1177 går inte att nå – patienter överges
Malin Gustavsson har sökt 1177 i dagar och får inte komma in på jourvårdcentralen. Trots att pojkvännen varit i norra Italien, testas hon inte.
Sedan första fallet av en patient smittad med coronaviruset har oron ökat. Antalet smittade ökar och många ringer 1177. Som ligger nere.
- Det är väldigt hårt tryck, säger Erik Berglund, på Region Stockholms pressavdelningen.
"Region Stockholm är väl förberedd för att hantera eventuellt smittade personer. Sedan i början av februari har den regionala särskilda sjukvårdsledningen varit samlade för att följa situationen och vidta åtgärder."
Så skriver Region Stockholm på hemsidan. I verkligheten är läget ett annat. För Malin Gustavsson, 38, som har sökt vård ett flertal tillfällen, ter det sig som att ingenting fungerar.
- Jag har aldrig varit så här sjuk, och de vägrar att ens testa mig, säger hon och har svårt att hålla tillbaka tårarna.
För tre veckor sedan kom hennes pojkvän hem från norra Italien. Han var sjuk, så de väntade med att ses. När han blivit bättre träffades de. En vecka senare kom febern och Malin började få ont i lungorna på eftermiddagen.
Efter några dagar hade sjukdomen slagit till ordentligt, det var samtidigt som första patienten med coronaviruset upptäcktes i Sverige. Hennes symtom var typiska för influensa, fast svårare. Torrhosta, ingen snuva, feber, ont i kroppen.
- Jag ringde 1177 men de sa bara att det absolut inte kunde vara covid-19 eftersom han inte var så sjuk när vi sågs, berättar Malin.
Några dagar senare blev hon sjukare. Halsen gjorde så ont, även på utsidan, att Malin blev rädd. Rädd att de inre organen inte fungerar som de ska. Hon ringde 1177 igen men kom inte fram.
Nästa dag åkte Malin till vårdcentralen. Där sa de att det var virus. Gå hem och lägg dig, var deras ordination. Symtomen blev värre och nästa dag tog sig Malin in till jourvårdcentralen.
Där tog de alla prover, även lungor röntgades, men inte för coronaviruset.
-De förklarade att de inte kunde ta provet eftersom jag hade fått komma in på kliniken. Hade de misstänkt corona skulle de skickat iväg mig direkt till ett annat ställe. Moment 22 alltså! Samtidigt sa de att de kanske kunde vara blindtarminflammation. Blev det värre skulle jag till kirurgakuten, sa han.
Efteråt såg hon i journalen att hon konstaterats frisk från corona. Men inga covid-19-prover tagna.
Ytterligare tre dagar senare, det var den 10 mars, med svårare torrhosta än tidigare, försökte hon nå 1177. Ringde sex gånger utan att komma fram. Då åkte hon tillbaka till jourvårdcentralen. Där hade stämningen förändrats. Dörren var tillbommad och de meddelade att hon skulle gå därifrån. Tonen var betydligt hårdare. När Malin sa att hon googlat, skrattade de rått. Samtidigt sa de att det är viktigt att jag söker upp rätt vårdgivare, eftersom det kanske är allvarligt om det halsonda är sköldkörteln som blivit infekterad.
- Jag är rädd, jag har aldrig varit så här sjuk och jag får inte veta vart jag ska!
Vad ska du göra då?
- Ja, jag vet inte, vad tycker du? Jag känner mig bara ensam med allt det här. Det känns hemskt!
Gustavsson vill inte vara med på bild eller att några av de vårdenheter hon besökt ska avslöjas. Orolig för att det ska påverka hennes möjlighet att få vård nästa gång.
På 1177.se meddelar de den 11 mars 2020 att den som har förkylningssymtom, som feber och hosta ska stanna hemma och undvika att träffa andra än dem du bor med. Till exempel inte gå ut för att handla. För de som är riktigt sjuka saknas ytterligare instruktioner än att kontakta 1177.
BIldtext: Många frågor som inte gick att besvara för statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.
11 mars, 2020