Uppdaterad: 2012-06-01

3 kommentarer

Symtom på hypertyreos - ökad aktivitet i sköldkörteln

Bild

Påsar under ögonen, torr och grusig känsla eller andra problem med ögonen är inte ovanligt vid sköldkörtelproblem. De här patienterna har dock gått lång tid utan behandling. Foto: Edmond kliniken, Estland.

Fakta om Thacapzol

Medicin som minskar aktiviteten i sköldkörteln vid hypertyreos.

Varning för: Vid kraftiga förkylningssymptom under användningstiden ska...

3.96774
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (31 röster)

Hypertyreos och överativ sköldkörtel kan ge många olika symtom, men alla får inte alla symptom. Besvären kan komma smygande och många tror att de kanske bara beror på stress, hög arbetsbelastning eller vanlig trötthet. Ofta är sköldkörteln förstorad.

Sköldkörtelns främsta uppgift är att styra ämnesomsättningen i kroppen. Ökar sköldkörtelhormonet ökar också ämnesomsättningen och kroppen "kraftverk" eldar på för fullt. Alla får inte alla symptom, framför allt äldre känner ofta bara av något enstaka symptom, men om du känner igen de här symptomen bör du gå och kolla din sköldkörtel. Det görs vanligen med ett enkelt blodprov.

Symptom på för hög sköldkörtelaktivitet:

 • Man svettas
  extra mycket och känner sig varm.
 • Att bli trött är vanligt.
 • Som kvinna kan man få menstruationsrubbningar.
 • Hjärtklappning och ökad puls.
 • Snabb viktminskning.
 • Ökad hunger.
 • Darrningar, vilket beror på att känsligheten för vissa ämnen i nervsystemet ökar.
 • Lös mage som beror på att maten passerar snabbare genom tarmen.
 • Nervositet, dålig sömn, oro, irritation, ilska och gråtmildhet
 • Muskelsvaghet, som beror på ökad energiförbrukning och att musklerna bryts ner.
 • Hudproblem, bland annat kan naglar släppa från nagelbädden och man kan börja tappa hår.
 • Påsar under ögonen eller svullen runt ögonen är vanligt.

Källa: 1177

Läs mer: Behandling mot hypertyreos

Artikel skriven av redaktionen 2012-05-28
redaktionens bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 10/6

Symptom men misstrodd

anonyms bild

Hej
När jag nu läser detta blir jag mer och mer övertygad om att jag har något som gör att min sköldkörtel är överaktiv och skulle kollas upp mer än bara ett T4 prov som visade 0.3 sist och därmed " bortlagd av husläkaren " detta till trots jag har enorma problem med viktminskning skakningar vid aktivitet och påSar under ögonen, förtvinade muskler och ENORM TRÖTTHET. Har också magproblem men äter movicol för att kunna provocera fram att kunna gå på toaletten. Men det som bekymrar mig mest är viktminskningen och magont/ trötthet då den känns ganska förlamande för kropp och själ då det pågått så länge. Och jag inte har varesig ork kraft elr något normalt kvar som håller orken uppe. Har ni här några tips om var jag kan vända mig och vilka prover som skulle behöva göras? Många hälsningar från Mig

Kommentar av anonym

Skrivet 20/1

Sköldkörtel

anonyms bild

Kan någon svara på om mina prover är bra. Har opererat bort sköldkörteln och äter Levaxin 100 mikrogram/dag
Fritt T4 22, Fritt T3 4,6 TSH 0,079

Kommentar av anonym

Skrivet 6/8

Svullen under ögonen

anonyms bild

Nån som vet hur lång tid det kan ta att få ner svullnaden under ögonen? Haft det i säkert 1 år och medicineras med thacapzol o levaxin sedan 4-5 månader.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-20

6 kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

3 kommentarer

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

4 kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.

Annons