Uppdaterad: 2012-05-23

2 kommentarer

Luftrenare minskar astma hos barn

Bild

Barn med astma och jobbiga nätter har fått prova luftrenare Protexo i en studie i Uppsala och fick både bättre sömn och mindre allergier, visar delresultat.

En enkel apparat med avancerad teknik hjälper barn med astma att andas lättare under natten. - Väldigt mycket problem skulle kunna undvikas mellan förskoleåldern upp till tonåren, säger professor Kjell Alving.

Luftrenaren Protexo fungerar genom att den rena luften som kommer ut är något kallare än rummet och sjunker då mot kudden och den som ligger där och sover får en 3000 faldig reduktion av antalet partiklar. De ämnen som förvärrar inflammationen i luftvägarna, som kvalster och pollen, sköljs bort utan blås eller brum.

Tekniken testas just nu i en studie på Uppsala Akademiska Sjukhus avdelning för barnallergi.

- Vi kan redan se att luftrenaren ger en bättre sömn genom att det minskar inflammationen i luftvägarna och på sikt verkar det även minska försämringen av barnets allergi, säger Kjell Alving, professor i andningsvägarnas farmakologi, som jobbar med studien.

Ständig hosta, pipande luftrör och svårigheter att få luft är vanligt hos barn i dag. Enligt ett pressmeddelande från Uppsala Akademiska Sjukhus har 8 procent av barnen i Sverige allergisk astma. Många av de här barnen måsta ta mediciner regelbundet för att kunna leva ett normal liv. Sömnbesvär är inte ovanligt och enkla förkylningar kan leda till sjukhusvård.

- Nu handlar det om att landstingen ska förstå värdet av det här och förskriva den här utrustningen på recept för de som behöver den. Vi har inte tittat på den hälsoekonomiska aspekten, men det borde inte vara svårt att se att antalet vårddygn och mediciner vida överstiger kostnaden för en luftrenare. För att inte tala om livskvaliteten.

Man kan inte ta vilken luftrenare som helst alltså?

- Nej, absolut inte. Andra typer av luftrenare har inte visat någon som helst effekt på astma, säger Kjell Alving.

Kvalster, husdjur och pollen orsakar inte allergier, men när en person
utvecklat astma är varje exponering en ansträngning för kroppen och bör undvikas, enligt Alving. Allergierna har ökat dramatiskt sedan 80-talet i den industrialiserade delen av världen.

Vad tror du är orsaken till att allergier ökar?

- Det finns nog inte en förklaring, men någonstans bland livsstilsfaktorerna kost, inomhusmiljö och hur vi använder kemikalier finns nog orsakerna, svarar Kjell Alving som inte bara är adjungerad professor utan också medicinskt ansvarig på företaget Aerocrine som bland annat tillverkar utrustning för att mäta allergi i utandningsluften.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2012-05-02
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Allergi Barn astma

Kommentera artikeln

Kommentar av Peter D

Skrivet 18/3

Checka pollen i luften

Peter Ds bild

En användbar sida för alla pollenallergiker http://pollenrapporten.se

Peter D
www.ozonstockholm.se

Kommentar av Michael

Skrivet 2/4

Filterbaserade luftrenare kan hjälpa människor med pollenallergi

Michaels bild

Hejsan,

Astma och Allergiförbundet rekommenderar Coway (www.coway.se) och Electrolux (www.elextrolux.se) luftrenare. Båda dessa luftrenare har filterbaserade lösningar som renar luften i ett rum. Tack vare en sådan lösning kan mängden partiklar i luften minskas och återhämtning nattetid underlättas.

//Michael

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.

Annons