Uppdaterad: 2012-12-06

Kommentera

P-piller kan leda till skilsmässa

Bild

Har dina p-piller vilselett ditt val av äkta make? Foto:sxc.hu

Fakta om Yasmin

Yasmin är ett p-piller med låg dos av två hormoner som också kan minska smärta under menstruationen.

Varning för: Diarréer och vissa läkemedel kan minska effekten av p-piller.

3.5
Ditt betyg: Inget Medel: 3.5 (6 röster)

Fakta om Cerazette

Cerazette är ett minipiller som skyddar mot graviditet. Minipiller ger ingen ökad risk för blodpropp.

Varning för: Effekten kan försvagas av andra läkemedel eller naturläkemedel...

3.454545
Ditt betyg: Inget Medel: 3.5 (11 röster)

Att p-piller påverkar kärlekslivet och leder till fler skilsmässor är inte vetenskapligt bevisat men flera studier pekar på samband. Om så är fallet, knakar det i förhållandets fogar först när kvinnan slutar med p-piller.

Kärleksrelationen bryts när kvinnan slutar ta p-piller, visar en studie från Liverpool och Newcastle University. Eftersom kvinnans uppfattning av mannens doftfermoner gradvis förändras när hon slutar äta p-piller är risken stor att hon tappar attraktionen.

I studien ingick cirka 100 kvinnor som fick lukta på doftprover från sex olika män. Därefter fick kvinnorna gradera doftproven efter vilket/vilka de uppskattade mest. Undersökningen gjordes både före och efter kvinnorna börjat ta p-piller och resultaten skiljde sig åt rejält.

P-piller påverkar vilken man kvinnan föredrar. Forskarna tror att p-piller gör så att kroppen känner sig gravid. När en kvinna är gravid söker hennes kroppen inte längre efter en genetiskt matchande partner, eftersom hon redan är befruktad. Alltså uppfattar hon inte alla lockande dofter av fermoner som sköljer över henne från rätt potentiella män.
Jaha, än sen då?

Jo, det knasiga med det hela är att p-piller får kvinnorna att dras till andra doftfermoner än de vanligtvis skulle föredra. Den doft kvinnan egentligen söker finns hos de män som kompletterar hennes immunologiska egenskaper och avviker från hennes egna arvsanlag. Vilket gynnar avkomman, det vill säga de barn som den eventuella relationen ger liv åt. Barnet ärver i så fall olika immunologiska "egenskaper" från föräldrarna. Vilket leder till fördelar:

* Olika genetiska arvsanlag ger friskare barn med bättre immunförsvar och motståndskraft mot olika infektionssjudomar.

* Bra och stor variation i arvsmassan minskar risken för missfall, missbildningar och infertilitet.

Naturen är fiffig. Samma gener som styr immunförsvaret är också ansvariga för att styra hur vi påverkas av de doftsignalämnen som kallas fermoner. Alltså gynnar evolutionen de egenskaper som får kvinnan att falla för en man som ger en starkare och friskare avkomma med bra immunförsvar.

Kan p-piller kopplas ihop med skilsmässor? Det finns olika teorier om varför antalet skilsmässor under vissa perioder ökar, självklart samspelar många faktorer. Jämför man skilsmässostatistik med p-piller förbrukning kan man se ett parallellt mönster, dock inte vetenskapligt. Och bara om man räknar med att en kvinna i genomsnitt tar p-piller i 5-10 år.

* P-piller förbrukningen ökar under 1960- och 1970-talet.

* Antalet skilsmässor ökar fram till mitten av 1970-talet.

* Användningen av p-piller minskar under 80-talet

* Antalet skilsmässor ligger under samma period i princip stabilt.

* 1995 visar rapporter att p-piller kan ge allvarliga biverkningar och p-piller användningen minskar drastiskt och har fortfarande inte återhämtat sig.

* Från och med 2005 visar siffror från SCB att allt fler par fortsätter att leva ihop under äktenskapligaformer.

 

Källor:

* Contraceptive pill influences partner choice. Newcastle University.

* SCB. Statistik avseende äktenskap och skilsmässa.

Artikel skriven av Sofie Ingvarsdotter 2010-05-26
Sofie Ingvarsdotters bild

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-20

6 kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

3 kommentarer

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

4 kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.

Annons