Uppdaterad: 2010-12-06

26 kommentarer

"Jag bantade med Lepigen - det fick jag ångra"

Bild

Jenny Östlund, 22, reporter på Dina mediciner, har fått erfara baksidan med bantarpiller.

Fakta om Lepigen

Lepigen säljs som bantningspiller som påstås öka ämnesomsättningen och minska hungern.

Varning för: Innehållet i Lepigen är inte godkänt av Läkemedelsverket och...

3.75
Ditt betyg: Inget Medel: 3.8 (4 röster)

Tänk att konstant må dåligt. Att uppleva domningar i armar och ben, yrsel, illamående, migrän och hjärtklappning. Att känna ängslan, oro, nedstämdhet och aggressivitet - dagligen. Nej, jag var inte sjuk. Det här var helt självförvållat och stavades Lepigen - ett bantarpiller.

Det var 2005 och jag skulle fylla 18 år. Det här var också året jag
gick ned 17 kilo på 3 månader. Året jag blev beroende av bantarpiller.

Bantning
var inget nytt
för mig. Jag har alltid varit mer eller mindre
överviktig, min första diet påbörjade jag när jag var tio år och sedan
dess har jag varje söndagskväll tänkt: ”Imorgon börjar jag mitt nya
liv!”  Självklart blir det aldrig så. Förutom den gången.

Jag hade läst en hel del om bantarpiller, och trots de påstådda riskerna var jag mer än villig att testa. Det hade gått så långt att jag inte hade någon tilltro till mig själv längre, jag var helt säker på att jag inte var kapabel att gå ned i vikt. Jag tror inte på mirakel, så naturligtvis trodde jag inte att jag skulle rasa i vikt genom att knapra bantarpiller och titta på Dr. Phil hela dagarna. Men pillren kunde vara en trygghet.

Valet föll på bantarpillret, Lepigen X-strong, vars slogan löd: ”Världens starkaste fettförbrännare.” Jackpot, tänkte jag, trots att jag hade läst om folk som dött i hjärtinfarkt och liknande på grund av dem. Pillret innehåller ”naturligt efedrin” och sägs öka ämnesomsättningen, dämpa hungern och ge extra energi, kanske därför efedrin är dopingklassat i Sverige.

 

Denna gång hade jag bestämt mig, jag skulle ner. Tränade fem timmar om dagen, åt två äpplen och två bananer om dagen och jag var nöjd med mig själv.

Jag rasade inte i vikt direkt. Det tog ungefär en månad tills jag började gå ned, sen gick det fort. Men för varje kilo som rann av mig, försvann också en del av min gamla personlighet. Den tjejen som alltid kom till skolan med ett leende på läpparna. Den tjejen som aldrig hade långt till skratt. Den tjejen som alltid frågade och brydde sig om hur det var med andra. Mina vänner sa att jag var annorlunda, men jag fattade inte vad de menade. Jag orkade ingenting, träffade aldrig mina vänner, blev som besatt av träning och pillren, var lättirriterad och aggressiv, började gråta på lektioner och smällde igen dörrar bakom mig. En vän sa i efterhand att hon var rädd för hur mycket jag hade förändrats och att hon varje dag övervägde att ringa mina föräldrar – som inte visste någonting om pillren.

 

Givetvis mår man inte bra av att äta så lite som jag gjorde, men jag vet också att pillren bidrog. Dessa piller är ”uppåtpiller” och när de höll på att gå ur kroppen blev det ännu värre. Jag blev antagligen fysiskt beroende, men det värsta var den psykiska biten. Jag trodde inte på mig själv, jag trodde inte att det var mitt slit på gymmet eller i löparspåret som fått mig smalare. Jag associerade viktnedgången med pillren och utan dem skulle jag gå upp i vikt igen - så jag kunde inte sluta.

Till slut var jag så deprimerad att jag tog tolv tabletter samtidigt - när man egentligen bara ska ta max fyra per dygn. Jag svimmade och strax därefter stoppade jag fingrarna i halsen. Och någonstans där gick det upp för mig att jag inte kan hålla på så här längre. Jag var inte längre den där glada och spralliga tjejen som jag varit tre månader tidigare. Då hade jag heller inte problem med yrsel, migrän, illamående, darrande händer och hjärtklappning.

 

Jag spolade ner helvetespillren i toaletten och lovade mig själv att aldrig låta mig eller någon av mina vänner falla för frestelsen. Men visst är det lätt att tänka att man vill gå ned några kilon snabbt - och varför inte med hjälp av piller? "Jag skulle ju inte drabbas av några biverkningar". Nej, det trodde inte jag heller, men i dag vet jag att det inte finns några genvägar; gör av med mer än du får i dig. Ja, så enkelt är det faktiskt.

Artikel skriven av Jenny Östlund 2009-12-01
Jenny Östlunds bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 13/6

Låter som biverkningar på Levaxin el symptom på Hypotyreos

anonyms bild

Har själv hypotyreos sedan 23 år. Och ätit Levaxin lika länge. Har ingen sköldkörtelfunktion kvar.
Året var 2006 som jag testade en burk Efedrin. Jag har aldrig mått så bra som jag gjorde då! Nånting hände. Jag blev mig själv igen och fick tillbaka alla känslorna. När kuren var slut, slutade jag och fortsatte som vanligt med Levaxinet. Fattade det aldrig det då - men livet gick tillbaka till det likgiltiga, känslolösa som innan. Värk, samla på vätska och en massa andra biverkningar från Levaxin och symptom från hypo som blev värre och värre ju fler år som förflöt - då jag alltid varit undermedicinerad på Levaxin. Utan att ha förstått det. Men nu är jag inte frisk från början och saknar en hel rad med hormoner. Efedrin är även det en hormon. Det är inte helt omöjligt att dessa bantningsmediciner sätter ur en egen produktion av en frisk kropps ämnesomsättningshormoner och man utvecklar underfunktion av sköldkörtel.

Kommentar av Mimmikisen

Skrivet 29/2

Så mycket fel!

Mimmikisens bild

1. ÄR DU INTE KLOK MÄNNISKA?!?! Du spolade ner de i toaletten? Hur dålig är utbildningen där du bor? Skulle du spola ner läkemedel också?
2. Tror inte du kan skylla allt ditt dåliga mående på tabletterna. Det du utsatte din kropp för gör att den gör sig beredd att svälta, den drar ner på allt "onödigt" och oavsett om du tog tabletterna eller inte så hade du fått de biverkningarna efter ett tag. Tabletterna kanske förstärkte de, iom att de har stimulerande effekt, men du kan inte skylla allt på tabletterna.
3. Det du beskriver låter som en ätstörning, och borde behandlas av psykiatrin.
4. De som skrivit att det "bara är att äta siåså och träna" har inte mycket förståelse för varken psyket eller kroppen. Att vara överviktig är väldigt kopplat till gener. Visst, handlar vikt upp eller nedgång om "inkomster och utgifter" men man kommer inte ifrån att det är en genetisk faktor i bland annat förbränning och liknande. På samma sätt så är det också kopplat till uppväxt hurvida man äter rätt och tränar. Är man uppväxt i en familj med goda vanor är chanserna större att man behåller de när man blir vuxen, och samma sak gäller motsatt.
Psyket är en stor faktor. Många som är deprimerade är/blir överviktiga, och ofta ju större man blir desto svårare är det att komma igång. Hormoner och sigbalsubstanser i hjärnan är essentiella när det gäller aktivitet och har man knappt motivation till att gå upp ur sängen är chansen inte stor att man har motivation att laga en hälsosam måltid och gå ut å springa. Detta är dessutom dubbelt synd eftersom att det hade hjälpt mot depressionen.

Jag har vart jättesmal men gick upp dels när jag började med P-piller (som så många andra kvinnor) och dels när jag vred av mitt korsband. Oavsett så har jag alltid tyckt att jag är tjock. Även när jag vägde 48kg å var 164cm.
Nu väger jag 85 å behöver gå ner en himla massa. Och jag gör bannemig så gott jag kan. Men för varje person som ger mig rådet att " bara äta bättre och träna" så känner jag mer och mer för att ge upp. För om det hade vart så enkelt så hade jag väl bara gjort det eller hur?

Kommentar av anonym

Skrivet 11/9

Helt jävla efterblivet att

anonyms bild

Helt jävla efterblivet att göra såhär. vad fan trodde du? att du skulle kunna leva ett normalt liv genom att trycka i dig bantningspiller och leva på 4 frukter om dagen?? Tack vare såna som du som måste missbruka skiten som gör att dessa piller förbjuds.. jävla idiot..

Kommentar av anonym

Skrivet 11/9

Språkbruk.

anonyms bild

Ditt språkbruk visar att du själv inte uppnått någon högre mognad!

Kommentar av Linda Hoffman

Skrivet 31/12

APO101 erbjuder fullt fungerande bantningspiller

Linda Hoffmans bild

Hej!

Efter att ha varit överviktig i 30 år gav jag mig tusan på att klara det, och valde den medicinska vägen då ingenting annat tycktes fungera. Kan varmt rekommendera APO101 som säljer tre olika bantningspreparat som alla visat sig fungera för min del. Allra bäst resultat gav Phentemine 37,5 vilket gjorde så att jag rasade 45 kilo! Ni finner APO101´s urval av produkter på: http://www.apo101.net/ga_ner_i_vikt

Lycka till! Vill ni - så kan ni!

Kram

Kommentar av anonym

Skrivet 27/10

Började med diet när du var

anonyms bild

Började med diet när du var 20 år??? Vilken läkare rek detta???

Jag som förälder Skulle inte gå med på detta. Jag skulle ist se till att laga "riktig" mat o ta med mitt barn ut o röra på sig.

Verkar som du har ätstörningar. O att se vad du äter så förstår jag att du blir deprimerad, aggressiv mm. Det blir man om man äter för lite o tränar för mycket. Detta beror inte på piller.

Men visst, man ska vara väldigt försiktig med att beställa piller på nätet. Finns otroligt många oseriösa. Gå då hellre till ett apotek/hälsokostaffär på den ort du bor. De kan hjälpa dig.

Kommentar av anonym

Skrivet 26/11

Lepigen förstörde mitt liv.

anonyms bild

Lepigen förstörde mitt liv. Hade alla dessa symptomer, har gått på antidepressiva och terapi ända sedan jag slutade med pillrena. Jag blev känslokall och det är det värsta man kan utsätta sig själv för. Finns inget värre än att inte känna något för någon eller något. Mitt gamla jag är som bortblåst. Jag minns att jag läste denna texten dagar innan jag tog min första lepigen tablett. Sket fullständigt i vad som stod men nu är jag tillbaka här och gråter för första gången på länge. Gråter över hur dum jag var och att detta inlägg inte gjorde ett tillräckligt starkt intryck på mig för att jag skulle låta bli. Gråter för att det slutade likadant för mig. Satans piller.

Kommentar av Maria. (tack för det du skrev om pillrena)

Skrivet 3/8

Fantastiskt Skrivet och Tack!

Maria.  (tack för det du skrev om pillrena)s bild

Hej,

Tack för din erfarenhet av pillrena! Jag var på väg att beställa men dina rader har fått mig till motivation att träna bort allt. Det ska gå! Tack :) Vänligen Maria

Kommentar av Liveria

Skrivet 19/6

du är ju helt. . .

Liverias bild

Min bästa vän har ätstörningar.
Hon hade alla de symptom du hade utan att hon åt några tabletter.
Vad tror du händer med kroppen om du bara äter lite frukt och tränar fem timmar om dagen!? Kroppen säger ifrån.
Man får även svälthjärna av den sortens levande. Man blir paranoid, ledsen, arg och så vidare. Inte på grund av tabletterna.

Kommentar av anonym

Skrivet 11/4

SUNT FÖRNUFT?!

anonyms bild

Men herregud folk. Ät på bestämda tider, ät halva tallriken med grönsaker och resten pasta/protein, ät 5ggr om dagen och träna och skit i piller. Ha max 2 onyttiga dagar per vecka. Hur svårt kan det vara? Och jag har alltid varit smal. Testa att göra detta i längre än ett halvår och om ni inte märker någon skillnad då så bör ni kanske kolla upp om ni har problem med ämnesomsättningen hos en läkare. Lycka till.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-20

6 kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

3 kommentarer

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

4 kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.

Annons