per_johansson_skoldkortelforskare_goteborg250

Låga nivåer av sköldkörtelhormon har upptäckts hos alzhemerpatienter och tidig behandling med Levaxin kan hjälpa.

Men blodprov räcker inte.

- Vi tror att halterna i ryggvätskan avspeglar förhållandena i hjärnan bättre, säger Per Johansson vid Göteborgs universitet.

En studie på 60 människor med tidig alzheimer visar att de samtliga hade en för låg nivå av sköldkörtelhormon i hjärnan. Det vanliga blodprovet som görs på sjukhus och vårdcentral räckte inte för att upptäcka tillståndet, precis som många yngre patienter har erfarit. Istället var forskarna tvugna att ta prover direkt i ryggmärgsvätskan vid ryggraden för att upptäcka de låga nivåerna.

– Det innebär att patienter med glömska, trötthet, apati, nedstämdhet eller andra symtom som överlappar mellan demenssjukdom och underfunktion i sköldkörteln, riskerar att förbises om man enbart mäter blodvärden. Vi tror att halterna i ryggvätskan avspeglar förhållandena i hjärnan bättre, och att en del av dessa patienter skulle kunna erbjudas hormonbehandling, säger Per Johansson som lagt fram sin avhandling i ämnet vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.

Om de låga nivåerna i sig kan bidra till alzheimer eller om alzheimers sjukdom gör att kroppen blir sämre på att tillgodogöra sig hormonerna vet än så länge inte forskarna. Men en behandling med sköldkörtelhormon som finns i Levaxin kan göra patienterna bättre, tror Per Johansson och hans team.

Sköldkörtelhormon produceras normalt i sköldkörteln som sitter i halsen strax innanför adamsäpplet. Hormonet har flera centrala uppgifter i kroppen, bland annat hjälper det kroppen att utvinna energin ur maten, det håller kroppstemperaturen uppe och det påverkar reproduktionsförmågan.

Upptäckten öppnar för att begynnande demenssjukdomar skulle kunna behandlas med sköldkörtelhormonet tyroxin.

Läs mer: Normalvärden för sköldkörtelhormon

Av redaktionen
24 maj, 2013

5 kommentarer

  • Av anonym 2 februari, 2014

    Intressant. När ni nu insett
    Intressant. När ni nu insett hur viktig våra hormoner är för kroppen och hjärnan. Borde det inte forskas mer på sköldkörteln så vi som har hypotyreos eller hypertyreos kan få en bättre ”friskvård” istället för den ”sjukvård” vi får idag. Läkarna vågar inte ge oss det tillskott av hormoner som gör oss friska idag.. utan de hävdar att läkemedelsverket drar in deras licens om de inte skriver ut levaxin som gör 80% av oss med en dysfunktionell sköldkörtel sjukare.

  • Av anonym 2 februari, 2014

    Sköldkörteln.
    Då borde man kan ske sluta att ta blodprov på oss som har problem med sköldkörteln (hypotyreos t.e.x) och istället ta proverna direkt i sköldkörteln? För hur pålitligt är ett blodprov?

  • Av anonym 30 augusti, 2013

    Thyroid hormone prevents cognitive deficit
    Djurstudie från 2010, PubMed:

    Thyroid hormone prevents cognitive deficit in a mouse model of Alzheimer’s disease.

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20045708/ (Abstrakt).

  • Av anonym 30 maj, 2013

    Jag blir så glad, när det
    Jag blir så glad, när det forskas om sköldkörteln! Hoppas experterna fortbildar sig också!

  • Hypotyreos typ 2
    Kanske är det ändå så att tusentals patienter med symptom på hypotyreos trots blodvärden inom referens inte lider av vanföreställningar när de blir skickade till psykiatrin!

Comments are closed.