Uppdaterad: 2013-08-16

1 kommentar

Vuxna med ADHD kan få Strattera

Bild

Om experterna som menar att Bill Gates, en av världens rikaste, har ADHD, har han haft nytta av dem. Gates är hyperaktiv, har förmåga att vara fixerad vid en sak och han tänker utanför ramarna - som när han satsade på operativsystemet Windows och Microsoft.

Fakta om Strattera

Medel som används vid ADHD.

Varning för: Strattera är inte nyttigt för patienter med allvarliga hjärtfel,...

3
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (6 röster)

Allt fler får ADHD-diagnos i vuxen ålder. Dataoraklet Bill Gates har pekats ut som en av dem. Nu har en medicin blivit godkänd för att behandla vuxna med ADHD.

Medicinen Strattera verkar utan den centralstimulerande effekt som den vanliga ADHD-behandlingen, till exempel Concerta eller Ritalin har, och är heller inte narkotikaklassat. Men det ger effekt visar studier.

Den EU-myndighet som godkänner läkemedel har gått igenom resultaten och nu har ett vägledande beslut fattats, vuxna får effekt och kan behandlas med Strattera.

Det gör Strattera till det första läkemedel som godkänts för att behandla vuxna med ADHD.

Symptom på ADHD är bland annat:

  • Stora svårigheter att rikta och upprätthålla uppmärksamheten på det som måste göras. Vissa med AdHD blir dock fixerade och kan bara hålla på med ett ämne eller en uppgift och kan inte göra något annat.
  • Bristande impulskontroll.
  • Hyperaktivitet varierat med stor trötthet.
  • Ryckigt rörelsemönster och/eller svårigheter att sitta still.

Alla människor kan ha ovanstående symptom under perider och det betyder inte att det är ett psykistrisk funktionsnedsättning. ADHD är ärftligt och symptomen ska ha uppträtt redan under barndomen för diagnos. Hos vuxna med ADHD kan symptomen förändras. De skiljer sig också en del mellan kvinnor och män.

 

För att tala om en funktionsnedsättning som behöver behandling ska symptomen vara så uttalade att minst två livsområden är ordentligt påverkade, till exempel i arbetslivet och i hemmet.

I pressmeddelandet skriver läkemedelsoblaget Eli Lilly att många vuxna diagnostiseras med ADHD först senare i livet och har ofta under lång tid haft kontakt med vården eller andra myndigheter på grund av andra psykiatriska tillstånd som depression, bipolaritet, ångest, missbruk och personlighetsstörningar, utan att ha fått adekvat behandling.

– Det är ett glädjande besked att EU nu har godkänt Strattera även för behandling av vuxna som har fått sin ADHD-diagnos i vuxen ålder. Att ha obehandlad ADHD innebär begränsningar inom flera livsområden, att inte kunna utveckla hela sin potential. Det är också viktigt att ta hand om dessa patienter på bästa sätt då vi vet att de, förutom svårigheterna i vardagen, också löper en ökad risk att till exempel drabbas av depressioner och andra psykiatriska tillstånd, samt i värsta fall, att hamna i missbruk och kriminalitet, säger Pär Svanborg, medicinsk rådgivare, Eli Lilly i pressmeddelandet.

Studierna har gjorts både under kort och längre tid som upp till fyra år, där både effekt och säkerhet har granskats. Första myndigheten som granskat är den engelska läkemedelsmyndigheten, Medicines and Healthcare products Regulatory Agency, och nu väntas de övriga länderna inom EU att följa beslutet.

Artikel skriven av redaktionen 2013-06-03
redaktionens bild

Kategorier:

Psykiatri ADHD

Kommentera artikeln

Kommentar av corall

Skrivet 11/2

Strattera och hjärtmedicin

coralls bild

Är det möjligt eller olämpligt att kombinera hjärtmedicin med strattera?

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!

Annons