Uppdaterad: 2010-02-24

6 kommentarer

Glukosamin fungerar inte

Fakta om Glucomed

Innehåller glukosamin som är ett kroppseget ämne som använts för lindring av artros och symptomen som det ger.

Varning för: Inte bra för dig med känslig mage....

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (5 röster)

Fakta om Artrox

Innehåller glukosamin är ett kroppseget ämne som använts för lindring av artros.

Varning för: Kan påverka dig med känslig mage. Kan påverka användningen av...

3
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (7 röster)

Läkemedel som innehåller glukosamin, används mot ledsmärtor, kommer inte längre att ingå i högkostnadsskyddet. Studier visar inte tillräckligt bra resultat, enligt myndigheterna.

Läkemedel som innehåller glukosamin har använts för att lindra smärta för patienter med ledbesvär och artros. Med recept har patienter fått rabatt på preparaten. Nu är det slut med det.

 

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har granskat studier som gjorts och glukosamin har inte visat tillräckligt god medicinsk effekt. Myndigheten bedömer att kostnaden är för hög i relation till nyttan.

- Att utesluta glukosaminer beräknas frigöra knappt 70 miljoner kronor per år. Pengar som kan användas till andra angelägna områden inom hälso- och sjukvården. Vårt uppdrag är att få ut mesta möjliga hälsa för de skattepengar som går till subvention av läkemedel. Därför gör vi genomgångar av läkemedelssortimentet, säger Magnus Köping-Höggård, medicinsk utredare på TLV i ett pressmeddelande.

 

 

Från och med den 15 maj kommer följande läkemedel inte längre att subventioneras: Artrox, Glucomed, Comfora, Donacom, Glucosine,
Glukosamin Copyfarm, Glukosamin Ferrosan och Glukosamin Pharma Nord.

Vissa patienter blir ändå hjälpta och preparaten tas inte bort från marknaden.

Läs mer:

- Några får mindre smärta och det är ju mycket bra, säger han, men senaste studierna verkar tyda på att de inte kan bota som det först
verkade som, sa överläkare Karl Eriksson tidigare till Dina mediciner i artikeln "Artrosmedicin botar inte"

Hur är det för dig? Har du provat glukosamin mot smärta eller hur smärtlindrar du? Berätta nedan!

Artikel skriven av Dina mediciner 2010-02-17
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Paul

Skrivet 9/12

Hjälper glucosamin

Pauls bild

Som gammal styrkelyftare med smärtor i knän har jag käkat glukosamin i åratal. Det botar ju givetvis inte problemen men för mig lindrar det. Så fort jag slutar med det så får jag mer ont. Är det värt pengarna, ja, jag tycker det.

Kommentar av Ingrid Kalmar

Skrivet 12/10

Funkar

Ingrid Kalmars bild

Hade alltid ont i knä, armbågar och kroppen när jag sov i samma ställning några timmar. Åt mindre doser av glukos amin och det försvann. Äter även nyponpulver. Köpte ej glukosamin sist för att det kom fram en massa biverkningar. Efter en månad har krämporna återkommit. Tänker köpa det på nytt. Sov mycket bättre förut!

Kommentar av Roland Persson

Skrivet 19/9

artros

Roland Perssons bild

Hej!
Har läst att glukosamin kan hjälpa mot artros. Jag skulle vilja prova. Jag äter varan 2,5 mg enalapril
20 mg samt metoprolol 150 mg för förmaksflimer.
Går det ihop eller påverkas medicinen av artrostabletterna?

Kommentar av christina

Skrivet 30/7

Artros

christinas bild

Glukosamin hjälper något, tar 2-3 veckor efter jag håller upp med den så gör det mer ont. Däremot danskt strandnyponpulver som går att köpa i hälsokost, ett uppehåll känns märkbart när det gått 4-5 dagar. En minskad dos märks också. så det är räddningen för mig. Rekommenderas!

Kommentar av Papalagi

Skrivet 9/4

Mediciner mot artros

Papalagis bild

Enligt Magnus K-H hjälper inte mediciner. Varför skulle man över huvud taget plocka in det i apotekets sortiment? Jo, för att preparaten hade effekt. Det skulle inte säljas i hälsokostbutiker - bara på apotek.

Nu har man ändra sig; hjälper inte och vi kan spara mycket pengar.

Pengar som förmodligen kommer att läggas på bland annat mediciner för "sjukdomen" blyghet.

Se över all FARLIG smörja som skrivs ut för adhd och depressioner. Mediciner som förvärrar läget.

Kommentar av Ingrid

Skrivet 17/2

Bra i början

Ingrids bild

Jag tyckte att jag blev hjälpt till en början men nu vet jag inte längre. Det gör ont i höften och det enda som hjälper ni nu är ordentliga smärtstillande.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons