Uppdaterad: 2013-05-07

21 kommentarer

Snabbvaccin mot kattallergi - snart här

Bild

Attjo! Kattallergi är den vanligaste orsaken till barnastma, snart finns ett vaccin som botar den.

Fakta om Alutard SQ

Alutard är en allergivaccination som ges i spruta under ett par år, för bland annat pälsdjursallergi och pollen.

Varning för: Ta inte om du är gravid och börja inte en behandling om du lider...

3
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (8 röster)

Tre sprutor, helt utan biverkningar, sedan kan du ta hem din katt igen. Svenska forskaren Hans Grönlund har uppfunnit drömvaccinet för alla kattälskare.

Patentet på kattvaccinet tog Hans Grönlund själv först, men han sålde det vidare direkt för att det snabbt ska utvecklas och finnas på marknaden inom två år.

- Det är kul att jobba med sådant som kommer patienter och människor till del, även om det kanske inte är det finaste i den akademiska världen, konstaterar Hans Grönlund, som blir docent i slutet på maj vid Karolinska Institutet i Stockholm.


Vaccinet är utvecklat från
ett protein i kattens saliv, det som de flesta kattallergiker i själva verket är allergiska mot, inte pälsen.

- Det är tacksamt med just kattallergi, eftersom det är lättare att utvinna just den enda allergenen som ger allergiska besvär, pollen och andra pälsdjurs-allergier är inte riktigt lika enkelt, eftersom det där är flera olika sammansatta allergener som triggar immunförsvaret på olika sätt hos olika allergiker, säger han, men det är ändå inte långt borta att vi hittar det också.

Det speciella med det nya vaccinet är inte bara substansen, utan också handhavandet. Istället för att ge injektionen i muskeln, som Alutard, en behandling som ta mellan 3-5 år, sprutar Hans Grönlund in allergenen direkt i lymfkörteln.


- Resultatet är att patienten
inte får några biverkningar eller någon allergisk reaktion som av de andra vaccinerna kan ge, här får immunförsvaret ta emot allergenen direkt i cellen, via en peptid, som blockerar antikroppen och kroppen vänjer sig vid allergenet och allergin är botad. Det går mycket snabbare också.

Än så länge finns vaccinet inte att få, men Grönlund hoppas att det inte ska ta för lång tid. En första blindstudie med 20 människor är genomförd, där 12 personer fick vaccinet och 8 fick en placebospruta, utan att varken personalen eller patienterna fick veta
vad det var i sprutorna. Allergierna blev botade och ingen hade någon biverkning. Patentet ägs nu av schweiziska Imvision som redan inlett fas 2 studien.

 

Varför ökar allergierna i västvärlden, tror du?

- Jag håller nog mest på hygienhypotesen, efter kriget började vi tvätta oss, dammen försvann från hörnen och djuren åkte ut, vi blev stadsbor, det är nog den mest troliga orsaken. Men ökningen börjar visst stanna av, vi kanske har lärt om.

Allergiforskningen på Karolinska Institutet är stödd av privata donationer och patientföreningar, trots att allergi kostar samhället stora summor i form av sjukdagar och kostsamma astmabehandlingar. Ett vaccin som botar är heller inte efterfrågat i industrin, menar Hans Grönlund.
- Läkemedelsbolagen vill inte att
folk ska bli friska, de tjänar enorma summor på att lindra symptomen som folk har år efter år, det gör att det inte finns något driv i forskningen, men nu ska vi gå vidare och bota fler allergier, björk blir nog nästa.

Läs mer: Därför dröjer kattvaccinet

Artikel skriven av Hanna Brodda 2010-05-07
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Maaria

Skrivet 22/1

Trött på daltet och helgandet av hundar och katter!

Maarias bild

Vilka djur används i djurförsök för att ta fram vaccin mot kattallergi och hundallergi? Och varför tas det inte främst fram vaccin mot råttallergi, musallergi och mot gnagarallargi överhuvudtaget? Är det bara hundar och katter som gäller i det här svenska samhället? Varför får inte andra djur mer uppmärksamhet? Och varför behandlas råttor och möss sämre än andra djur? Jag upprörs så över detta, och det är befängt att olika djur behandlas efter värdestatus i vår svenska fördomsfulla kultur. Detta hyckleriet måste upphöra nu! Hälsningar från en råttvän och musvän.

Kommentar av Maaria

Skrivet 22/1

Trött på daltet och helgandet av hundar och katter!

Maarias bild

Vilka djur används i djurförsök för att ta fram vaccin mot kattallergi och hundallergi? Och varför tas det inte främst fram vaccin mot råttallergi, musallergi och mot gnagarallargi överhuvudtaget? Är det bara hundar och katter som gäller i det här svenska samhället? Varför får inte andra djur mer uppmärksamhet? Och varför behandlas råttor och möss sämre än andra djur? Jag upprörs så över detta, och det är befängt att olika djur behandlas efter värdestatus i vår svenska fördomsfulla kultur. Detta hyckleriet måste upphöra nu! Hälsningar från en råttvän och musvän.

Kommentar av Kenta

Skrivet 21/6

vill ha det också

Kentas bild

Något nytt om vaccinet? Och hur gör man för att få ta del av det när det finns ute?

Kommentar av anonym

Skrivet 3/10

Hundar då :((((

anonyms bild

kommer det aldrig nåt vaccin för hundallergi! :(

Kommentar av Ann

Skrivet 10/2

Kattvaccin snart...!?

Anns bild

Man ser inte året när kommentarerna är skriva, bara dag ,månad. Men iaf så vet jag att en forskare(från Kanada) och hans internationella team just nu i feb 2013 testar ett vaccin mot kattallergi, fas 3, där 1200 personer 12-65 år ingår. Resultatet ska vara klart sommaren 2014. Sedan får vi hoppas att det kommer ett vaccin!

Kommentar av Maria2013

Skrivet 27/4

Referens?

Maria2013s bild

Hej - det låter ju oerhört intressant det du skriver om tetsterna i Kanada. Har du någon länk till artikel / forskare / läkemedelsföretag där detta finns beskrivet, så att jag kan följa utvecklingen.

Vänligen,
Maria

Kommentar av Maria2013

Skrivet 26/1

Allergivaccination

Maria2013s bild

Hej,
jag har skrivit till Hans Grönlund samt ImVision för flera månader sedan men har inte fått något svar. Vore ju toppen om den som skrivit artikeln kan ta reda på mer fakta om var i processen utvecklingen befinner sig just nu. Sedan är det intressant om medicinen kommer att släppas tidigare i andra länder.

Kommentar av Elle

Skrivet 11/9

Jag vill också ha! Nu!! :)

Elles bild

Jag vill också ha! Nu!! :)

Kommentar av Wiktor

Skrivet 15/12

Inga nyheter

Wiktors bild

Verkar inte som om det händer så mycket hos imVisioN. Inga pressreleaser på två och ett halvt år och de verkar fortfarande inte ha kommit igång med fas 2:
http://www.imvision-therapeutics.com/page2.asp?PageID=660

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons