Uppdaterad: 2012-05-23

2 kommentarer

Luftrenare minskar astma hos barn

Bild

Barn med astma och jobbiga nätter har fått prova luftrenare Protexo i en studie i Uppsala och fick både bättre sömn och mindre allergier, visar delresultat.

En enkel apparat med avancerad teknik hjälper barn med astma att andas lättare under natten. - Väldigt mycket problem skulle kunna undvikas mellan förskoleåldern upp till tonåren, säger professor Kjell Alving.

Luftrenaren Protexo fungerar genom att den rena luften som kommer ut är något kallare än rummet och sjunker då mot kudden och den som ligger där och sover får en 3000 faldig reduktion av antalet partiklar. De ämnen som förvärrar inflammationen i luftvägarna, som kvalster och pollen, sköljs bort utan blås eller brum.

Tekniken testas just nu i en studie på Uppsala Akademiska Sjukhus avdelning för barnallergi.

- Vi kan redan se att luftrenaren ger en bättre sömn genom att det minskar inflammationen i luftvägarna och på sikt verkar det även minska försämringen av barnets allergi, säger Kjell Alving, professor i andningsvägarnas farmakologi, som jobbar med studien.

Ständig hosta, pipande luftrör och svårigheter att få luft är vanligt hos barn i dag. Enligt ett pressmeddelande från Uppsala Akademiska Sjukhus har 8 procent av barnen i Sverige allergisk astma. Många av de här barnen måsta ta mediciner regelbundet för att kunna leva ett normal liv. Sömnbesvär är inte ovanligt och enkla förkylningar kan leda till sjukhusvård.

- Nu handlar det om att landstingen ska förstå värdet av det här och förskriva den här utrustningen på recept för de som behöver den. Vi har inte tittat på den hälsoekonomiska aspekten, men det borde inte vara svårt att se att antalet vårddygn och mediciner vida överstiger kostnaden för en luftrenare. För att inte tala om livskvaliteten.

Man kan inte ta vilken luftrenare som helst alltså?

- Nej, absolut inte. Andra typer av luftrenare har inte visat någon som helst effekt på astma, säger Kjell Alving.

Kvalster, husdjur och pollen orsakar inte allergier, men när en person
utvecklat astma är varje exponering en ansträngning för kroppen och bör undvikas, enligt Alving. Allergierna har ökat dramatiskt sedan 80-talet i den industrialiserade delen av världen.

Vad tror du är orsaken till att allergier ökar?

- Det finns nog inte en förklaring, men någonstans bland livsstilsfaktorerna kost, inomhusmiljö och hur vi använder kemikalier finns nog orsakerna, svarar Kjell Alving som inte bara är adjungerad professor utan också medicinskt ansvarig på företaget Aerocrine som bland annat tillverkar utrustning för att mäta allergi i utandningsluften.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2012-05-02
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Allergi Barn astma

Kommentera artikeln

Kommentar av Peter D

Skrivet 18/3

Checka pollen i luften

Peter Ds bild

En användbar sida för alla pollenallergiker http://pollenrapporten.se

Peter D
www.ozonstockholm.se

Kommentar av Michael

Skrivet 2/4

Filterbaserade luftrenare kan hjälpa människor med pollenallergi

Michaels bild

Hejsan,

Astma och Allergiförbundet rekommenderar Coway (www.coway.se) och Electrolux (www.elextrolux.se) luftrenare. Båda dessa luftrenare har filterbaserade lösningar som renar luften i ett rum. Tack vare en sådan lösning kan mängden partiklar i luften minskas och återhämtning nattetid underlättas.

//Michael

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.

Annons