skoldkortelcollage250

Sköldkörtelproverna kan ge olika resultat beroende när de tas och resultatet ska bedömmas individuellt, säger Mats Bergström, överläkare i kemisk medicin på Unilabs, ett av landstingens laboratorium

Liotyronin är ett hormon som normalt bildas i levern och i sköldkörteln och som är av betydelse för ämnesomsättningen. Används oftast för att snabbt omsätta sköldkörtelhormon inför vissa typer av undersökningar, men också till patienter med underfunktion i sköldkörteln. Liothyronin kan ibland användas i kombination med tyroxin när kroppen inte omsätter tyroxin till liotyronin. Något riktigt bra test för att undersöka nivåerna av liotyronin i kroppen används inte, utan bedömningen görs av läkare utifrån symptom.
Av dmadmin
24 juni, 2010

16 kommentarer

 • Av anonym 28 juni, 2010

  Cellnivå????
  Unilabs säger:”Förr kände man till de allvarliga sjukdomarna, struma, myxödem och ”Basedows sjukdom”, överfunktion i sköldkörteln. Då var diagnostiken helt beroende på patientens sjukhistoria och symptom. Sedan började forskarna, med bättre mätmetoder, se sambandet mellan sköldkörteln och hypofysen, och senare också hur hypofysen styrs av hjärnan. Nu är vi inne på cellnivå och går längre och längre in i det endokrina systemet”.

  Insinuerar de att TSH-värdet mäter sköldkörtelhormoneffekter på cellnivå? Vem som helst vet väl att det är ett indirekt test. Eller vilka tester anser de mäter sköldkörtelhormon på cellnivå?

 • Av anonym 28 juni, 2010

  Artikelserie
  Jättebra initiativ att göra en mycket behövd artikelserie om hypotyreos – man så länge man inte granskar kritiskt utan kör modellen: frågor från folk – svar från ”experter” så leder det inte så långt när de sk ”experterna” inte gör skäl för sin titel. Granska kritiskt eller låt bli.

 • Av Mia 5 juli, 2010

  Cellnivå test
  Vad jag förstått så mäts det genom ett 24-timmars urinprov.
  http://www.hypotyreos.se/hypo2.html

 • Av Flow 8 juli, 2010

  T3 och T4 i urin
  Nej, T3 och T4 i urin, eller blod, säger inget om hur det står till på cellnivå. TSH-värdet ska dock, enligt denna artikel och bild, påverkas av T3 och T4-nivån på cellnivå: http://www.jci.org/articles/view/29812/figure/3

  OM nu allt fungerar som det ska på cellnivå, t ex med dejodinas typ 2 – D2 – vilket det inte alltid verkar göra…
  Se t ex denna artikel: http://jcem.endojournals.org/cgi/content/full/94/5/1521

 • Av Trollet 25 juli, 2010

  TPO-ak ny skall vara under 5,6
  Min tjej är 12år var svullen på halsen och har tvångstankar sedan ca 2år tillbaka.efter på tryckning från mig så tog man tsh.
  hennes värden var TPO-ak ny 1902, tsh s 17, tyroxin fritt s 12,6. dr skrev ut levaxin 50mikrog efter en månad tog man om proverna utom TPO-ak. tsh s 1,8 tyroxin fritt 16,9.
  undrar nu om det ser skapligt ut? är inte TPO alldeles för högt och räcker det med levaxin för att sänka det värdet, skall inte barn till barnmotagningen? känner mig maktlös och korkad då jag ringde och frågade om de inte kunde skicka en remiss. han undrade då varför proverna var ju bra blodtrycket visade sig vara lite lågt 110/40. vill träffa oss om en månad igen.

  Trollet

 • Av Karin 26 juli, 2010

  Sök annan doktor
  TPO-ak var alldeles för högt och ska kollas och följas. Antikroppar kan medföra att sköldkörtelvävnad förstörs.
  Men frågan är VAD som orsakar antikropparna. En vanlig orsak är glutenintolerans. Det syns inte alltid i labprover.
  Att bara ge Levaxin är otillräckligt som du misstänker.
  Ett blodtryck med 40 i undertryck är anmärkningsvärt lågt.
  Vänta inte, utan gör allt för att din dotter ska få komma till en barnläkare snarast.

 • Av anonym 21 augusti, 2010

  När kommer nästa del i
  När kommer nästa del i serien?

 • Av H Brodda 26 augusti, 2010

  Britt-Marie Toregard ger sina svar
  Nästa vecka på onsdag 1 sep, 2010, publiceras artikeln med Britt-Marie Toregard. En läkare som är van vid att hålla sin egen linje. Välkomna att läsa och kommentera då också!

 • Av YRibollen 18 september, 2011

  Unilabs svarar: ”Vi utför
  Unilabs svarar: ”Vi utför kortisolanalys på saliv men den används mest i forskningssammanhang, vid stressundersökningar.”

  Med andra ord är salivprover på kortisol förunnat försökspersoner inom stressforskning. Vad är syftet med det när metoden ändå inte når individer/patienter inom vanlig vårdinrättning, då behov av funktionell undersökning föreligger?

 • Av Ann-Caterine 9 april, 2012

  Levaxin eller naturlig sköldköttelhormon?
  Hej
  Jag har haft problem till och från med en överaktiv sköldkörtel sen -07. Har under ett år ätit levaxin och då fått veta att det var den enda medicinen som fanns. Detta trotsa att jag får hjärtklappning så till den graden att jag måste ta hjärtmedicin mot ett annars normalt och friskt hjärta. Har även gått upp 15 kg pga av levaxinet. Varför blir jag inte erbjuden det naturliga hormonet?
  Under några år har jag varit medicinfri, men sen i höstas har jag ätit tiotil för att få ner överproduktionen. Nu väntar jag på operation och kommer inom kort att börja med levaxinet igen. Vad gör jag när jag inte vill få en medicin som ger hjärtklappning så jag inte kan gå i trappor, uppförsbackar eller träna bort den övervikt som nu kommer att börja trappas upp igen?
  Finns det verkligen igen hjälp att få än levaxin och hjärtproblem???

 • TSH värdet var i maj 0,13 o
  TSH värdet var i maj 0,13 o T3,T4 i övre området av referens värderna.Således sa han att det inte fanns någon förklaring att jag inte mådde bra.Har ätit Levaxin 100 men han sa att vi kan testa varannan dag 100 o varannan dag 75.Nu har TSH värdet höjts till 0,26 men samtidigt T4 värdet oxå till 16.Är det bra o ha så lågt TSH?

 • Av cacper 13 februari, 2013

  Levaxin
  hej,mina prover är TSH 1,4 FT4 12-FT3 5.4 och TPO-ak 10 men jag känner mig fortfarande trött och har gått upp i vikt fast proverna säger DKR är normala,stämmer det??????

 • Av Tyro 14 april, 2013

  I Norge övervägs och ges
  I Norge övervägs och ges behandling när ett TSH-värde överstiger 2.

  Tänk att norrmännens sköldkörtlar kan vara så annorlunda de svenskas!

 • Av anonym 5 april, 2014

  Ft4 är lite lågt… Om du mår
  Ft4 är lite lågt… Om du mår bra kan ft4 gärna ligga på övre referensintervallet och tsh på det lägre.

 • Av anonym 5 april, 2014

  Ft4 är lite lågt… Om du mår
  Ft4 är lite lågt… Om du mår bra kan ft4 gärna ligga på övre referensintervallet och tsh på det lägre.

 • Av anonym 5 april, 2014

  Om man knaprar Levaxin ska
  Om man knaprar Levaxin ska man inte använda referensvärden, de är satta efter friska människor för att man ska kunna diagnostisera sköldkörtelsjukdom. Äter man Levaxin bör Tsh vara pressat, under 1.0 gärna lägre och ft4 kan gärna ligga på övre referensintervallet, uppåt 18-20. Förutsatt att du mår bra då! Man ska gå efter hur man mår oxå, inte bara efter referensvärden.

Comments are closed.