Uppdaterad: 2014-12-08

2 kommentarer

Skogen hjälper mot utmattningssyndrom

Bild

Att vistas i skogen sänker puls och blodtryck och ger ökat välmående för patienter med utmattningssyndrom.

Fakta om Träning mot ångest och depression

Så här motionerar du för att undvika depression och ångest.

Varning för: Motion är en färskvara, låt det inte gå för långt mellan...

4.142855
Ditt betyg: Inget Medel: 4.1 (21 röster)

Fakta om Cymbalta

Läkemedel mot depression och ångest.

Varning för: Ta inte samtidigt som naturläkemedel med johannesört. Det finns...

3.070175
Ditt betyg: Inget Medel: 3.1 (57 röster)

Fakta om Sertralin / Zoloft

Används för att behandla människor som mår dåligt av olika orsaker. Vid depression, ångest och torgskräck.

Varning för: Ökad känslighet för solen. Kan ge leverskador och tinnitus,...

3.27778
Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (36 röster)

Fakta om Efexor

Efexor är ett antidepressivt läkemedel för personer över 18 år. Läkemedlet tillhör gruppen som kallas SNRI-preparat.

Varning för: Inte bra om du de senaste 14 dagarna har ätit MAO-hämmare (som...

2.826085
Ditt betyg: Inget Medel: 2.8 (23 röster)

Fakta om Remeron-s

Remeron-s är ett antidepressivt läkemedel som används för att behandla depressionssjukdomar. Läkemedlet kan börja visa effekt efter cirka 2 veckor.

Varning för: Barn under 18 år ska normalt inte äta läkemedlet. Alkohol ihop...

3
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (4 röster)

Att vara i skogen lindrar besvär, sänker puls och blodtryck och ökar välmåendet hos patienter som lider av utmattningssyndrom eller långvarig stress. Det visar en aktuell avhandling vid Umeå universitet.

Att vistas i skog och mark ökar välbefinnandet hos den som lider av utmattningssyndrom eller långvarig stress. Det visar en
aktuell avhandling vid Umeå universitet. Sänkt puls och blodtryck, ökat mentalt välbefinnande och förbättrad förmåga till uppmärksamhet är några av de goda effekterna av skogsvistelse som avhandling pekar på.

– Det vi kan visa är att skogsbesök ökar det mentala
välbefinnandet och förbättrar förmågan till uppmärksamhet, samtidigt som puls och blodtryck sjunker. Självvald ensamhet, tillsammans med skogens kravlöshet och känslan av frihet är viktiga element som bidrar till välbefinnandet, säger Elisabet Sonntag-Öström vid Umeå universitet som är författare till avhandlingen.

I studien fick hälften av patienterna med diagnostiserat
utmattningssyndrom vistas extra i skog och mark under tre månaders tid, så kallad skogsrehabilitering, medan andra halvan av deltagarna i studien, kontrollgruppen, inte fick någon särskild behandling.Den så kallade skogsrehabiliteringen innebar
vistelse i skog och mark två gånger per vecka, fyra timmar åt gången. Avhandlingen visar att vistelser i skogen lindrar besvär och ökar välmående hos patienter som lider av utmattningssyndrom eller långvarig stress. Skogsbesöken ökade det mentala välbefinnandet, förbättrade förmågan till uppmärksamhet och sänkte puls och blodtryck.

Mest populärt bland studiens deltagare var öppna, ljusa och
lättillgängliga skogsområden, gärna med närhet till vatten. Men även mörkare skogsområdena, såsom granskog, gav positiva effekter. Det ökade mentala välbefinnandet bestod av bland annat känslan av lugn och ro och avspänning. Effekten av skogsbesöken var enligt avhandlingen förhållandevis kortvarig och kan jämföras med den som friska individer får efter fysisk träning.

De viktigaste faktorer som patienterna själva anger bidrar till välbefinnandet vid sina besök i skogen är den självvalda ensamheten i skogen, skogens kravlöshet och känslan av frihet. Avhandlingen kan dock inte visa att skogsrehabilitering i sig förkortar tiden för återhämtning från utmattningssyndrom.

Mediciner som kan vara aktuella vid utmattningssyndrom är bland annat: Cymbalta, Remeron-S, Sertralin och Efexor.

Läs även: Promenad lika bra som medicin.

 

Mer om avhandlingen kan läsas här.

Artikel skriven av Lisa von Garrelts 2014-09-26
Lisa von Garreltss bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 5/12

Trött och ledsen.

anonyms bild

Gick själv dagligen omkring i Sövdes vackra natur och talade med träden. Var totalt slut i batterierna. Efter 2-3 veckor kändes det lättare att leva, skogen, sjön och naturen gav mig kraft att samla mig igen inför nya äventyr på livets stigar! Rekommenderas starkt! Healing på hög nivå!

Kommentar av Janne

Skrivet 30/9

Man borde få mer motion på

Jannes bild

Man borde få mer motion på recept alltså. men det är det aldrig nån som pratar om. Bara medicin, det enda som erbjuds.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att hurvida du är en människa för att förebygga automatiska spam inlägg.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!

Annons