Uppdaterad: 2010-11-24

8 kommentarer

Kattvaccinet dröjer

Bild

Lyckligt oallergisk. Många kattälskare har hört av sig för att fråga om nya snabbvaccinet mot kattallergi, men det dröjer ytterligare tre-fyra år, enligt företaget Imvision. Foto: Dina mediciner (Flickan på bilden har inget med nyheten att göra)

Fakta om Prednisolon Pfizer

Prednisolon är ett kortisonpreparat som motverkar och dämpar allergiska besvär, inflammationer och reumatiska besvär.

Varning för: Barn kan hämmas i växten, se upp med det.

4.454545
Ditt betyg: Inget Medel: 4.5 (11 röster)

Företaget Imvision saknar pengar för att kunna gå vidare med nästa fas i testerna av vaccinet mot kattallergi. Men intresset från allmänheten är stort. "Ja, det ringer folk hela tiden och ber att få  vara med i studien, det fungerar inte så tyvärr, men det visar att intresse finns", säger VD Martin Steiner.

Dina mediciner intervjuade den svenske forskaren Hans Grönlund i våras om sin upptäckt av ett vaccin mot kattallergi.

Läs mer om kattallergivaccinet här

Uppfinningen utvecklas av det schweitziska bolaget Imvision och att första studien redan var färdig.

Nu söker bolaget strategiska samarbetspartners och ytterligare finansiering för att kunna gå vidare.

 

-Det globala ekonomiska läget har drabbat biotekindustrin också, det saknas riskkapital i branschen och det är många som söker pengar just nu, säger Martin Steiner, forskare och VD för Imvision, men vi är postitiva.

 

Kattallergi är inte bara besvärande, det kan vara sorgligt också. Artikeln på Dina mediciner har läst av tiotusentals
människor, att döma av kommentarerna är många av dem allergiska kattälskare.

- Det märks att det är förknippat med många mjuka värden. En
morfar hörde av sig till mig nyligen och berättade att han får ett astmaanfall
varje gång han träffar sitt barnbarn. Det är klart att den familjen inte gör
sig av med sin älskade katt, men det är en tuff situation, säger Martin
Steiner.

Det finns idag inget enkelt vaccin eller botemedel mot kattallergi. Vaccinet mot pälsdjursallergi som finns i dag går ut på att regelbundet utsätta kroppen för det som den är allergisk mot, till exempel katt, i små doser i ett par års tid.

- Det är inte ens säkert att det hjälper att göra sig av med
katten, symptomen kan kvarstå i flera år. Det enda, än så länge, som hjälper då är kortisoner och antihistaminer mot symptomen, förklarar Steiner.

Det tar tid och resurser att utveckla ett läkemedel. Det ska göras djurförsök, försök på friska människor och
försök på sjuka människor. Blindstudier där några, i det här fallet
kattallergiker, får det verksamma ämnet och
en kontrollgrupp som får en helt verkningslös behandling, utan att de själva vet om
vad de får, för att på det sättet utesluta placeboeffekten.

För att genomföra nästa studie för kattallergivaccinet krävs cirka 7 miljoner
schweitziska franc, ungefär 46 miljoner kronor. När den studien är färdig och
analyserad ska ytterligare en studie göras för att produkten ska kunna
godkännas och komma ut på marknaden.

- Om allt går som vi vill kan kattallergivaccinet finnas på
marknaden 2015. 

Söker ni allergiker till studien?

- Att söka testpersoner som ska vara med i utvecklingen av ett nytt läkemedel är väldigt reglerat och vi har svårt att bara ta in de som anmäler sig. Bland annat ska annonserna granskas juridiskt, men det är inte omöjligt att vi annonserar om det hos er i Sverige när det blir aktuellt, hälsar Martin Steiner.

Det finns ungefär 30 miljoner kattallergiker inom EU och
Imvision tror att cirka 10 procent är en möjlig målgrupp för vaccinet.

 

Artikel skriven av Hanna Brodda 2010-10-20
Dina mediciners bild

Kategorier:

Allergi Vaccin kattallergi

Kommentera artikeln

Kommentar av Kebabbert

Skrivet 4/10

Enkelt att lindra allergier

Kebabberts bild

Jag själv är kraftigt kattallergisk och har två innekatter. Jag har upptäckt att det är enkelt att lindra min allergi. När jag äter stenålderskost försvinner alla symptom (lchf funkar oxå, men inte lika bra). Det tar tre veckor så försivnner alla symptom, rapporter pollenallergiker, stenfrukts-, pälsdjursallergiker, etc. Och om katten äter torrfoder blir den extra allergiframkallande, så undvik torrisar. Det bästa är BARF kost (dvs rått kött) då blir katten inte alls allergiframkallande. Men barf kräver kunskap, läs noga innan du provar med rått kött (t.ex utan taurin blir katten blind). Googla på mitt namn för mer info,ska Sätta upp min blogg med info om detta igen snart.

Kommentar av Allergisk : (

Skrivet 10/2

Äntligen händer något!

Allergisk : (s bild

Kommentar av Stefan

Skrivet 16/11

Läkemedelsindustrin = empatilösa egoister!!!

Stefans bild

Hej! Jag är också kattallegiker. Tyvärr är läkemedelsindustrin inte intresserade att bota. Professor Hans Grönlund sa själv "Läkemedelsbolagen vill inte att
folk ska bli friska, de tjänar enorma summor på att lindra symptomen".
Om de botar oss så kommer vi inte köpa deras symptomlindrare.
POLIO var det senaste som botades i 50-talet, så antingen har forskningen blivit sämre eller så är de empatilösa egoisterna som styr bara ute efter att bli rikare på vårt lidande. Samma gäller i alla högsta grad cancerpatienter, hiv, osv.
Helt sjukt!!!

Kommentar av Olycklig

Skrivet 1/11

Själv står jag inför att

Olyckligs bild

Själv står jag inför att välja mellan mannen jag älskar eller mina två små pojkar som jag älskar... Jag hade gett min själ för det vaccinet...

Kommentar av Kattägare

Skrivet 13/9

Kattvaccin

Kattägares bild

Jag har en katt trots att jag är allergisk mot pälsdjur. Stundtals bryter jag ihop av förtvivlan när min allergi är som värst. Men trots detta kan jag inte ens föreställa mig att ge bort min bebis, han är ju en del av familjen. Jag lever istället på hoppet om att en dag bli fri från min allergi.

Nu när jag läser denna artikel kan jag knappt hålla tillbaka tårarna. Jag önskar er all lycka med framställningen av detta vaccin, ni kommer att förgylla många människors liv och även mitt!

Kommentar av Madelein

Skrivet 18/2

Allergisk kattägare

Madeleins bild

Jag verkar reagera starkare och starkare. Hade inga förkylninsreaktioner de första åren. Nu 'r jag jätteallergisk när han fäller vinterpälsen. Jag är förtvivlad. Har vuxit upp i ett kliniskt rent hem. Så jag verkar inte tåla hans kattens hår.
Jag är jättesjuk och tror jag ska dö av andnöd.
Jag vägrar lämna bort den enda familjemedlem jag han- Nisse!
Ska försöka överleva tills vaccinet kommer.

Kommentar av anonym

Skrivet 9/11

jag viiillll va med!j

anonyms bild

jag viiillll va med!j

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons