Uppdaterad: 2010-09-27

29 kommentarer

Del 3: Sköldkörtelspecial - En hjälpsam bråkstake

Bild

Britt-Marie Toregard, läkare med egen praktik, som är van att jobba i motvind. Nu har hon en egen metod för att hjälpa människor med underfunktion i sköldkörteln.

Fakta om Prednisolon Pfizer

Prednisolon är ett kortisonpreparat som motverkar och dämpar allergiska besvär, inflammationer och reumatiska besvär.

Varning för: Barn kan hämmas i växten, se upp med det.

4.4
Ditt betyg: Inget Medel: 4.4 (10 röster)

Fakta om Levaxin

Levaxin ska tas när kroppen av någon orsak slutat producera sköldkörtelhormon. Sköldkörteln är viktig för många funktioner i kroppen, bland annat ämnesomsättningen.

Varning för: ...

3.314815
Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (108 röster)

Som en av de första plastikkirurgerna i Sverige är hon van att bli ifrågasatt. Nu har hon hittat ännu ett kontroversiellt område där kvinnor behöver henne, Britt-Marie Toregard är idag fullt sysselsatt med patienter med sköldkörtelproblem. - De här kvinnorna som kommer till mig har inte fått hjälp någon annanstans, jag behövs, säger hon till Dina mediciner.

När Britt-Marie Toregard startade Laserkirurgcentrum i Stockholm på 80-talet var hon en av få plastikkirurger i Stockholm. Det var då ett mycket kontroversiellt område att verka inom. Att ta emot patienter och operera bara för att göra dem vackrare, fnyste man nedlåtande. I dag är plastikkirurgin accepterad, men Toregard har gått vidare.

-  Jag har ju hållit på med det där i hundra år och jag har tröttnat helt enkelt, sedan väcktes min nyfikenhet för det här med sköldkörteln. Nu ser jag det överallt, folk är så trötta och energilösa!

Hennes intresse för sköldkörteln spred sig och snart hade Toregard fler patienter än hon kunde ta emot på sin mottagning på Karlavägen i Stockholm.

- Det började med att jag själv fick problem med sköldkörteln och började läsa allt jag kom över. Det är ett fascinerande organ som styr allt och det mest intressanta var väl att många människor går obehandlade.

Britt-Marie Toregard menar att kunskapen är låg i svensk sjukvård om sköldkörtelnedsättningar. De undersökningar som görs räcker inte, säger hon. Det leder till att många som egentligen har en underfunktion i
sköldkörteln slinker igenom eftersom proverna ser "normala" ut och om de ändå upptäcks, går de underbehandlade.

Hypotyreos, eller underfunktion i sköldkörteln, kontrolleras oftast genom ett hormon som kallas TSH. När sköldkörteln inte fungerar som den ska ökar TSH för att kompensera underfunktionen. TSH mäts med ett blodprov hos vårdcentralen eller på sjukhuset.

- Det är bara TSH, TSH och TSH som de flesta vårdcentralläkare repeterar som något sorts mantra, men det räcker inte. Blodprover är i detta fall ett väldigt trubbigt kontrollverktyg eftersom det inte säger något om vilka ämnen som når in i cellen. Vissa ger utslag med ett tydligt värde, men för de allra flesta säger TSH-värdet ingenting.

Enligt Britt-Marie Toregard och en del andra läkare, som allmänläkare Bo Wikland, gynekolog Jan-Åke Ehrlingsson med flera, kan det ibland behövas en finnålspunktuation direkt i sköldkörteln. Eller som Toregard förespråkar, ett urintest som görs under ett helt dygn.

När sedan sjukdomen är konstaterad tycker Toregard inte att man kan justera medicindosen på några andra grunder,
än hur patienten mår. Symptomen.

- Har man inga av symptomen på överkompensation, som högt blodtryck, hjärtrusningar eller liknande, utan fortfarande är oförklarligt trött, torr och hård i magen, då är det bara att öka dosen av medicin, säger hon.

Underfunktion i sköldkörteln anses fortfarande vara en "ny" sjukdom. Det har den varit länge. En artikel i Dagens Nyheter 1993 rapporterade om den nya kvinnosjukdomen som gjorde många kvinnor trötta och energilösa. Ett
trauma, som en förlossning, kan vara en utlösande faktor. Redan då konstaterade forskarna att det förmodligen var mycket vanligare än man tidigare trott. Kanske var 20:kvinna var drabbad, sa man.

I dag vet man att det är vanligt. Enligt medicintillverkaren Nycomed medicinerar 5 - 6 % av landets kvinnor med Levaxin och ytterligare fler antas gå, både kvinnor och män, odiagnostiserade. Fortfararande saknas forskning, behandlingsrutinerna är inte samma över hela landet och privatpraktiserande läkare som Britt-Marie Toregard är efterfrågade. Den som är konstant trött letar, ibland desperat, efter något som kan få upp energin.

Britt-Marie
Toregard började själv experimentera fram behandling och patienterna var frivilliga försökskaniner. Nu vet hon mer och menar att
varje patient måste behandlas individuellt.

En del mår bra av Levaxin, den vanligaste medicinen. En del andra mår bättre av naturligt sköldkörtelextrakt gjord av svinsköldkörtel. Den medicinen är dyrare, men patienterna betalar gärna, berättar Toregard, eftersom tröttheten
som följer av en sköldkörtelsjukdom beskrivs som olidlig. Andra behöver en kombination av Liothyorin och Levaxin.

Långvarig stress tror
Britt-Marie Toregard är en bakomliggande orsak till att problemet är utbrett. Hennes teori går ut på att stress överbelastar binjuren.
Binjuren producerar kortisol och om den får jobba på högvarv under för lång tid blir den utröttad och kortisolproduktionen går till slut ner.

- Kortisol, förklarar Toregard, hjälper sköldkörtelhormonet att komma in i cellerna och finns ingen kortisol hjälper det inte hur mycket Levaxin patienten än tar, dörren till cellen är stängd.

Om binjuren är dålig
menar Toregard att den ska behandlas under ett par veckor med låg dos kortison.

Alla läkare och laboratorium tar inte dessa tester, vad ska de göra som misstänker detta?


- Stå på sig! Men det är sant, det är inte lätt och jag har inte tid att ta emot alla. Man få göra all man kan helt enkelt och tro på sig själv.


Menar du att alla ska prova sig fram själva?

- Nej, absolut inte, ta kontakt med någon läkare. Att laborera med sina doser själv kan vara mycket farligt. Jag provade Armour till exempel och mådde verkligen pyton, då är jag ju ändå läkare och kan snabbt inse att något är fel. Individuella tester måste göras, men det är inte säkert
att det är vårdens vanliga tester som ska göras. Be till exempel alltid att få kolla kolesterolet eftersom höga värden kan tyda på underfunktion
i sköldkörteln.

För ett år sedan höll Britt Marie Toregard ett anförande om sina upptäckter på Karolinska Institutet i Stockholm. Hon berättade att hon hade patienter som hade normala värden och visade på att de ändå var sjuka av sina symptom. Och att doserna av medicinerna ofta måste vara högre än rekommenderat, menar hon.

- Det var endokrinologer som lyssnade och jag vet inte vad de tänkte, men jag är inte säker på att de tog in det jag sa. De är svårast att övertyga i allt det här, "fler studier, fler studier", det är deras mantra innan de är villiga att prova något och jag är inte säker på att folk kan vänta
på alla de här studierna som borde göras.
---------------------------------------


Britt Marie Toregards akuta behandling vid trötta binjurar och underfunktion i sköldkörteln:


Kortisonbehandling
, låg dos ett par veckor, för att stötta och väcka den trötta binjuren.

Levaxin - "Ofta behövs mer än vad vården brukar ordinera".

Liothyronin - "En del behöver tilägg av lio, då ska den tabletten tas på eftermiddagen."

D-vitamin - "De flesta mår bättre på sommaren, men på vintern behöver vi tillskott."
Omega 3 - "Mycket! Finns i fisk, skaldjur och tillskott om man inte äter fisk."
B-vitamin - "Alla b-vitaminerna behövs."
Selen - "Jätteviktigt för omvandlingen till användbart sköldkörtelhormon."

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Det
här behandlingsrekommendationerna
är Britt-Marie Toregard nästan ensam
om i Sverige. Mängder av patienter söker sig till henne, trots att hon
är öppen med att allt är inte vetenskapligt testat. Än. På forum runt om
på nätet ömsom hyllas, ömsom kritiseras hon.

Får läkare ha egna behandlingsmetoder?

- Vi har inget hinder i Sverige för läkare att ta egna behandlingsbeslut och vi har fri förskrivningsrätt av läkemedel, säger Jane Ahlqvist Rastad, på Läkemedelsverket. Besluten måste grundas på vetenskap och beprövad erferenhet och man måste kunna visa upp resultat om man anmäls eller om Socialstyrelsen hör av sig. Det går också att hänvisa till forskning i andra länder och liknande.

På Socialstyrelsen säger de att "ovanliga diagnoser", som
underfunktion av sköldkörteln anses vara, får kliniker ta egna initiativ
och patienten får själv välja om de vill gå dit eller någon annanstans.

 

Del 1: "Torkad svinskörtel kan ge galna ko-sjukan"

 

Del 2: TSH-värdet är individuellt enligt laboratoriet

Artikel skriven av Hanna Brodda 2010-09-01
anonyms bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 29/1

Skrämmande att vården snart 6 år senare inte hjälper sjuka!

anonyms bild

Jag blir riktigt rädd, rädd för vården som på de här åren blivit ännu mer rigid (generellt), det pågår ett paradigmskifte, mot ett teknokratiska paradigm, där får individens behov av att KÄNNA sig frisk och kunna LEVA sitt liv på ett så normalt sätt inget utrymme. THS och T4 avgör fortfarande och så gott som alltid BARA Levaxin. För döva öron berättar många att de blir ännu sämre av denna. Om 6 år är all min "unga" tid slut då har jag sedan jag födde barn ledigt, ibland olidligt. Jag trodde mer om sjukvården och läkarkåren. De har haft min fulla respekt, den blir bara mer och mer urgröpt, ja t o m känns det som de är emot - vi som borde vara i allians med varandra. Nu känns det som att de sitter i läkemedelsindustrinsknä. Hårt kanske, jag tror inte att de gick in med den ambitionen. Tror de vill mer. Underfunktionspatienter är dagens förlorare!
Visst blev jag bättre ett tag, med Levaxin i något år aldrig tillbaka helt men gick an. Därefter utför långsamt, sämre och sämre.
Maktlösa patenter! Tror verkligen på att varje patient måste få pröva, testa fram och övervaka mäta ev biverkningar och framsteg. Den fr KI som beskrev det som försöksdjur tycker jag är enormt föraktfull för dem han är satt att hjälpa.
Vetenskap handlar om framsteg, våga pröva nytt. Rigga hos er det! Gör det, följ patienten. Hitta andra markörer över hur må bra och effektiv läkemedel än THS som ej fungerar för alla!
Jag är själv kunnig inom forskning, forskningsmetodik, statistiskprövning. Jag säger bättre kan ni! Upp till bevis att ni vill hjälpa era patienter på riktigt. Ni ropar på forskning! Vad hindrar er att starta? Dra in föreningen (sköldkörtel) för att hitta markörer.

Kommentar av anonym Ria.Arrias

Skrivet 16/9

!977 Alla vänner tyckte att jag höll på att förvinna!!

anonym Ria.Arriass bild

Det startade med otro och skillsmässa.
När allt var klart,kände jag mig pigg.Arbetet på operan fortsatte som vanligt?Nej efter dagar och kvällar av arbete ,var jag så trött så jag visste ibland inte hur jag kom hem.(körde bil)Dagarna,veckor månader år gick,med ans jag blev tröttare och tröttare .Hals infektioner ,läkar besök.
En gång var jag så dålig och till sjukhuset,fick penicilin ,satte mig på apoteket ,och antingen sov jag eller så var jag avsvimmat,jag frågade personalen om inte det snart var min tur?Svaret var att dom hade ropat mitt namn flera gånger,men upptäckte inte att jag satt avsimmat framför näsan på dem.Då jag reste mig upp hann jag precis fram till disken då jag svimmade igen.Som tur stod någon bakom mig som fångade upp mig.Någon från akuten körde mig tillen avdelning och en läkare frågade mig om jag alltid hade så lågt blod tryck.Hur ofta jag än hade varit hos dokrtorn så hade aldrig någon talat om för mig hur mitt blod tryck såg ut.Hur ofta jag var sjuk så hete det att ,det är klart att du är trött fick jag höra du har så mycket att göra .Vi hade morgon och kvälls föreställningar.-
Men jag hade inte mer att göra än vanligt .I alla år gick jag på workout,till slut orkade jag inte upp på morgonen.Vi hade en tränings lokal ,jag bestämde mig att gå på eftermiddagen men när jag var framme vid dörren så orkade jag inte ens gå ditt för att träna.Åkte hem la mig på soffan och somnade bara in.När barnen kom hem från skolan skulle dom ha mat,orkade jag inte laga något,så det blev hamburge eller pizza som dom själva var tvugna att hämta.
Till slut var jag så trött att när morgon passet var slut,skulle jag bara vila på soffan på arbetet och sedan åka hem.
Det värsta var att jag somnade in och vaknade av att klockan ringde och det var plats på scenen,å herre gud,snabb smnkning,försöka ringa hem ,och pratta med barn vakten .Många sjuk skrivningar ,jag var så trött så jag gav läkaren förslag på att jag kanske hade lunginflammation.När jag fick beskede att jag inte hde lung inflamation ,då bara grät jag,och frågade vad är det då för fel med mig??Svaret blev att han inte kunde hitta något och inte kunde sjukskriva mig mera.Tog tunnelbana till och steg av vid Drottninggatan,för jag kom ihåg att där låg någon mottagning där personalen kunde gå.ringde på och bara stor grät då en sköterka öppnade ,och jag själv före slog att jag var spykisk sjuk så som jag kände mig,sköterskan kände igen mig och sa jag tror att du har kommit till rätt ställe.
Efter någon minut fick jag komma in och det var ingen mindre än Dr Bo .Wikland. Han bad mig sträcka fram händerna och ställde frågan ommin mage,ja sådant man aldrig diskuterar,men nu hade jag chansen,vilket helvete jag fick gå igenom.Jag kunde inte gå på WC för om det ringde och man skulle vara där efter fem minuter ja då var det körd.-När jag väl fick svaren ,mötte jag min läkare på arbetet och sade ,att nu vet jag vad det är för fel på mig,han bara skrattade,och sa skrattande ja det var väl bra.Det hade då gått cirka åtta år!!!Sedan var jag tvungen att operera mina stämband.Och fick vara tyst i ett år och inte sjunga.Då hade jag bara några år till pensionen.. Under tiden fick jag gå på Karo på talteknik.Mötet med DR Wikland var min räddning.Nu kom ett nytt hot ,en kolega ringde mig och frågade om jag inte snart skulle komma tillbaka,just då kom jag till en lokal,och jag kunde inte hålla mig och jag testa de rösten,och jag blev så glad att sångrösten hade läkt till min belåtenhet,så jag ringde till min läkare på Karo,fick en tid och det var så bra så han ville ha mig som uppvisning att det gick så bra att operera stämbanden.Så jag bestämde att redan nästa dag ringa till opran att jag skulle börja igen.Jag hade redan arbetad två veckor så blev det ett sammaträdet med personal från sjuk kassan hela personal avd med regisörer pianister dirigenter,meningenvar att dom ville att jag skulle förbli sjukskriven.Jag gick inte med på det och tog fram min starka friska rört,och berättade vad som hade gjorts upp att dom hade lovad bort min plats.Men i och med att jag hade fått Levaxin så hade jag modet att höja rösten!Åren gick och jag flyttade till Skåne,där fick jag kontunierlig komma på undersökning för att sjustera min levxin nivå.Då jag fyllde 60 år,och min dotter fick höra att jag fortfarande åt klimakterie piller ,så sade hon att jag borde sluta med dem för att jag fortfarande var så där ovanligt trött.Då hände något,jag började sjunga i 2
körer Gick till gymet 2 gånger och på målar kurser.Mina händer skakade inte mer.
När jag fyllde 65 känd jag att något var inte bra,trodde att det var sköld körtel,men enigt provtagningen så var proverna bra.
Men så hörde jag på TV att cancer fallen hade gått ner,men jag kom att tänka på att vi hade inte blivit kallade på länga ,så ringde jag ,jag tänkte att om jag åker på min målar resa till Frankrike så kommer jag inte att tänka på mammografi,så jag ringer och beställer en tid .Hela det besöket var mycket märklig,Efter jag var klar med röntgen så fick jag en hand skriven lapp ,där det stod att:om vi inte hör av oss få du ringa själv...Mycket märklig,men inom samma vecka blev jag kallad till Kristianstads sjukhus Cell prov tagning Ultra ,ja då förstod jag att ...Frankrike resa kunde jag tillgodo göra till dagen innan då kom rädslan.Två dagar efter jag kom hem fick jag medelandet att dagen efter infinna mig på sjukhuset och där fick jag domen ,bröstcancer.Operation cellgifter ja det hela ,efter det strålning .
Allt gick väl rätt bra ,fick bara en infektion som behandlades med dropp ,pennicilin. När jag blev frisk skriven frågade jag om jag kunde åka till cCalifornien ,för jag hade blivit mormor under tiden.Då fick jag ros feber och jag trodde att jag skulle dö.Nu har jag haft ros feber,eller SEpsis 6 gånger.2015 i jan fick jag rosfeber .Jag fick en gång rosfeber på Teneriffa blev inlagd och fick en remiss med mig att jag hade en knuta undr armen och att den skulle tas bort,men på hud i Simrishamn skrattade eller nästan hånade dom och tyckte att det var väl inget att ta bort,så den här gången tänkte jag att nu då jag i alla fall fick Dalacin så frågade jag AT läkaren om han inte kunde ta bort den ,och det gjorde han.Sedan fick jag tre gånger urinvägs infektion och då jag trodde att jag var frisk ,började jag träna simning för att få kroppen och tillbaka ,men då kunde jag inte gå upp för trädgårds trappan 4 steg var fullständig slut.
Skulle till apoteket och hämta Levaxin,och då säger apotekaren 5 dagar det var konstig,det är bruklig att man tar 7 dagar,vilket jag hade gjort.Så jag ringde till vårdcentralen och ville kontrolera mina blodprover,jag talade om omständigheter att jag troligen hade ätit för mycket,men jag ficktill svar att det såg bra ut.Jag sa att hur kan det se bra ut!!
Fick till svar att jag inte fick komma på provtagning förän om tre månader.Sedan fick jag en rejäl förkylning med hosta ,och då trött heten inte försvann beställde jag en tid och fick komma nästa dag och sade att jag var så ohygglig trött.Då tog han ett EKG och ett blod prov.Dr skulle skicka en remiss till Kardiologen i lund och jag fick göra en 24 timmars EKG,Och då sade kardiologen ,att det såg vääl bra ut men jag hade för många extra slag och hade 40 i puls på natten så han Dr Lindholm ville inte skriva ut Metropolol för då kunde jag somna in för gott med så låg puls.Han skulle skicka en remis till Simrishamn för ett arbets prov.Det tog lång tid så jag ringde till Simrishamn om de hade fått en remiss till mig,nej.Ringde till Tomelilla VC,inget där i slutet på Nov ringde dom från Simrishamn VC och sade att de hadeee fått en remiss och jag skulle få en tid ,(i alla fall )före nyår.
Men då hände det något,jag var på väg till kören och det smällde till i huvudet,jag ringde sjukvårds upplysning och dom rek att jag skulle ring Ambulans.
Dom trodde att jag hade fått en Hjärn blödning,ingen inget hjärt fel,röntgade lungorna där såg läkaren någor ,men hon sade att det var i alla fall ingen cancer,det var jy väl ,men vad var det då?? Jag fick Metropolol,och minst tre andra mediciner,då jag efter ha gjort flera arbets prov radio aktiv röntgen skikt röntgen ,andnings prov .Prov på cyckel,jag fick mitt levaxin men jag vet inte om de gjorde några kontroller på det.Åker hem och i mitten av Jan får jag and nöd åker igen ambulans hade 220 i blodtryck ,normalt har jag kring 120,pulsen var hög .Ligger över en vecka på kardiologen i Ystad igen ,och i slutet säger Dr att nu skall du få ett rävgift,vad är det ni säger ja jag hörde inte fel,jag ville inte ta det men dom tvingade mig att ta det.Men då jag kom hem googlade jag på medicinen och då stod det att den var livs farlig och att man tom kunde dö av den.Så den slutade jag med.Jag tog dom andra tabletterna ,mmen efter tre veckor i säng gav jag upp och slutade att äta medicinen.Tröttheten försvann inte.Och så blev jag kallad till kardiologen i Simrishamn på arbets prov ,några dagar senare fick jag komma igen och då kom doktorn ut så jag fick träffa honom och han sade att det var ett missförstånd för jag hade redan gjort detta i Ystad.Han frågade vilka mediciner jag åt.Och jag sade att jag hade slutad med dem förutom metropolol,det var bra sa han och lyssnade på hjärtad och lungorna.DenDr skrev även han ut medicin och jag googlade på den och den var ännu farligare,så den åt jag heller inte.Jag blev bara tröttare ringde till VC och bad att ta ett sköld körtel prov,nu är det Juli 2016 och då ringde för att få en tid för sköd k prov och då fick jag komma .Då hade jag en lång historia i bagaget,men han lyssnade och gick ut för att tala med en annan patient för att det här tog lite tid och då han tog ett EKG och hjärtad jobbade alldeles för hårt och pulsen var alldeles för lågt.Han tog sköldkörtel prov och ringde mig nästa dag och sänkte levaxin från 125 mg till 100.mg Ganska snart kändes det mycket lättare,men jag hade fortfarande svårt och benen var som bly.--Fick en remiss mit i allt till skickt röntgenden 23/Aug 2016 och en tid till Dr ,där tog dom blodgas ,och hon hade mina röntgen bilder framme och visade på ett moln på vänster lunga då sade hon att jag hade lunginflammation.Fick Penicilin Doxiferm och kortison.Tog inte kortisonet tillsammans med Doxiferm men jag var så dålig och började studera mina sköldkörlter problem och då förstod jag att allt handlade om min sköld körtel och att jag antagligen hade fel på kortisolet.Nu har det gått tre veckor fasans full jag trodde att jag skulle dö av den förfärliga hostan .Och så kan det gå när dom nekar en älldre människa jag menar jag är bara 74 men allt handlar om att jag helt enkelt inte den omsorg jag behövde ett enkelt samtal och lyssna hur en patient mår.
Jag tog ut min journal,på grund av att jag kände mig så dålig och tydligen uppfattades som deprimerad,så står det att patienten ,ev demens personlighets förändrad kanske en hjärn tumör,inte ett ord om min sköld körtel det var det jag sökte för i över ett och ett halvt år .
Nu känner jag mig lite piggare sedan jag tog cortison,men hostar fortfarande.Problemet är att är sköldkörtel så i obalans och människan där till så kan man inte tänka klart och själv ställa diagnos.Har nu haft tid att studera på internät och tuvär kan jag inte trösta mig att jag inte är ensam,har även lånad böcker om sköldkörlter ,dom var inte lästa tidigare,trots att de tillhörde ett universitet!!
Sköldkörter SKANDALEN !!
.

Kommentar av anonym

Skrivet 1/11

levaxin dosen ändrad efter trettiofyra år av må bra

anonyms bild

1981 opererades min sköldkörtel bort beroende på giftstruma. Läkaren sa att han lämnade en liten del av körteln kvar. Varför vet jag inte. Har fram till i mars i år ätit 100 mikrogram per dag per vecka och mått alldeles utmärkt. Har varit på vårdcentralen för provtagning när nya tabletter har behövts. I början fick jag 1000 men på senare år får jag 100 per gång 4 gånger i receptet. Alltså allt i sin ordning. Prov i mars i år. Ny läkare. Sänkte min dos till 5x 100 och 2x 75 mikrogram i veckan. Nytt prov visade för högt värde sa läkaren. sänkte dosen till 4x100 + 3x75 per vecka. Nytt prov fortfarande för högt sa läkaren sänkte dosen till 1x100 + 6x75. Denna dosen har jag just påbörjat och jag skall komma om två månader för nytt prov.
Jag mår inte alls bra.Enligt mig själv har jag alla tecken på för låg dos. Fryser trots varma kläder inne 23 grader i huset, ingen energi alls och trots liten mathållning bara ökar och ökar i vikt. Jag vill må som jag gjorde tidigare. Vill äta 7x100 mikkrogram per vecka. Vad händer om jag gör detta och varför har mitt behov av levaxin enligt läkaren ändrat sig så. Han säger att jag har en pressad sköldkörtel. Betyder detta att min lilla del som inte opererades bort har blivit aktiv? Läkaren förstår inte alls min stora oro.
Vänligen
Milvor

Kommentar av anonym

Skrivet 4/9

Okunniga läkare

anonyms bild

Jag fick rådet av min läkare att gå till psykolog för att reda ut mina problem som grundar sig i rejäl underfunktion av sköldkörtelhormon!!! Dvs stress symptom...Skandal!

Kommentar av anonym

Skrivet 7/5

Lägg ner läkemedlesverket!

anonyms bild

Stor skam! Lägg ner läkemdelsverket och bygg upp ett nytt, som denna gången INTE är finansierat av läkemedelsbranchen!
Och var är tipsen från läkarna angående näringsintaget och livsstillsförändringar???

Kommentar av anonym

Skrivet 4/1

Bra metod

anonyms bild

"Hennes" metoder är välbeprövade av patienter runt om i världen.

En oumbärlig bok för alla som har problem med binjurar/sköldkörtel är "Stoppa sköldkörtelskandalen".

Den innehåller allt man bör tänka på och vilka prover som är bra att ta osv. Allt baserat på läkare och patienters rön. En sammanställning av tillgänglig fakta inom området. Skriven av en som haft problemen själv under många år.

Finns i skrivande stund på adlibris:
http://www.adlibris.com/se/bok/stoppa-skoldkortelskandalen-9780985615413

Kommentar av anonym

Skrivet 14/4

Placebo

anonyms bild

Hej,
Det är inte svårt att förså att TOREGARD är på jakt efter en ny inkomstjälla,dvs desperata patienter. Det lyckas hon tack vare okuniga,trångsynta svenska läkare som är så rädda för sin leg och får inte ta dyra prover eftersom de ägs av PRIVATVÅRD. Svaga binjurar egsisterar inte va ?? Är det bara Adison som gäller och så smoningom hamnar vi där alla :((
Och du borde veta att kortison och liothyronin är potenta läkemedel och ingen PLACEBO.
Toregard är inte kanske den bästa i landet men det finns ingen konkurens så låt henne vara. Patienterna mår bättre av hennes Placebi än dina ANTIDEPRESIVA.
Hypo2 pat som jobbar 30 år inom vården

Kommentar av Berga

Skrivet 6/12

Hitta läkare för Hypo 2

Bergas bild

Jag fick kalla handen av endokrinologen på Danderyds sjukhus, de ville inte ens träffa mig! Min husläkare hade aldrig hört talas om Hypo 2. Jag läste en artikel i Allers med hänvisning till en läkare i Uppsala, men har tyvärr tappat bort tidningen.
Jag äter Levaxin men har alla symptom på Hyopo 2.
Kan någon ge tips på läkare i Uppsala eller Stockholm?

Kommentar av Anette

Skrivet 18/8

Intresset

Anettes bild

Kan inte låta bli att kommentera oroväckande ignorans från signatur intresset. Jag ber till Gud att du inte arbetar med människor. Du formulerar ditt inlägg som om du är läkare. Om detta är det olyckliga fallet får ditt inlägg stå som symbol för svenska läkarkårens skrämmande okunskap. Ovetandes har du summerat mina 8 år i vårdsvängen. Du låter som ett eko av de 15 läkare (7) endokrinologer jag hittills haft det tvivelaktiga nöjet att bekanta mig med. Att personangripa en av de få läkare som vet (egen erfarenhet) vad hon pratar om, bakom ett pseudonym spär bara på mitt obehag. Jag hoppas att jag får uppleva dagen då läkarkåren motbevisas i frågan. Faktiskt kan jag ha redan ha upplevt den... För varför i hela friden är de mest "framstående" specialisterna annars så vettskrämda att de måste ta i från tårna för att motbevisa det vi andra redan vet. Varför sätter INGEN expert en ära i att hjälpa 10% av befolkningen. Lite nyfikna borde de allt vara om det inte ligger en hund begravd. Och du...brainy... Du vet väl att placeboeffekten inte är farlig va? BM toregaard tog emot mig kostnadsfritt och förutsättningslöst. Hon är ödmjuk och inkännande. Riktigt mänsklig faktiskt. Jag fick inte AT.

Kommentar av anonymFlorence

Skrivet 19/5

Vem kan något om hypothyreos?3L

anonymFlorences bild

Jag håller med föregående talare på denna sida. Jag har hypothyreos sedan 22 år och mår trots behandling långt ifrån bra.Har haft kontakt med flera läkare, varav två endokrinologer, som lyssnat och tittat på provsvaren och tyckt att "det ser ju bra ut". Mina besvär påstod en av dem "beror nog på något annat" En av dem tyckte vid min förfrågan om Armour thyroid, " sådan halleluljaverksamhet håller vi inte på med" Jag är nu 76 år och min sjukdom har försämrat min livskvalitet väsentligt, men jag hoppas trots allt att någon skall lyssna på mig. Jag har arbetat över 50 år som leg. sjuksköterska och är alltså inte helt främmande för vad som händer i kroppen! HJÄLP!

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons