Uppdaterad: 2012-06-01

4 kommentarer

Symtom på hypertyreos - ökad aktivitet i sköldkörteln

Bild

Påsar under ögonen, torr och grusig känsla eller andra problem med ögonen är inte ovanligt vid sköldkörtelproblem. De här patienterna har dock gått lång tid utan behandling. Foto: Edmond kliniken, Estland.

Fakta om Thacapzol

Medicin som minskar aktiviteten i sköldkörteln vid hypertyreos.

Varning för: Vid kraftiga förkylningssymptom under användningstiden ska...

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (36 röster)

Hypertyreos och överativ sköldkörtel kan ge många olika symtom, men alla får inte alla symptom. Besvären kan komma smygande och många tror att de kanske bara beror på stress, hög arbetsbelastning eller vanlig trötthet. Ofta är sköldkörteln förstorad.

Sköldkörtelns främsta uppgift är att styra ämnesomsättningen i kroppen. Ökar sköldkörtelhormonet ökar också ämnesomsättningen och kroppen "kraftverk" eldar på för fullt. Alla får inte alla symptom, framför allt äldre känner ofta bara av något enstaka symptom, men om du känner igen de här symptomen bör du gå och kolla din sköldkörtel. Det görs vanligen med ett enkelt blodprov.

Symptom på för hög sköldkörtelaktivitet:

 • Man svettas
  extra mycket och känner sig varm.
 • Att bli trött är vanligt.
 • Som kvinna kan man få menstruationsrubbningar.
 • Hjärtklappning och ökad puls.
 • Snabb viktminskning.
 • Ökad hunger.
 • Darrningar, vilket beror på att känsligheten för vissa ämnen i nervsystemet ökar.
 • Lös mage som beror på att maten passerar snabbare genom tarmen.
 • Nervositet, dålig sömn, oro, irritation, ilska och gråtmildhet
 • Muskelsvaghet, som beror på ökad energiförbrukning och att musklerna bryts ner.
 • Hudproblem, bland annat kan naglar släppa från nagelbädden och man kan börja tappa hår.
 • Påsar under ögonen eller svullen runt ögonen är vanligt.

Källa: 1177

Läs mer: Behandling mot hypertyreos

Artikel skriven av redaktionen 2012-05-28
redaktionens bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 10/6

Symptom men misstrodd

anonyms bild

Hej
När jag nu läser detta blir jag mer och mer övertygad om att jag har något som gör att min sköldkörtel är överaktiv och skulle kollas upp mer än bara ett T4 prov som visade 0.3 sist och därmed " bortlagd av husläkaren " detta till trots jag har enorma problem med viktminskning skakningar vid aktivitet och påSar under ögonen, förtvinade muskler och ENORM TRÖTTHET. Har också magproblem men äter movicol för att kunna provocera fram att kunna gå på toaletten. Men det som bekymrar mig mest är viktminskningen och magont/ trötthet då den känns ganska förlamande för kropp och själ då det pågått så länge. Och jag inte har varesig ork kraft elr något normalt kvar som håller orken uppe. Har ni här några tips om var jag kan vända mig och vilka prover som skulle behöva göras? Många hälsningar från Mig

Kommentar av anonym

Skrivet 7/2

Gå till läkaren

anonyms bild
Jag har just fått diagnosen hypotyreos och när jag gick till läkaren trodde jag att det var ngt med hjärtat. Vilopuls på 140, normalt är 60-80. Fick ta en och blodprover. Dagen efter fick jag svar att det är sköldkörteln. Gå till VC och be dem ta alla provet.

Kommentar av anonym

Skrivet 20/1

Sköldkörtel

anonyms bild

Kan någon svara på om mina prover är bra. Har opererat bort sköldkörteln och äter Levaxin 100 mikrogram/dag
Fritt T4 22, Fritt T3 4,6 TSH 0,079

Kommentar av anonym

Skrivet 6/8

Svullen under ögonen

anonyms bild

Nån som vet hur lång tid det kan ta att få ner svullnaden under ögonen? Haft det i säkert 1 år och medicineras med thacapzol o levaxin sedan 4-5 månader.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons