Stefansjoberg

Ryggvätskeprov istället för blodprov. Det kan bli verklighet om testerna som görs vid Halmstads sjukhus visar tydliga resultat.

- De tester som görs i dag fångar kanske inte upp alla patienter, därför är det här väldigt spännande, säger Stefan Sjöberg, läkare och docent, som leder projektet.

Nedsatt sköldkörtelfunktion är vanligt. Omkring fem procent av alla vuxna kvinnor blir i dag behandlade enligt läkemedelsstatistiken, men det kan ta lång tid att få diagnos och många går obehandlade. Det blodprov som används i dag för att diagnostisera underfunktion i sköldskörteln kan ha brister visar ny forskning.

Nu försöker forskarna hitta fler sätt att diagnostisera en dålig sköldkörtel.

- Vi har precis börjat titta på spinalvätskan för att eventuellt kunna komplettera det vanliga blodprovet, men vi vet inte om det är en metod som ger några intressanta resultat ännu, säger docent Stefan Sjöberg, forskare vid Karolinska Institutet och läkare vid Halmstads länssjukhus.

 

Sköldkörteln sitter på framsidan av halsen vid adamsäpplet. Den ser inte inte mycket ut för världen, men den lilla knölen är viktig för kroppens nästan alla organ eftersom den påverkar energin och ämnesomsättning i cellerna. I dag tas prover direkt i sköldkörteln, eller blodprov, om en läkare misstänker att sköldkörteln inte fungerar som den ska. Då mäts bland annat ett hormon som kallas TSH. Det ökar om sköldkörtelns hormonutsöndring har minskat. Men inte alltid.

 

- De normalreferensvärden för TSH vi har i dag är mellan 1 och 4. Men när det är över 4-5 så kan det tyda på en tidig underfunktion. Vid flera andra tillstånd som exempel graviditet tillämpas en lägre gräns vid 2,5 då behandling måste inledas. Annars kan fostret skadas.

Artikeln fortsätter här: Ryggvätskeprov för sköldkörteln...


Läs mer: FAKTA/ Symptom på underfunktion, hypotyreos

Av Hanna Brodda
12 oktober, 2010

3 kommentarer

  • Av Helén 12 augusti, 2014

    Håller med till stor del.
    Men vad det framför allt gäller är följande:
    Läkare MÅSTE börja utreda mer INNEN de fäller kommentarer eller skickar en till psyk!!!! Detta MÅSTE bli standard. Det finns en enorm mängd symptom på både hypotyreos och hypertyreos! Många psykiska tillstånd kommer ju ur detta! Istället för att utreda VARFÖR trötthet, nedstämdhet (inte konstigt när man alltid är trött!) etc föreligger har läkare en tendens att skriva ut psykofarmaka per automatik! ELLER säger de något om att vila lite mer eller något annat. INTRESSET för att ta hand om patienterna och utreda de verkliga orsakerna verkar ha försvunnit till stor del hos dagens läkarkår. Kan detta ha att göra med att den ed läkare var tvungna avlägga tidigare är borttagen??? (Tror det hett hippokratisk ed).
    Det finns trots allt läkare som vill – men var är de???

  • Av Hanne Koplev 18 december, 2010

    Sköldkörtelsjukdom
    Ved kviksølvforgiftning nævnes både hyperthyroidism og hypothyroidism som mulige symptomer, hvilket også Prof. Patrick Störtebecker beskriver i sin bog.
    Så når man alligevel udtager ryggvätske, så skulle man måske også undersøge denne for indhold af kviksølv ?

    Ref:
    1) Oettingen WF von. Poisoning. A guide to clinical diagnosis and treatment. Saunder Co 1958
    2) Störtebecker Patrick. Kvicksilverförgiftning från Tand-amalgam – en fruktansvärd risk för människans hjärna. 2:a utgåvan med Addendum 1990. ISBN 91-86034-06-5

  • Behandling
    Varför ska mäta allt med prover?
    Varför klarar inte läkare av att behandla utifrån symptom? Det borde oxå vara en självklarhet att få testa torkad svinsköldkörtel i dagens samhälle!
    Sköldköldkörtelsjukdom är oerhört komplicerat då den synergerar med många andra hormon (ex.progesteon) varför inbilla sig att man kan mäta allt i blodprov?
    Dessutom har inte läkare ett dugg kunskap (eller vill inte veta av) om den andra faktorn trötta binjurarna, deras roll är 50%.
    De som inte får hjälp idag kan inte jobba, de tvingas till socialen pga dessa förbannade akademiska bråk och ovilja, ni borde skämas!
    Vi behöver inte mer forskning, vi behöver damma av beprövad erfarenhet och gammal kunskap.

Comments are closed.