Uppdaterad: 2012-10-21

78 kommentarer

Lyrica kan narkotikaklassas

Fakta om Lyrica

Lyrica är ett läkemedel som används vid epilepsi, långvarig smärta och ångest.

Varning för: Ändra inte dosen eller sluta med Lyrica själv utan att tala med...

3.761365
Ditt betyg: Inget Medel: 3.8 (88 röster)

Smärt- och ångestdämpande medicinen Lyrica kan komma att narkotikaklassas.

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har beslutat att narkotikaklassa Lyrica. Nu överväger svenska myndigheter att göra det samma.

Vid längre tids användning kan medicinen vara beroende-framkallande och fungera avtrubbande och bland missbrukare har preparatet blivit populärt.

Och det är en dyr medicin.

Försäljningen har ökat stadigt sedan lanseringen 2004 och i dag
tillhör läkemedlet ett av de dyraste för samhället, skriver TT. I fjol blev notan
nästan 205 miljoner kronor för skattebetalarna, och Tandvårds- och
läkemedelsförmånsverket, TLV, ser just nu över om subventionen av Lyrica är berättigat.

I Sverige fick cirka 51 000 personer Lyrica utskrivna förra året.

Narkotikaklassningen innebär att läkarna fortfarande ska kunna skriva ut läkemedlet, men under lite mer kontrollerade former. Patientens namn, adress och personummer ska stå på receptet om e-recept används, annars ska blanketten "Recept för särskilda läkemedel" användas.

Läs mer: Därför är inget beslut taget om Lyrica

Artikel skriven av redaktionen 2010-05-06
redaktionens bild

Kommentera artikeln

Kommentar av lillara

Skrivet 13/6

varning

lillaras bild

Ja har hört att samma ämnen finns i lyrica som även finns i karkoubi som är en livsfarlig drog där folk går bärsärkagång o flippar med knivar. ..

Kommentar av uggla

Skrivet 27/1

lyrica-fundering ang aggresion och irritation

ugglas bild

ni som tar lyrica, blir ni aggressivare i ert temperament och även lättare irriterade?

Kommentar av anonym

Skrivet 12/3

Hmm

anonyms bild

Provade Lyrica i förrgår. Vinglat en dag och är idag utmattad. Vist hjälpte den mot ångest men frågan är om det är värt det? Kändes konstigt.

Kommentar av anonym

Skrivet 17/7

är det bra att börja med lyrica på recept?

anonyms bild

metylfendiat 3 ggr 36mg (10 år sen) och iktorivilen 3 mg om dagen får jag mot ångest (10 r sen samma med stilnoct, 10mg 10 år sen på recept)
läkaren vill ej höja dosen på benzot och vill sätta in lyrican, vart skulle det passa in

metylfendiatet 09 36 och 14:00 72mg
iktorivilen 3mg från kl 15:00 p.g a långtidsverkande benzodiazepin,
lyricans plats??
syftet mot ågnest.

Kommentar av anonym

Skrivet 31/10

Går det över???

anonyms bild

Åt lyrica under ett år, sist när tabletterna höll på ta slut ville inte läkaren på VC skriva ut nya och sa att jag kunde sluta bara sådär och skrev ut oxicodon i stället . Läkare som skrev ut de från början var överläkare på smärtrehab, ville inte skriva ut nya han heller för jag hade inget " remiss " längre där , men de påpekade att jag "måste" trappa ner, sade till de att jag inte hade fler , hur skulle jag trappa ner något jag inte hade ... Så jag var tvungen att bara sluta från en dag till nästa... Har mått skit sen dess ..... Men ingen bry sig !!!!!

Kommentar av Matte78

Skrivet 13/11

Låter mycket märkligt! Att

Matte78s bild

Låter mycket märkligt! Att sluta rakt av med Lyrica utan nedtrappning kan vara farligt. Kan ge krampanfall! Man ska ALLTID trappa ner mediciner, oavsett vad. Vissa mer försiktigt än andra. Jag förstår att du mår skit, att sluta med Lyrica är tufft. Hoppas du klarat dig ifrån krampanfall m.m. Och väldigt märkligt att din läkare inte ville skriva ut nya Lyrica men en stark opiat som Oxycodone kunde/ville han skriva ut?

Kommentar av rebecca

Skrivet 11/6

lyrica kunde bli min död

rebeccas bild

Jag fick god effekt av lyrica i början (tillsammans med alla biverkningar, vissa bestående efter utreappning). Åren gick och effekten försvann och jag låg på högsta dos. Nedtrappningen gav mig värsta tänkbara abstinens och mitt psyke total kraschade! Jag trappade ut långsamt pga problemen med utrappning och ja hamnade i djupare och djupare depression och självmordsbenägen. Jag hamnade på psyk med chockterapi och fick hjälp mot abstinens, men jag hade gett upp livet helt jag såg inget ljus alls. Blev totalt apatisk och bara längtade till andra sidan! Jag lyckades sluta efter 1 års nedtrappning, efter ett halvår började mitt psyke återhämta sig och må bättre. Lyrican kunde bli min död!!

Kommentar av anonym

Skrivet 12/3

Herre min skapare!

anonyms bild

Detta låter ju inte riktigt klokt, men jag har sett så mycket hända inom vården att jag absolut tror dig. Stackars vän, hur mår du idag?

Kommentar av anonym

Skrivet 17/1

Kraftigt missbruk

anonyms bild

Jag har fått 300mg 2 gr om dagen mot ångest och jag har ett par vänner som har det utsktivet och dom säljer capslarna för 48kr styck, det är nästan 10000kr per burk på 200st och dom har ju högkostnadsskydd, så dom betalar inte mycket.

Seadn finns dent många läkare som mot 500kr i handen skriver i receptet 6 uttag a 200 caps, så även om det narkotikaklassas, så kommer det vara samma sak, så det är enligt min mening meningslöst att klassa dom.

Det är en ruskig avtänding på dom, nästan som en heroinavtänding, man spur och skiter diarre okontrollerat, har muskel spasmer och kramper och en fruktansvärd ångest, mycket värre avtänding än tex valium.

Kommentar av Mathias

Skrivet 21/1

Därför man ALLTID skall

Mathiass bild

Därför man ALLTID skall trappa ner väldigt långsamt när man ätit Lyrica under en längre period för att minska dom jobbiga utsättningssymptomen. Detsamma gäller när man ska börja med Lyrica att trappa upp sakta tills man känner vilken dos som är bra för en. Att börja med 300 mg 2 ggr om dagen på en gång är galet och låter smått oansvarigt av din läkare. Jag började med 75 mg till kvällen för att sedan efter 4 dagar öka med 25 mg till kvällen dvs 100 mg för att sedan lägga till en dos på morgonen på 25 mg och så höjer man sakta vart fjärde dag ungefär tills man känner vilken dos man behöver.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons