Uppdaterad: 2012-11-12

9 kommentarer

Inget beslut taget om Lyrica

Fakta om Lyrica

Lyrica är ett läkemedel som används vid epilepsi, långvarig smärta och ångest.

Varning för: Ändra inte dosen eller sluta med Lyrica själv utan att tala med...

3.761365
Ditt betyg: Inget Medel: 3.8 (88 röster)

Lyrica har en liknande struktur som vissa narkotikaklassade läkemedel, men effekten i hjärnan skiljer sig, enligt produktägaren Pfizer. - Vi fortsätter att titta på eventuell narkotikaklassning, säger Karin Jansson, på Läkemedelsverket.

För två år sedan började smärtstillaren, epilepsimedicinen och ångesthämmaren Lyrica, som består av pregabalin, att bevakas på Läkemedelsverkets enhet för narkotika och olagliga läkemedel.

- Det är ett läkemedel vi fortfarande har under bevakning. Vi har ännu inte tagit något beslut att påbörja en utredning angående klassningen, säger Karin Jansson, utredare på enheten.

När ett läkemedel genomgår kontroll för eventuell narkotikaklassning tittar utredarna bland annat på försäljningsstatistik, vårdens statistik och information från missbrukarvården och kriminalvården. Därefter skickas remisser till flera olika instanser, men också till producenten som marknadsför produkten i Sverige innan beslut fattas.

Lyrica är godkänt mot epilepsi, generaliserat ångest syndrom, neuropatisk smärta och många med långvarig smärta berättar på Dina mediciner att de fått lindring av medicinen. Orsaken till att det kan fungera på så olika områden i kroppen är att det verkar centralt genom att dämpa nervcellers överaktivitet i hjärnan.

- Rent kemiskt är den ganska lik de narkotikaklassade bensodiazepinerna,  men Lyrica påverkar inte så kallade GABA-receptorerna, vilket innebär väsentligt lägre risk för beroende, förklarar Sven Langworth, läkare, docent och medicinsk rådgivare på Pfizer.

Skillnaden mellan narkotika och läkemedel är ibland rent juridisk, men en narkotikaklassning avser läkemedel som är beroendeframkallande eller kan ge eufori eller varor
som med lätthet kan omvandlas till varor med sådana egenskaper eller
effekter.

Läkemedelsverket granskar alla läkemedel och när de konstateras inte ha någon möjlig narkotikaliknande effekt avskrivs det. Om sedan några signaler kommer in kan även ett tidigare godkänt läkemedel bli intressant för en ny utredning.

Lyrica anses fortfarande nytt med åtta
år sedan godkännandet och några år på den svenska marknaden. Under de
här åren har fortfarande inte några tydliga indikationer kommit som visar
att Lyrica skulle vara beroendeframkallade, men vissa signaler har ändå
fått myndigheten att vilja
fortsätta bevakningen av preparatet. Under mars 2008 och fram till mars
2010 hade bland annat 13 rapporter kommit in om misstänkt missbruk i
biverkningsregistret SWEDIS.

Om ett läkemedel väl konstaterats vara narkotika lämnar Läkemedelsverket in en begäran till regeringen om en narkotikaklassning. Det innebär inte att läkemedlet inte får förskrivas eller användas av patienter i Sverige, eller att det inte skulle vara en bra medicin för rätt diagnos.

Finns det olika nivåer inom narkotikaklassningen?

- Nej, antingen är det narkotika eller inte, säger Karin Jansson.

Läs mer: Hela listan på narkotikaklassade läkemedel

Artikel skriven av Hanna Brodda 2012-03-20
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Psykiatri Smärta knark ångest

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 10/10

Om du använder lyrica med

anonyms bild

Om du använder lyrica med andra läkemedel riskerar du att dö.....Jag vet ..min son dog....Förbannade jävla rävgift

Kommentar av Anonym

Skrivet 28/9

Beroendeframkallande

Anonyms bild

Fick lyrica utskrivet i maxdos som nybliven 17 åring mot ångest. Nu ett år senare satte läkarna på slutenvården ut hela dosen på en dag vilket resulterade i sjuk abstinens. Låg med frossa, puls på 120, extrema skakningar och intensivt illamående ända tills läkaren satte in halva min ursprungsdos igen. Är fortfarande skakig eftersom dosen är rejält sänkt men fungerar igen. Vill varna folk för den här medicinen, speciellt vid användning hos minderåriga.

Kommentar av anonym

Skrivet 21/1

Tar Lyrica mot nervsmärtor i

anonyms bild

Tar Lyrica mot nervsmärtor i nacken och den fungerade otroligt bra i början,har försökt att sluta men det är otroligt vad dåligt man mår när man drar ner på intaget.

Kommentar av anonym

Skrivet 18/11

anna

anonyms bild

Man mår som en kung för stunden. Men har sjuka baksidor. Jag har ätit dem i 4 år. Har åkt på sjuka förstoppningar som jag har var tredje dag. Jag gråter.. tandköttet har blommat upp. Har försökt slutat med dom jag äter inte jag pratar inte. Mår illa, hjärtklappningar, sjuk oro.. 2-3 dagar går bra utan sen är jag i lyrica asken igen. Men ja måate få ordning på magen

Kommentar av anonym

Skrivet 22/4

Jag har själv använt Lyrica

anonyms bild

Jag har själv använt Lyrica som medicin mot ångest och mot ångest fungerar den oftast inget bra. Jag blev hög och euforisk dom första dagarna vilket var den ångestdämpande effekten men den avtog efter några dagar och det är inget ovanligt att den fungerar så. Sedan så bjöd jag några polare på dom och dom tyckte Lyrica var mycket sköna (Jag själv tycker att dom är lika sköna som vilken tung narkotika som helst) Dom ville köpa det men jag skulle ha dom för mig själv. En dag var jag så leds på att ta dom att jag sade till läkaren på öppenvårdskliniken att jag ville sluta. Den öppenvårdskliniken skriver inte ut Lyrica längre enligt en läkare jag talade med där. Dom trappade ner och det var den djävligaste abstinensen jag varit med om. Musklerna ballade ur och började krampa och ångesten var obeskrivlig. Fick influensaliknande symptom som inte är ovanligt när man lägger av med Lyrica. Jag började igen och gick på dom i två år till. En dag hamnade jag på akutpsyk och jag beslutade att jag skulle bli ren. Blev inlagt på sjukan och jag fick lite Temesta, Stesolid och Imovane och dom trappade ner Lyrica långsamt. Läkaren sade till en yngre kollega att "Det är väldigt svårt att sluta med Lyrica och man måste ta det lugnt". Led av oerhörd ångest, "influensa" och fysisk smärta under några veckor. Nu har jag varit ren från skiten i tre år.

Mot neuropatisk smärta skall den fungera bättre. Snackade med en läkare som höll med mig om att det är vansinne att Lyrica skrivs ut mot ångest.

Kommentar av Emma

Skrivet 26/1

Ang Lyrica

Emmas bild

När jag fick diskbråck som tryckte rätt på ischiasnerven för några år sedan och gav mig en fruktansvärd smärta ner i hela vänstra benet så skrev doktorn ut morfin men det hjälpte inte mot den hemska smärtan. Jag fick ett råd av en vän att prova Lyrica. Jag bad doktorn skriva ut Lyrica och redan efter bara ett par tabletter var värken nästan helt borta. Jag kunde gå ut och promenera vilket är bra för att läka diskbråcket. Efter ett par månader kunde jag sluta med Lyrica. Doktorn sa att Lyrica är ett medel mot nervsmärtor och ischias är ju en nerv.

Kommentar av Anonym123

Skrivet 6/12

Lyrica är det enda som hjälpt

Anonym123s bild

Lyrica är det enda som hjälpt mot min mycket svåra ångest,
jag har diagnosen generaliserat ångestsyndrom.
Ett svårt handikapp... där har Lyrica hjälpt mig
att leva ett normalt liv.
Vill helst Inte ta mediciner alls, men är tvingad
till det,Lyrica har också ett stort biverkningsregister
så jag tar den för att överhuvudaget orka leva...

Kommentar av anonym

Skrivet 12/6

angående lyrica

anonyms bild

Hej.
Jag kan säga att Lyrica är en väldigt giftig medicin, som du säger själv biverkningarna är många. Jag har ätit medicinen, på en gång så blev jag röd i ansiktet, svällde upp! Jag har fått permanenta skador av medicinen och går idag med smärtor dagligen, jag skulle aldrig önska någon att leva med dessa smärtor. Läkemedelsföretaget tjänar milontals pengar på att förgifta människor. Att äta mediciner under ens liv förkortar livslängden med 20 år!
Jag kan med all säkerhet säga att din sjukdom skulle kunna förbättras på annat sätt, något naturligt för kroppen som inte ger de skador som något syntetiskt ämne gör. Det tar kroppen mycket energi att ta hand om ämnet då det är onaturligt. Fanns det inte för 100 år sedan så behöver vi inte det idag. Lyrica påverkar kaliumkanalerna och det finns mat och väter som påverkar dem på samma sätt som lyrica fast inga biverkningar eller skador! Detta får man inte veta av en läkare för den sitter i knät på läkemedelsföretaget!

Med vänlig hälsning
Biokemisten

Kommentar av Elsa

Skrivet 29/10

Lyrica

Elsas bild

Problemet är att missbrukare missbrukar vad som helst, från svampar till Lyrica. Då får de som behöver medicinen lida. Narkotikaklassningen kommer att göra läkarkåren rädda för att skriva ut Lyrica, även om de sett bra resultat hos patienterna. Det kan bli svårt för behövande patienter att få sin medicin. Har själv noterat viktuppgång av Lyrica.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons