Uppdaterad: 2010-02-24

6 kommentarer

Glukosamin fungerar inte

Fakta om Glucomed

Innehåller glukosamin som är ett kroppseget ämne som använts för lindring av artros och symptomen som det ger.

Varning för: Inte bra för dig med känslig mage....

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (5 röster)

Fakta om Artrox

Innehåller glukosamin är ett kroppseget ämne som använts för lindring av artros.

Varning för: Kan påverka dig med känslig mage. Kan påverka användningen av...

3
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (7 röster)

Läkemedel som innehåller glukosamin, används mot ledsmärtor, kommer inte längre att ingå i högkostnadsskyddet. Studier visar inte tillräckligt bra resultat, enligt myndigheterna.

Läkemedel som innehåller glukosamin har använts för att lindra smärta för patienter med ledbesvär och artros. Med recept har patienter fått rabatt på preparaten. Nu är det slut med det.

 

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har granskat studier som gjorts och glukosamin har inte visat tillräckligt god medicinsk effekt. Myndigheten bedömer att kostnaden är för hög i relation till nyttan.

- Att utesluta glukosaminer beräknas frigöra knappt 70 miljoner kronor per år. Pengar som kan användas till andra angelägna områden inom hälso- och sjukvården. Vårt uppdrag är att få ut mesta möjliga hälsa för de skattepengar som går till subvention av läkemedel. Därför gör vi genomgångar av läkemedelssortimentet, säger Magnus Köping-Höggård, medicinsk utredare på TLV i ett pressmeddelande.

 

 

Från och med den 15 maj kommer följande läkemedel inte längre att subventioneras: Artrox, Glucomed, Comfora, Donacom, Glucosine,
Glukosamin Copyfarm, Glukosamin Ferrosan och Glukosamin Pharma Nord.

Vissa patienter blir ändå hjälpta och preparaten tas inte bort från marknaden.

Läs mer:

- Några får mindre smärta och det är ju mycket bra, säger han, men senaste studierna verkar tyda på att de inte kan bota som det först
verkade som, sa överläkare Karl Eriksson tidigare till Dina mediciner i artikeln "Artrosmedicin botar inte"

Hur är det för dig? Har du provat glukosamin mot smärta eller hur smärtlindrar du? Berätta nedan!

Artikel skriven av Dina mediciner 2010-02-17
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Paul

Skrivet 9/12

Hjälper glucosamin

Pauls bild

Som gammal styrkelyftare med smärtor i knän har jag käkat glukosamin i åratal. Det botar ju givetvis inte problemen men för mig lindrar det. Så fort jag slutar med det så får jag mer ont. Är det värt pengarna, ja, jag tycker det.

Kommentar av Ingrid Kalmar

Skrivet 12/10

Funkar

Ingrid Kalmars bild

Hade alltid ont i knä, armbågar och kroppen när jag sov i samma ställning några timmar. Åt mindre doser av glukos amin och det försvann. Äter även nyponpulver. Köpte ej glukosamin sist för att det kom fram en massa biverkningar. Efter en månad har krämporna återkommit. Tänker köpa det på nytt. Sov mycket bättre förut!

Kommentar av Roland Persson

Skrivet 19/9

artros

Roland Perssons bild

Hej!
Har läst att glukosamin kan hjälpa mot artros. Jag skulle vilja prova. Jag äter varan 2,5 mg enalapril
20 mg samt metoprolol 150 mg för förmaksflimer.
Går det ihop eller påverkas medicinen av artrostabletterna?

Kommentar av christina

Skrivet 30/7

Artros

christinas bild

Glukosamin hjälper något, tar 2-3 veckor efter jag håller upp med den så gör det mer ont. Däremot danskt strandnyponpulver som går att köpa i hälsokost, ett uppehåll känns märkbart när det gått 4-5 dagar. En minskad dos märks också. så det är räddningen för mig. Rekommenderas!

Kommentar av Papalagi

Skrivet 9/4

Mediciner mot artros

Papalagis bild

Enligt Magnus K-H hjälper inte mediciner. Varför skulle man över huvud taget plocka in det i apotekets sortiment? Jo, för att preparaten hade effekt. Det skulle inte säljas i hälsokostbutiker - bara på apotek.

Nu har man ändra sig; hjälper inte och vi kan spara mycket pengar.

Pengar som förmodligen kommer att läggas på bland annat mediciner för "sjukdomen" blyghet.

Se över all FARLIG smörja som skrivs ut för adhd och depressioner. Mediciner som förvärrar läget.

Kommentar av Ingrid

Skrivet 17/2

Bra i början

Ingrids bild

Jag tyckte att jag blev hjälpt till en början men nu vet jag inte längre. Det gör ont i höften och det enda som hjälper ni nu är ordentliga smärtstillande.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.

Annons