Uppdaterad: 2012-12-06

Kommentera

P-piller kan leda till skilsmässa

Bild

Har dina p-piller vilselett ditt val av äkta make? Foto:sxc.hu

Fakta om Yasmin

Yasmin är ett p-piller med låg dos av två hormoner som också kan minska smärta under menstruationen.

Varning för: Diarréer och vissa läkemedel kan minska effekten av p-piller.

3.5
Ditt betyg: Inget Medel: 3.5 (6 röster)

Fakta om Cerazette

Cerazette är ett minipiller som skyddar mot graviditet. Minipiller ger ingen ökad risk för blodpropp.

Varning för: Effekten kan försvagas av andra läkemedel eller naturläkemedel...

3.454545
Ditt betyg: Inget Medel: 3.5 (11 röster)

Att p-piller påverkar kärlekslivet och leder till fler skilsmässor är inte vetenskapligt bevisat men flera studier pekar på samband. Om så är fallet, knakar det i förhållandets fogar först när kvinnan slutar med p-piller.

Kärleksrelationen bryts när kvinnan slutar ta p-piller, visar en studie från Liverpool och Newcastle University. Eftersom kvinnans uppfattning av mannens doftfermoner gradvis förändras när hon slutar äta p-piller är risken stor att hon tappar attraktionen.

I studien ingick cirka 100 kvinnor som fick lukta på doftprover från sex olika män. Därefter fick kvinnorna gradera doftproven efter vilket/vilka de uppskattade mest. Undersökningen gjordes både före och efter kvinnorna börjat ta p-piller och resultaten skiljde sig åt rejält.

P-piller påverkar vilken man kvinnan föredrar. Forskarna tror att p-piller gör så att kroppen känner sig gravid. När en kvinna är gravid söker hennes kroppen inte längre efter en genetiskt matchande partner, eftersom hon redan är befruktad. Alltså uppfattar hon inte alla lockande dofter av fermoner som sköljer över henne från rätt potentiella män.
Jaha, än sen då?

Jo, det knasiga med det hela är att p-piller får kvinnorna att dras till andra doftfermoner än de vanligtvis skulle föredra. Den doft kvinnan egentligen söker finns hos de män som kompletterar hennes immunologiska egenskaper och avviker från hennes egna arvsanlag. Vilket gynnar avkomman, det vill säga de barn som den eventuella relationen ger liv åt. Barnet ärver i så fall olika immunologiska "egenskaper" från föräldrarna. Vilket leder till fördelar:

* Olika genetiska arvsanlag ger friskare barn med bättre immunförsvar och motståndskraft mot olika infektionssjudomar.

* Bra och stor variation i arvsmassan minskar risken för missfall, missbildningar och infertilitet.

Naturen är fiffig. Samma gener som styr immunförsvaret är också ansvariga för att styra hur vi påverkas av de doftsignalämnen som kallas fermoner. Alltså gynnar evolutionen de egenskaper som får kvinnan att falla för en man som ger en starkare och friskare avkomma med bra immunförsvar.

Kan p-piller kopplas ihop med skilsmässor? Det finns olika teorier om varför antalet skilsmässor under vissa perioder ökar, självklart samspelar många faktorer. Jämför man skilsmässostatistik med p-piller förbrukning kan man se ett parallellt mönster, dock inte vetenskapligt. Och bara om man räknar med att en kvinna i genomsnitt tar p-piller i 5-10 år.

* P-piller förbrukningen ökar under 1960- och 1970-talet.

* Antalet skilsmässor ökar fram till mitten av 1970-talet.

* Användningen av p-piller minskar under 80-talet

* Antalet skilsmässor ligger under samma period i princip stabilt.

* 1995 visar rapporter att p-piller kan ge allvarliga biverkningar och p-piller användningen minskar drastiskt och har fortfarande inte återhämtat sig.

* Från och med 2005 visar siffror från SCB att allt fler par fortsätter att leva ihop under äktenskapligaformer.

 

Källor:

* Contraceptive pill influences partner choice. Newcastle University.

* SCB. Statistik avseende äktenskap och skilsmässa.

Artikel skriven av Sofie Ingvarsdotter 2010-05-26
Sofie Ingvarsdotters bild

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!

Annons