"I USA råder teorin att adhd-människor var de perfekta jägarna i människans historia, de kan jaga i dagar och nätter, utan sömn eller mat, och sedan sova i kapp i ett par dagar. Att den läggningen inte alltid passar in i ett modernt samhälle, jag vet inte, men det är en intressant teori," säger Gunnar Jakobsson, psykiatriker.

Precis som till exempel depression är adhd, uppmärksamhetsstörning, ett normalt tillstånd som om det ökar i grad kan kallas för "sjukdom". Rastlöshet, tristess och svårigheter att organisera har alla ibland, det är när det påverkar vardagslivet negativt, under längre, tid som läkarna kan sätta diagnosen adhd. För diagnosen är det problem i något av livets stora områden, jobb, hälsa eller familj/sociala relationer.


Adhd står för Attention deficit
hyperactive disorder. Nyligen visade svensk forskning att människor med adhd har en nedsatt funktion i dopaminreceptorn. 

 För många människor med adhd förändras tillståndet under livet. I bland får äldre snarare en brist på energi och initiativkraft.

Tidigare trodde man att adhd var en omognad i hjärnan som växte bort, men nyligen insåg forskarna att detta var ett syndrom som följde med livet ut.

För att fastställa adhd, görs ett test, där anhöriga och personen själv ger en uppskattning av ovanstående läggningar i olika situationer och hur de orsakat problem i livet. Inte bara i vuxenlivet, utan också under uppväxten.

 

Några symptom på adhd kan vara:

 • Svårt att ställa in rätt energinivå i olika situationer, somnar på lektionerna och kan vara vaken hela nätterna om det är något spännande som händer. Svårt att sitta still, läsa och göra stillsamma saker.
 •  Kan prata överdrivet fort, mycket och högt utan att höra andra. Eller vara mycket inåtvänd och dagdrömma. Det är olika kategorier, också olika bland män och kvinnor.
 • Ofta svårigheter att organisera och strukturera både hem och liv.
 • Dålig impulskontroll. Agressivitet, ibland lättkränkt och ibland dålig tolerans mot alkohol är andra möjliga symptom.
 •  
  • En enorm trötthet som inte upphör av sömn, kan bero på adhd.
 • När flera av dessa eller ytterligare kriterier är uppfyllda, och de ställer till problem i vardagen, då kan en diagnos eventuellt göras.

   - Många kreativa människor har adhd utan att veta om det, de har nytta av sin läggning, som gör att de kan tänka fritt, jobba hårdare än många andra och ha en fokus utöver det vanliga, berättar Gunnar Jakobsson psykiatriker och en av de första att starta en mottagning för vuxna med adhd i Sverige.


   - I USA råder teorin att adhd-människor var de perfekta jägarna i människans historia, de kan jaga i dagar och nätter, utan sömn eller mat, och sedan sova i kapp i ett par dagar. Att den läggningen inte alltid passar in i ett modernt samhälle, jag vet inte, men det är en intressant teori, säger han.

    

   Källa: Bo Söderpalm, professor i neurovetenskap vid Göteborgs universitet.

   Få tips av andra som har adhd - läs om relationer, på Flashback

  Av Hanna Brodda
  26 november, 2009

  3 kommentarer

  • Av Adhd diagnos mitt i livet 10 november, 2017

   Äntligen fokus och energi
   Jag har nyligen fått diagnos och påbörjat medicinering. Äntligen får jag då uppleva hur det troligen känns att må ’normalt’. Jag kan fokusera på uppgifter, har ork att ta tag i och driva saker under den tid medicinen verkar. Har ingen som helst upplevelse av att vara hög – bara mer fungerande. Hur snabbt en människa ’förbränner’ mediciner är högst individuell så vilken dos som faktiskt därför är verksam varierar mycket mellan individer. Det känns tråkigt att läsa inlägg som det som skrivits tidigare av ’Olof’ eftersom det speglar allmänhetens syn på den här problematiken. Är det inte till samhällets gagn om den här gruppen av patienter kan få hjälp att må bra och kunna fungera på så lika villkor som möjligt? Erbjuds inte den möjligheten så kan det däremot lätt gå fel med självmedicinering och andra destruktiva följder som konsekvenser.

  • idiotgubbe där
   Fattar du inte att vi med adhd vill ha jämna dopaminnivåer. Det är inte sömn som avgör min energi det är miljö som påverkar min energi. Ritalin ger konstant hög dopamin vilket man vänjer sig vid och det blir tillslut normal jämn nivå. Det är bara folk utan adhd som känner ”narkotisk” effekt eftersom de inte är vana med höga nivåer. Ritalin är medicin och hjälper drabbade att vara vakna på dagen. Kalla inte ritalin för narkotika det är kränkande.

  • Missbruksläkare som skapar missbruk
   Det är inte bara en intressant teori – som Söderpalm anger ovan – det är ett faktum att Söderpalm själv skriver ut hästdoser dexamfetamin till missbrukare och på så sätt bidrar till utbredningen av det som EU-kommissionen kallar ”den icke avsedda användningen, diversionen och missbruket” av amfetaminpreparat. Får vi se några avslöjanden om det i Dina Mediciner?

  Comments are closed.