Uppdaterad: 2013-09-30

1 kommentar

Sex av tio botas från diabetes av magoperation

Sömnapné försvinner, liksom smärta i knä och leder. Risken för cancer, hjärtinfarkt och diabetes typ 2 minskar betydligt. Allt fler går igenom överviktskirurgi och forskarna konstaterar hela tiden nya positiva effekter av operationerna.

Allt fler överviktiga opererar magen för att gå ner i vikt. De flesta av de som opereras har också blivit sjuka av sitt fett och sin livstil och har hjärt- och kärlpåverkan eller diabetes typ 2.

Nu visar allt fler studier att den tidigare livslånga sjukdomen, som diabetes klassade som, försvinner ännu snabbare än kilona. En artikel i New England Journal of Medicine lever patienter med typ 2-diabetes i sju
år längre, jämfört med patienter som inte opereras.

– Vi ser många positiva hälsoeffekter av överviktskirurgi. Det hänger samman med
effekter som lägre blodfetter och sänkt blodtryck och därmed minskad
risk för hjärtinfarkt och stroke. Ju högre insulinberoende man har före
operation desto bättre blir hälsoeffekterna, säger Magnus Sundbom,
överläkare och ansvarig för överviktskirurgi på Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande från sjukhuset.

Av de 250 patienter som opereras på Akademiska varje år blir mer än varannan av de som har diabetes helt friska från sin sjukdom och för de övriga minskar risken att insjukna.

Även majoriteten av de opererade blir av med sin
sömnapné och smärtan minskar i
leder och knän. Även risken för cancer och hjärtinfarkt minskar, visar en svensk studie gjord i Göteborg, kallad SoS.

Fakta:

  • I Sverige har antalet operationer ökat från 700 år 1998 till närmare 12 000 i fjol.
  • Totalt har 24 000 personer opererats.
  • Fram till millennieskiftet var det vanligast med en bandmetod som innebar att man minskade tunntarmens längd och yta för att minska upptaget av mat och absorption av näringsämnen.
  • Numera är gastric bypass den vanligaste operationsmetoden.
  • Metoden duodenal switch erbjuds patienter med BMI över 50 och svårinställd insulinbehandling med kraftigt svängande blodsockervärden.
  • De som opererats med gastric bypass går ner i genomsnitt 40 kilo och håller den nya vikten.
  • Vid duodenal switch är viktnedgången ännu mer dramatisk, upp till 100 kilo.

Ska effekten sitta i på lång sikt måste vikten och de nya hälsosammare vanorna upprätthållas.

Källa: Akademiska sjukhusets pressmeddelande

Se inslag och läs mer: Så här går gastric bypass till

 

Artikel skriven av redaktionen 2013-08-21
redaktionens bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 27/12

risker

anonyms bild

Mer än varannan av de som har diabetes helt friska från sin sjukdom, bra statistic det.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons