Uppdaterad: 2014-12-08

2 kommentarer

Skogen hjälper mot utmattningssyndrom

Bild

Att vistas i skogen sänker puls och blodtryck och ger ökat välmående för patienter med utmattningssyndrom.

Fakta om Träning mot ångest och depression

Så här motionerar du för att undvika depression och ångest.

Varning för: Motion är en färskvara, låt det inte gå för långt mellan...

4.173915
Ditt betyg: Inget Medel: 4.2 (23 röster)

Fakta om Cymbalta

Läkemedel mot depression och ångest.

Varning för: Ta inte samtidigt som naturläkemedel med johannesört. Det finns...

3.414895
Ditt betyg: Inget Medel: 3.4 (94 röster)

Fakta om Sertralin / Zoloft

Används för att behandla människor som mår dåligt av olika orsaker. Vid depression, ångest och torgskräck.

Varning för: Ökad känslighet för solen. Kan ge leverskador och tinnitus,...

3.157895
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (38 röster)

Fakta om Efexor

Efexor är ett antidepressivt läkemedel för personer över 18 år. Läkemedlet tillhör gruppen som kallas SNRI-preparat.

Varning för: Inte bra om du de senaste 14 dagarna har ätit MAO-hämmare (som...

2.615385
Ditt betyg: Inget Medel: 2.6 (26 röster)

Fakta om Remeron-s

Remeron-s är ett antidepressivt läkemedel som används för att behandla depressionssjukdomar. Läkemedlet kan börja visa effekt efter cirka 2 veckor.

Varning för: Barn under 18 år ska normalt inte äta läkemedlet. Alkohol ihop...

3.42857
Ditt betyg: Inget Medel: 3.4 (7 röster)

Att vara i skogen lindrar besvär, sänker puls och blodtryck och ökar välmåendet hos patienter som lider av utmattningssyndrom eller långvarig stress. Det visar en aktuell avhandling vid Umeå universitet.

Att vistas i skog och mark ökar välbefinnandet hos den som lider av utmattningssyndrom eller långvarig stress. Det visar en
aktuell avhandling vid Umeå universitet. Sänkt puls och blodtryck, ökat mentalt välbefinnande och förbättrad förmåga till uppmärksamhet är några av de goda effekterna av skogsvistelse som avhandling pekar på.

– Det vi kan visa är att skogsbesök ökar det mentala
välbefinnandet och förbättrar förmågan till uppmärksamhet, samtidigt som puls och blodtryck sjunker. Självvald ensamhet, tillsammans med skogens kravlöshet och känslan av frihet är viktiga element som bidrar till välbefinnandet, säger Elisabet Sonntag-Öström vid Umeå universitet som är författare till avhandlingen.

I studien fick hälften av patienterna med diagnostiserat
utmattningssyndrom vistas extra i skog och mark under tre månaders tid, så kallad skogsrehabilitering, medan andra halvan av deltagarna i studien, kontrollgruppen, inte fick någon särskild behandling.Den så kallade skogsrehabiliteringen innebar
vistelse i skog och mark två gånger per vecka, fyra timmar åt gången. Avhandlingen visar att vistelser i skogen lindrar besvär och ökar välmående hos patienter som lider av utmattningssyndrom eller långvarig stress. Skogsbesöken ökade det mentala välbefinnandet, förbättrade förmågan till uppmärksamhet och sänkte puls och blodtryck.

Mest populärt bland studiens deltagare var öppna, ljusa och
lättillgängliga skogsområden, gärna med närhet till vatten. Men även mörkare skogsområdena, såsom granskog, gav positiva effekter. Det ökade mentala välbefinnandet bestod av bland annat känslan av lugn och ro och avspänning. Effekten av skogsbesöken var enligt avhandlingen förhållandevis kortvarig och kan jämföras med den som friska individer får efter fysisk träning.

De viktigaste faktorer som patienterna själva anger bidrar till välbefinnandet vid sina besök i skogen är den självvalda ensamheten i skogen, skogens kravlöshet och känslan av frihet. Avhandlingen kan dock inte visa att skogsrehabilitering i sig förkortar tiden för återhämtning från utmattningssyndrom.

Mediciner som kan vara aktuella vid utmattningssyndrom är bland annat: Cymbalta, Remeron-S, Sertralin och Efexor.

Läs även: Promenad lika bra som medicin.

 

Mer om avhandlingen kan läsas här.

Artikel skriven av Lisa von Garrelts 2014-09-26
Lisa von Garreltss bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 5/12

Trött och ledsen.

anonyms bild

Gick själv dagligen omkring i Sövdes vackra natur och talade med träden. Var totalt slut i batterierna. Efter 2-3 veckor kändes det lättare att leva, skogen, sjön och naturen gav mig kraft att samla mig igen inför nya äventyr på livets stigar! Rekommenderas starkt! Healing på hög nivå!

Kommentar av Janne

Skrivet 30/9

Man borde få mer motion på

Jannes bild

Man borde få mer motion på recept alltså. men det är det aldrig nån som pratar om. Bara medicin, det enda som erbjuds.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.

Annons