Uppdaterad: 2012-10-08

3 kommentarer

Svensk testar nya sätt att hitta sköldkörtelsjukdom

Bild

Stefan Sjöberg, docent och läkare, forskar just nu på nya sätt att diagnostisera underfunktion i sköldkörteln. Foto: Dina mediciner

Fakta om Levaxin

Levaxin ska tas när kroppen av någon orsak slutat producera sköldkörtelhormon. Sköldkörteln är viktig för många funktioner i kroppen, bland annat ämnesomsättningen.

Varning för: ...

3.314815
Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (108 röster)

Ryggvätskeprov istället för blodprov. Det kan bli verklighet om testerna som görs vid Halmstads sjukhus visar tydliga resultat. - De tester som görs i dag fångar kanske inte upp alla patienter, därför är det här väldigt spännande, säger Stefan Sjöberg, läkare och docent, som leder projektet.

Nedsatt sköldkörtelfunktion är vanligt. Omkring fem procent av alla vuxna kvinnor blir i dag behandlade enligt läkemedelsstatistiken, men det kan ta lång tid att få diagnos och många går obehandlade. Det blodprov som används i dag för att diagnostisera underfunktion i sköldskörteln kan ha brister visar ny forskning.

Nu försöker forskarna hitta fler sätt att diagnostisera en dålig sköldkörtel.

- Vi har precis börjat titta på spinalvätskan för att eventuellt kunna komplettera det vanliga blodprovet, men vi vet inte om det är en metod som ger några intressanta resultat ännu, säger docent Stefan Sjöberg, forskare vid Karolinska Institutet och läkare vid Halmstads länssjukhus.

 

Sköldkörteln sitter på framsidan av halsen vid adamsäpplet. Den ser inte inte mycket ut för världen, men den lilla knölen är viktig för kroppens nästan alla organ eftersom den påverkar energin och ämnesomsättning i cellerna.
I dag tas prover direkt i sköldkörteln, eller blodprov, om en läkare misstänker att sköldkörteln inte fungerar som den ska. Då mäts bland annat ett hormon som kallas TSH. Det ökar om sköldkörtelns hormonutsöndring har minskat. Men inte alltid.

 

- De normalreferensvärden för TSH vi har i dag är mellan 1 och 4. Men
när det är över 4-5 så kan det tyda på en tidig underfunktion. Vid flera
andra tillstånd som exempel graviditet tillämpas en lägre gräns vid 2,5
då behandling måste inledas. Annars kan fostret skadas.

Artikeln fortsätter här: Ryggvätskeprov för sköldkörteln...

Läs mer: FAKTA/ Symptom på underfunktion, hypotyreos

Artikel skriven av Hanna Brodda 2010-10-12
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Hanne Koplev

Skrivet 19/12

Sköldkörtelsjukdom

Hanne Koplevs bild

Ved kviksølvforgiftning nævnes både hyperthyroidism og hypothyroidism som mulige symptomer, hvilket også Prof. Patrick Störtebecker beskriver i sin bog.
Så når man alligevel udtager ryggvätske, så skulle man måske også undersøge denne for indhold af kviksølv ?

Ref:
1) Oettingen WF von. Poisoning. A guide to clinical diagnosis and treatment. Saunder Co 1958
2) Störtebecker Patrick. Kvicksilverförgiftning från Tand-amalgam - en fruktansvärd risk för människans hjärna. 2:a utgåvan med Addendum 1990. ISBN 91-86034-06-5

Kommentar av Maja

Skrivet 18/12

Behandling

Majas bild

Varför ska mäta allt med prover?
Varför klarar inte läkare av att behandla utifrån symptom? Det borde oxå vara en självklarhet att få testa torkad svinsköldkörtel i dagens samhälle!
Sköldköldkörtelsjukdom är oerhört komplicerat då den synergerar med många andra hormon (ex.progesteon) varför inbilla sig att man kan mäta allt i blodprov?
Dessutom har inte läkare ett dugg kunskap (eller vill inte veta av) om den andra faktorn trötta binjurarna, deras roll är 50%.
De som inte får hjälp idag kan inte jobba, de tvingas till socialen pga dessa förbannade akademiska bråk och ovilja, ni borde skämas!
Vi behöver inte mer forskning, vi behöver damma av beprövad erfarenhet och gammal kunskap.

Kommentar av Helén

Skrivet 13/8

Håller med till stor del.

Heléns bild

Men vad det framför allt gäller är följande:
Läkare MÅSTE börja utreda mer INNEN de fäller kommentarer eller skickar en till psyk!!!! Detta MÅSTE bli standard. Det finns en enorm mängd symptom på både hypotyreos och hypertyreos! Många psykiska tillstånd kommer ju ur detta! Istället för att utreda VARFÖR trötthet, nedstämdhet (inte konstigt när man alltid är trött!) etc föreligger har läkare en tendens att skriva ut psykofarmaka per automatik! ELLER säger de något om att vila lite mer eller något annat. INTRESSET för att ta hand om patienterna och utreda de verkliga orsakerna verkar ha försvunnit till stor del hos dagens läkarkår. Kan detta ha att göra med att den ed läkare var tvungna avlägga tidigare är borttagen??? (Tror det hett hippokratisk ed).
Det finns trots allt läkare som vill - men var är de???

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons