Uppdaterad: 2015-09-19

3 kommentarer

Symptom på ADHD

Fakta om Ritalin / Medikinet

Används för att behandla adhd, add och uppmärksamhetstörning.

Varning för: Kan vara beroendeframkallande om det tas i höga doser, dock inte i...

4.22222
Ditt betyg: Inget Medel: 4.2 (9 röster)

Fakta om Concerta

Används för att behandla ADHD, ADD och uppmärksamhetstörning.

Varning för: Gravida och ammande bör inte behandla med Concerta. Kan vara...

3.78261
Ditt betyg: Inget Medel: 3.8 (46 röster)

"I USA råder teorin att adhd-människor var de perfekta jägarna i människans historia, de kan jaga i dagar och nätter, utan sömn eller mat, och sedan sova i kapp i ett par dagar. Att den läggningen inte alltid passar in i ett modernt samhälle, jag vet inte, men det är en intressant teori," säger Gunnar Jakobsson, psykiatriker.

Precis som till exempel depression är adhd, uppmärksamhetsstörning, ett normalt tillstånd som om det ökar i grad kan kallas för "sjukdom". Rastlöshet, tristess och svårigheter att organisera har alla ibland, det är när det påverkar vardagslivet negativt, under längre, tid som läkarna kan sätta diagnosen adhd. För diagnosen är det problem i något av livets stora områden, jobb, hälsa eller familj/sociala relationer.


Adhd står för Attention deficit
hyperactive disorder. Nyligen visade svensk forskning att människor med adhd har en nedsatt funktion i dopaminreceptorn. 

 För många människor med adhd förändras tillståndet under livet. I bland får äldre snarare en brist på energi och
initiativkraft.

Tidigare trodde man att adhd var en omognad i hjärnan som växte bort, men nyligen insåg forskarna att detta var ett syndrom som följde med livet ut.

För att fastställa adhd, görs ett test, där anhöriga
och personen själv ger en uppskattning av ovanstående läggningar i
olika situationer och hur de orsakat problem i livet. Inte bara i vuxenlivet, utan också under uppväxten.

 

Några symptom på adhd kan vara:

 • Svårt att ställa in rätt energinivå i olika situationer, somnar på lektionerna och kan vara vaken hela nätterna om det är något spännande som händer. Svårt att sitta still, läsa och göra stillsamma saker.
 •  Kan prata överdrivet fort, mycket och högt utan att höra andra.
  Eller vara mycket inåtvänd och dagdrömma. Det är olika kategorier,
  också olika bland män och kvinnor.
 • Ofta svårigheter att organisera och strukturera både hem och liv.
 • Dålig impulskontroll. Agressivitet, ibland lättkränkt och ibland dålig tolerans mot alkohol är andra möjliga symptom.
 •  
  • En enorm trötthet som inte upphör av sömn, kan bero på adhd.
 • När flera av dessa eller ytterligare kriterier är uppfyllda, och de ställer till problem i vardagen, då kan en diagnos eventuellt göras.

   - Många kreativa människor har adhd utan att veta om det, de har nytta av sin läggning, som gör att de kan tänka fritt, jobba hårdare än många andra och ha en fokus utöver det vanliga, berättar Gunnar Jakobsson psykiatriker och en av de första att starta en mottagning för vuxna med adhd i Sverige.

   - I USA råder teorin att adhd-människor var de perfekta jägarna i människans historia, de kan jaga i dagar och nätter, utan sömn eller
   mat, och sedan sova i kapp i ett par dagar. Att den läggningen inte alltid passar in i ett modernt samhälle, jag vet inte, men det är en intressant teori, säger han.

    

   Källa: Bo Söderpalm, professor i neurovetenskap vid Göteborgs universitet.

   Få tips av andra som har adhd - läs om relationer, på Flashback

  Artikel skriven av Dina mediciner 2009-11-26
  Hanna Broddas bild

  Kategorier:

  Psykiatri ADHD

  Kommentera artikeln

  Kommentar av Adhd diagnos mitt i livet

  Skrivet 10/11

  Äntligen fokus och energi

  Adhd diagnos mitt i livets bild

  Jag har nyligen fått diagnos och påbörjat medicinering. Äntligen får jag då uppleva hur det troligen känns att må 'normalt'. Jag kan fokusera på uppgifter, har ork att ta tag i och driva saker under den tid medicinen verkar. Har ingen som helst upplevelse av att vara hög - bara mer fungerande. Hur snabbt en människa 'förbränner' mediciner är högst individuell så vilken dos som faktiskt därför är verksam varierar mycket mellan individer. Det känns tråkigt att läsa inlägg som det som skrivits tidigare av 'Olof' eftersom det speglar allmänhetens syn på den här problematiken. Är det inte till samhällets gagn om den här gruppen av patienter kan få hjälp att må bra och kunna fungera på så lika villkor som möjligt? Erbjuds inte den möjligheten så kan det däremot lätt gå fel med självmedicinering och andra destruktiva följder som konsekvenser.

  Kommentar av adhd

  Skrivet 15/9

  idiotgubbe där

  adhds bild

  Fattar du inte att vi med adhd vill ha jämna dopaminnivåer. Det är inte sömn som avgör min energi det är miljö som påverkar min energi. Ritalin ger konstant hög dopamin vilket man vänjer sig vid och det blir tillslut normal jämn nivå. Det är bara folk utan adhd som känner "narkotisk" effekt eftersom de inte är vana med höga nivåer. Ritalin är medicin och hjälper drabbade att vara vakna på dagen. Kalla inte ritalin för narkotika det är kränkande.

  Kommentar av Olof

  Skrivet 4/2

  Missbruksläkare som skapar missbruk

  Olofs bild

  Det är inte bara en intressant teori - som Söderpalm anger ovan - det är ett faktum att Söderpalm själv skriver ut hästdoser dexamfetamin till missbrukare och på så sätt bidrar till utbredningen av det som EU-kommissionen kallar "den icke avsedda användningen, diversionen och missbruket" av amfetaminpreparat. Får vi se några avslöjanden om det i Dina Mediciner?

  Fler nyheter

  Uppdaterad: 2019-06-16

  Inga kommentarer

  Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
  Uppdaterad: 2019-06-16

  Inga kommentarer

  Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
  Uppdaterad: 2019-06-16

  Inga kommentarer

  Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
  Uppdaterad: 2019-06-16

  1 kommentar

  Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
  Uppdaterad: 2019-06-16

  Inga kommentarer

  Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
  Uppdaterad: 2019-06-16

  Inga kommentarer

  Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
  Uppdaterad: 2019-05-27

  Inga kommentarer

  Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
  Uppdaterad: 2019-04-01

  Inga kommentarer

  Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
  Uppdaterad: 2019-03-04

  2 kommentarer

  Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
  Uppdaterad: 2019-01-10

  Inga kommentarer

  Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
  Uppdaterad: 2018-11-26

  4 kommentarer

  Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
  Uppdaterad: 2018-11-26

  Inga kommentarer

  I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
  Uppdaterad: 2018-11-18

  1 kommentar

  Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
  Uppdaterad: 2018-06-20

  Inga kommentarer

  En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
  Uppdaterad: 2018-06-06

  Inga kommentarer

  Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

  Annons