Uppdaterad: 2010-11-24

8 kommentarer

Kattvaccinet dröjer

Bild

Lyckligt oallergisk. Många kattälskare har hört av sig för att fråga om nya snabbvaccinet mot kattallergi, men det dröjer ytterligare tre-fyra år, enligt företaget Imvision. Foto: Dina mediciner (Flickan på bilden har inget med nyheten att göra)

Fakta om Prednisolon Pfizer

Prednisolon är ett kortisonpreparat som motverkar och dämpar allergiska besvär, inflammationer och reumatiska besvär.

Varning för: Barn kan hämmas i växten, se upp med det.

4.4
Ditt betyg: Inget Medel: 4.4 (10 röster)

Företaget Imvision saknar pengar för att kunna gå vidare med nästa fas i testerna av vaccinet mot kattallergi. Men intresset från allmänheten är stort. "Ja, det ringer folk hela tiden och ber att få  vara med i studien, det fungerar inte så tyvärr, men det visar att intresse finns", säger VD Martin Steiner.

Dina mediciner intervjuade den svenske forskaren Hans Grönlund i våras om sin upptäckt av ett vaccin mot kattallergi.

Läs mer om kattallergivaccinet här

Uppfinningen utvecklas av det schweitziska bolaget Imvision och att första studien redan var färdig.

Nu söker bolaget strategiska samarbetspartners och ytterligare finansiering för att kunna gå vidare.

 

-Det globala ekonomiska läget har drabbat biotekindustrin också, det saknas riskkapital i branschen och det är många som söker pengar just nu, säger Martin Steiner, forskare och VD för Imvision, men vi är postitiva.

 

Kattallergi är inte bara besvärande, det kan vara sorgligt också. Artikeln på Dina mediciner har läst av tiotusentals
människor, att döma av kommentarerna är många av dem allergiska kattälskare.

- Det märks att det är förknippat med många mjuka värden. En
morfar hörde av sig till mig nyligen och berättade att han får ett astmaanfall
varje gång han träffar sitt barnbarn. Det är klart att den familjen inte gör
sig av med sin älskade katt, men det är en tuff situation, säger Martin
Steiner.

Det finns idag inget enkelt vaccin eller botemedel mot kattallergi. Vaccinet mot pälsdjursallergi som finns i dag går ut på att regelbundet utsätta kroppen för det som den är allergisk mot, till exempel katt, i små doser i ett par års tid.

- Det är inte ens säkert att det hjälper att göra sig av med
katten, symptomen kan kvarstå i flera år. Det enda, än så länge, som hjälper då är kortisoner och antihistaminer mot symptomen, förklarar Steiner.

Det tar tid och resurser att utveckla ett läkemedel. Det ska göras djurförsök, försök på friska människor och
försök på sjuka människor. Blindstudier där några, i det här fallet
kattallergiker, får det verksamma ämnet och
en kontrollgrupp som får en helt verkningslös behandling, utan att de själva vet om
vad de får, för att på det sättet utesluta placeboeffekten.

För att genomföra nästa studie för kattallergivaccinet krävs cirka 7 miljoner
schweitziska franc, ungefär 46 miljoner kronor. När den studien är färdig och
analyserad ska ytterligare en studie göras för att produkten ska kunna
godkännas och komma ut på marknaden.

- Om allt går som vi vill kan kattallergivaccinet finnas på
marknaden 2015. 

Söker ni allergiker till studien?

- Att söka testpersoner som ska vara med i utvecklingen av ett nytt läkemedel är väldigt reglerat och vi har svårt att bara ta in de som anmäler sig. Bland annat ska annonserna granskas juridiskt, men det är inte omöjligt att vi annonserar om det hos er i Sverige när det blir aktuellt, hälsar Martin Steiner.

Det finns ungefär 30 miljoner kattallergiker inom EU och
Imvision tror att cirka 10 procent är en möjlig målgrupp för vaccinet.

 

Artikel skriven av Hanna Brodda 2010-10-20
Dina mediciners bild

Kategorier:

Allergi Vaccin kattallergi

Kommentera artikeln

Kommentar av Kebabbert

Skrivet 4/10

Enkelt att lindra allergier

Kebabberts bild

Jag själv är kraftigt kattallergisk och har två innekatter. Jag har upptäckt att det är enkelt att lindra min allergi. När jag äter stenålderskost försvinner alla symptom (lchf funkar oxå, men inte lika bra). Det tar tre veckor så försivnner alla symptom, rapporter pollenallergiker, stenfrukts-, pälsdjursallergiker, etc. Och om katten äter torrfoder blir den extra allergiframkallande, så undvik torrisar. Det bästa är BARF kost (dvs rått kött) då blir katten inte alls allergiframkallande. Men barf kräver kunskap, läs noga innan du provar med rått kött (t.ex utan taurin blir katten blind). Googla på mitt namn för mer info,ska Sätta upp min blogg med info om detta igen snart.

Kommentar av Stefan

Skrivet 16/11

Läkemedelsindustrin = empatilösa egoister!!!

Stefans bild

Hej! Jag är också kattallegiker. Tyvärr är läkemedelsindustrin inte intresserade att bota. Professor Hans Grönlund sa själv "Läkemedelsbolagen vill inte att
folk ska bli friska, de tjänar enorma summor på att lindra symptomen".
Om de botar oss så kommer vi inte köpa deras symptomlindrare.
POLIO var det senaste som botades i 50-talet, så antingen har forskningen blivit sämre eller så är de empatilösa egoisterna som styr bara ute efter att bli rikare på vårt lidande. Samma gäller i alla högsta grad cancerpatienter, hiv, osv.
Helt sjukt!!!

Kommentar av Olycklig

Skrivet 1/11

Själv står jag inför att

Olyckligs bild

Själv står jag inför att välja mellan mannen jag älskar eller mina två små pojkar som jag älskar... Jag hade gett min själ för det vaccinet...

Kommentar av Kattägare

Skrivet 13/9

Kattvaccin

Kattägares bild

Jag har en katt trots att jag är allergisk mot pälsdjur. Stundtals bryter jag ihop av förtvivlan när min allergi är som värst. Men trots detta kan jag inte ens föreställa mig att ge bort min bebis, han är ju en del av familjen. Jag lever istället på hoppet om att en dag bli fri från min allergi.

Nu när jag läser denna artikel kan jag knappt hålla tillbaka tårarna. Jag önskar er all lycka med framställningen av detta vaccin, ni kommer att förgylla många människors liv och även mitt!

Kommentar av Madelein

Skrivet 18/2

Allergisk kattägare

Madeleins bild

Jag verkar reagera starkare och starkare. Hade inga förkylninsreaktioner de första åren. Nu 'r jag jätteallergisk när han fäller vinterpälsen. Jag är förtvivlad. Har vuxit upp i ett kliniskt rent hem. Så jag verkar inte tåla hans kattens hår.
Jag är jättesjuk och tror jag ska dö av andnöd.
Jag vägrar lämna bort den enda familjemedlem jag han- Nisse!
Ska försöka överleva tills vaccinet kommer.

Kommentar av anonym

Skrivet 9/11

jag viiillll va med!j

anonyms bild

jag viiillll va med!j

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons