Uppdaterad: 2012-10-08

3 kommentarer

Svensk testar nya sätt att hitta sköldkörtelsjukdom

Bild

Stefan Sjöberg, docent och läkare, forskar just nu på nya sätt att diagnostisera underfunktion i sköldkörteln. Foto: Dina mediciner

Fakta om Levaxin

Levaxin ska tas när kroppen av någon orsak slutat producera sköldkörtelhormon. Sköldkörteln är viktig för många funktioner i kroppen, bland annat ämnesomsättningen.

Varning för: ...

3.33962
Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (106 röster)

Ryggvätskeprov istället för blodprov. Det kan bli verklighet om testerna som görs vid Halmstads sjukhus visar tydliga resultat. - De tester som görs i dag fångar kanske inte upp alla patienter, därför är det här väldigt spännande, säger Stefan Sjöberg, läkare och docent, som leder projektet.

Nedsatt sköldkörtelfunktion är vanligt. Omkring fem procent av alla vuxna kvinnor blir i dag behandlade enligt läkemedelsstatistiken, men det kan ta lång tid att få diagnos och många går obehandlade. Det blodprov som används i dag för att diagnostisera underfunktion i sköldskörteln kan ha brister visar ny forskning.

Nu försöker forskarna hitta fler sätt att diagnostisera en dålig sköldkörtel.

- Vi har precis börjat titta på spinalvätskan för att eventuellt kunna komplettera det vanliga blodprovet, men vi vet inte om det är en metod som ger några intressanta resultat ännu, säger docent Stefan Sjöberg, forskare vid Karolinska Institutet och läkare vid Halmstads länssjukhus.

 

Sköldkörteln sitter på framsidan av halsen vid adamsäpplet. Den ser inte inte mycket ut för världen, men den lilla knölen är viktig för kroppens nästan alla organ eftersom den påverkar energin och ämnesomsättning i cellerna.
I dag tas prover direkt i sköldkörteln, eller blodprov, om en läkare misstänker att sköldkörteln inte fungerar som den ska. Då mäts bland annat ett hormon som kallas TSH. Det ökar om sköldkörtelns hormonutsöndring har minskat. Men inte alltid.

 

- De normalreferensvärden för TSH vi har i dag är mellan 1 och 4. Men
när det är över 4-5 så kan det tyda på en tidig underfunktion. Vid flera
andra tillstånd som exempel graviditet tillämpas en lägre gräns vid 2,5
då behandling måste inledas. Annars kan fostret skadas.

Artikeln fortsätter här: Ryggvätskeprov för sköldkörteln...

Läs mer: FAKTA/ Symptom på underfunktion, hypotyreos

Artikel skriven av Hanna Brodda 2010-10-12
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Hanne Koplev

Skrivet 19/12

Sköldkörtelsjukdom

Hanne Koplevs bild

Ved kviksølvforgiftning nævnes både hyperthyroidism og hypothyroidism som mulige symptomer, hvilket også Prof. Patrick Störtebecker beskriver i sin bog.
Så når man alligevel udtager ryggvätske, så skulle man måske også undersøge denne for indhold af kviksølv ?

Ref:
1) Oettingen WF von. Poisoning. A guide to clinical diagnosis and treatment. Saunder Co 1958
2) Störtebecker Patrick. Kvicksilverförgiftning från Tand-amalgam - en fruktansvärd risk för människans hjärna. 2:a utgåvan med Addendum 1990. ISBN 91-86034-06-5

Kommentar av Maja

Skrivet 18/12

Behandling

Majas bild

Varför ska mäta allt med prover?
Varför klarar inte läkare av att behandla utifrån symptom? Det borde oxå vara en självklarhet att få testa torkad svinsköldkörtel i dagens samhälle!
Sköldköldkörtelsjukdom är oerhört komplicerat då den synergerar med många andra hormon (ex.progesteon) varför inbilla sig att man kan mäta allt i blodprov?
Dessutom har inte läkare ett dugg kunskap (eller vill inte veta av) om den andra faktorn trötta binjurarna, deras roll är 50%.
De som inte får hjälp idag kan inte jobba, de tvingas till socialen pga dessa förbannade akademiska bråk och ovilja, ni borde skämas!
Vi behöver inte mer forskning, vi behöver damma av beprövad erfarenhet och gammal kunskap.

Kommentar av Helén

Skrivet 13/8

Håller med till stor del.

Heléns bild

Men vad det framför allt gäller är följande:
Läkare MÅSTE börja utreda mer INNEN de fäller kommentarer eller skickar en till psyk!!!! Detta MÅSTE bli standard. Det finns en enorm mängd symptom på både hypotyreos och hypertyreos! Många psykiska tillstånd kommer ju ur detta! Istället för att utreda VARFÖR trötthet, nedstämdhet (inte konstigt när man alltid är trött!) etc föreligger har läkare en tendens att skriva ut psykofarmaka per automatik! ELLER säger de något om att vila lite mer eller något annat. INTRESSET för att ta hand om patienterna och utreda de verkliga orsakerna verkar ha försvunnit till stor del hos dagens läkarkår. Kan detta ha att göra med att den ed läkare var tvungna avlägga tidigare är borttagen??? (Tror det hett hippokratisk ed).
Det finns trots allt läkare som vill - men var är de???

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-20

6 kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

3 kommentarer

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

4 kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.

Annons