Uppdaterad: 2012-05-23

2 kommentarer

Luftrenare minskar astma hos barn

Bild

Barn med astma och jobbiga nätter har fått prova luftrenare Protexo i en studie i Uppsala och fick både bättre sömn och mindre allergier, visar delresultat.

En enkel apparat med avancerad teknik hjälper barn med astma att andas lättare under natten. - Väldigt mycket problem skulle kunna undvikas mellan förskoleåldern upp till tonåren, säger professor Kjell Alving.

Luftrenaren Protexo fungerar genom att den rena luften som kommer ut är något kallare än rummet och sjunker då mot kudden och den som ligger där och sover får en 3000 faldig reduktion av antalet partiklar. De ämnen som förvärrar inflammationen i luftvägarna, som kvalster och pollen, sköljs bort utan blås eller brum.

Tekniken testas just nu i en studie på Uppsala Akademiska Sjukhus avdelning för barnallergi.

- Vi kan redan se att luftrenaren ger en bättre sömn genom att det minskar inflammationen i luftvägarna och på sikt verkar det även minska försämringen av barnets allergi, säger Kjell Alving, professor i andningsvägarnas farmakologi, som jobbar med studien.

Ständig hosta, pipande luftrör och svårigheter att få luft är vanligt hos barn i dag. Enligt ett pressmeddelande från Uppsala Akademiska Sjukhus har 8 procent av barnen i Sverige allergisk astma. Många av de här barnen måsta ta mediciner regelbundet för att kunna leva ett normal liv. Sömnbesvär är inte ovanligt och enkla förkylningar kan leda till sjukhusvård.

- Nu handlar det om att landstingen ska förstå värdet av det här och förskriva den här utrustningen på recept för de som behöver den. Vi har inte tittat på den hälsoekonomiska aspekten, men det borde inte vara svårt att se att antalet vårddygn och mediciner vida överstiger kostnaden för en luftrenare. För att inte tala om livskvaliteten.

Man kan inte ta vilken luftrenare som helst alltså?

- Nej, absolut inte. Andra typer av luftrenare har inte visat någon som helst effekt på astma, säger Kjell Alving.

Kvalster, husdjur och pollen orsakar inte allergier, men när en person
utvecklat astma är varje exponering en ansträngning för kroppen och bör undvikas, enligt Alving. Allergierna har ökat dramatiskt sedan 80-talet i den industrialiserade delen av världen.

Vad tror du är orsaken till att allergier ökar?

- Det finns nog inte en förklaring, men någonstans bland livsstilsfaktorerna kost, inomhusmiljö och hur vi använder kemikalier finns nog orsakerna, svarar Kjell Alving som inte bara är adjungerad professor utan också medicinskt ansvarig på företaget Aerocrine som bland annat tillverkar utrustning för att mäta allergi i utandningsluften.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2012-05-02
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Allergi Barn astma

Kommentera artikeln

Kommentar av Peter D

Skrivet 18/3

Checka pollen i luften

Peter Ds bild

En användbar sida för alla pollenallergiker http://pollenrapporten.se

Peter D
www.ozonstockholm.se

Kommentar av Michael

Skrivet 2/4

Filterbaserade luftrenare kan hjälpa människor med pollenallergi

Michaels bild

Hejsan,

Astma och Allergiförbundet rekommenderar Coway (www.coway.se) och Electrolux (www.elextrolux.se) luftrenare. Båda dessa luftrenare har filterbaserade lösningar som renar luften i ett rum. Tack vare en sådan lösning kan mängden partiklar i luften minskas och återhämtning nattetid underlättas.

//Michael

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons