Uppdaterad: 2015-09-19

2 kommentarer

Symptom på ADHD

Fakta om Ritalin / Medikinet

Används för att behandla adhd, add och uppmärksamhetstörning.

Varning för: Kan vara beroendeframkallande om det tas i höga doser, dock inte i...

4.25
Ditt betyg: Inget Medel: 4.3 (8 röster)

Fakta om Concerta

Används för att behandla ADHD, ADD och uppmärksamhetstörning.

Varning för: Gravida och ammande bör inte behandla med Concerta. Kan vara...

3.72973
Ditt betyg: Inget Medel: 3.7 (37 röster)

"I USA råder teorin att adhd-människor var de perfekta jägarna i människans historia, de kan jaga i dagar och nätter, utan sömn eller mat, och sedan sova i kapp i ett par dagar. Att den läggningen inte alltid passar in i ett modernt samhälle, jag vet inte, men det är en intressant teori," säger Gunnar Jakobsson, psykiatriker.

Precis som till exempel depression är adhd, uppmärksamhetsstörning, ett normalt tillstånd som om det ökar i grad kan kallas för "sjukdom". Rastlöshet, tristess och svårigheter att organisera har alla ibland, det är när det påverkar vardagslivet negativt, under längre, tid som läkarna kan sätta diagnosen adhd. För diagnosen är det problem i något av livets stora områden, jobb, hälsa eller familj/sociala relationer.


Adhd står för Attention deficit
hyperactive disorder. Nyligen visade svensk forskning att människor med adhd har en nedsatt funktion i dopaminreceptorn. 

 För många människor med adhd förändras tillståndet under livet. I bland får äldre snarare en brist på energi och
initiativkraft.

Tidigare trodde man att adhd var en omognad i hjärnan som växte bort, men nyligen insåg forskarna att detta var ett syndrom som följde med livet ut.

För att fastställa adhd, görs ett test, där anhöriga
och personen själv ger en uppskattning av ovanstående läggningar i
olika situationer och hur de orsakat problem i livet. Inte bara i vuxenlivet, utan också under uppväxten.

 

Några symptom på adhd kan vara:

 • Svårt att ställa in rätt energinivå i olika situationer, somnar på lektionerna och kan vara vaken hela nätterna om det är något spännande som händer. Svårt att sitta still, läsa och göra stillsamma saker.
 •  Kan prata överdrivet fort, mycket och högt utan att höra andra.
  Eller vara mycket inåtvänd och dagdrömma. Det är olika kategorier,
  också olika bland män och kvinnor.
 • Ofta svårigheter att organisera och strukturera både hem och liv.
 • Dålig impulskontroll. Agressivitet, ibland lättkränkt och ibland dålig tolerans mot alkohol är andra möjliga symptom.
 •  
  • En enorm trötthet som inte upphör av sömn, kan bero på adhd.
 • När flera av dessa eller ytterligare kriterier är uppfyllda, och de ställer till problem i vardagen, då kan en diagnos eventuellt göras.

   - Många kreativa människor har adhd utan att veta om det, de har nytta av sin läggning, som gör att de kan tänka fritt, jobba hårdare än många andra och ha en fokus utöver det vanliga, berättar Gunnar Jakobsson psykiatriker och en av de första att starta en mottagning för vuxna med adhd i Sverige.

   - I USA råder teorin att adhd-människor var de perfekta jägarna i människans historia, de kan jaga i dagar och nätter, utan sömn eller
   mat, och sedan sova i kapp i ett par dagar. Att den läggningen inte alltid passar in i ett modernt samhälle, jag vet inte, men det är en intressant teori, säger han.

    

   Källa: Bo Söderpalm, professor i neurovetenskap vid Göteborgs universitet.

   Få tips av andra som har adhd - läs om relationer, på Flashback

  Artikel skriven av Dina mediciner 2009-11-26
  Hanna Broddas bild

  Kategorier:

  Psykiatri ADHD

  Kommentera artikeln

  Kommentar av adhd

  Skrivet 15/9

  idiotgubbe där

  adhds bild

  Fattar du inte att vi med adhd vill ha jämna dopaminnivåer. Det är inte sömn som avgör min energi det är miljö som påverkar min energi. Ritalin ger konstant hög dopamin vilket man vänjer sig vid och det blir tillslut normal jämn nivå. Det är bara folk utan adhd som känner "narkotisk" effekt eftersom de inte är vana med höga nivåer. Ritalin är medicin och hjälper drabbade att vara vakna på dagen. Kalla inte ritalin för narkotika det är kränkande.

  Kommentar av Olof

  Skrivet 4/2

  Missbruksläkare som skapar missbruk

  Olofs bild

  Det är inte bara en intressant teori - som Söderpalm anger ovan - det är ett faktum att Söderpalm själv skriver ut hästdoser dexamfetamin till missbrukare och på så sätt bidrar till utbredningen av det som EU-kommissionen kallar "den icke avsedda användningen, diversionen och missbruket" av amfetaminpreparat. Får vi se några avslöjanden om det i Dina Mediciner?

  Fler nyheter

  Uppdaterad: 2018-02-12

  1 kommentar

  Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
  Uppdaterad: 2018-01-25

  Inga kommentarer

  På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
  Uppdaterad: 2018-01-19

  Inga kommentarer

  Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
  Uppdaterad: 2017-10-26

  Inga kommentarer

  Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
  Uppdaterad: 2017-08-08

  1 kommentar

  Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
  Uppdaterad: 2017-06-09

  Inga kommentarer

  Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
  Uppdaterad: 2017-04-23

  Inga kommentarer

  I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
  Uppdaterad: 2017-03-15

  2 kommentarer

  Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
  Uppdaterad: 2017-03-13

  1 kommentar

  Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
  Uppdaterad: 2017-01-13

  2 kommentarer

  Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
  Uppdaterad: 2017-01-13

  1 kommentar

  Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
  Uppdaterad: 2016-11-11

  Inga kommentarer

  Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
  Uppdaterad: 2016-06-29

  4 kommentarer

  Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
  Uppdaterad: 2016-06-29

  3 kommentarer

  Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
  Uppdaterad: 2016-06-28

  1 kommentar

  Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

  Annons