Läkemedel som innehåller glukosamin, används mot ledsmärtor, kommer inte längre att ingå i högkostnadsskyddet. Studier visar inte tillräckligt bra resultat, enligt myndigheterna.

Läkemedel som innehåller glukosamin har använts för att lindra smärta för patienter med ledbesvär och artros. Med recept har patienter fått rabatt på preparaten. Nu är det slut med det.

 

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har granskat studier som gjorts och glukosamin har inte visat tillräckligt god medicinsk effekt. Myndigheten bedömer att kostnaden är för hög i relation till nyttan.

- Att utesluta glukosaminer beräknas frigöra knappt 70 miljoner kronor per år. Pengar som kan användas till andra angelägna områden inom hälso- och sjukvården. Vårt uppdrag är att få ut mesta möjliga hälsa för de skattepengar som går till subvention av läkemedel. Därför gör vi genomgångar av läkemedelssortimentet, säger Magnus Köping-Höggård, medicinsk utredare på TLV i ett pressmeddelande.

 

 

Från och med den 15 maj kommer följande läkemedel inte längre att subventioneras: Artrox, Glucomed, Comfora, Donacom, Glucosine, Glukosamin Copyfarm, Glukosamin Ferrosan och Glukosamin Pharma Nord.

Vissa patienter blir ändå hjälpta och preparaten tas inte bort från marknaden.

Läs mer:

- Några får mindre smärta och det är ju mycket bra, säger han, men senaste studierna verkar tyda på att de inte kan bota som det först verkade som, sa överläkare Karl Eriksson tidigare till Dina mediciner i artikeln "Artrosmedicin botar inte"

Hur är det för dig? Har du provat glukosamin mot smärta eller hur smärtlindrar du? Berätta nedan!

Av Hanna Brodda
17 februari, 2010

6 kommentarer

 • Hjälper glucosamin
  Som gammal styrkelyftare med smärtor i knän har jag käkat glukosamin i åratal. Det botar ju givetvis inte problemen men för mig lindrar det. Så fort jag slutar med det så får jag mer ont. Är det värt pengarna, ja, jag tycker det.

 • Av Ingrid Kalmar 12 oktober, 2015

  Funkar
  Hade alltid ont i knä, armbågar och kroppen när jag sov i samma ställning några timmar. Åt mindre doser av glukos amin och det försvann. Äter även nyponpulver. Köpte ej glukosamin sist för att det kom fram en massa biverkningar. Efter en månad har krämporna återkommit. Tänker köpa det på nytt. Sov mycket bättre förut!

 • Av Roland Persson 19 september, 2015

  artros
  Hej!
  Har läst att glukosamin kan hjälpa mot artros. Jag skulle vilja prova. Jag äter varan 2,5 mg enalapril
  20 mg samt metoprolol 150 mg för förmaksflimer.
  Går det ihop eller påverkas medicinen av artrostabletterna?

 • Av christina 30 juli, 2012

  Artros
  Glukosamin hjälper något, tar 2-3 veckor efter jag håller upp med den så gör det mer ont. Däremot danskt strandnyponpulver som går att köpa i hälsokost, ett uppehåll känns märkbart när det gått 4-5 dagar. En minskad dos märks också. så det är räddningen för mig. Rekommenderas!

 • Av Papalagi 9 april, 2010

  Mediciner mot artros
  Enligt Magnus K-H hjälper inte mediciner. Varför skulle man över huvud taget plocka in det i apotekets sortiment? Jo, för att preparaten hade effekt. Det skulle inte säljas i hälsokostbutiker – bara på apotek.

  Nu har man ändra sig; hjälper inte och vi kan spara mycket pengar.

  Pengar som förmodligen kommer att läggas på bland annat mediciner för ”sjukdomen” blyghet.

  Se över all FARLIG smörja som skrivs ut för adhd och depressioner. Mediciner som förvärrar läget.

 • Av Ingrid 17 februari, 2010

  Bra i början
  Jag tyckte att jag blev hjälpt till en början men nu vet jag inte längre. Det gör ont i höften och det enda som hjälper ni nu är ordentliga smärtstillande.

Comments are closed.