Uppdaterad: 2013-09-30

1 kommentar

Sex av tio botas från diabetes av magoperation

Sömnapné försvinner, liksom smärta i knä och leder. Risken för cancer, hjärtinfarkt och diabetes typ 2 minskar betydligt. Allt fler går igenom överviktskirurgi och forskarna konstaterar hela tiden nya positiva effekter av operationerna.

Allt fler överviktiga opererar magen för att gå ner i vikt. De flesta av de som opereras har också blivit sjuka av sitt fett och sin livstil och har hjärt- och kärlpåverkan eller diabetes typ 2.

Nu visar allt fler studier att den tidigare livslånga sjukdomen, som diabetes klassade som, försvinner ännu snabbare än kilona. En artikel i New England Journal of Medicine lever patienter med typ 2-diabetes i sju
år längre, jämfört med patienter som inte opereras.

– Vi ser många positiva hälsoeffekter av överviktskirurgi. Det hänger samman med
effekter som lägre blodfetter och sänkt blodtryck och därmed minskad
risk för hjärtinfarkt och stroke. Ju högre insulinberoende man har före
operation desto bättre blir hälsoeffekterna, säger Magnus Sundbom,
överläkare och ansvarig för överviktskirurgi på Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande från sjukhuset.

Av de 250 patienter som opereras på Akademiska varje år blir mer än varannan av de som har diabetes helt friska från sin sjukdom och för de övriga minskar risken att insjukna.

Även majoriteten av de opererade blir av med sin
sömnapné och smärtan minskar i
leder och knän. Även risken för cancer och hjärtinfarkt minskar, visar en svensk studie gjord i Göteborg, kallad SoS.

Fakta:

  • I Sverige har antalet operationer ökat från 700 år 1998 till närmare 12 000 i fjol.
  • Totalt har 24 000 personer opererats.
  • Fram till millennieskiftet var det vanligast med en bandmetod som innebar att man minskade tunntarmens längd och yta för att minska upptaget av mat och absorption av näringsämnen.
  • Numera är gastric bypass den vanligaste operationsmetoden.
  • Metoden duodenal switch erbjuds patienter med BMI över 50 och svårinställd insulinbehandling med kraftigt svängande blodsockervärden.
  • De som opererats med gastric bypass går ner i genomsnitt 40 kilo och håller den nya vikten.
  • Vid duodenal switch är viktnedgången ännu mer dramatisk, upp till 100 kilo.

Ska effekten sitta i på lång sikt måste vikten och de nya hälsosammare vanorna upprätthållas.

Källa: Akademiska sjukhusets pressmeddelande

Se inslag och läs mer: Så här går gastric bypass till

 

Artikel skriven av redaktionen 2013-08-21
redaktionens bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 27/12

risker

anonyms bild

Mer än varannan av de som har diabetes helt friska från sin sjukdom, bra statistic det.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons