Uppdaterad: 2014-12-08

2 kommentarer

Skogen hjälper mot utmattningssyndrom

Bild

Att vistas i skogen sänker puls och blodtryck och ger ökat välmående för patienter med utmattningssyndrom.

Fakta om Träning mot ångest och depression

Så här motionerar du för att undvika depression och ångest.

Varning för: Motion är en färskvara, låt det inte gå för långt mellan...

4.166665
Ditt betyg: Inget Medel: 4.2 (24 röster)

Fakta om Cymbalta

Läkemedel mot depression och ångest.

Varning för: Ta inte samtidigt som naturläkemedel med johannesört. Det finns...

3.395835
Ditt betyg: Inget Medel: 3.4 (96 röster)

Fakta om Sertralin / Zoloft

Används för att behandla människor som mår dåligt av olika orsaker. Vid depression, ångest och torgskräck.

Varning för: Ökad känslighet för solen. Kan ge leverskador och tinnitus,...

3.157895
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (38 röster)

Fakta om Efexor

Efexor är ett antidepressivt läkemedel för personer över 18 år. Läkemedlet tillhör gruppen som kallas SNRI-preparat.

Varning för: Inte bra om du de senaste 14 dagarna har ätit MAO-hämmare (som...

2.615385
Ditt betyg: Inget Medel: 2.6 (26 röster)

Fakta om Remeron-s

Remeron-s är ett antidepressivt läkemedel som används för att behandla depressionssjukdomar. Läkemedlet kan börja visa effekt efter cirka 2 veckor.

Varning för: Barn under 18 år ska normalt inte äta läkemedlet. Alkohol ihop...

3.125
Ditt betyg: Inget Medel: 3.1 (8 röster)

Att vara i skogen lindrar besvär, sänker puls och blodtryck och ökar välmåendet hos patienter som lider av utmattningssyndrom eller långvarig stress. Det visar en aktuell avhandling vid Umeå universitet.

Att vistas i skog och mark ökar välbefinnandet hos den som lider av utmattningssyndrom eller långvarig stress. Det visar en
aktuell avhandling vid Umeå universitet. Sänkt puls och blodtryck, ökat mentalt välbefinnande och förbättrad förmåga till uppmärksamhet är några av de goda effekterna av skogsvistelse som avhandling pekar på.

– Det vi kan visa är att skogsbesök ökar det mentala
välbefinnandet och förbättrar förmågan till uppmärksamhet, samtidigt som puls och blodtryck sjunker. Självvald ensamhet, tillsammans med skogens kravlöshet och känslan av frihet är viktiga element som bidrar till välbefinnandet, säger Elisabet Sonntag-Öström vid Umeå universitet som är författare till avhandlingen.

I studien fick hälften av patienterna med diagnostiserat
utmattningssyndrom vistas extra i skog och mark under tre månaders tid, så kallad skogsrehabilitering, medan andra halvan av deltagarna i studien, kontrollgruppen, inte fick någon särskild behandling.Den så kallade skogsrehabiliteringen innebar
vistelse i skog och mark två gånger per vecka, fyra timmar åt gången. Avhandlingen visar att vistelser i skogen lindrar besvär och ökar välmående hos patienter som lider av utmattningssyndrom eller långvarig stress. Skogsbesöken ökade det mentala välbefinnandet, förbättrade förmågan till uppmärksamhet och sänkte puls och blodtryck.

Mest populärt bland studiens deltagare var öppna, ljusa och
lättillgängliga skogsområden, gärna med närhet till vatten. Men även mörkare skogsområdena, såsom granskog, gav positiva effekter. Det ökade mentala välbefinnandet bestod av bland annat känslan av lugn och ro och avspänning. Effekten av skogsbesöken var enligt avhandlingen förhållandevis kortvarig och kan jämföras med den som friska individer får efter fysisk träning.

De viktigaste faktorer som patienterna själva anger bidrar till välbefinnandet vid sina besök i skogen är den självvalda ensamheten i skogen, skogens kravlöshet och känslan av frihet. Avhandlingen kan dock inte visa att skogsrehabilitering i sig förkortar tiden för återhämtning från utmattningssyndrom.

Mediciner som kan vara aktuella vid utmattningssyndrom är bland annat: Cymbalta, Remeron-S, Sertralin och Efexor.

Läs även: Promenad lika bra som medicin.

 

Mer om avhandlingen kan läsas här.

Artikel skriven av Lisa von Garrelts 2014-09-26
Lisa von Garreltss bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 5/12

Trött och ledsen.

anonyms bild

Gick själv dagligen omkring i Sövdes vackra natur och talade med träden. Var totalt slut i batterierna. Efter 2-3 veckor kändes det lättare att leva, skogen, sjön och naturen gav mig kraft att samla mig igen inför nya äventyr på livets stigar! Rekommenderas starkt! Healing på hög nivå!

Kommentar av Janne

Skrivet 30/9

Man borde få mer motion på

Jannes bild

Man borde få mer motion på recept alltså. men det är det aldrig nån som pratar om. Bara medicin, det enda som erbjuds.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons