jen
Tänk att konstant må dåligt. Att uppleva domningar i armar och ben, yrsel, illamående, migrän och hjärtklappning. Att känna ängslan, oro, nedstämdhet och aggressivitet - dagligen. Nej, jag var inte sjuk. Det här var helt självförvållat och stavades Lepigen - ett bantarpiller.

Det var 2005 och jag skulle fylla 18 år. Det här var också året jag gick ned 17 kilo på 3 månader. Året jag blev beroende av bantarpiller.

Bantning var inget nytt för mig. Jag har alltid varit mer eller mindre överviktig, min första diet påbörjade jag när jag var tio år och sedan dess har jag varje söndagskväll tänkt: ”Imorgon börjar jag mitt nya liv!”  Självklart blir det aldrig så. Förutom den gången.

Jag hade läst en hel del om bantarpiller, och trots de påstådda riskerna var jag mer än villig att testa. Det hade gått så långt att jag inte hade någon tilltro till mig själv längre, jag var helt säker på att jag inte var kapabel att gå ned i vikt. Jag tror inte på mirakel, så naturligtvis trodde jag inte att jag skulle rasa i vikt genom att knapra bantarpiller och titta på Dr. Phil hela dagarna. Men pillren kunde vara en trygghet.Valet föll på bantarpillret, Lepigen X-strong, vars slogan löd: ”Världens starkaste fettförbrännare.” Jackpot, tänkte jag, trots att jag hade läst om folk som dött i hjärtinfarkt och liknande på grund av dem. Pillret innehåller ”naturligt efedrin” och sägs öka ämnesomsättningen, dämpa hungern och ge extra energi, kanske därför efedrin är dopingklassat i Sverige.

 

Denna gång hade jag bestämt mig, jag skulle ner. Tränade fem timmar om dagen, åt två äpplen och två bananer om dagen och jag var nöjd med mig själv.

Jag rasade inte i vikt direkt. Det tog ungefär en månad tills jag började gå ned, sen gick det fort. Men för varje kilo som rann av mig, försvann också en del av min gamla personlighet. Den tjejen som alltid kom till skolan med ett leende på läpparna. Den tjejen som aldrig hade långt till skratt. Den tjejen som alltid frågade och brydde sig om hur det var med andra. Mina vänner sa att jag var annorlunda, men jag fattade inte vad de menade. Jag orkade ingenting, träffade aldrig mina vänner, blev som besatt av träning och pillren, var lättirriterad och aggressiv, började gråta på lektioner och smällde igen dörrar bakom mig. En vän sa i efterhand att hon var rädd för hur mycket jag hade förändrats och att hon varje dag övervägde att ringa mina föräldrar – som inte visste någonting om pillren.

 

Givetvis mår man inte bra av att äta så lite som jag gjorde, men jag vet också att pillren bidrog. Dessa piller är ”uppåtpiller” och när de höll på att gå ur kroppen blev det ännu värre. Jag blev antagligen fysiskt beroende, men det värsta var den psykiska biten. Jag trodde inte på mig själv, jag trodde inte att det var mitt slit på gymmet eller i löparspåret som fått mig smalare. Jag associerade viktnedgången med pillren och utan dem skulle jag gå upp i vikt igen - så jag kunde inte sluta.

Till slut var jag så deprimerad att jag tog tolv tabletter samtidigt - när man egentligen bara ska ta max fyra per dygn. Jag svimmade och strax därefter stoppade jag fingrarna i halsen. Och någonstans där gick det upp för mig att jag inte kan hålla på så här längre. Jag var inte längre den där glada och spralliga tjejen som jag varit tre månader tidigare. Då hade jag heller inte problem med yrsel, migrän, illamående, darrande händer och hjärtklappning.

 

Jag spolade ner helvetespillren i toaletten och lovade mig själv att aldrig låta mig eller någon av mina vänner falla för frestelsen. Men visst är det lätt att tänka att man vill gå ned några kilon snabbt - och varför inte med hjälp av piller? "Jag skulle ju inte drabbas av några biverkningar". Nej, det trodde inte jag heller, men i dag vet jag att det inte finns några genvägar; gör av med mer än du får i dig. Ja, så enkelt är det faktiskt.

Av Jenny Östlund
1 december, 2009

26 kommentarer

 • Av anonym 13 juni, 2016

  Låter som biverkningar på Levaxin el symptom på Hypotyreos
  Har själv hypotyreos sedan 23 år. Och ätit Levaxin lika länge. Har ingen sköldkörtelfunktion kvar.
  Året var 2006 som jag testade en burk Efedrin. Jag har aldrig mått så bra som jag gjorde då! Nånting hände. Jag blev mig själv igen och fick tillbaka alla känslorna. När kuren var slut, slutade jag och fortsatte som vanligt med Levaxinet. Fattade det aldrig det då – men livet gick tillbaka till det likgiltiga, känslolösa som innan. Värk, samla på vätska och en massa andra biverkningar från Levaxin och symptom från hypo som blev värre och värre ju fler år som förflöt – då jag alltid varit undermedicinerad på Levaxin. Utan att ha förstått det. Men nu är jag inte frisk från början och saknar en hel rad med hormoner. Efedrin är även det en hormon. Det är inte helt omöjligt att dessa bantningsmediciner sätter ur en egen produktion av en frisk kropps ämnesomsättningshormoner och man utvecklar underfunktion av sköldkörtel.

 • Av Mimmikisen 29 februari, 2016

  Så mycket fel!
  1. ÄR DU INTE KLOK MÄNNISKA?!?! Du spolade ner de i toaletten? Hur dålig är utbildningen där du bor? Skulle du spola ner läkemedel också?
  2. Tror inte du kan skylla allt ditt dåliga mående på tabletterna. Det du utsatte din kropp för gör att den gör sig beredd att svälta, den drar ner på allt ”onödigt” och oavsett om du tog tabletterna eller inte så hade du fått de biverkningarna efter ett tag. Tabletterna kanske förstärkte de, iom att de har stimulerande effekt, men du kan inte skylla allt på tabletterna.
  3. Det du beskriver låter som en ätstörning, och borde behandlas av psykiatrin.
  4. De som skrivit att det ”bara är att äta siåså och träna” har inte mycket förståelse för varken psyket eller kroppen. Att vara överviktig är väldigt kopplat till gener. Visst, handlar vikt upp eller nedgång om ”inkomster och utgifter” men man kommer inte ifrån att det är en genetisk faktor i bland annat förbränning och liknande. På samma sätt så är det också kopplat till uppväxt hurvida man äter rätt och tränar. Är man uppväxt i en familj med goda vanor är chanserna större att man behåller de när man blir vuxen, och samma sak gäller motsatt.
  Psyket är en stor faktor. Många som är deprimerade är/blir överviktiga, och ofta ju större man blir desto svårare är det att komma igång. Hormoner och sigbalsubstanser i hjärnan är essentiella när det gäller aktivitet och har man knappt motivation till att gå upp ur sängen är chansen inte stor att man har motivation att laga en hälsosam måltid och gå ut å springa. Detta är dessutom dubbelt synd eftersom att det hade hjälpt mot depressionen.

  Jag har vart jättesmal men gick upp dels när jag började med P-piller (som så många andra kvinnor) och dels när jag vred av mitt korsband. Oavsett så har jag alltid tyckt att jag är tjock. Även när jag vägde 48kg å var 164cm.
  Nu väger jag 85 å behöver gå ner en himla massa. Och jag gör bannemig så gott jag kan. Men för varje person som ger mig rådet att ” bara äta bättre och träna” så känner jag mer och mer för att ge upp. För om det hade vart så enkelt så hade jag väl bara gjort det eller hur?

 • Av Carlise 2 januari, 2016

  Byta läkare?
  Min läkare bara säger att jag borde gå ner. Hon är verkar inte ha intresse av att hjälpa mig, kanske saknar hon kunskap. Vad ska jag säga till en läkare om jag går till nån ny?

 • Av anonym 11 september, 2015

  Språkbruk.
  Ditt språkbruk visar att du själv inte uppnått någon högre mognad!

 • Av anonym 11 september, 2015

  Helt jävla efterblivet att
  Helt jävla efterblivet att göra såhär. vad fan trodde du? att du skulle kunna leva ett normalt liv genom att trycka i dig bantningspiller och leva på 4 frukter om dagen?? Tack vare såna som du som måste missbruka skiten som gör att dessa piller förbjuds.. jävla idiot..

 • Av Linda Hoffman 31 december, 2014

  APO101 erbjuder fullt fungerande bantningspiller
  Hej!

  Efter att ha varit överviktig i 30 år gav jag mig tusan på att klara det, och valde den medicinska vägen då ingenting annat tycktes fungera. Kan varmt rekommendera APO101 som säljer tre olika bantningspreparat som alla visat sig fungera för min del. Allra bäst resultat gav Phentemine 37,5 vilket gjorde så att jag rasade 45 kilo! Ni finner APO101´s urval av produkter på: http://www.apo101.net/ga_ner_i_vikt

  Lycka till! Vill ni – så kan ni!

  Kram

 • Av anonym 27 oktober, 2014

  Började med diet när du var
  Började med diet när du var 20 år??? Vilken läkare rek detta???

  Jag som förälder Skulle inte gå med på detta. Jag skulle ist se till att laga ”riktig” mat o ta med mitt barn ut o röra på sig.

  Verkar som du har ätstörningar. O att se vad du äter så förstår jag att du blir deprimerad, aggressiv mm. Det blir man om man äter för lite o tränar för mycket. Detta beror inte på piller.

  Men visst, man ska vara väldigt försiktig med att beställa piller på nätet. Finns otroligt många oseriösa. Gå då hellre till ett apotek/hälsokostaffär på den ort du bor. De kan hjälpa dig.

 • Av anonym 26 november, 2013

  Lepigen förstörde mitt liv.
  Lepigen förstörde mitt liv. Hade alla dessa symptomer, har gått på antidepressiva och terapi ända sedan jag slutade med pillrena. Jag blev känslokall och det är det värsta man kan utsätta sig själv för. Finns inget värre än att inte känna något för någon eller något. Mitt gamla jag är som bortblåst. Jag minns att jag läste denna texten dagar innan jag tog min första lepigen tablett. Sket fullständigt i vad som stod men nu är jag tillbaka här och gråter för första gången på länge. Gråter över hur dum jag var och att detta inlägg inte gjorde ett tillräckligt starkt intryck på mig för att jag skulle låta bli. Gråter för att det slutade likadant för mig. Satans piller.

 • Av anonym 21 november, 2013

  Det du skrev, det är så jag
  Det du skrev, det är så jag lever + en hel del träning. Fast dom där onyttighetsdagarna har jag inte råd med som fattig student. Jag har haft det såhär i ungefär tre år, och ändå så går jag också upp i vikt. Trots att jag förbränner mer än jag får i mig. Och det är inte i muskler utan i fett som jag blir större. För mig var bantningspillren perfekt. gick ner åtta kilo på två måndare utan biverkningar. Så det finns visst genvägar. Men dom passar inte alla

 • Av Maria. (tack för det du skrev om pillrena) 3 augusti, 2012

  Fantastiskt Skrivet och Tack!
  Hej,

  Tack för din erfarenhet av pillrena! Jag var på väg att beställa men dina rader har fått mig till motivation att träna bort allt. Det ska gå! Tack 🙂 Vänligen Maria

 • Av Liveria 19 juni, 2012

  du är ju helt. . .
  Min bästa vän har ätstörningar.
  Hon hade alla de symptom du hade utan att hon åt några tabletter.
  Vad tror du händer med kroppen om du bara äter lite frukt och tränar fem timmar om dagen!? Kroppen säger ifrån.
  Man får även svälthjärna av den sortens levande. Man blir paranoid, ledsen, arg och så vidare. Inte på grund av tabletterna.

 • Av Anniana 20 maj, 2012

  Det är ingen myt att det är svårt för vissa att gå ner i vikt!!
  Hallå!? Är du född under en gran eller? Om det hade varit a piece of cake att gå ner i vikt, tror du inte att alla hade gjort det då? Snacka om att inte ha förståelse för andra! Att du alltid har varit smal beror på dina arvsanlag!! Andra kan ha ett helvete att gå ner i vikt! Varför tror du att det skrivs spaltmeter varje dag om viktnedgång? Vakna upp och var inte så självisk!

 • Av anonym 11 april, 2012

  SUNT FÖRNUFT?!
  Men herregud folk. Ät på bestämda tider, ät halva tallriken med grönsaker och resten pasta/protein, ät 5ggr om dagen och träna och skit i piller. Ha max 2 onyttiga dagar per vecka. Hur svårt kan det vara? Och jag har alltid varit smal. Testa att göra detta i längre än ett halvår och om ni inte märker någon skillnad då så bör ni kanske kolla upp om ni har problem med ämnesomsättningen hos en läkare. Lycka till.

 • Av anonym 20 februari, 2012

  Lepigen Superstrong Synephrine
  Köpte detta på Betterlife (Nätet)
  Blev varnad då det förekommer ”sockerpiller” och mycket riktigt så dom bruna äckliga pillren var bara skit. Provade några daga sedan ökade jag dosen då absolut inget hände.Det stog OBS överdosera inte…ett piller om dagen 🙂 Provade ta 3 i en hel vecka och tyckte jag fick kanske lite ”Halsbränna” men absolut ingen annan känsla över huvud taget. Lurad av Betterlife.

 • Av Hanna Brodda 22 november, 2011

  Byt läkare
  Enligt Läkemedelverket har flera preparat som sålts på internet med namnet Lepigen innehållit receptbelagda substanser. Bland annat Extra stark Lepigen som hade motsvarande en dygnsdos på 160 mg efedrin vid deras granskning. Det motsäger inte att det finns andra preparat, med förvillande lika namn, som inte innehåller någon verksam substans.
  Att vara överviktig är jobbigt och alla känner inte att de får hjälp av sin läkare. Försök då istället att byta läkare.

 • Av Anonym 22 november, 2011

  FEL NAMN
  Lepigen x-strong innehåller 5 olika växtextrakt, (bland annat hallon keton och grönt te) och inte efedrinliknande som Lepigen superstrong, så faktan i det du beskriver vara farligt är fel.

  Lepigen Superstrong varnar tydligt att alla de biverkningar som du beskrev:

  VARNING! Denna produkt bör inte användas av personer under 18 år, ammande, gravida eller personer som lider av besvär som t.ex. infektion, diabetes, högt blodtryck, hjärtproblem, migrän, psykiska besvär eller förstorad prostata. Bör inte kombineras med alkohol eller mediciner.

 • Av anonym 2 oktober, 2011

  LCHF!!
  LCHF!!

 • Av Johan 12 oktober, 2010

  Skrämmande
  Jag blir förvånad hur mycket man ursäkter sig eget beteende genom att skylla på andra faktorer som anledning till destruktiva leverne. Här har vi en reporter som inte bara sysslade med självsvält utan även ”för” mycket motion vilket utsätter, inte bara kroppen utan även psyket för extremt påfrestning.

  Sluta behandla er själva som offer för piller, vanor, åsikter eller ideal och se att ni helt och hållet själv har makten över era liv.

  Att en 18 åring ens funderar på att banta är ett destruktivt synsätt och jag hoppas verkligen samhället finner det värt att stötta alla människor oavsett problem eller svårighet i livet. Men jag betackar mig att detta skulle vara ett bantningspillers fel och att en artikel som denna så lättvindigt skjuter ifrån sig ansvaret.

  VÄX UPP och inse ert eget värde som tjock, smal, kort och lång. Men framförallt inse att ni själva har all makt över era egna liv.

  Tack för att jag fick säga mitt.

  Mvh
  Johan

 • Av habubsi 22 juni, 2010

  hej
  undrar vart ni får tag på

  hej
  undrar vart ni får tag på lepegen då dem som finns på hemsiderna e falska ????

 • Av mirvat 26 maj, 2010

  är rädd 🙁
  hej jag har preis gjort likadant som det du skrev , jag bestämde mig för att börja banta så jag slutade äta mat jag åt bara frukost o sen nån äpple senare på dagen , o så gick ja ut o sprang varje dag.
  senare så började ja ta bantningspiller som ja beställde från sidan superslim.se , jag tog dom ett bra tag slutade faktist ta dom igår då jag läste att dom va jätte farliga 🙁 …
  alla säger att dom inte känner igen mig längre att ja jämt e så arg o går aldrig ut längre , jag sitter bara hemma hela dagarna , o när ja väl går ut o träffar kompisarna pratar ja bara om min vikt o dom hatar det , jag förstår dom oxå..
  jag gjorde precis som dig spolade ner tabletterna o tänkte att ja aldrig mer ska ta dom , men sen efter ett tag beställde ja bara nya ..
  o nu ångrar ja det verkligen 🙁 jag e så rädd att det ska hända mig nått , att ja ska dö . går runt o tänker på det hela tiden , gråter varje dag 🙁 vågar inte ens sova för att ja är rädd att ja ska dö i somnen 🙁

 • Av Inka 8 mars, 2010

  Det finns annat!
  Hej, jag har använt näringsprodukter som hjälpt mig massor! Jag har tappat ca 90 cm på ett år nu och mår så mycket bättre både fysiskt och psykiskt! Hör av dig på mejl om du vill veta mer!
  inkas@live.se

 • Allergi?
  Efter att ha tagit dessa kapslar ett par dagar fick jag utslag utspritt över hela kroppen! Det kliade något enormt! Sen tog jag inte dom igen… Men för att vara säker på att det var dom jag reagerade på ska jag testa igen.
  Må bra trots onaturligt stressig värld! /Sofi

 • Av Hanna Brodda 15 februari, 2010

  Motion minskar stressen
  Du kan motionera 3-4 gånger i veckan, varav 1-2 med riktigt hög puls och uttröttade muskler. Det stressar inte kroppen. Tvärtom. Vilopulsen går ner, endorfinerna ökar och kroppen klarar stress bättre. Så lunka på i omväxlande fart och lycka till! Hälsn. chefredaktören

 • Kroppen blir stressad av
  Kroppen blir stressad av mycket motion och stressen ökar kortisolet. Det är kroppens egna kortison. Som du säkert vet så blir de flesta runda om magen och i ansiktet av detta.

 • Av lovestewon 2 januari, 2010

  Det finns bara ett sätt att
  Det finns bara ett sätt att gå ner i vikt.
  Och det är + och – allså röra sig mer och äta mindre.
  Säger en som jojobantat sedan 14 års ålder.

 • Av Marianne 19 december, 2009

  Då undrar jag vad man ska ta,
  Då undrar jag vad man ska ta, jag börjar bli desperat. GI fungerar inte för mig eftersom jag tränar för mycket. Men jag är ganska rund ändå!

Comments are closed.