Uppdaterad: 2010-08-25

3 kommentarer

Fler vuxna får Concerta

Fakta om Ritalin / Medikinet

Används för att behandla adhd, add och uppmärksamhetstörning.

Varning för: Kan vara beroendeframkallande om det tas i höga doser, dock inte i...

4.22222
Ditt betyg: Inget Medel: 4.2 (9 röster)

Fakta om Concerta

Används för att behandla ADHD, ADD och uppmärksamhetstörning.

Varning för: Gravida och ammande bör inte behandla med Concerta. Kan vara...

3.78261
Ditt betyg: Inget Medel: 3.8 (46 röster)

Sedan i början av 2008 har specialläkare fått skriva ut läkemedelsbehandling till vuxna med ADHD-symptom, efter att Läkemdelsverket bedömt att den nyttan barn och ungdomar visat sig ha, även gäller vuxna.

I praktiken hade många läkare redan gjort den bedömningen och rekommenderat den behandlingen till sina patienter.

I dag får ännu fler hjälp.

Sedan 2006 har förskrivningen ökat hela 3,5 gånger, visar en sammanställning av sydvästra sjukvårdsområdet i Stockholm.

Det vanligaste preparaten är de som innehåller metylfenidat, till exempel Concerta och Ritalin. Även Strattera med atomoxetin kan förskrivas. vissa får det ena, medan vissa patienter blir bättre hjälpta och får mindre biverkningar av det andra, men några större skillnader är det inte.

Se intervju med psykiatrikern Gunnar Jakobsson.

Läkemedlen ska ses som ett komplement till terapi och rådgivning.

Vissa kommuner, landsting och privata mottagningar erbjuder i dag hjälp i form av kurser och konkret hjälp för att lära sig att strukturera sin vardag.

Nyttan med läkemedlen mot adhd ska ställas i proportion mot riskerna. När en person har svårt att klara jobb, familjeliv och inte passar in i samhället, kan de koncentrationshöjande läkemedlen ha en god effekt. Faran är att de kan höja blodtrycket och eventuellt vara beroendeframkallande. Långtidsstudier saknas.

Men som det står i Sydvästra läkemedelskommitténs artikel:
"Det är värt att notera att publicerade studier av behandling med metylfenidat för vuxna med missbruksproblem inte har påvisat något ökat missbruk under behandlingstiden"

Källa: Sydvästra läkemdelskommittén.

Artikel skriven av Dina mediciner 2009-10-28
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Psykiatri ADHD

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 24/11

"Inte vanliga ungdomsfinnar

anonyms bild

"Inte vanliga ungdomsfinnar utan bölder som lämnar stora ärr!!!"

Detta tycker jag låter intressant. Jag hade återkommande problem med just acne pga styrketræning. Jag fick stor bølder under kindbenen och halsen. Och ofta bara dær. Jag hade lyckats få det inom någorlunda kontroll med nogrann rengøring. Men nær jag børjade med concerta førsvann ALLA dessa problem. Får inte finnar længre. Kænns næstan som enbart detta gjorde det vært att ta medicinen. Mycket konstigt.

Kommentar av anonym

Skrivet 6/7

Biverkningar

anonyms bild

En hel del biverkningar får jag av concerta. Förhöjd hjärtpuls, känns som klappningar ibland. Acne utav bara f*n. Inte vanliga ungdomsfinnar utan bölder som lämnar stora ärr!!!.
Sover hela natten men kroppen vilar inte. Vaknar tröttare än jag var när jag gick o la mig. Har haft concerta mindre än 6 månmader. Vissa fördelar som verkar avta allt mer. Inte värt att utsätta sin kropp för detta. Kan bli fruktansvärd arg för ingenting. Lägg till dålig sömn på det.

Finns det inga andra alternativ?? Varför nämns inte dessa??

Kommentar av Mamsan

Skrivet 29/10

Jag är tacksam för medicinen,

Mamsans bild

Jag är tacksam för medicinen, men jag tycker inte jag blivit erbjuden så mycket annat. Hur ska jag göra då?

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons