Uppdaterad: 2013-08-16

1 kommentar

Vuxna med ADHD kan få Strattera

Bild

Om experterna som menar att Bill Gates, en av världens rikaste, har ADHD, har han haft nytta av dem. Gates är hyperaktiv, har förmåga att vara fixerad vid en sak och han tänker utanför ramarna - som när han satsade på operativsystemet Windows och Microsoft.

Fakta om Strattera

Medel som används vid ADHD.

Varning för: Strattera är inte nyttigt för patienter med allvarliga hjärtfel,...

3
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (6 röster)

Allt fler får ADHD-diagnos i vuxen ålder. Dataoraklet Bill Gates har pekats ut som en av dem. Nu har en medicin blivit godkänd för att behandla vuxna med ADHD.

Medicinen Strattera verkar utan den centralstimulerande effekt som den vanliga ADHD-behandlingen, till exempel Concerta eller Ritalin har, och är heller inte narkotikaklassat. Men det ger effekt visar studier.

Den EU-myndighet som godkänner läkemedel har gått igenom resultaten och nu har ett vägledande beslut fattats, vuxna får effekt och kan behandlas med Strattera.

Det gör Strattera till det första läkemedel som godkänts för att behandla vuxna med ADHD.

Symptom på ADHD är bland annat:

  • Stora svårigheter att rikta och upprätthålla uppmärksamheten på det som måste göras. Vissa med AdHD blir dock fixerade och kan bara hålla på med ett ämne eller en uppgift och kan inte göra något annat.
  • Bristande impulskontroll.
  • Hyperaktivitet varierat med stor trötthet.
  • Ryckigt rörelsemönster och/eller svårigheter att sitta still.

Alla människor kan ha ovanstående symptom under perider och det betyder inte att det är ett psykistrisk funktionsnedsättning. ADHD är ärftligt och symptomen ska ha uppträtt redan under barndomen för diagnos. Hos vuxna med ADHD kan symptomen förändras. De skiljer sig också en del mellan kvinnor och män.

 

För att tala om en funktionsnedsättning som behöver behandling ska symptomen vara så uttalade att minst två livsområden är ordentligt påverkade, till exempel i arbetslivet och i hemmet.

I pressmeddelandet skriver läkemedelsoblaget Eli Lilly att många vuxna diagnostiseras med ADHD först senare i livet och har ofta under lång tid haft kontakt med vården eller andra myndigheter på grund av andra psykiatriska tillstånd som depression, bipolaritet, ångest, missbruk och personlighetsstörningar, utan att ha fått adekvat behandling.

– Det är ett glädjande besked att EU nu har godkänt Strattera även för behandling av vuxna som har fått sin ADHD-diagnos i vuxen ålder. Att ha obehandlad ADHD innebär begränsningar inom flera livsområden, att inte kunna utveckla hela sin potential. Det är också viktigt att ta hand om dessa patienter på bästa sätt då vi vet att de, förutom svårigheterna i vardagen, också löper en ökad risk att till exempel drabbas av depressioner och andra psykiatriska tillstånd, samt i värsta fall, att hamna i missbruk och kriminalitet, säger Pär Svanborg, medicinsk rådgivare, Eli Lilly i pressmeddelandet.

Studierna har gjorts både under kort och längre tid som upp till fyra år, där både effekt och säkerhet har granskats. Första myndigheten som granskat är den engelska läkemedelsmyndigheten, Medicines and Healthcare products Regulatory Agency, och nu väntas de övriga länderna inom EU att följa beslutet.

Artikel skriven av redaktionen 2013-06-03
redaktionens bild

Kategorier:

Psykiatri ADHD

Kommentera artikeln

Kommentar av corall

Skrivet 11/2

Strattera och hjärtmedicin

coralls bild

Är det möjligt eller olämpligt att kombinera hjärtmedicin med strattera?

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons