikroppar kan medföra att sköldkörtelvävnad förstörs.
    Men frågan är VAD som orsakar antikropparna. En vanlig orsak är glutenintolerans. Det syns inte alltid i labprover.
    Att bara ge Levaxin är otillräckligt som du misstänker.
    Ett blodtryck med 40 i undertryck är anmärkningsvärt lågt.
    Vänta inte, utan gör allt för att din dotter ska få komma till en barnläkare snarast.

  • Av Trollet 25 juli, 2010

    TPO-ak ny skall vara under 5,6
    Min tjej är 12år var svullen på halsen och har tvångstankar sedan ca 2år tillbaka.efter på tryckning från mig så tog man tsh.
    hennes värden var TPO-ak ny 1902, tsh s 17, tyroxin fritt s 12,6. dr skrev ut levaxin 50mikrog efter en månad tog man om proverna utom TPO-ak. tsh s 1,8 tyroxin fritt 16,9.
    undrar nu om det ser skapligt ut? är inte TPO alldeles för högt och räcker det med levaxin för att sänka det värdet, skall inte barn till barnmotagningen? känner mig maktlös och korkad då jag ringde och frågade om de inte kunde skicka en remiss. han undrade då varför proverna var ju bra blodtrycket visade sig vara lite lågt 110/40. vill träffa oss om en månad igen.

    Trollet

  • Av Flow 8 juli, 2010

    T3 och T4 i urin
    Nej, T3 och T4 i urin, eller blod, säger inget om hur det står till på cellnivå. TSH-värdet ska dock, enligt denna artikel och bild, påverkas av T3 och T4-nivån på cellnivå: http://www.jci.org/articles/view/29812/figure/3

    OM nu allt fungerar som det ska på cellnivå, t ex med dejodinas typ 2 – D2 – vilket det inte alltid verkar göra…
    Se t ex denna artikel: http://jcem.endojournals.org/cgi/content/full/94/5/1521

  • Av Mia 5 juli, 2010

    Cellnivå test
    Vad jag förstått så mäts det genom ett 24-timmars urinprov.
    http://www.hypotyreos.se/hypo2.html

  • Av anonym 28 juni, 2010

    Artikelserie
    Jättebra initiativ att göra en mycket behövd artikelserie om hypotyreos – man så länge man inte granskar kritiskt utan kör modellen: frågor från folk – svar från ”experter” så leder det inte så långt när de sk ”experterna” inte gör skäl för sin titel. Granska kritiskt eller låt bli.

  • Av anonym 28 juni, 2010

    Cellnivå????
    Unilabs säger:”Förr kände man till de allvarliga sjukdomarna, struma, myxödem och ”Basedows sjukdom”, överfunktion i sköldkörteln. Då var diagnostiken helt beroende på patientens sjukhistoria och symptom. Sedan började forskarna, med bättre mätmetoder, se sambandet mellan sköldkörteln och hypofysen, och senare också hur hypofysen styrs av hjärnan. Nu är vi inne på cellnivå och går längre och längre in i det endokrina systemet”.

    Insinuerar de att TSH-värdet mäter sköldkörtelhormoneffekter på cellnivå? Vem som helst vet väl att det är ett indirekt test. Eller vilka tester anser de mäter sköldkörtelhormon på cellnivå?

Comments are closed.