Uppdaterad: 2013-08-16

5 kommentarer

Lågt sköldkörtelhormon kan visa alzheimer

Bild

Per Johansson har upptäckt att alzheimerpatienter har underfunktion i sköldkörteln och kan behandlas med Levaxin.

Fakta om Levaxin

Levaxin ska tas när kroppen av någon orsak slutat producera sköldkörtelhormon. Sköldkörteln är viktig för många funktioner i kroppen, bland annat ämnesomsättningen.

Varning för: ...

3.314815
Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (108 röster)

Låga nivåer av sköldkörtelhormon har upptäckts hos alzhemerpatienter och tidig behandling med Levaxin kan hjälpa. Men blodprov räcker inte. - Vi tror att halterna i ryggvätskan avspeglar förhållandena i hjärnan bättre, säger Per Johansson vid Göteborgs universitet.

En studie på 60 människor med tidig alzheimer visar att de samtliga hade en för låg nivå av sköldkörtelhormon i hjärnan. Det vanliga blodprovet som görs på sjukhus och vårdcentral räckte inte för att upptäcka tillståndet, precis som många yngre patienter har erfarit. Istället var forskarna tvugna att ta prover direkt i ryggmärgsvätskan vid ryggraden för att upptäcka de låga nivåerna.

– Det innebär att patienter med glömska, trötthet, apati, nedstämdhet
eller andra symtom som överlappar mellan demenssjukdom och underfunktion
i sköldkörteln, riskerar att förbises om man enbart mäter blodvärden.
Vi tror att halterna i ryggvätskan avspeglar förhållandena i hjärnan
bättre, och att en del av dessa patienter skulle kunna erbjudas
hormonbehandling, säger Per Johansson som lagt fram sin avhandling i ämnet vid Sahlgrenska akademin,
Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.

Om de låga nivåerna i sig kan bidra till alzheimer eller om alzheimers sjukdom gör att kroppen blir sämre på att tillgodogöra sig hormonerna vet än så länge inte forskarna. Men en behandling med sköldkörtelhormon som finns i Levaxin kan göra patienterna bättre, tror Per Johansson och hans team.

Sköldkörtelhormon produceras normalt i sköldkörteln som sitter i halsen strax innanför adamsäpplet. Hormonet har flera centrala uppgifter i kroppen, bland annat hjälper det kroppen att utvinna energin ur maten, det håller kroppstemperaturen uppe och det påverkar reproduktionsförmågan.

Upptäckten öppnar för att begynnande demenssjukdomar skulle kunna behandlas med sköldkörtelhormonet tyroxin.

Läs mer: Normalvärden för sköldkörtelhormon

Artikel skriven av redaktionen 2013-05-24
redaktionens bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 2/2

Intressant. När ni nu insett

anonyms bild

Intressant. När ni nu insett hur viktig våra hormoner är för kroppen och hjärnan. Borde det inte forskas mer på sköldkörteln så vi som har hypotyreos eller hypertyreos kan få en bättre "friskvård" istället för den "sjukvård" vi får idag. Läkarna vågar inte ge oss det tillskott av hormoner som gör oss friska idag.. utan de hävdar att läkemedelsverket drar in deras licens om de inte skriver ut levaxin som gör 80% av oss med en dysfunktionell sköldkörtel sjukare.

Kommentar av anonym

Skrivet 2/2

Sköldkörteln.

anonyms bild

Då borde man kan ske sluta att ta blodprov på oss som har problem med sköldkörteln (hypotyreos t.e.x) och istället ta proverna direkt i sköldkörteln? För hur pålitligt är ett blodprov?

Kommentar av anonym

Skrivet 30/8

Thyroid hormone prevents cognitive deficit

anonyms bild

Djurstudie från 2010, PubMed:

Thyroid hormone prevents cognitive deficit in a mouse model of Alzheimer's disease.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20045708/ (Abstrakt).

Kommentar av anonym

Skrivet 30/5

Jag blir så glad, när det

anonyms bild

Jag blir så glad, när det forskas om sköldkörteln! Hoppas experterna fortbildar sig också!

Kommentar av K

Skrivet 28/5

Hypotyreos typ 2

Ks bild

Kanske är det ändå så att tusentals patienter med symptom på hypotyreos trots blodvärden inom referens inte lider av vanföreställningar när de blir skickade till psykiatrin!

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons