Uppdaterad: 2013-01-30

Kommentera

Symptom på fibromyalgi

Bild

Många med fibromyalgi får ont i nacken. Foto: Sandra Qvist, Scanpix

Fakta om Alvedon

Mot värk och feber. Kan användas av människor med magsår.

Varning för: Använd inte om du dricker mycket alkohol eller har dålig...

3.05
Ditt betyg: Inget Medel: 3.1 (20 röster)

Fakta om Ipren

Smärtstillande, febernedsättande och inflammationsdämpande. Verkar snabbt. Effekt fås i regel inom 30 minuter och maximal effekt nås inom 1-2 timmar.

Varning för: Vid vattkoppor bör inte detta läkemedel användas....

2.666665
Ditt betyg: Inget Medel: 2.7 (3 röster)

Fibromyalgi har genom åren inte tagits på allvar. Många har till och med kallat det inbillningssjuka. Men i dag styrker en mängd vetenskapliga tester att den kroniska smärtan är både fysisk och psykisk.

Fibromyalgi är en sjukdom som kan drabba alla åldrar, män, kvinnor och även barn. Cirka 80 procent av de som drabbas är kvinnor. Sjukdomen ger smärta, stehelt och muskelvärk i ben, armar, rygg och nacke. Det kallas för en kronisk sjukdom, men det går att slippa smärtan och leva i stort sett symptomfri i många år.

 

Vanliga symptom på fibromyalgi:

 • Värk på många olika ställen eller som flyttar sig. Oftast i musklerna.
 • Trötthet/kraftlöshet.
 • Dålig sömn - vaknar inte utvilad.
 • Stelhet i kroppen. Ofta sämre på morgonen.
 • Störningar i närminnet.
 • Koncentrationsstörningar.
 • Yrsel/balansproblem.
 • Huvudvärk.
 • Domningar/stickningar.
 • Kalla fingrar och tår.
 • Smärtan har funnits i mer än tre månader.

 

Viss forskning visar att fibromyalgi kan bero på onormala nivåer av flera hormoner och substanser i kroppen. Cellerna skickar för många smärtmeddelanden till hjärnan och detta gör att ett lätt tryck på huden kan kännas som svår smärta. När smärtsignalerna når hjärnan tas de om hand av signalsubstansen, serotonin.

Personer med fibromyalgi har visat sig bland annt ofta ha för låg serotoninhalt, vilket gör att hjärnan blir överbelastad. Eftersom hjärnan och nervsystemet innefattas, flyttar sig smärtan och kan sätta sig var som helst på kroppen.

Många med fibromyalgi har svårt att hantera stress och symptomen blir ofta värre när personen befinner sig i en stressig situation.
Många gånger är det också svårt att sova för den som har värk.

En pressande situation kan också leda till långvarig smärta och fibromyalgi. Smärta i sig leder också till att vardagen blir olidlig, vilket gör att det kan vara svårt att se om det är smärta som ger upphov till stressen eller tvärtom.

Fibromyalgi förekommer mer i vissa familjer

 

 

Läs mer: Catrine, 39, har provat både Tradolan och löpning

Medicinska behandlingar

Vissa läkare vill inte behandla Fibromyalgi med tyngre mediciner,
därför att det inte alltid fungerar.
Ofta föreslås Alvedon till en början. Att sänka smärtan är viktigt för
att kunna leva vidare och inte bli sämre.
Vissa tester har också gjorts som visar att antidepressiva mediciner kan
fungera mot fibromyalgi. Ett sådant exempel är Lyrica, som både stillar
smärta och påverkar direkt i hjärnan.

 

 

Källor:

About.com,

Fass

Fibromyalgi.nu

Sveriges fibromyalgiförbund

Internetmedicin.se

 

Artikel skriven av Jenny Östlund 2009-11-24
Jenny Östlunds bild

Kategorier:

Smärta Fibromyalgi värk

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons