Britt_Marie_Toregard_250
Som en av de första plastikkirurgerna i Sverige är hon van att bli ifrågasatt.
Nu har hon hittat ännu ett kontroversiellt område där kvinnor behöver henne, Britt-Marie Toregard är idag fullt sysselsatt med patienter med sköldkörtelproblem.
- De här kvinnorna som kommer till mig har inte fått hjälp någon annanstans, jag behövs, säger hon till Dina mediciner.

När Britt-Marie Toregard startade Laserkirurgcentrum i Stockholm på 80-talet var hon en av få plastikkirurger i Stockholm. Det var då ett mycket kontroversiellt område att verka inom. Att ta emot patienter och operera bara för att göra dem vackrare, fnyste man nedlåtande. I dag är plastikkirurgin accepterad, men Toregard har gått vidare.

-  Jag har ju hållit på med det där i hundra år och jag har tröttnat helt enkelt, sedan väcktes min nyfikenhet för det här med sköldkörteln. Nu ser jag det överallt, folk är så trötta och energilösa!

Hennes intresse för sköldkörteln spred sig och snart hade Toregard fler patienter än hon kunde ta emot på sin mottagning på Karlavägen i Stockholm.

- Det började med att jag själv fick problem med sköldkörteln och började läsa allt jag kom över. Det är ett fascinerande organ som styr allt och det mest intressanta var väl att många människor går obehandlade.

Britt-Marie Toregard menar att kunskapen är låg i svensk sjukvård om sköldkörtelnedsättningar. De undersökningar som görs räcker inte, säger hon. Det leder till att många som egentligen har en underfunktion i sköldkörteln slinker igenom eftersom proverna ser "normala" ut och om de ändå upptäcks, går de underbehandlade.

Hypotyreos, eller underfunktion i sköldkörteln, kontrolleras oftast genom ett hormon som kallas TSH. När sköldkörteln inte fungerar som den ska ökar TSH för att kompensera underfunktionen. TSH mäts med ett blodprov hos vårdcentralen eller på sjukhuset.

- Det är bara TSH, TSH och TSH som de flesta vårdcentralläkare repeterar som något sorts mantra, men det räcker inte. Blodprover är i detta fall ett väldigt trubbigt kontrollverktyg eftersom det inte säger något om vilka ämnen som når in i cellen. Vissa ger utslag med ett tydligt värde, men för de allra flesta säger TSH-värdet ingenting.

Enligt Britt-Marie Toregard och en del andra läkare, som allmänläkare Bo Wikland, gynekolog Jan-Åke Ehrlingsson med flera, kan det ibland behövas en finnålspunktuation direkt i sköldkörteln. Eller som Toregard förespråkar, ett urintest som görs under ett helt dygn.

När sedan sjukdomen är konstaterad tycker Toregard inte att man kan justera medicindosen på några andra grunder, än hur patienten mår. Symptomen.

- Har man inga av symptomen på överkompensation, som högt blodtryck, hjärtrusningar eller liknande, utan fortfarande är oförklarligt trött, torr och hård i magen, då är det bara att öka dosen av medicin, säger hon.

Underfunktion i sköldkörteln anses fortfarande vara en "ny" sjukdom. Det har den varit länge. En artikel i Dagens Nyheter 1993 rapporterade om den nya kvinnosjukdomen som gjorde många kvinnor trötta och energilösa. Ett trauma, som en förlossning, kan vara en utlösande faktor. Redan då konstaterade forskarna att det förmodligen var mycket vanligare än man tidigare trott. Kanske var 20:kvinna var drabbad, sa man.

I dag vet man att det är vanligt. Enligt medicintillverkaren Nycomed medicinerar 5 - 6 % av landets kvinnor med Levaxin och ytterligare fler antas gå, både kvinnor och män, odiagnostiserade. Fortfararande saknas forskning, behandlingsrutinerna är inte samma över hela landet och privatpraktiserande läkare som Britt-Marie Toregard är efterfrågade. Den som är konstant trött letar, ibland desperat, efter något som kan få upp energin.

Britt-Marie Toregard började själv experimentera fram behandling och patienterna var frivilliga försökskaniner. Nu vet hon mer och menar att varje patient måste behandlas individuellt.

En del mår bra av Levaxin, den vanligaste medicinen. En del andra mår bättre av naturligt sköldkörtelextrakt gjord av svinsköldkörtel. Den medicinen är dyrare, men patienterna betalar gärna, berättar Toregard, eftersom tröttheten som följer av en sköldkörtelsjukdom beskrivs som olidlig. Andra behöver en kombination av Liothyorin och Levaxin.

Långvarig stress tror Britt-Marie Toregard är en bakomliggande orsak till att problemet är utbrett. Hennes teori går ut på att stress överbelastar binjuren. Binjuren producerar kortisol och om den får jobba på högvarv under för lång tid blir den utröttad och kortisolproduktionen går till slut ner.


- Kortisol, förklarar Toregard, hjälper sköldkörtelhormonet att komma in i cellerna och finns ingen kortisol hjälper det inte hur mycket Levaxin patienten än tar, dörren till cellen är stängd.

Om binjuren är dålig
menar Toregard att den ska behandlas under ett par veckor med låg dos kortison.

Alla läkare och laboratorium tar inte dessa tester, vad ska de göra som misstänker detta?

- Stå på sig! Men det är sant, det är inte lätt och jag har inte tid att ta emot alla. Man få göra all man kan helt enkelt och tro på sig själv.

Menar du att alla ska prova sig fram själva?

- Nej, absolut inte, ta kontakt med någon läkare. Att laborera med sina doser själv kan vara mycket farligt. Jag provade Armour till exempel och mådde verkligen pyton, då är jag ju ändå läkare och kan snabbt inse att något är fel. Individuella tester måste göras, men det är inte säkert att det är vårdens vanliga tester som ska göras. Be till exempel alltid att få kolla kolesterolet eftersom höga värden kan tyda på underfunktion i sköldkörteln.

För ett år sedan höll Britt Marie Toregard ett anförande om sina upptäckter på Karolinska Institutet i Stockholm. Hon berättade att hon hade patienter som hade normala värden och visade på att de ändå var sjuka av sina symptom. Och att doserna av medicinerna ofta måste vara högre än rekommenderat, menar hon.

- Det var endokrinologer som lyssnade och jag vet inte vad de tänkte, men jag är inte säker på att de tog in det jag sa. De är svårast att övertyga i allt det här, "fler studier, fler studier", det är deras mantra innan de är villiga att prova något och jag är inte säker på att folk kan vänta på alla de här studierna som borde göras.
---------------------------------------

Britt Marie Toregards akuta behandling vid trötta binjurar och underfunktion i sköldkörteln:


Kortisonbehandling
, låg dos ett par veckor, för att stötta och väcka den trötta binjuren.


Levaxin - "Ofta behövs mer än vad vården brukar ordinera".

Liothyronin - "En del behöver tilägg av lio, då ska den tabletten tas på eftermiddagen."

D-vitamin - "De flesta mår bättre på sommaren, men på vintern behöver vi tillskott."
Omega 3 - "Mycket! Finns i fisk, skaldjur och tillskott om man inte äter fisk."
B-vitamin - "Alla b-vitaminerna behövs."
Selen - "Jätteviktigt för omvandlingen till användbart sköldkörtelhormon."

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Det här behandlingsrekommendationerna är Britt-Marie Toregard nästan ensam om i Sverige. Mängder av patienter söker sig till henne, trots att hon är öppen med att allt är inte vetenskapligt testat. Än. På forum runt om på nätet ömsom hyllas, ömsom kritiseras hon.

Får läkare ha egna behandlingsmetoder?

- Vi har inget hinder i Sverige för läkare att ta egna behandlingsbeslut och vi har fri förskrivningsrätt av läkemedel, säger Jane Ahlqvist Rastad, på Läkemedelsverket. Besluten måste grundas på vetenskap och beprövad erferenhet och man måste kunna visa upp resultat om man anmäls eller om Socialstyrelsen hör av sig. Det går också att hänvisa till forskning i andra länder och liknande.

På Socialstyrelsen säger de att "ovanliga diagnoser", som underfunktion av sköldkörteln anses vara, får kliniker ta egna initiativ och patienten får själv välja om de vill gå dit eller någon annanstans.

 

Del 1: "Torkad svinskörtel kan ge galna ko-sjukan"

 

Del 2: TSH-värdet är individuellt enligt laboratoriet

Av dmadmin
1 september, 2010

29 kommentarer

 • Av anonym Ria.Arrias 16 september, 2016

  !977 Alla vänner tyckte att jag höll på att förvinna!!
  Det startade med otro och skillsmässa.
  När allt var klart,kände jag mig pigg.Arbetet på operan fortsatte som vanligt?Nej efter dagar och kvällar av arbete ,var jag så trött så jag visste ibland inte hur jag kom hem.(körde bil)Dagarna,veckor månader år gick,med ans jag blev tröttare och tröttare .Hals infektioner ,läkar besök.
  En gång var jag så dålig och till sjukhuset,fick penicilin ,satte mig på apoteket ,och antingen sov jag eller så var jag avsvimmat,jag frågade personalen om inte det snart var min tur?Svaret var att dom hade ropat mitt namn flera gånger,men upptäckte inte att jag satt avsimmat framför näsan på dem.Då jag reste mig upp hann jag precis fram till disken då jag svimmade igen.Som tur stod någon bakom mig som fångade upp mig.Någon från akuten körde mig tillen avdelning och en läkare frågade mig om jag alltid hade så lågt blod tryck.Hur ofta jag än hade varit hos dokrtorn så hade aldrig någon talat om för mig hur mitt blod tryck såg ut.Hur ofta jag var sjuk så hete det att ,det är klart att du är trött fick jag höra du har så mycket att göra .Vi hade morgon och kvälls föreställningar.-
  Men jag hade inte mer att göra än vanligt .I alla år gick jag på workout,till slut orkade jag inte upp på morgonen.Vi hade en tränings lokal ,jag bestämde mig att gå på eftermiddagen men när jag var framme vid dörren så orkade jag inte ens gå ditt för att träna.Åkte hem la mig på soffan och somnade bara in.När barnen kom hem från skolan skulle dom ha mat,orkade jag inte laga något,så det blev hamburge eller pizza som dom själva var tvugna att hämta.
  Till slut var jag så trött att när morgon passet var slut,skulle jag bara vila på soffan på arbetet och sedan åka hem.
  Det värsta var att jag somnade in och vaknade av att klockan ringde och det var plats på scenen,å herre gud,snabb smnkning,försöka ringa hem ,och pratta med barn vakten .Många sjuk skrivningar ,jag var så trött så jag gav läkaren förslag på att jag kanske hade lunginflammation.När jag fick beskede att jag inte hde lung inflamation ,då bara grät jag,och frågade vad är det då för fel med mig??Svaret blev att han inte kunde hitta något och inte kunde sjukskriva mig mera.Tog tunnelbana till och steg av vid Drottninggatan,för jag kom ihåg att där låg någon mottagning där personalen kunde gå.ringde på och bara stor grät då en sköterka öppnade ,och jag själv före slog att jag var spykisk sjuk så som jag kände mig,sköterskan kände igen mig och sa jag tror att du har kommit till rätt ställe.
  Efter någon minut fick jag komma in och det var ingen mindre än Dr Bo .Wikland. Han bad mig sträcka fram händerna och ställde frågan ommin mage,ja sådant man aldrig diskuterar,men nu hade jag chansen,vilket helvete jag fick gå igenom.Jag kunde inte gå på WC för om det ringde och man skulle vara där efter fem minuter ja då var det körd.-När jag väl fick svaren ,mötte jag min läkare på arbetet och sade ,att nu vet jag vad det är för fel på mig,han bara skrattade,och sa skrattande ja det var väl bra.Det hade då gått cirka åtta år!!!Sedan var jag tvungen att operera mina stämband.Och fick vara tyst i ett år och inte sjunga.Då hade jag bara några år till pensionen.. Under tiden fick jag gå på Karo på talteknik.Mötet med DR Wikland var min räddning.Nu kom ett nytt hot ,en kolega ringde mig och frågade om jag inte snart skulle komma tillbaka,just då kom jag till en lokal,och jag kunde inte hålla mig och jag testa de rösten,och jag blev så glad att sångrösten hade läkt till min belåtenhet,så jag ringde till min läkare på Karo,fick en tid och det var så bra så han ville ha mig som uppvisning att det gick så bra att operera stämbanden.Så jag bestämde att redan nästa dag ringa till opran att jag skulle börja igen.Jag hade redan arbetad två veckor så blev det ett sammaträdet med personal från sjuk kassan hela personal avd med regisörer pianister dirigenter,meningenvar att dom ville att jag skulle förbli sjukskriven.Jag gick inte med på det och tog fram min starka friska rört,och berättade vad som hade gjorts upp att dom hade lovad bort min plats.Men i och med att jag hade fått Levaxin så hade jag modet att höja rösten!Åren gick och jag flyttade till Skåne,där fick jag kontunierlig komma på undersökning för att sjustera min levxin nivå.Då jag fyllde 60 år,och min dotter fick höra att jag fortfarande åt klimakterie piller ,så sade hon att jag borde sluta med dem för att jag fortfarande var så där ovanligt trött.Då hände något,jag började sjunga i 2
  körer Gick till gymet 2 gånger och på målar kurser.Mina händer skakade inte mer.
  När jag fyllde 65 känd jag att något var inte bra,trodde att det var sköld körtel,men enigt provtagningen så var proverna bra.
  Men så hörde jag på TV att cancer fallen hade gått ner,men jag kom att tänka på att vi hade inte blivit kallade på länga ,så ringde jag ,jag tänkte att om jag åker på min målar resa till Frankrike så kommer jag inte att tänka på mammografi,så jag ringer och beställer en tid .Hela det besöket var mycket märklig,Efter jag var klar med röntgen så fick jag en hand skriven lapp ,där det stod att:om vi inte hör av oss få du ringa själv…Mycket märklig,men inom samma vecka blev jag kallad till Kristianstads sjukhus Cell prov tagning Ultra ,ja då förstod jag att …Frankrike resa kunde jag tillgodo göra till dagen innan då kom rädslan.Två dagar efter jag kom hem fick jag medelandet att dagen efter infinna mig på sjukhuset och där fick jag domen ,bröstcancer.Operation cellgifter ja det hela ,efter det strålning .
  Allt gick väl rätt bra ,fick bara en infektion som behandlades med dropp ,pennicilin. När jag blev frisk skriven frågade jag om jag kunde åka till cCalifornien ,för jag hade blivit mormor under tiden.Då fick jag ros feber och jag trodde att jag skulle dö.Nu har jag haft ros feber,eller SEpsis 6 gånger.2015 i jan fick jag rosfeber .Jag fick en gång rosfeber på Teneriffa blev inlagd och fick en remiss med mig att jag hade en knuta undr armen och att den skulle tas bort,men på hud i Simrishamn skrattade eller nästan hånade dom och tyckte att det var väl inget att ta bort,så den här gången tänkte jag att nu då jag i alla fall fick Dalacin så frågade jag AT läkaren om han inte kunde ta bort den ,och det gjorde han.Sedan fick jag tre gånger urinvägs infektion och då jag trodde att jag var frisk ,började jag träna simning för att få kroppen och tillbaka ,men då kunde jag inte gå upp för trädgårds trappan 4 steg var fullständig slut.
  Skulle till apoteket och hämta Levaxin,och då säger apotekaren 5 dagar det var konstig,det är bruklig att man tar 7 dagar,vilket jag hade gjort.Så jag ringde till vårdcentralen och ville kontrolera mina blodprover,jag talade om omständigheter att jag troligen hade ätit för mycket,men jag ficktill svar att det såg bra ut.Jag sa att hur kan det se bra ut!!
  Fick till svar att jag inte fick komma på provtagning förän om tre månader.Sedan fick jag en rejäl förkylning med hosta ,och då trött heten inte försvann beställde jag en tid och fick komma nästa dag och sade att jag var så ohygglig trött.Då tog han ett EKG och ett blod prov.Dr skulle skicka en remiss till Kardiologen i lund och jag fick göra en 24 timmars EKG,Och då sade kardiologen ,att det såg vääl bra ut men jag hade för många extra slag och hade 40 i puls på natten så han Dr Lindholm ville inte skriva ut Metropolol för då kunde jag somna in för gott med så låg puls.Han skulle skicka en remis till Simrishamn för ett arbets prov.Det tog lång tid så jag ringde till Simrishamn om de hade fått en remiss till mig,nej.Ringde till Tomelilla VC,inget där i slutet på Nov ringde dom från Simrishamn VC och sade att de hadeee fått en remiss och jag skulle få en tid ,(i alla fall )före nyår.
  Men då hände det något,jag var på väg till kören och det smällde till i huvudet,jag ringde sjukvårds upplysning och dom rek att jag skulle ring Ambulans.
  Dom trodde att jag hade fått en Hjärn blödning,ingen inget hjärt fel,röntgade lungorna där såg läkaren någor ,men hon sade att det var i alla fall ingen cancer,det var jy väl ,men vad var det då?? Jag fick Metropolol,och minst tre andra mediciner,då jag efter ha gjort flera arbets prov radio aktiv röntgen skikt röntgen ,andnings prov .Prov på cyckel,jag fick mitt levaxin men jag vet inte om de gjorde några kontroller på det.Åker hem och i mitten av Jan får jag and nöd åker igen ambulans hade 220 i blodtryck ,normalt har jag kring 120,pulsen var hög .Ligger över en vecka på kardiologen i Ystad igen ,och i slutet säger Dr att nu skall du få ett rävgift,vad är det ni säger ja jag hörde inte fel,jag ville inte ta det men dom tvingade mig att ta det.Men då jag kom hem googlade jag på medicinen och då stod det att den var livs farlig och att man tom kunde dö av den.Så den slutade jag med.Jag tog dom andra tabletterna ,mmen efter tre veckor i säng gav jag upp och slutade att äta medicinen.Tröttheten försvann inte.Och så blev jag kallad till kardiologen i Simrishamn på arbets prov ,några dagar senare fick jag komma igen och då kom doktorn ut så jag fick träffa honom och han sade att det var ett missförstånd för jag hade redan gjort detta i Ystad.Han frågade vilka mediciner jag åt.Och jag sade att jag hade slutad med dem förutom metropolol,det var bra sa han och lyssnade på hjärtad och lungorna.DenDr skrev även han ut medicin och jag googlade på den och den var ännu farligare,så den åt jag heller inte.Jag blev bara tröttare ringde till VC och bad att ta ett sköld körtel prov,nu är det Juli 2016 och då ringde för att få en tid för sköd k prov och då fick jag komma .Då hade jag en lång historia i bagaget,men han lyssnade och gick ut för att tala med en annan patient för att det här tog lite tid och då han tog ett EKG och hjärtad jobbade alldeles för hårt och pulsen var alldeles för lågt.Han tog sköldkörtel prov och ringde mig nästa dag och sänkte levaxin från 125 mg till 100.mg Ganska snart kändes det mycket lättare,men jag hade fortfarande svårt och benen var som bly.–Fick en remiss mit i allt till skickt röntgenden 23/Aug 2016 och en tid till Dr ,där tog dom blodgas ,och hon hade mina röntgen bilder framme och visade på ett moln på vänster lunga då sade hon att jag hade lunginflammation.Fick Penicilin Doxiferm och kortison.Tog inte kortisonet tillsammans med Doxiferm men jag var så dålig och började studera mina sköldkörlter problem och då förstod jag att allt handlade om min sköld körtel och att jag antagligen hade fel på kortisolet.Nu har det gått tre veckor fasans full jag trodde att jag skulle dö av den förfärliga hostan .Och så kan det gå när dom nekar en älldre människa jag menar jag är bara 74 men allt handlar om att jag helt enkelt inte den omsorg jag behövde ett enkelt samtal och lyssna hur en patient mår.
  Jag tog ut min journal,på grund av att jag kände mig så dålig och tydligen uppfattades som deprimerad,så står det att patienten ,ev demens personlighets förändrad kanske en hjärn tumör,inte ett ord om min sköld körtel det var det jag sökte för i över ett och ett halvt år .
  Nu känner jag mig lite piggare sedan jag tog cortison,men hostar fortfarande.Problemet är att är sköldkörtel så i obalans och människan där till så kan man inte tänka klart och själv ställa diagnos.Har nu haft tid att studera på internät och tuvär kan jag inte trösta mig att jag inte är ensam,har även lånad böcker om sköldkörlter ,dom var inte lästa tidigare,trots att de tillhörde ett universitet!!
  Sköldkörter SKANDALEN !!
  .

 • Av anonym 29 januari, 2016

  Skrämmande att vården snart 6 år senare inte hjälper sjuka!
  Jag blir riktigt rädd, rädd för vården som på de här åren blivit ännu mer rigid (generellt), det pågår ett paradigmskifte, mot ett teknokratiska paradigm, där får individens behov av att KÄNNA sig frisk och kunna LEVA sitt liv på ett så normalt sätt inget utrymme. THS och T4 avgör fortfarande och så gott som alltid BARA Levaxin. För döva öron berättar många att de blir ännu sämre av denna. Om 6 år är all min ”unga” tid slut då har jag sedan jag födde barn ledigt, ibland olidligt. Jag trodde mer om sjukvården och läkarkåren. De har haft min fulla respekt, den blir bara mer och mer urgröpt, ja t o m känns det som de är emot – vi som borde vara i allians med varandra. Nu känns det som att de sitter i läkemedelsindustrinsknä. Hårt kanske, jag tror inte att de gick in med den ambitionen. Tror de vill mer. Underfunktionspatienter är dagens förlorare!
  Visst blev jag bättre ett tag, med Levaxin i något år aldrig tillbaka helt men gick an. Därefter utför långsamt, sämre och sämre.
  Maktlösa patenter! Tror verkligen på att varje patient måste få pröva, testa fram och övervaka mäta ev biverkningar och framsteg. Den fr KI som beskrev det som försöksdjur tycker jag är enormt föraktfull för dem han är satt att hjälpa.
  Vetenskap handlar om framsteg, våga pröva nytt. Rigga hos er det! Gör det, följ patienten. Hitta andra markörer över hur må bra och effektiv läkemedel än THS som ej fungerar för alla!
  Jag är själv kunnig inom forskning, forskningsmetodik, statistiskprövning. Jag säger bättre kan ni! Upp till bevis att ni vill hjälpa era patienter på riktigt. Ni ropar på forskning! Vad hindrar er att starta? Dra in föreningen (sköldkörtel) för att hitta markörer.

 • Av anonym 1 november, 2015

  levaxin dosen ändrad efter trettiofyra år av må bra
  1981 opererades min sköldkörtel bort beroende på giftstruma. Läkaren sa att han lämnade en liten del av körteln kvar. Varför vet jag inte. Har fram till i mars i år ätit 100 mikrogram per dag per vecka och mått alldeles utmärkt. Har varit på vårdcentralen för provtagning när nya tabletter har behövts. I början fick jag 1000 men på senare år får jag 100 per gång 4 gånger i receptet. Alltså allt i sin ordning. Prov i mars i år. Ny läkare. Sänkte min dos till 5x 100 och 2x 75 mikrogram i veckan. Nytt prov visade för högt värde sa läkaren. sänkte dosen till 4×100 + 3×75 per vecka. Nytt prov fortfarande för högt sa läkaren sänkte dosen till 1×100 + 6×75. Denna dosen har jag just påbörjat och jag skall komma om två månader för nytt prov.
  Jag mår inte alls bra.Enligt mig själv har jag alla tecken på för låg dos. Fryser trots varma kläder inne 23 grader i huset, ingen energi alls och trots liten mathållning bara ökar och ökar i vikt. Jag vill må som jag gjorde tidigare. Vill äta 7×100 mikkrogram per vecka. Vad händer om jag gör detta och varför har mitt behov av levaxin enligt läkaren ändrat sig så. Han säger att jag har en pressad sköldkörtel. Betyder detta att min lilla del som inte opererades bort har blivit aktiv? Läkaren förstår inte alls min stora oro.
  Vänligen
  Milvor

 • Av anonym 4 september, 2015

  Okunniga läkare
  Jag fick rådet av min läkare att gå till psykolog för att reda ut mina problem som grundar sig i rejäl underfunktion av sköldkörtelhormon!!! Dvs stress symptom…Skandal!

 • Av anonym 7 maj, 2014

  Lägg ner läkemedlesverket!
  Stor skam! Lägg ner läkemdelsverket och bygg upp ett nytt, som denna gången INTE är finansierat av läkemedelsbranchen!
  Och var är tipsen från läkarna angående näringsintaget och livsstillsförändringar???

 • Av anonym 4 januari, 2014

  Bra metod
  ”Hennes” metoder är välbeprövade av patienter runt om i världen.

  En oumbärlig bok för alla som har problem med binjurar/sköldkörtel är ”Stoppa sköldkörtelskandalen”.

  Den innehåller allt man bör tänka på och vilka prover som är bra att ta osv. Allt baserat på läkare och patienters rön. En sammanställning av tillgänglig fakta inom området. Skriven av en som haft problemen själv under många år.

  Finns i skrivande stund på adlibris:
  http://www.adlibris.com/se/bok/stoppa-skoldkortelskandalen-9780985615413

 • Av anonym 14 april, 2013

  Placebo
  Hej,
  Det är inte svårt att förså att TOREGARD är på jakt efter en ny inkomstjälla,dvs desperata patienter. Det lyckas hon tack vare okuniga,trångsynta svenska läkare som är så rädda för sin leg och får inte ta dyra prover eftersom de ägs av PRIVATVÅRD. Svaga binjurar egsisterar inte va ?? Är det bara Adison som gäller och så smoningom hamnar vi där alla :((
  Och du borde veta att kortison och liothyronin är potenta läkemedel och ingen PLACEBO.
  Toregard är inte kanske den bästa i landet men det finns ingen konkurens så låt henne vara. Patienterna mår bättre av hennes Placebi än dina ANTIDEPRESIVA.
  Hypo2 pat som jobbar 30 år inom vården

 • Av Minnis 10 januari, 2013

  Hälsokost tillskott motsvarande…
  Hej

  jag var hos en läkare som inte kunde skriva ut Armour eftersom jag stått för kort tid på Levaxin, hon trodde att jag skulle ha nytta av det, men man kunde köpa nåt som hette nånting typ ”Porcine Thyroid” fanns hos Örtagubben. Skulle var samma sak, men blir dyrare. Det var inte bra för mig, och nu har jag gått över till Liothyronin, vilket är toppen för mig, men det är ju olika för alla. Kanske kan du få prova det också? Jag fick hjälp efter 35 år, men det var för att jag aldrig gav upp! Lycka till och GE INTE UPP!!

 • Av Berga 6 december, 2012

  Hitta läkare för Hypo 2
  Jag fick kalla handen av endokrinologen på Danderyds sjukhus, de ville inte ens träffa mig! Min husläkare hade aldrig hört talas om Hypo 2. Jag läste en artikel i Allers med hänvisning till en läkare i Uppsala, men har tyvärr tappat bort tidningen.
  Jag äter Levaxin men har alla symptom på Hyopo 2.
  Kan någon ge tips på läkare i Uppsala eller Stockholm?

 • Av Eivor 31 augusti, 2012

  Bra skrivet Susanne A.
  Finns det någon som är duktig på att hantera datorn och kan lägga ut en insamlingslista så
  vi kan gå vidare till Press odylikt så vi som lider av detta får rättvis hjälp.Själv har jag haft denna sjukdom i 68 år,känner att döden blir en befrielse.Jag vill ju bara ha AUMOUR THYROID utskrivet för jag mår så dåligt av Levaxin och dylikt,men det är som att köra huvudet i väggen.AT-medicin kan inte vara farligare än svininfluensavaxinet som alla var tvugna att ta,sjuksköterskor blev tillochmed hotade att bli avstänga från sin arbetsplats om dom inte tog vaxinet,och hur många fick den livslånga sjukdomen Narkolepsi.AT är för övrigt godkänd i många andra länder.

 • Av Anette 17 augusti, 2012

  Intresset
  Kan inte låta bli att kommentera oroväckande ignorans från signatur intresset. Jag ber till Gud att du inte arbetar med människor. Du formulerar ditt inlägg som om du är läkare. Om detta är det olyckliga fallet får ditt inlägg stå som symbol för svenska läkarkårens skrämmande okunskap. Ovetandes har du summerat mina 8 år i vårdsvängen. Du låter som ett eko av de 15 läkare (7) endokrinologer jag hittills haft det tvivelaktiga nöjet att bekanta mig med. Att personangripa en av de få läkare som vet (egen erfarenhet) vad hon pratar om, bakom ett pseudonym spär bara på mitt obehag. Jag hoppas att jag får uppleva dagen då läkarkåren motbevisas i frågan. Faktiskt kan jag ha redan ha upplevt den… För varför i hela friden är de mest ”framstående” specialisterna annars så vettskrämda att de måste ta i från tårna för att motbevisa det vi andra redan vet. Varför sätter INGEN expert en ära i att hjälpa 10% av befolkningen. Lite nyfikna borde de allt vara om det inte ligger en hund begravd. Och du…brainy… Du vet väl att placeboeffekten inte är farlig va? BM toregaard tog emot mig kostnadsfritt och förutsättningslöst. Hon är ödmjuk och inkännande. Riktigt mänsklig faktiskt. Jag fick inte AT.

 • Av Elvira 28 oktober, 2011

  Normala värden ?
  Hej allesammans!
  Jag skriver från Finland. Har fått mina provsvar från Scandlab, men nu kan jag inte tolka dem och ingen läkare vill se på dem, (ännu)
  Vill någon berätta vad Iodine (Urine) halten betyder, referensvärdet är på 100-199 och mitt värde var 76. Sedan hade jag jättehög kortisol halt på morgonen 35,7, vad betyder detta. Arbetar binjurarna på högvarv hela tiden ?
  Tacksam för svar av er som har erfarenhet.

 • Av anonymFlorence 19 maj, 2011

  Vem kan något om hypothyreos?3L
  Jag håller med föregående talare på denna sida. Jag har hypothyreos sedan 22 år och mår trots behandling långt ifrån bra.Har haft kontakt med flera läkare, varav två endokrinologer, som lyssnat och tittat på provsvaren och tyckt att ”det ser ju bra ut”. Mina besvär påstod en av dem ”beror nog på något annat” En av dem tyckte vid min förfrågan om Armour thyroid, ” sådan halleluljaverksamhet håller vi inte på med” Jag är nu 76 år och min sjukdom har försämrat min livskvalitet väsentligt, men jag hoppas trots allt att någon skall lyssna på mig. Jag har arbetat över 50 år som leg. sjuksköterska och är alltså inte helt främmande för vad som händer i kroppen! HJÄLP!

 • Av Siw B 4 mars, 2011

  Varför ska man ta T3 på
  Varför ska man ta T3 på eftermiddagen?

 • upplever samma sak
  Trots att det är nedslående att höra att flera har samma upplevelse av sjukvården så är det också skönt att veta att vi är fler i samma båt…
  Jag hade flera odugliga läkare innan jag fick en läkare som lyckades få mig att må bra. Nu har hon gått i pension och trots att jag mått bra i flera år mår jag åter mycket dåligt. Som du säger så tittar min nya läkare också bara på provsvar och säger att hon vill att jag ska ligga under ett visst värde (kommer ej ihåg vilket, jag är för trött för att bry mig..) trots att jag mår dåligt. Ska nu försöka byta läkare och läsa på lite innan jag går i väg till nästa läkare. I Sverige måste man kunna ALLT själv och visa läkarna det för att få adekvat vård. Men det är inte lätt att hävda sig (speciellt inte när man mår så dåligt *snyft*).

 • Av Johanna 10 november, 2010

  samma problem
  Hej!
  Jag har samma problem som dig, jag har alla symptom för låg ämnesomsättning, mina värden var normala och nu har jag röntgat halsen för att ev. se något där men allt ser fortf normalt ut… och jag mår fortfarande skit 🙁
  Vad gör man??

 • Av anonym 27 oktober, 2010

  Kontakta mig Susanne! 070-7407923
  Kontakta mig Susanne! 070-7407923

 • Du ska inte utrycka dig så här!
  Britt-Marie har hjälpt mängder att patienter att bli friska, jag tycker att du är alldeles för nedlåtande i din ton!
  Det kanske låter konstig för dig men patienter vill oftast bli friska.
  Många väljer därför att gå vidare efter att ha negligerats av endokrinologer, eftersom de är så svårt sjuka.
  Tycker snarare att det är konstigt att ni är så benägna att behandla er blodprover, att patienten oftast glöms bort.
  Hur han ni stänga era öron för alla de berättelser som vittnar om felbehandlad hypotyeos, när ska ni vakna upp!!!!!!
  Det är din skyldighet att hjälpa dina patienter att bli friska, du borde ta till dig av kritken för det är många därute som är riktigt sjuka och behöver din hjälp!

 • Av make till patient 20 oktober, 2010

  Det är exakt denna
  Det är exakt denna besserwisser attityd som får sjuka människor att gripas av förtvivlan.
  Att avskriva alternativ på ett så kategoriskt sätt kan jag bara hänföra till trångsynthet eller ren dumhet. Men jag tror inte du varken är dum eller trångsynt.
  Rädsla är nog en bättre beskrivning, ta fram din nyfikenhet sätt in den i ett sammanhang ifrågasätt dig själv och sök en ny vinkel, tänk om du hittar en väg framåt som är en kombination av ”kvacksalveri” och ”etablerad” vetenskap.
  Vem har någonsin sagt att sanningen är absolut !?

 • Av Skogshäxan 18 oktober, 2010

  Re Karolinska Institutet.
  Vill bara säga att hellre går jag till BMT och blir friskare än lever ett undermåligt liv med en otillräckligt behandlad Hypotyreos.

  Den vanliga vården har totalt missat att behandla mig under ett flertal år!!!!!

  Vid besök hos BMT som kostar en del pengar men som i mitt fall varade i 1 tim. och då jag fick med mig mycket kunskap om min sjukdom som idag gör att jag kan bestämma min dos utifrån symptom.
  Jag gjorde TSH och urinprov paralletllt och blev skrämd av svaren som tillsammans med min symptom avgjorde behandlingen hos BMT.

  Jag hade koll på hennes ärenden hos HSAN innan mitt besök men tog chansen att få bli friskare.

  Utan hennes vård hade jag inte överlevt!
  Det som skrämmer mig mest är att så många mår så dåligt och det är så enkelt att få må bättre.
  Varför ska det behöva vara så? Kan någon läkare svara på det?

 • Av Förtvivlad 13 oktober, 2010

  HJÄLP!
  Blir så fruktansvärt ledsen när jag läser det kalla svaret. VEM sjutton ska jag då få hjälp av när jag har ALLA symptom på låg ämnesomsättning men blodproverna ser finfina ut.
  För tredje gången på ett halvår går jag storgråtande från min fiiina expert-endokrinolog…
  Ordination: 3 st Ipren/dag!!???
  Öhh…tack för tipset experten!
  Tycker du då att det är konstigt om jag desperat söker vidare efter hjälp när du inte kan ge mig någon?

 • Av Jag bara undrar 11 oktober, 2010

  Tappat Tråden??
  Här spyr vi galla över varandra och klappar oss för bröstet och skanderar hur duktiga vi är, och hur oerhört värdelösa de är (Gäller i båda riktningar)
  Vi pratar om en sjukdom som p.g.a förändrade hormon nivåer påverkar många styrande funktioner i vår kropp. Symtomen är massor i båda riktningar, och ibland även lika oavsett vilket håll vi går.
  Idag jobbar den vädertagna vården med provresultat, och detta skall gudarna veta är oerhört viktigt, men betänk att ref värdena har ganska stora spel rum, och en sak vågar jag lova Er alla, våra individuella idial nivåer är inte lika, vilket gör ref värden till ett bra start värde, när det sedan gäller finjustering måste patientens tillstånd ligga till grund för beslut om dos ändring.
  Låt mig ge ett litet exempel, jag träffar min doktor i Juli tycker mig ha nått en viss stabilitet i min tillvaro, mår egentligen väldigt bra, till och med min doktor kommenterar just detta, du ser helt annorlunda ut nu, verkar må jätte fint. Han tittar på mitt provresultat som jag tog inför besöket, han säger, jag tycker nog att ditt TSH ligger lite högt (1,6) skulle vilja ha ner den under 1, jag tycker vi höjer dosen lite, från 112,5 till 125 drygt 10%. Efter två veckor känner jag en nergång som håller i sig, jag tänker inte så mycket på det utan resonerar att det säkert bara är en svacka, men det blir inte bättre, efter 5 veckor ifrågasätter jag dosshöjningen, och till svar får jag höra, vi avvaktar nästa provresultat.
  Detta säger mig framför allt en sak, hur jag mår och vad jag känner är sekundärt till vad provsvaret säger. Är detta rätt, Ibland undrar jag om det har ungått en del läkare på Endokronin att detta med hormoner är oerhört känsligt och det tar tid för kroppen att harmonisera med även den rätta dosen.
  En annan sak som förbryllar mig är varför finns det inga trycksaker på avdelningen som beskriver händelse förlopp vid t.ex dosändringar, vad kan vi förvänta oss, här tar man gärna till förklaringen att eftersom alla är olika finns det ingen entydig beskrivning som gäller för alla, men ta då Normvärden, det funkar ju på provsvaren så varför inte här.
  Och varför är tillgängligheten så liten, ringer jag på måndag kan jag få telefontid på fredag.
  Dessuton skulle det finnas kutratorer kopplade till Endokrin med special kunskaper om just sköldkörtel problem.
  Och varför inte patient kontakter, patienter som gått igenom detta och blivit friska dom har ju erfarenheten och den kan vara guld värd för den som är mitt i processen.
  Det jag tror är att vi som kämpar mot denna sjukdom behöver veta att i slutändan blir det bra, och vi behöver veta vad som händer på vägen dit, så att vi inte blir livrädda varje gång vi trillar ner i gropen igen.
  Och vi behöver läkare som lystnar på oss, och inte i tid och otid vill skriva ut antidep medeciner, som enligt mitt förmenande ändast maskerar en felaktigt inställd dos.
  Jobba för oss patienter och förstå att vi vet inte allt, det finns alltid utrymme till förbättring och självransakan.

 • Av Intresset 10 oktober, 2010

  Britt-Marie Toregard Sveriges farligaste läkare?
  Till och börja med, AKTA ER FÖR Britt-Marie TOREGARD. Toregard är en skam för hela den svenska läkarkåren! Hoppet ifrån ”Laserkirurg” till ”Hypotyreos-EXPERT”, talar väl egentligen för sig självt.
  Menar du på fullaste allvar att om du, som du säger inte får hjälp av specialisterna så går du hellre till kvacksalvarna och betalar dessutom för kalaset? De overksamma piller/behandlingsmetoder som kan erhållas kallas blindtabletter = Placebo. I all medicinsk behandling ingår en betydande del placeboeffekt – hur stor varierar med olika behandlingar och sjukdomstillstånd. Självförtroendet hos den behandlande doktorn är viktigt för resultatet av en behandling, de förväntningar läkaren lyckas skapa hos patienten har en tendens att infrias. En bra doktor ska alltså vara engagerad, kunnig och ha ett empatiskt beteende. Att läkaren framhåller sin egen betydelse – till exempel sätter upp diplom på väggen – kan ha en direkt positiv behandlingseffekt. I medeltal har placeboeffekten i randomiserade läkemedelsstudier visats vara cirka 30 procent. God lindring av placebomedicin finns också noterat för hypertoni, astma, magsår och vid olika slags hudåkommor. Placebo kan även påverka fysiologiska tillstånd som sömn, vakenhet, HJÄRTFREKVENS och muskelkraft. Inom alternativmedicinen är placeboeffekter betydligt vanligare än inom den traditionella medicinen och där ställer inte hälso- och sjukvårdslagen några hinder för terapeuten när det gäller att utlova behandlingsresultat. Du frågar varför det finns det många som mår dåligt, men som inte inte får hjälp. Dom flesta får hjälp, det är oerhört få som inte får hjälp. Vi är inte som du säger trångsynta, för vore vi det så skulle vårt arbete inte gå ut på att hjälpa människor och forska kring människan och hennes sjukdomar. Staffan Olsson på skrev, Å andra sidan stör jag mig till döds på patientföreningar, hemsidor (thyroid.se t ex) som marknadsför sköldkörtelssjuka med normala blodprover som den stora folksjukdomen där man skall KRÄVA behandling och omfattande utredning om man är trött, överviktigt och frusen. Trist ton som bara försvårar att göra ett bra jobb. Till det kommer Scandlab som slår i folk att de skall betala tusenlappar för meningslösa urinprover som sägs mäta sköldkörtelfunktionen bättre än TSH/T4/t3. Snudd på bedrägeri. / Scandlab är ett lika stort bedrägeri och bondfångeri som Britt-Marie Toregard som i maskopi, utan dess like, nyttjar patientens sårbarhet och låter henne betala dyra pengar för placebo. Om det nu är så att du mår bättre, så är jag den första att gratulera, men jag garanterar dig också, att du heller aldrig haft problem med din sköldkörtel.

 • Av Sjuk med perfekta värden 8 oktober, 2010

  Chockad över svensk sjukvård
  Karolinska instituet: Varför får vi som mår dåligt då ingen hjälp av specialisterna????????? Dom tar sina prover, allt är bra och så är man utelämnad igen! VARFÖR mår jag dåligt när mina prover är bra!!! Varför finns det ingen hjälp att få trots att jag har varit hos ett flertal specialister? Jag blir bara såååå förbannad på ”dina” specialister som inte kan vara öppna och LYSSNA! Varför finns det såååå många som mår dåligt men som inte inte får hjälp????

  Jag håller fullständigt med ”Anonym”. Jag har också tagit prover via scandlab och ALLT föll på plats, nu förstår jag varför jag mår dåligt och har fått hjälp av en jättebra näringsterapeut. Det känns som att hon har räddat mitt liv! Äntligen börjar jag må bättre. Det är bara för jävligt att jag ska vara tvungen att bekosta allt själv eftersom läkarna är så trångsynta!

 • Hej ”Karolinksa Institutet”!
  Jag är en av dem som har fullt med symptom som stämmer med hypothyreosen trots att jag äter Levaxin. Jag har i många år försökt få hjälp med att gå till botten med detta på flera vårdcentralen men bara fått höra att ”dina prover är bra – du är frisk” trots att jag inte tycker att jag mår bra alls. Eftersom du verkar insatt i problematiken så vore det jättesnällt om du kunde tala om vilken läkare jag kan vända mig till?
  /AM

 • Av anonym 28 september, 2010

  Samarbete
  Är i ”ny” inom denna värld men har varit sjuk sedan 1995 då eländet började.

  Har full respekt med föregående inlägg men om nu det finns så många människor som inte mår bra och inte får hjälp/behandling varför försöker ni doktorer inte samarbeta över gränserna mellan skolmedicin och natur och framförallt med läkare från andra länder.

  Jag har letat information på internet, i böcker etc och slås av häpnad över den arrogans som läkare i Sverige visar patienter som inte håller sig inom ”era” referensvärden och blir hemskickade med en djup förtvivlan över att inte bli lyssnade på och framförallt inte trodda!

  Kan ju tyckas lite märkligt att du är förvånad över att oseriösa läkare får så många patienter!? När man är så sjuk och inte får hjälp då blir man desperat och tar varje chans för att bli frisk, ser ingen utväg och ska tilläggas betala en massa dyra pengar för det, och varför? Jo att få hjälp tillbaka till ett värdigt liv!!!

  Själv har jag provat allt i ren desperation, ifrån Ayuerveda i Indien, Healers på Bali (nu är sparkontot tömt), nästa steg var Vitallife i Bangkok, Thailand eller USA då jag äntligen fick kontakt med Scandlab i Stockholm.
  De rekommenderade mig till en Näringsterapeut, Madeleine Marcos, fick även min läkare sedan 10 år tillbaka att lyssna på mig trots att mina blodprover var bra, stor respekt till honom.
  Prover togs (de gamla beprövade)som inte visade något och de ”nya” genom Scandlab, urin och saliv och de visade att Sköldkörtel och binjurar inte fungerar som de ska.
  Blev så glad att jag var sjuk, hur dumt låter inte det, men äntligen tas jag på allvar!

  Nu börjar nästa resa att bli frisk och fight om medicinering, jag vill få Armor Thyroid istället för Levaxin.

  Några frågor som skulle vara intressant att få besvarade är:
  1. Tar ni till er forskningsresultat som är gjorda av kollegor utomlands, ex.vis USA? Om så, varför används inte dessa studier för att komma fram till andra behandlingsmetoder? Säger inte att det ena behöver ta ut det andra utan kanske ett samarbete.

  2. På många sidors inlägg framkommer det som att ni läkare ”mörkar” och är ”köpta” av läkemedelsföretag! Det tror inte jag med mitt förflutna inom vården, ni vill hjälpa, men en stilla undran dock.
  Hur kommer det sig, när det finns så mycket kritik och ifrågasättanden om nuvarande behandling, att ni inte ifrågasätter socialstyrelsen och Läkemedelsverkets normer för att kanske hitta andra behandlingar? Vetenskap för mig är att utvecklas och hitta andra vägar och samarbeta för ett bra resultat i slutänden, eller gör ni det redan?

  Hoppas att jag rört om lite i grytan, det måste komma upp en debatt om detta, det är mänskliga liv vi pratar om inte maskiner.

  Vad kan vi göra för att detta ska bli bättre för alla?

  Mvh
  Susanne A

 • Av He den 8 september, 2010

  Sveriges kanske farligaste läkare
  Britt-Marie Toregard är enl. tidningen Dagens Nyheter Sveriges mest anmälda läkare:

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/kandiskirurg-riskerar-mista-lakarlegitimationen-1.393971

  Britt-Marie Toregard menar att kunskapen är låg i svensk sjukvård om sköldkörtelnedsättningar. De undersökningar som görs räcker inte, säger hon. Hur vet hon det? Vad baserar hon sina nyfunna ”kunskaper” på?

  Kommentaren från ”patienten” här i kommentars fältet, om att vården inte fungerar optimalt, är ingen nyhet.

  Men berättigar det på något sätt, att vid misstanke om Hypotyreos, vända sig till ”någon” som ”experimenterar” fram en ICKE vare sig vetenskaplig och heller ej beprövad metod? Som dessutom saknar specialistkompetens i endokrinologi.

  Kanske var ”patienten” själv en av Toregards ”försökskaniner”?

  Britt-Marie Toregard säger ordagrant i artikeln,

  ”Att hon själv experimentera fram behandling och patienterna var frivilliga försökskaniner…”

  Det är beklämmande att läsa hur Toregard uttrycker,

  ”Det var endokrinologer som lyssnade och jag vet inte vad de tänkte, men jag är inte säker på att de tog in det jag sa. ”

  Det tål att tänkas på! Vad är det som skiljer Toregard från en endokrinolog? Jo, att man som signaturen KI säger, ska ha specialistkompetens i endokrinologi!

  Toregard saknar specialistkompetens och hon är för övrigt heller inte ansluten till nationell taxa eller vårdavtal. Hela detta livsfarliga ”jippo” skadar patienterna, skadar läkarkårens rykte och öppnar nya dörrar för lycksökande kvacksalvare. Delar med en intressant artikel:

  http://theroyalhighness.wordpress.com/2009/02/07/318/

 • Av Patient 8 september, 2010

  Toregard är en mycket bra
  Toregard är en mycket bra läkare. Jag skriver detta i egenskap av patient.

  Vi är nog många som kan intyga att vården inte fungerar optimalt. Själv har jag gått i många år utan att få någon hjälp trots att alla symptom var så uppenbara. Ibland skojar man med militärer och säger att om inte kartan och verkligheten stämmer överens så är det kartan som gäller. Samma sak med er endokrinologer. Stämmer inte labbvärde och symptom överens så är det labbvärdena som gäller. Sen spelar det ingen roll hur patienten mår.

  Det måste bli en förändring inom vården.

 • Av Karolinska Institutet 6 september, 2010

  Britt-Marie Toregard
  Har läst din artikel och blev skrämd av hur en av Sveriges mest anmälda och för den delen även fällda läkare nu plötsligt bytt bransch.

  Britt-Marie Toregard uttrycker i din artikel att hon nu gått vidare från plastikkirurgi som hon säger,

  – ”Jag har ju hållit på med det där i hundra år och jag har tröttnat..”

  ”Kändiskirurg riskerar mista läkarlegitimationen – DN.se – Toregard”

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/kandiskirurg-riskerar-mista-lakarlegitimationen-1.393971

  Efter den artikeln har då Toregard nu sadlat om och blivit det hon ”nu” kallar sig själv så ”blygsamt” för, Hypotyreos-expert.

  Då är frågan, hur ”blir man”,”Hypotyreos-expert” ?
  Tidigare kallade hon sig visst för Laserkirurg!
  Sedvanlig endokrinologi, dvs. okomplicerad hypotyreos, kan hanteras på husläkarnivå.

  Om man skall kalla sig Hypotyreos-EXPERT, då ska man ha specialistkompetens i endokrinologi!

  Att kalla sig ”laserkirurg” betyder inte ett smack, det är ingen erkänd specialitet inom läkarkåren, lika lite som ”skalpell kirurg” är det. Säger Akademiklinikens Per Hedén, som givit Toregard några rejäla tjuvnyp i sin fantastiska bok om plastikkirurgi.

  Likaså kallar man sig NATURLIGTVIS inte för Hypotyreos-EXPERT

  Britt-Marie Toregard hade sin ”storhetstid” på tidigt nittiotal, ända tills någon upptäckte att hon inte alls är/var laserkirurg, utan faktiskt bara en ”allmän” läkare, som dessutom har en hel hoper av anmälningar på sig, efter felbehandlingar.

  Toregard säger i din artikel,

  – Det är bara TSH, TSH och TSH som de flesta vårdcentralläkare repeterar som något sorts MANTRA, men det räcker inte.

  Detta är ett ytterst felaktigt yttrande, detta då det är just TSH det handlar om!

  Vidare i artikeln står det att Britt-Marie Toregard började själv experimentera fram behandling och patienterna var frivilliga försökskaniner. Det låter som rena rama kvacksalveriet!
  Mig veterligen så kan och bör man inte inom vårt yrke, experimentera i privat regi – vare sig själv, eller med sina patienter som ”försökskaniner” utan tillstånd och översyn och framförallt insyn. Det är inte acceptabelt!
  I din artikel berättar Toregard att hon anförde sina ”upptäckter” på KI.
  Som hon i din artikel säger,

  – ”Det var endokrinologer som lyssnade och jag vet inte vad de tänkte, men jag är inte säker på att de tog in det jag sa.”

  Jag var en av dom som lyssnade tillsammans med Ove Törring Docent, universitetslektor i internmedicin och en av landets främsta experter på sjukdomar i sköldkörteln även Ernst Nyström, professor i medicin och överläkare vid tyreoidea-enheten på Sahlgrenska. Dessa 2 experter (dom främsta), uttryckte skepsis mot både urin- och salivtestet. De menade att de blodprov som idag används inom sjukvården, är väl beprövade och ger önskad vägledning.

  Det är löjeväckande att en f.d. ”plastikkirurg” bedriver en egen och privat verksamhet, som helt saknar vetenskapliga belägg.

  Återigen i din artikel uttrycker Toregard, för andra gången ordet ”MANTRA” med,

  – ”De är svårast att övertyga i allt det här, ”fler studier, fler studier”, det är deras mantra…. ”

  Det är då oss, riktiga endokrinologer, som Toregard åsyftar och jag förstår inte vad vi skall övertygas om.

  På senare tid har tydligen Britt-Marie Toregard blivit totalt besatt av debatten om att ”alla” har hypothreos. ALLA hennes patienter sägs nu bli inställda på, och får en hästdos thyroidea hormon Levaxin.

  Min rekommendation är att om man tror sig ha hypotyreos, så ska man få remiss till en specialist på invärtes-medicin eller en specialist på ämnesomsättningssjukdomar, en så kallad endokrinolog.

  Att gå till en anmäld och fälld läkare som Britt-Marie Toregard, kan liknas vid att gå till en rörmokare när man egentligen vill lägga parkettgolv.
  Jag säger bara var försiktiga! Lite matnyttiga länkar:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article282716.ab

  http://www.dagensps.se/artiklar/import/2005/10/1/2886/index.xml

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article262912.ab?service

  https://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=33538&a=782887&lid=senasteNytt_363718&lpos=rubrik_782887

Comments are closed.