Uppdaterad: 2013-08-16

5 kommentarer

Lågt sköldkörtelhormon kan visa alzheimer

Bild

Per Johansson har upptäckt att alzheimerpatienter har underfunktion i sköldkörteln och kan behandlas med Levaxin.

Fakta om Levaxin

Levaxin ska tas när kroppen av någon orsak slutat producera sköldkörtelhormon. Sköldkörteln är viktig för många funktioner i kroppen, bland annat ämnesomsättningen.

Varning för: ...

3.33962
Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (106 röster)

Låga nivåer av sköldkörtelhormon har upptäckts hos alzhemerpatienter och tidig behandling med Levaxin kan hjälpa. Men blodprov räcker inte. - Vi tror att halterna i ryggvätskan avspeglar förhållandena i hjärnan bättre, säger Per Johansson vid Göteborgs universitet.

En studie på 60 människor med tidig alzheimer visar att de samtliga hade en för låg nivå av sköldkörtelhormon i hjärnan. Det vanliga blodprovet som görs på sjukhus och vårdcentral räckte inte för att upptäcka tillståndet, precis som många yngre patienter har erfarit. Istället var forskarna tvugna att ta prover direkt i ryggmärgsvätskan vid ryggraden för att upptäcka de låga nivåerna.

– Det innebär att patienter med glömska, trötthet, apati, nedstämdhet
eller andra symtom som överlappar mellan demenssjukdom och underfunktion
i sköldkörteln, riskerar att förbises om man enbart mäter blodvärden.
Vi tror att halterna i ryggvätskan avspeglar förhållandena i hjärnan
bättre, och att en del av dessa patienter skulle kunna erbjudas
hormonbehandling, säger Per Johansson som lagt fram sin avhandling i ämnet vid Sahlgrenska akademin,
Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.

Om de låga nivåerna i sig kan bidra till alzheimer eller om alzheimers sjukdom gör att kroppen blir sämre på att tillgodogöra sig hormonerna vet än så länge inte forskarna. Men en behandling med sköldkörtelhormon som finns i Levaxin kan göra patienterna bättre, tror Per Johansson och hans team.

Sköldkörtelhormon produceras normalt i sköldkörteln som sitter i halsen strax innanför adamsäpplet. Hormonet har flera centrala uppgifter i kroppen, bland annat hjälper det kroppen att utvinna energin ur maten, det håller kroppstemperaturen uppe och det påverkar reproduktionsförmågan.

Upptäckten öppnar för att begynnande demenssjukdomar skulle kunna behandlas med sköldkörtelhormonet tyroxin.

Läs mer: Normalvärden för sköldkörtelhormon

Artikel skriven av redaktionen 2013-05-24
redaktionens bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 2/2

Intressant. När ni nu insett

anonyms bild

Intressant. När ni nu insett hur viktig våra hormoner är för kroppen och hjärnan. Borde det inte forskas mer på sköldkörteln så vi som har hypotyreos eller hypertyreos kan få en bättre "friskvård" istället för den "sjukvård" vi får idag. Läkarna vågar inte ge oss det tillskott av hormoner som gör oss friska idag.. utan de hävdar att läkemedelsverket drar in deras licens om de inte skriver ut levaxin som gör 80% av oss med en dysfunktionell sköldkörtel sjukare.

Kommentar av anonym

Skrivet 2/2

Sköldkörteln.

anonyms bild

Då borde man kan ske sluta att ta blodprov på oss som har problem med sköldkörteln (hypotyreos t.e.x) och istället ta proverna direkt i sköldkörteln? För hur pålitligt är ett blodprov?

Kommentar av anonym

Skrivet 30/8

Thyroid hormone prevents cognitive deficit

anonyms bild

Djurstudie från 2010, PubMed:

Thyroid hormone prevents cognitive deficit in a mouse model of Alzheimer's disease.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20045708/ (Abstrakt).

Kommentar av anonym

Skrivet 30/5

Jag blir så glad, när det

anonyms bild

Jag blir så glad, när det forskas om sköldkörteln! Hoppas experterna fortbildar sig också!

Kommentar av K

Skrivet 28/5

Hypotyreos typ 2

Ks bild

Kanske är det ändå så att tusentals patienter med symptom på hypotyreos trots blodvärden inom referens inte lider av vanföreställningar när de blir skickade till psykiatrin!

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.

Annons